Inhottava someilmiö: ostetut seuraajat

Destination: Happiness

Olen halunnut tarttua tähän aiheeseen jo tovin, mutta nyt vihdoin löysin aikaa istahtaa tämän asian äärelle ja kirjoittaa siitä. Kyseessä on siis ostetut someseuraajat, erityisesti Instagramissa. Aiheesta ovat jo aiemmin kirjoittaneet ainakin On My Way - Jutta ja It ain't hard to tell -blogin Iines Aaltonen. Aihe on noussut sittemmin vielä enemmän esiin, kun Pinkit Korkokengät -blogin Maiju nosti asian esiin somessa ja aloitti eräänlaisen "kampanjan" aiheen tiimoilta. Sittemmin asiasta ovat bloganneet ainakin Karkkipäivän Sanni ja Ostolakossa-blogin Virve.

Mistä ilmiössä sitten on kyse? Käytännössä siitä, että Instagramin käyttäjä ostaa itselleen rahalla valeseuraajia, jotta hänen seuraajamääränsä "näyttäisi paremmalta" ja siis isommalta. Miksi? Yleensä siksi, että hän haluaa saada somen kautta erilaisia yhteistöitä joko tavaran tai rahan muodossa, ja mitä suurempi seuraajamäärä, sitä paremmat yhteistyöt. Tai ainakin ennen oli näin, mutta nyt vaikuttaisi siltä, että ilmiöön ollaan heräämässä ja asiaan tulee toivottavasti muutosta, koska valeseuraajayhteistöistä nyt ei todellakaan kannata maksaa.

Miten seuraajia ja tykkäyksiä sitten ostetaan?  Yle on kirjoittanut aiheesta hyvän jutun. Jutun mukaan netistä löytyy lukuisia sivustoja, joilta seuraajia voi ostaa rahaa vastaan. Toimittaja kokeili hommaa, ja noin kymmenen minuuttia maksun jälkeen seuraajamäärät lähtivät nousuun. Viidelläkymmenellä eurolla hän sai ostettua itselleen noin 10 000 seuraajaa. Julkaistessaan uuden kuvan, se sai kuitenkin vain noin kymmenen tykkäystä - eli uudet seuraavat eivät tykkäilleet mistään. Ylen jutussa kerrotaan myös ahdistavaa faktaa siitä, mistä nämä seuraajat ilmestyivät - todennäköisesti köyhästä Bangladeshista, josta on kehittynyt keskus, jossa klillaillaan rahasta. Kyse on tykkäystehtaista, englanniksi käytetään termiä "click farm". Klikkipajoissa työntekijöiden tehtävä on luoda profiileja somepalveluihin, kuten Facebookiin ja Instagramiin, sekä käydä klikkaamassa tykkäyksiä tai seuraamassa henkilöitä näillä alustoilla. Työntekijöiden olot klikkitehtaissa ovat yhtä kurjia kuin monissa Aasian hikipajoissa: työpäivät venyvät hyvin pitkiksi ja palkka voi olla usein vain euro päivässä (!!). Jutussa haastateltu Aalto-yliopiston markkinoinnin professori pitää klikkauksen ostamista yksiselitteisesti laittomana ja kiellettynä toimintana.

Omasta mielestäni kyseessä on sekä itsepetos että petos mahdollisia yhteistyökumppaneita kohtaan, enkä siksi voi ymmärtää niitä ihmisiä, jokta pystyvät tuollaiseen vilpillisyyteen. Ensinnäkin siinä valehtelee itsellensä olevansa "suositumpi" somessa kuin todellisuudessa onkaan. Itseäni kalvaisi joka päivä petoksen tunne, kun näkisin valheellisen seuraajalukuni, jonka olisin itse ostanut rahalla. Hyi että. Mutta vielä pahempaa olisi yhteistyökymppaneiden huijaaminen! Myisit yritykselle näkyvyyttä somessasi tietyn seuraajamäärän turvin, vaikka todellisuudessa someseuraajasi eivät olisi sellaista joukkoa, jotka olisivat yrityksen tuotteista/palveluista mitenkään kiinnostuneita tai tulisivat niitä ostamaan. Tämähän on ihan kamalaa varsinkin pienyrittäjien kannalta, joille someyhteistyöt voivat olla hyvin tärkeä väylä ja iso ponnistus, ja todellisuudessa he eivät saisikaan tuolle satsaukselle lainkaan sitä vastinetta, mitä kuvittelevat saavansa. Sen asian kanssa olisi mielestäni vielä pahempaa elää, että on tuolla tavalla huijannut yhteistyökumppania ja johtanut pahasti harhaan tavoitettavan yleisön koon suhteen. Eikä pidä tietenkään unohtaa sitäkään, että itse "klikkailijat" ovat huonolla palkalla huonoissa työoloissa työskenteleviä ihmisiä, enkä todellakaan haluaisin osallistua sellaisen toiminnan tukemiseen.

Kun ilmiön tuntee ja tietää, on myös aika helppoa huomata nopeastikin, kenellä on ostettuja seuraajia ja kenellä ei. Varmasti varsinkin Suomen kokoisessa pienessä maassa tämä on erityisen helppoa, koska meillä siihen, että jollakulla on erittäin paljon seuraajia, pitää olla joku syy. Yleensä pitää olla tunnettu jostain entuudestaan, tai sitten sisällön pitää olla ihan poikkeuksellisen hyvää. Mikäli näin ei ole, alkavat epäilykset herätä. Jos vaikkapa tavallisella teinitytöllä tai kotiäidillä on 15 000 seuraajaa omasta takaa, on se aika poikkeuksellista. Ja varsinkin jos kuvat saavat silti vain joitakin tykkäyksiä, alkaa homma haiskahtaa ostetuilta seuraajilta. Yleensä ostetut seuraajat paljastuvat aika helposti, kun tarkastelee seuraajalistaa. Mikäli suurin osa heistä on ulkomaalaisia, kenties vielä yksityisiä profiileja, usein myös miespuolisia, on kyseessä todennäköisesti ostetut seuraajat. Kun vielä klikkailee auki parin seuraajan profiilin ja huomaa heidän seuraavaan tuhansia ihmisiä, on homma selvä. Verkossa on myös ilmaisia työkaluja, joilla voi katsoa, milloin jonkin Insta-tilin seuraajat ovat tulleet. Jos seuraajia on tullut isona piikkinä tiettyyn aikaan, voi tämä viitata vahvasti siihen, että seuraajat on ostettu tuona ajankohtana.

Eniten itseäni inhottaa tässä hommassa se, että erityisesti monet pienyrittäjät ovat vuosien saatossa joutuneet pahasti huijatuiksi tässä asiassa. Nyt kun asiasta on enemmän ruvettu puhumaan, sana varmasti kiirii monen asiasta aiemmin tietämättömän korviin ja moni yrittäjäkin onneksi tästälähin tajuaa käydä katsomassa vaikuttajan seuraajalistaa ja tykkäysmääriä läpi ennen yhteistyön aloitusta. Jotenkin tässä ilmiössä ahdistaa kyllä sekin, että ihmiset ovat valmiita ryhtymään tällaiseen toimintaan vain saadakseen itselleen ilmaista tavaraa tai egoboostia. Kertoo kyllä jotenkin todella paljon meidän ajastamme!

Itseäni bloggaajana harmittaa vähän myös se, että usein blogin kokoa, uskottavuutta ja muuta arvioidaan pelkästään Instagramin seuraajamäärän kautta, vaikka näitä kahta ei pitäisi missään nimessä niputtaa yhteen, vaan niitä pitäisi arvioida täysin toisistaan erillisiniä medioina. Niin Sanni, Jutta, Virve kuin Iineskin kirjoittivat kaikki siitä, että heidän blogillaan on paljon enemmän lukijoita kuin heillä on seuraajia Instassa - ja itselläni on tismalleen sama juttu. Blogini lukijatilastoja ja Instagram-seuraajieni määrää ei voi mitenkään vertailla, koska ne ovat ihan eri tasolla. Blogini tavoittaa paljon enemmän ihmisiä, ja moni lukija ei seuraa minua Instassa - he eivät varmastikaan kaikki edes käytä Instagramia. Ainakin omalla kohdallani on niin, että itse en edes ehtisi seurata Instassa hirveän montaa tyyppiä, joten pyrin pyrkimään pitämään määrän maltillisena. Sellainen reilu 200 seurattavaa tuntuu itselleni ihan maksimilta.

Huh, aikamoisia ilmiöitä tämä some nostaakin pintaan. Olen iloinen, että tästäkin hommasta on nyt ruvettu puhumaan, ja toivon että yrittäjät ja yritykset heräävät tähän ilmiöön entistä enemmän. Tietysti sitä kaikista eniten toivoisi, ettei kukaan ylipäätään kokisi tarvetta tällaiseen vilpilliseen toimintaan, mutta tämä on tosiaankin oman aikansa ilmiö. Käsittääksei myös Instagram pyrkii tulevaisuudessa entistä enemmän puuttumaan valeseuraajailmiöön.

Mitä ajatuksia tämä ilmiö teissä herättää?

-Netta

(Kampanjan "napit" on luonut Meikkibeibi.)

Kommentit

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Mäkin sanon jyrkän EIn kaikenmaailman ostetuille seuraajille. Haluan, että ne ketkä seuraa minua instassa, seuraa minua siksi, koska pitävät minusta tällaisena kuin olen ja kuvistani teksteineen. Siitä aidosta minusta. En tarvitse ''muuten vaan'' seuraajia, joita tuskin edes kiinnostaa minun jutut. Vähän vaikea selittää, mutta yritin väkertää ajatuksiani nyt jotenkin, hih! :D

Nettanen
Destination: Happiness

Hyvin sanottu, ja ymmärsin todellakin sun pointin! Ja oon samaa mieltä :) Mitä sitä edes tekee jollain 10 000 intialaisella seuraajalla, joita ei oikeasti kiinnosta sun tekemiset ja jotka ei reagoi niihin mitenkään?! Ei se määrä vaan se laatu. Itse olen tosi otettu nykyisestä reilusta 500 seuraajasta, jotka on ihan oikeita ihmisiä, joita jostain syystä sattuu kiinnostamaan mun hassut jutut. <3

Maria Hakkarainen
Villiviini

Samaan kategoriaan menevät nekin tyypit, jotka yrittävät hankkia lisää seuraajia seuraamalla mahdollisimman monia tilejä ja lopettamalla seuraamisen parin päivän päästä... Jotenkin kylmäävää miten tärkeää seuraajamääristä ja tykkäyksistä voi tulla, kun tekee somea ammatillisesti tai edes vähän vakavammin kuin harrastuksena.

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Ja tää! Samat ajatukset myös tästä tyylistä saada seuraajia :D!

Nettanen
Destination: Happiness

Vilhelmiina -Toi on niiin raivostuttavaa! Ja samaa kastia on myös ne, jotka käy toistuvasti tykkäilemässä monista sun kuvista, mutta ei kuitenkaan seuraa. Koska ne haluaa vaan, että sä huomioisit heidän tilin ja alkaisit seurata heitä.

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

No juuri niin - thanks but no thanks! :)

IlonaK (Ei varmistettu) https://nennesitajasetata.blogspot.com

Olen niin samaa mieltä sekä kirjoituksen että tämän kommentin kanssa! Oudoksun molempia ilmiöitä. Seuraajien ostaminen on kaikilta näkökannoilta epäeettistä. Ja tuo seuraaminen parin päivän ajan, kunnes toinen seuraa takaisin, vain saadakseen lisää seuraajia - ei kovin hyvää kuvaa anna mielestäni bloggaajana eikä ihmisenä. Kylmää ja itsekästä.

Nettanen
Destination: Happiness

Ilona - kiitos kommentista! :)

Some tuo kyllä mukanaan vaikka mitä ihmeellisiä lieveilmiöitä, ja tuntuu että ihmiset on valmiita käyttämään vaikka mitä keinoja tavoitellessaan omaa etuaan. :( Vaikka tosiaan, jos vähänkin omaa jonkinlaista omatuntoa ja pysähtyy näitä asioita miettimään, niin seuraajien ostaminen on todellakin epäeettistä ja väärin. Ja sitten myös toi follow-unfollow-follow-unfollow -rumba on myös ihan todella ärsyttävää ja nimenomaan itsekästä. Sellaista toisten ihmisten hyväksikäyttöä! Itselläni ainakin menee näihin tyyppeihin/firmoihin ihan maku lopullisesti, eikä sitä voi enää oikein saada takaisin myöhemmin.

Nettanen
Destination: Happiness

Hei meinasin kirjoittaa tästäkin, mutta kun postauksesta tuli jo nyt näin pitkä, niin jätin aiheen pois postauksesta. Mutta tosi kiva kun nostit esiin tämän! Toi on myös NIIN ärsyttävää. Mulla on tullut Instassa vastaan joitain tyyppejä ja yrityksiä, jotka on monta kertaa seuranneet mua ja sitten lopettaneet seuraamisen. Ja sitten sama rumba uudestaan.. Ihan älytyöntä. Antaa niiiin huonon kuvan kyseisestä ihmisestä/yrityksestä. Ei kyllä innosta sellaiselta ostaa yhtään mitään. Kaverini kertoi, että hän on joskus ärsyyntynyt tuollaisiin niin paljon, että on estänyt kyseiset profiilit kokonaan. Tajuaakohan nää tyypit/firmat, että tolla menettelyllä on juurikin tuollaisia seurauksia? Monillahan on käytössään sellaisia sovelluksia, joilla näkee heti kun joku lopettaa seuraamasta, joten nää tyypit jää aika pian kiinni. Ja vaikka ei olisi sellaista sovellustakaan, niin huomaahan sen silti jossain vaiheessa.

Ja just tota mäkin mietin, että on tosi surullista ja hirveää, miten tärkeää noi seuraajamäärät voi olla ja miten niiden eteen ollaan valmiita tekemään vaikka mitä. :( Itse oon joskus leikilläni haaveillut siitä, että olisi kiva saada jotain rahallista korvaus bloggaamisesta, mutta sit kun siihen sisältyy kaikkia tuollaisia kamalia lieveilmiöitä, niin tavallaan on ihanan vapauttavaa blogata "vain" harrastuksekseen, koska voi olla itse tämän homman herra ja julkaista silloin kun huvittaa (tai olla julkaisematta) eikä tarvitse stressata seuraajamääriä tai varsinkaan sortua mihinkään vilpilliseen.

Lilies
Lilies & Life

Niiiin tuttua tää follow-unfollow. Ja sitä tekee tosi moni vaikuttaja >:( 

Mä vaihdoin just muutama päivä sitten instan salasanan kun huomasin, että mä oon muka alkanut seuraamaan about sataa tiliä (lähinnä intialaisia), joissa en oo koskaan edes käynyt!! Ja ne tilit oli myös seuranneet mua. Estin ne kaikki. Pikkusen pelottava ilmiö...

Nettanen
Destination: Happiness

Siis se on niiiin ärsyttävää! Joskus oon ollut ihan fiiliksissä, että "wau, toi alkoi seuraamaan mua!", vaan huomatakseni pian, että tyyppi onkin jo lopettanut mun seuraamisen. Ja sitten sama tyyppi saattaa seurata uudelleen, koska en ollutkaan seurannut häntä takaisin. Ja lopettaa sitten taas seuraamisen, jne jne. Ihan älytöntä touhua ja kuten joku jo ylempänä kommentoi, niin on se myös tosi kylmää ja julmaa.

Onpa outoa! Mikäköhän ihmeen ilmiö tossa nyt on taustalla. Hyvä että vaihdoit salasanan, mun muutamalla kaverilla on joskus hakkeroitu ainakin Facebook-profiili ja se ei myöskään ollut yhtään kivaa :(

MarikaJohannaP
Hey girl

Tää on kyllä harmittavaa. Ja niin tuttua. Mä en ymmärrä miten joku viitsii tehdä tällaista, ja se on kyllä todella kylmää. Joskus on harmittanut tosi paljon.

Ja hyvä että tartuit tähän ostetut seuraajat-aiheeseen. Superhyvä kirjoitus jonka jaan kyllä omassa somessakin. Hyvä että tästä puhutaan.

Nettanen
Destination: Happiness

Se pettymyksen tunne, kun tajuat, että joku siistinä pitämäsi tyyppi ei seurannutkaan sua oikeasti, vaan pelkästään osana tuota follow-unfollow -rumbaa... :( Ei kiva. Tosi ajattelematonta ja itsekästä. Menee ihan maku kyseisestä tyypistä tai saati sitten jos on kyseessä yritys, niin heiltä ei ainakaan tee mieli ostaa enää mitään.

Tää aihe on kyllä tosi ajankohtainen ja tärkeä. En tajua, miksi esimerkiksi blogien kokoa edelleen arvioidaan IG-seuraajien perusteella, kun nuo IG-seuraajamäärät voi olla ihan potaskaa eikä välttämättä kerro mitään todellisen yleisön määrästä. Ja monella on paaaljon isommat seuraajamäärät blogilla.

Toivon, että yritykset herää tähän hommaan oikeasti. Ja toki toivon, että ihmiset myös lakkaa ostamasta seuraajia ja sillä lailla tukemasta kamalaa hikipaja-työtä. Ja varsinkin, kun muut ihmiset pystyy aika helposti päättelemään, kenellä on ostettuja seuraajia ja kenellä ei. Sehän on tosi noloakin "jäädä kiinni" tuollaisesta. Itse teen työn puolesta jonkin verran someyhteistöitä vaikuttajien kanssa, ja käyn nykyään aina läpi vaikuttajan seuraajien listaa hieman. On kyllä monenlaista tullut vastaan, ja aika helposti voi päätellä, ketkä on sortuneet vilpillisiin keinoihin. :(

MarikaJohannaP
Hey girl

Niin totta, ja aina kysytään IG seuraajien määrää. Kumpi on sitten parempi 15 000 feikkiä vai 200 aitoa, luulisi että yrityksetkin miettii tuota. Ja kun se on välillä just niin räikeää.

Mä en ikinä aio ostaa seuraajia. En pidä sitä mitenkään hyväksyttävänä. Ja tuo hikipajatouhu tekee siitä kaksinverroin pahempaa. Blogeissa pitäisi olla jokin "ei ostettuja seuraajia"-leima, jonka käyttöön bloggaaja voisi halutessaan sitoutua.

Nettanen
Destination: Happiness

No niinpä! Ensinnäkin, kun IG-seuraajien määrä voi olla ihan eri kuin blogin, ja toisekseen, iso luku voi kertoa vaan siitä, että mukana on paljon feikkejä. Yritykselle ei todellakaan ole mitään hyötyä siitä, että 15 000 bangladeshilaista näkee (ja tuskin edes näkee) heidän yhteistyönsä. Paljon isompi hyöty siitä on, että sen näkee ne 200 aitoa, sitoutunutta kotimaista seuraajaa.

Arvostan sun periaatteellisuutta, ja itse ajattelen myös samoin ja sanon ehdottomasti ei ostetuille seuraajille. Somessa on paljon houkutuksia ja helposti voi sortua vilppiin, mutta itselleni on elämässä tosi tärkeä arvo se, että mulla on puhdas omatunto ja että toimin ns "oikein". Se, että voi mennä puhtaalla omallatunnolla nukkumaan. Oon sanonut usein, että blogin/somen takia en tuu koskaan myymään sieluani ja arvojani ja se pätee myös tässä.

Tollainen leima ois kyllä todella hyvä! Mutta ehkä tämä vuoropuhelu asiasta ja sen esiin nostaminen on hyvä alku. Yritykset heräilee ainakin asiaan pikkuhiljaa. Oon itse saanut tän postauksen jälkeen viestiä pienyrittäjältä, joka kiitti tästä postauksesta ja asian esiin nostamisesta, se tuntui todella kivalta :) Ja hei oon kyllä kuullut, että Instagram tulisi myös pyrkimään puuttumaan tohon valeseuraajahommaan, toivotaan myös sitä! :)

Olen vasta muutaman kuukauden seikkaillut blogeja lukien,  se miten havahduin lukemaan blogeja  lukemaan on se että googlen uutis virrasta pomppas nettasen kirjoitus ystävyydestä, aihe kun on pohdituttanut minua pitkään. Aihe oli siis kiinnostava, hyvin kirjoitettu, sujuva ja miellyttävä lukea.  Vieläpä tulee olo että haluan kantaa korteni kekoon osallistumalla Keskusteluun. Se on minun mailmassani laadun tae, ei seuraajien määrä.  Kirjoituksissa on osa mutu tuntumaa ja osa faktaa, ja minähän itse punnitsen mielessäni miten vakavasti otan kirjoituksen.  Hajuton, mauton, ja tunteeton tusina kirjoitos joka ei tempaa mukaansa ,ei ole minkään arvoinen edes miljoonalla seuraajalla.

Pitkä esipuhe ja lopputulemma on ehdoton ei valeseuraajille.

Nettanen
Destination: Happiness

Kiitos kommentistasi jälleen! :) Mukavaa että olet löytänyt blogini pariin ja tykkäät sen sisällöstä - ja kiva kun osallistus keskusteluun! :) Bloggaamisessa parasta onkin se, että muitten ihmisten kommenttien kautta saa itsekin aina uutta ajateltavaa. Ei tässä hommassa olisi yhtään niin paljon mieltä, jos kukaan ei koskaan kommentoisi mitään. :)

Ja olen ehdottomasti samaa mieltä - iso EI valeseuraajille!

Minusta vielä inhottavampia ovat kaupalliset yhteistyöt, joissa bloggaaja hyvin usein käytännössä valehtelee tai ei ainakaan pyri objektiivisuuteen.

Vaikka lukija tietäisi, että todellisuudessa hän lukee mainosta, niin silti kokemuksen muotoon puettu mainos vaikuttaa lukijaan kuin teksti olisi totta.

Mitä tulee klikkaajien palkkatasoon, niin he tekevät työtä, koska parempaakaan ei ole. Sellaista on markkinatalous, järjestelmä, joka aiheuttaa suunnatonta epäoikeudenmukaisuutta ja tuhoaa ympäristön.

 

Nettanen
Destination: Happiness

Kiitos näkökulmasta. Onneksi kaupalliset yhteistyöt on halutessaan tosi helppo jättää lukematta, koska bloggaajan kuuluu merkitä heti tekstin alkuun, jo ennen kuvia, selkeästi että kyseessä on kaupallinen yhteistyö. Jos ne siis inhottavat, ne on tosi helppoa jättää ne lukematta. Niissä ei ole mitään vilpillistä tai epäeettistä, joten niitä ei voi mielestäni mitenkään verrata tähän ilmiöön, josta tämä postaus kertoi. Jos ei siis myöskään halua tulla mainoksen vaikuttamaksi, niin sittenhän voi vaan päättää jättää ne lukematta. Simple as that :) Mikäli postauksessa ei ole selkeitä merkintöjä ja se ärsyttää, niin sitten voi tehdä ilmoituksen Mainonnan eettiseen neuvostoon MENiin.

Tuo on varmasti totta, että klikkipajojen työntekijät tekevät työtänsä, koska muutakaan ei ole. Mutta ei se poista sitä, etten ainakaan itse halua tukea sellaista toimintaa. Heidän ongelmansa pitäisi ratkasita muulla tavoin kuin tällaista työtä tarjoamalla. Ei sillä, että itsekään tietäisin MIKÄ se ratkaisu olisi.

Kyllä se vaan on niin että omilla ansioilla kertyneet seuraajat ovat parasta, silloin tietää että on onnistunut jakamaan jotain kiinnostavaa  ja keskusteluun innostavaa ja kaikilla hyvä fiilis.

Maksetut seuraajat ovat vaan tyhjiä kortteja. 

Nettanen
Destination: Happiness

Naulan kantaan, olen täysin samaa mieltä :)

A.S. (Ei varmistettu)

Juuri näin! Ihan samaa olen miettinyt näistä ostetuista seuraajista ja ihmetellyt ilmiötä. Samoin tuo kommenteissa mainittu follow-unfollow-rumba on todella rasittavaa. Itse seuraan vain sellaisia tilejä, jotka oikeasti kiinnostavat, enkä myöskään kaipaa itselleni "turhia" seuraajia. Välillä ihmettelen, miksi joku täysin tuntematon alkaa seurata minua, varsinkin kun olen melko epäaktiivinen itse julkaisemaan, enkä muutenkaan julkaise mitään erityisen kiinnostavaa sisältöä. En kuitenkaan seuraa tällaisia takaisin (jos en ole muuten kiinnostunut henkilön jutuista), koska en halua valtavaa määrää seurattavaa, vaan haluaisin pystyä todella seuraamaan seuraamiani henkilöitä (siis ehtiä näkemään kaikkien julkaisut ja storyt). En siis seuraa läheskään kaikkia blogeja, joita luen - sinua kuitenkin, koska myös insta-tilisi on ihana ja kiinnostava :)

Nettanen
Destination: Happiness

Tää on kyllä niin ihmeellinen ilmiö. Ahdistaa, että ihmiset on valmiita vaikka mihin vilunkipeliin vain somesuosion tähden :( En ymmärrä heitä, jotka lähtevät tuohon follow-unfollow -rumbaan - eivätkö he tajua, että siitä kyllä jää "kiinni". Muakin on muutamat tyypit ruvenneet useamman kerran seuraamaan ja sitten aina lopettaneet. On tehnyt mieli kommentoida heille, että ei kannata vaivautua enää, en ole seuraamassa takaisin.. 

Mulla on just toi sama, että he joita seuraan Instassa, niin heidän kuvansa ja Storynsä haluan oikeasti ehtiä katsoa ja tykätä/kommentoida ja siksi en todellakaan voi seurata montaa sataa (saati tuhansia) ihmisiä. Joudun oikeasti välillä käymään läpi sitä seurattavien listaa ja karsimaan, kun tuntuu että heti jos on vähänkin yli 200 ihmistä, en pysy perässä. En halua, että esim omien kavereiden jutut hukkuu sinne massaan. En siis itsekään seuraa Instassa läheskään kaikkia blogeja joita luen, saati muita "julkkiksia". Sen sijaan seuraan joitain inspiroivia sisustustilejä, mutta huomaan että jos niitäkin on liikaa, menee vain sekaisin kuka kukin on jne. Tämä kyllä osoittaa mun mielestä senkin, että feikkiprofiilit tunnistaa helposti siitä, että kyseinen ihminen seuraa jotain kolmea tuhatta tiliä - eihän kukaan oikeasti voi seurata niin montaa kunnolla.

Ja voi kiitos taas ihanista sanoista! <3 Tuntuu, että tänä syksynä olen ollut pikkuisen epäaktiivinen Instassa, mutta se on jäänyt muitten kiireiden alle. Mutta sekin on vaan elämää - ehkäpä uudella innolla uuden vuoden jälkeen. :) 

Ja hei, ihanaa joulua sinulle jo nyt! Kiitos kuluneesta vuodesta täällä blogin puolella - ihanaa kun olet jaksanut kommentoida ja ottaa osaa keskusteluun. Se merkitsee itselleni todella paljon. :) 

Kyllä siinä hyötyä haetaan kun tavoitellaan tuhansia seuraajia, hyöty taloudellista tai sitten egon kohotuksella jotain Muuta hyötyä. En arvosta pätkääkään seuraajilla pelaamista. Aidot seuraajat minulle ainakin mieluisimpia joiden kanssa vuorovaikutuksessa. Tarttis vaan Blogi aloittaa että on jotain mitä seurata.

Seuraajia saa rahalla, mutta ystävät pitää ansaita olemalla myös ystävä.

Nettanen
Destination: Happiness

No niin, ei muuta kuin oma blogi pystyyn vaan :) Kirjoittamalla ja "harjoittelemalla" sitä oppii :) 

Hyvin sanottu! Ostettuja seuraajia ei todellisuudessa kiinnosta mitkään tekemisesi, toisin kuin aitoja ystäviä. :)

Oikeastaan olis jännä olla kärpäsenä katossa kun intialainen "valeseuraaja" jostain syystä alkaisikin tutkimaan suomalaisen blogin sisältöä google translaattorilla.

Kyllä se on näin että parhaat unet saa kun nukkuu puhtaat jauhot tyynyn alla. Silloin lähelle saattaapi kerääntyä paljonkin samoja oikeudenmukaisia, rehellisiä , huomioonottavia arvoja kannattavia ihmisiä.  Yksikin aito. Korvaa 15000 feikkiä kuinkapäin vain

Saila / Kohtisuora (Ei varmistettu) https://kohtisuora.com/

Hyvä kun nostit tämän esille. Sama asia on hämmästyttänyt ja kummastuttanut itseänikin. Kyllähän iso seuraajamäärä näyttäisi mairittelevalta, mutta paljon tärkeämpää on rehellisyys ja se, että seuraajat seuraavat siksi, että sisältö on heidän mielestään hyvää ja kiinnostavaa.

Myös tuo follow-unfollow -ilmiö on tosi turhauttava ja jättää vain huonon fiiliksen sen sijaan, että innostaisi seuraamaan kyseistä tyyppiä.

New York timesissä oli muuten myös hyvä artikkeli feikkiseuraajista: https://www.nytimes.com/interactive/2018/01/27/technology/social-media-b...

Nettanen
Destination: Happiness

No näin just! Toivon, että tästä asiasta puhuttaisiin paljon enemmän ja homma tulisi eritoten yrittäjien tietoon. En kyllä käsitä, mitä kukaan hyötyy jostain parista tuhannesta feikkiseuraajasta. Olisi hirveän huono omatunto vaan itsellä koko hommasta.

Ja samoin tuo follow-unfollow -rumba - siihenkään ei kyllä omatuntoni pystyisi. Ja mielummin myös käytän oman aikani johonkin ihan muuhun. :D Mutta se on jännä, että ihmiset on valmiita vaikka mihin. Mutta tosiaan, mulla ainakin menee ihan täysin maku ihmisistä/yrityksistä, jotka tuollaista harrastaa.

Kiitos vinkistä, pitää ehdottomasti käydä lukemassa tuo artikkeli! :)

Pinja Mitrovitch (Ei varmistettu) http://pinaycoco.fi

Heippa!

Tärkeä juttu taas kerran ja hyvin hälyttävää, että tästä yhä keskustellaan.
Onneksi, onneksi pienyrittäjät ovat itsekin heränneet tähän ilmiöön, joka on tosin välillä tuntunut kääntyvän päälaelleen. Eli niin päin, että nimenomaan nuo pienyrittäjät ovat itse ostaneet seuraajia, eikä itse vaikuttaja, joka yrityksen kanssa tekee yhteistyötä. Tuo pointti jonka toit esille blogin uskottavuudesta instan perusteella on todella tärkeä. Insta seuraajamäärä ei todellakaan ole sidoksissa blogiin ja blogin lukijamäärä on usein paaaljon isompi kuin instassa. Blogiin ei tarvitse "sitoutua" samalla tavalla kuin instagramissa ja tietenkin lukijat löytävät tiensä myös esim. googlen kautta.

Kivaa alkanutta viikkoa Sulle &lt;3

yst. Pinja // www.pinaycoco.fi

Nettanen

Hei Pinja, kiitos kommentistasi <3

On kyllä tosi hyvä ja tärkeää, että tästä aiheesta keskustellaan ja sitä tuodaan ihmisten tietoon. Mutta ihan kamalaa, jos asia on myös noin, että yrityksetkin ostavat itselleen seuraajia! Ihan järkyttävää :(

Tosiaan, toivon että ihmiset oppisivat erottamaan Instan ja blogin seuraajamäärät toisistaan. Varmaan lähes kaikilla blogeilla on isompi lukijamäärä kuin mitä seuraajamäärä on Instassa, ja tässä voi olla tosi isojakin eroja määrän suhteen.

Ihanaa viikkoa ja alkanutta uutta vuotta! <3

Yritys joka ostaa seuraajia ja maksettuja asiakas suosituksia ja palautteita, kuinka hyvää myynnin edistämistä se on kun huomaa feikin, valmiiksi huijattu olo ennen palvelun tai tuotteen ostamista

Nettanen

No niinpä! Ihan järkyttävää. Todella surullista, että tällaista tapahtuu. Nykyään ihmiset ovat valmiita näköjään aivan kaikenlaiseen vilunkipeliin. :(

Kommentoi