En ole ostanut tänä vuonna yhtään uutta vaatetta

No, otsikko sen oleellisimman kertookin. Ihan huomaamatta on käynyt niin, että en ole vuonna 2019 ostanut yhtäkään vaatetta uutena. En ole erikseen päättänyt olevani missään ostolakossa, mutta näin on kuitenkin käynyt. Mutta miten, miksi?

Suurin syy on varmasti se, että en ole kokenut tarvitsevani mitään uutta. Kuten olen jo aikaisemmin kertonutkin, talvisin pukeudun hyvin usein leggingsit/paksut sukkahousut + mekko + neuletakki -yhdistelmään, ja mulla on useampikin kiva mekko arkikäyttöön ja monta erilaista neuletakkia. Niitä olen sitten vaihdellut ja yhdistellyt, ja on mulla kyllä välillä ollut myös esimerkiksi farkut + kauluspaita + neuletakki -kombokin, tai jotain ihan muuta. Mutta siis yksinkertaisesti olen jotenkin luopunut siitä ajatuksesta, että koko ajan pitäisi saada jotain uutta vaan saamisen vuoksi. Voin varsin hyvin käyttää samaa asua useana päivänä putkeen ja voin käyttää samoja mekkoja vuorotellen ilman, että säännöllisin väliajoin tarvitsee saada uusi. Koska miksi pitäisi? Lisäksi alkuvuodesta ei ole ollut mitään juhlia, tärkeää työtapaamista tai muuta, jonne täytyisi hankkia jotain erityistä päällepantavaa.

Toinen merkittävä juttu on se, että en ole mennyt koko alkuvuoden aikana mihinkään vaatekauppoihin tai nettikauppoihin pyörimään. Koska miksi menisin? Juurihan totesin, että en oikeastaan tarvitse mitään. Kuitenkin, usein jos menee pyörimään kauppoihin ja näkee kivoja juttuja, on iso ”riski” sille, että yhtäkkiä keksiikin paljon asioita, joita ”tarvitsee” tai jotka vähintäänkin olisivat kivoja tai jotka voisivat jotenkin kohottaa omaa mielialaa, ja päätyy kuin huomaamattaan kulkemaan kassan kautta. Mutta mielialaa voi kohottaa niin monella muullakin tavalla kuin ostamalla uusi vaatteita. Ja usein ostelusta voi vain tulla jälkikäteen morkkis.

Kolmas juttu on se, että olen halunnut vähän säästää rahaa. Tai sanotaan niin, että on  ollut muita rahareikiä, joihin olen rahojani tarvinnut, ja kivaa olisi sekin, jos saisi säästötilille jotain. Syksyllä katselin tilitietojani, ja esimerkiksi uuden talvitakin ja -kenkien hankinta söivät aika ison loven budjetista. Nuo hankinnat olivat kyllä harkittuja ja oikeasti tarpeellisia, mutta samalla osoitus siitä, kuinka vaatteisiin saa helposti uppoamaan rahaa. Samalla tavalla vaateshoppailun vähentäminen on erittäin helppo tapa tukkia yksi rahahana. 

Neljäs syy on tietysti ylipäätään muutokset omissa kulutustottumuksissa ja yhä isompi fokus ympäristöasioissa ja tieto siitä, kuinka haitallista pikamuoti on ympäristölle. Vaatteen ostaminen ei useinkaan ole enää vain vaatteen ostamista, kun tietää miten haitallista pikamuodin tuottaminen oikeasti ympäristönäkökulmasta on – eikä vain ympäristönäkökulmasta, vaan usein myös monista muistakin näkökulmista. Siksi usein vain tuntuu, että ostamatta jättäminen on helpompaa, koska silloin ei tue omalla toiminnallaan mitään haitallisia rakenteita.

Vaikka sanoin postauksen alussa, että en ole tänä vuonna ostanut mitään uutena, olen kuitenkin ostanut 3 juttua käytettynä. Kävin nimittäin eräänä lauantaina uudessa Fredrikinkadun Relove-secondhandkaupassa ja ostin sieltä kaksi mekkoa ja yhden bleiserin. Harkitsin jokaista ostosta tarkkaan ja totesin, että ne kaikki tulevat käyttöön ja tietyllä tapaa tarpeeseenkin.

Vaikka en olekaan vielä tähän mennessä ostanut tämän vuoden puolella yhtään vaatetta uutena, ei se todellakaan tarkoita sitä, että en tule koko vuonna ostamaan mitään – enhän oikeastaan ole edes ostolakossa. Tulen jossain vaiheessa tarvitsemaan ainakin uudet farkut, sukkia ja alusvaatteita. Ja kun kevät ja kesä lähenevät, voi iskeä ”tarve” ostaa jotain pirteää ja kesäistä. Mutta pyrin tuolloinkin ostamaan harkiten, pitkän tähtäimen käyttöä ajatellen ja materiaalitietoja tutkien. Hyödynnän parhaani mukaan second hand -myymälöitä ja -ryhmiä.

Mulla on yksi tapa, joka varmaan myös auttaa vähentämään uuden ostamisen halua. Nimittäin talveksi pakkaan kesävaatteet isoon laatikkoon, jonka laitan yläkaappiin – ja kesäksi taas laitan talvisemmat neuleet ja muut tuohon samaan laatikkoon. Kun kauden vaihtuessa otan tuon laatikon esiin ja päivitän vaatekaapin sisällön noilla omilla vaatteillani (jotka olin jo ehtinyt puolessa vuodessa unohtaa), tuntuu kuin saisi yhtäkkiä valtavan määrään uusia vaatteita käyttöönsä. Odotankin jo innolla keväisempiä säitä, jotta saisin kaivaa tuon laatikon esiin ja ottaa sieltä kesävaatteet esille ja pakata neuleet sinne säilöön. Suosittelen lämpimästi tätä systeemiä muillekin 🙂 Luulen nimittäin, että jonkinlainen vaihtelunhalu on useimmille ihmisille kuitenkin sisäsyntyistä ja se koskee monia meitä. Mutta onneksi sitä voi toteuttaa muutenkin, kuin jatkuvasti uutta ostamalla.

(Kuvan asu: satiinibleiseri second hand, housut Vero Moda).

Sellaisia vaatemietteitä täällä tänään. Olisi kiva kuulla, onko teidän ostokäyttäytymisenne muuttunut  viime vuosina?

-Netta

Lue myös:

Vuoden 2018 turhake on pikamuoti

Luottoasu ja uusi luottoneule

Rehellisiä kokemuksia vaatelainaamo Vaatepuun jäsenyydestä

Kommentit (4)
 1. Minua kiinnostaisi kuulla vertailukohdaksi, että paljonko sinulla on tapana ostaa vaatteita, tai oli vaikka viime vuonna? Uusi tapasi kuulostaa järkevältä. Myös tuo kesä- ja talvivaatteiden laatikko on varmaan aika hyvä. Järkevät säilytysratkaisut helpottavat elämää.

  Itse en ole koskaan ollut mikään shoppailija, inhoan ostoksilla käymistä. Vaatteet ovat surkeita materiaaleja, huonosti kaavoitettuja (etenkin neuleet) ja tarkoitettu paljon lyhyemmille ihmisille, joten ostoksilla käynti on minulle täyttä tuskaa. Minulla menee helposti kuukausitolkulla vaatteita ostamatta, ja vasta aivan välttämättömään tarpeeseen viitsin vaivautua kaupoille.

  1. Hei, kiitos kommentista! 🙂 Esititkin erittin hyvän ja samalla tosi kinkkisen kysymyksen. 😀 En ole koskaan ollut mikään älyttömän kova shoppailija, koska olin 7 vuotta yliopisto-opiskelija ja budjetti oli tosi tiukka. Toisaalta se aiheutti sen, että kun tuli jotain ostettua, oli se aina mahdollisimman halvoista ketjuliikkeistä. Ja nuorempana oli kyllä vähän sellaista mentaliteettia, että kivempaa kun saa monta uutta vaatetta, viis laadusta.

   Pari vuotta sitten valmistuin, ja kun olikin enemmän rahaa käytettävissä, tuli kyllä vähän ”villiinnyttyä” ja jonkin verran osteltua uusia vaatteita – tosin se mikä on minulle ”paljon”, ei todellakaan ole sitä kaikille. Loppuvuodesta tarkkailin vähän tilitietojani, ja sanoisin, että ainakin lähes joka kuukausi tuli ostettua edes yksi vaate. Osa oli tarpeellisia, kuten talvitakki ja -kengät, mutta osa oli vähän sellaisia ”kiva mekko”, ”söpö neule” -tyylisiä ostoksia, joille ei ollut todellista tarvetta. Onneksi ne on kuitenkin tulleet käyttöön. Mun mielestä toi kesä- ja talvivaatteiden laatikko helpottaa elämää just siinä mielessä, ettei tarvitse kesällä etsiä bikineitä villatakkien seasta ja talvella toisin päin. 😀 Ihan mahtavaa, jos voit olla kuukausiakin ostamatta vaatteita! Sekä lompakko että ympäristö kiittävät. <3

 2. Ihan sama juttu! En ole mitenkään tietoisesti päättänyt olla ostolakossa, mutta alkuvuodesta ei ole vain tullut ostettua mitään. Muutaman kerran olen kyllä käynyt kaupoiss pyörimässä, mutta ei ole tullut vastaan mitään sellaista, mitä tarvitsisin tai todella haluaisin. Ylipäätään en erityisemin pidä vaatteiden ostamisesta ja usein tuntuu, ettei kaupoista löydy mitään sopivaa. Samat ajatukset myös tästä eteenpäin. Ei ole tarkoitus olla täysin ostamatta mitään, mutta yritän kuitenkin miettiä tarkkaan tarvetta ja käyttöä ja mahdollisuuksien mukaan myös eettistä puolta.

  1. Mä luulen, että on melkeinpä itselle helpompaa, jos ei päätä olla jossain tosi tiukassa ostolakossa, vaan tavallaan antaa itselleen luvan ostaa jotain – mutta harkitsee vain tosi tarkkaan ostoja. Mulla on ollut juuri nyt se olo, että en oikeasti tarvitse mitään. Ja kun olen vähän halunnut säästää rahaa, niin silloin kyllä harkitsee vielä tarkemmin, onko vaatteelle oikeasti tarvetta tai käyttöä. Mä luulen olevani kyllä vähän sellainen, että jos menen vaatekauppoihin pyörimään, niin tulee helposti houkotuksia. Siksi olen pysynyt niistä poissa – eikä sekään ole tuntunut hankalalta. Ja onneksi kotini läheltä löytyy yksi tosi kiva second hand -shop, josta olen löytänyt esimerkiksi yksiin juhliin edullisesti käytetyn mekon. Eli sitä aion ehdottomasti hyödyntää jatkossakin! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *