Kotimaanmatka-vinkkejä kesälomalle

Kesälomat tekevät tuloaan ja moni varmaan hioo myös nyt jo kesälomasuunnitelmiaan (ja osa on sen varmaan tehnyt jo ajat sitten). Olen kirjoitellut blogissani moneenkin kertaan, että itse haluan kesäaikaan mieluiten pysyä Suomessa, koska oli kesä sitten lämmin tai kylmä, on se Suomen keskilämpötilaan ja sääoloihin verrattuna kuitenkin aina normaalia lämpimämpää ja miellyttävämpää aikaa. Ja kotimaanmatkailu on totta kai myös ekologisempaa kuin lentäminen!

Niinpä meillä onkin tullut harrastettua paljonkin kotimaanmatkailua, niin kesäisin kuin kyllä muutoinkin. Monesta kotimaanreissusta olen vuosien mittaan kirjoitellun tänne blogiinkin, ja päätinkin nyt tässä ennen kesälomasesonkia kaivaa esiin vanhoja kotimaanmatkailupostauksia, jos niistä vaikka olisi vinkkiä kesälomiaan suunitteleville. Suomessa on paljon upeita matkakohteita, jotka ovat tietysti aivan kaikkein parhaimmillaan nyt kesällä. Kotimaanmatkailu on kannattavaa myös siksi, että se on paljon lentämistä ekologisempaa ja se on yksi kätevä tapa tukea suomalaisia yrittäjiä ja työntekijöitä. Pääset lukemaan kulloisenkin postauksen klikkaamalla väliotsikkoa.

Ahvenanmaa

Kesällä 2015 lähdimme miehen kanssa auto + laiva -yhdistelmällä ensin Ahvenanmaalle ja sitten Tukholmaan. Tässä postauksessa kerron matkastamme Ahvenanmaalla, johon muuten ihastuin aivan totaalisesti. Suloinen ja kompaktin kokoinen saari, joka taipuu moneen menoon. Majapaikkamme Kvärnbo Gästhem on yksi ihanimmista ja mieleenpainuvimmista paikoista, jossa koskaan olen yöpynyt – todella tunnelmallinen vanha majatalo, jossa oli äärettömän hyvä palvelu ja todella hyvä aamiainen. Lisäksi vierailimme Kastelholman linnassa ja sen viereisessä Jan Karlsgården -ulkoilmamuseossa, Strömsö-kokki Michael Börklundin Smakbyn-ravintolassa, Stallhagenin panimossa, Pommern-laivassa, maankuulusssa Bagarstugan-kahvilassa, Maarianhaminan putiikeissa, puutaloalueella ja kalastajasatamassa. Reissu oli mukavan rento ja leppoisa, ja minua kiinnostaa ehdottomastai lähteä Ahvenanmaalle uudestaankin (ja aivan varmasti vielä lähdemmekin). Ahvenanmaa saa siis meiltä tosi isot suositukset!

Ahvenanmaan parhaat: Rento ja leppoisa ilmapiiri sekä kauniit maisemat, Kvärnbo Gästhem, Smakbyn-ravintola, Kastelholman linna, Bagarstugan-kahvila.

img_6487.jpgimg_6503.jpgimg_6551.jpgimg_6492.jpg– Tampere 1   &  Tampere 2

Tampere on juuri sopivan kokoinen kaupunki. Pieni ja kompakti, mutta silti näkemistä ja tekemistä riittää. Kaupunki on mukavasti ”veden saartama”, kun Tammerkoski virtaa kaupungin läpi. En tiedä onko Tampere varsinaisesti ”kesäkaupunki”, mutta ainakin siellä riittää tekemistä kesälomalaisille.

Ensimmäinen Tampere-postaukseni on vuodelta 2015. Menimme tuolloin ystäväni kanssa junalla Tampereelle tapaamaan siellä asuvaa ystäväämme. Aloitimme päivän brunssilla Pella’s Caféssa, joka on oikein mukava ja rento kahvila aivan Tampereen keskustassa. Tarkoituksenamme oli myös kiertää Tampereen lukuisia kivoja sisustuskauppoja, mutta valitettavasti ne olivatkin sunnuntaina kiinni. Päätimme sen sijaan suunnata Pyynikille, jossa sijaitsee legendaarinen munkkikahvila ja näköalatorni. Me jätimme ne kuitenkin tällä kertaa väliin, ja menimme harjun alapuoleiselle ulkoilualueelle järven rantaan istuskelemaan. Tampere-reissu huipentui tuolloin Torni-hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitsevassa Moro Sky Barissa vierailuun. Sieltä onkin muutenkin upeat näkymät koko Tampereen yli, ja nautimme kaikessa rauhassa virvokkeita baarin terassipuolella.

Toinen Tampere-postaukseni on tältä keväältä. Olimme Tampereella yötä, ja yövyimme upeassa hotelli Tammerissa. Se oli todella tunnelmallinen ja tyylikäs, vanhan ajan henkeä huokuva hotelli, jota suosittelen lämmöllä kaikille. Vierailimme myös kivalla Tallipihan alueella (ihania putiikkeja, eläimiä ja kahvila) ja tällä kertaa pääsin myös koluamaan Tampereen sisustuskauppoja, jotka kyllä ovat myös suosituksen arvoisia.

Tampereen parhaat: Lukuisat kivat sisustusliikkeet, Tallipihan alue, kaupungin läpi virtaava Tammerkoski ja sitä ympäröivät alueet, hotelli Tammer ja sen maukas aamiainen, Moro Sky Barin näkymät, Muumimuseo, Pyynikin näkorni munkkikahviloineen. Kompakti koko ja leppoisuus verrattuna Helsingin hulinaan. Lapsiperheille ja muille hurhapäille löytyy tietysti Särkänniemi, ja Tampereella on kuulemma myös tosi paljon kivoja kirpputoreja.

img_6314.jpgimg_3549_1.jpg

Turku

Turku on myös aivan ihana paikka! Siellä on tullut vierailtua monena kesänä ihan vain jo Ruisrockin takia (tai siis ansiosta). Kauniita vanhoja rakennuksia, mukulakivikatuja ja historian havinaa. Kivoja kauppoja ja monen monta Hesburgeria joka kulmalla, heh.  Blogissa julkaistu Turku-postaukseni on vuodelta 2016, jolloin olimme Turussa pääsiäisen minilomalla. Kävimme ihastelemassa jylhää Turun tuomiokirkkoa ja vierailimme mielenkiintoisessa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Erityisesti maanalainen rauniokortteli oli todella mielenkiintoinen. Tälläkin reissulla kiersimme myös sisustuskauppoja, ja niitä on myös Turussa oikein kiva tarjonta. Lisäksi toki söimme hyvin ja kahvittelimme antaumuksella. Yövyimme Aurajoen rannalla sijaitsevassa Radisson Blu Grand Marina -hotellissa, jonka sijainta oli erinomainen.

Turun parhaat: Rento ilmapiiri, kauniita vanhoja rakennuksia, Aurajoen ympäristö ja sen lukuisat jokilaivat, Aboa Vetus & Ars Nova -museo, Ruissalo ja Ruisrock, Turun linna.

img_2034_0.jpgimg_2054_0.jpgimg_2051_0.jpgimg_2043_0.jpg

–  Naantali 1  & Naantali 2

Viime kesän ainoa ”reissumme” taisi olla Naantalin-reissu, jonka jouduimme auto-ongelmien takia tekemään Onnibussilla. Meillä oli ollut suunnitelmissa vierailla reissun aikana muun muassa Louhisaaren kartanossa ja Kultarannan puutarhakierroksella, mutta koska emme päässeet matkaan autolla, jouduimme hieman muuttamaan suunnitelmiamme. Ensimmäisen yön vietimme noin 4 km päässä Naantalin keskustasta sijaitsevalla Tammiston tilalla, ja siitä kertookin ensimmäinen Naantali-postaukseni. Tila oli oikein rauhallinen ja mukava paikka, jota suosittelen kaikkein eniten lapsiperheille.

Toisen yön vietimme Naantalin vanhassa kaupungissa sijaitsevassa pienessä hotelli Pusassa, joka oli todella sympaattinen. Naantalin vanha kaupunki ja satama-alue ovat todella kivoja ja täynnä ihania ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja. Vierailimme Naantalissa museossa, keskiaikaisessa kivikirkossa ja Jukka Rintalan taidenäyttelyssä. Myös täällä kiertelimme erilaisia putiikkeja.

20431339_10209738226273743_1046217620134785144_n.jpg20374328_10209738220993611_5953317728201367079_n_0.jpg20376019_10209738219553575_4713065704776086191_n.jpg20429611_10209738220873608_954175383884533231_n.jpgNaantalin parhaat: Rento kesälomatunnelma, kauniit vanhat rakennukset, kivat pikkuputiikit ja ravintolat, persoonalliset pienet hotellit, Muumimaailma, Väskin seikkailusaari, Kultarannan puutarhakierrokset.

Porvoo

Porvoo on Itä-Uudenmaan helmi! Upea, elämää kuhiseva vanhakaupunki on täynnä pieniä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Oma Porvoo-postaukseni on syksyltä 2017, mutta Porvoo(kin) toimii tietysti kaikista parhaiten kesällä. Porvoo on nykyään meidän mökkireitin varrella ja siksi siellä tulee käytyä ainakin pari kertaa kesässä. Postauksessa listasinkin muutamia paikkoja (putiikkeja, kahviloita, ravintoloita), joista on näiden vierailujen aikana tullut mun omia Porvoo-lemppareita. Porvoon vanhasta kaupungista löytyy myös muutamakin pieni hotelli, joissa voi yöpyä. Lisäksi lähistöllä sijaitsee upea Haikon kartano, jossa on myös kylpyläpuoli. Olimme siellä yötä pari vuotta sitten, ja se oli kyllä aivan ihana ja tunnelmallinen paikka.

Porvoon parhaat: Tunnelmallinen vanhakaupunki, ihanat ravintolat & kahvilat, pienet putiikit, kaunis kivikirkko, Haikon kartano.

img_3347.jpgimg_3344.jpgOikeastaanhan tässä oli vain pieni osa Suomen ihanista matkakohteista. Kertokaa te omat lempparinne kommenttiboksissa, niin sekä minä että muut lukijat voimme inspiroitua niistä <3 Meillä on tänä kesänä tarkoitus mennä ainakin Pohjois-Pohjanmaalle Raaheen sukuloimaan, mutta muita suunnitelmia ei vielä ole. Erityisesti kaikki päiväretkikohteet Uudellamaalla kiinnostavat, mutta ihan kaikki muukin.

Aion kirjoittaa myöhemmin vielä erillisen postauksen ihan vain kaikista lempparikesäpaikoistani ja -tekemisistäni täällä Helsingissä, pysykää siis kuulolla, jos kesävinkit kiinnostavat.

Ihanaa iltaa <3

-Netta

Lue myös:

Kotimaanmatkavinkit, osa 2

Parhaat Tallinna-vinkit

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma matkat
Kommentit (10)
 1. Ehdottomasti kannattaa suunnata Poriin (ja toki matkalla poiketa myös Raumalla!) ja siellä kaupungin lisäksi myös Meri-Poriin: Yyteri, Reposaari ja Kallo on sellaisia paikkoja, jotka jokaisen suomalaisen tulisi nähdä ja kokea. Varsinkin tuo viimeisin auringonlaskun aikaan. 🙂

  Omiin suosikkeihin kuuluu myös Pietarsaari (Skata ja Skolparken!) sekä Oulu kaikkine mahdollisine paikkoineen. Näiden kahden välistä löytyy Liminganlahden luontokeskus, joka on myös pysähtymisen arvoinen paikka. Ja lisäksi suosittelen tietysti tätä omaa rakasta kotikaupunkiani Kouvolaa! 😉 😀

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Mä oon itseasiassa kerran kirjoittanutkin Porista blogissa (tässä postauksessa), mutta postaus oli niin talvinen ja vähän tylsä, etten viitsinyt linkittää sitä tähän 😀 Mutta tosiaan, Pori on kyllä kiva! Me käydään siellä itseasiassa nykyään oikeastaan joka kesä, kun mun miehen ystävä asuu siellä. Jazzien aikaan on oltu pari kertaa, ja sit Porisperen aikaan myös kerran. Noi kaikki – Yyteri, Reposaari ja Kallo on käyty läpi ja ne oli kyllä nättejä paikkoja! <3 Mut Raumalle ei olla ikinä samalla reissulla ehditty, vaikka mä oonkin aina vinkunut, et sinne täytyis päästä. Eli jos nyt kesällä ollaan Poriin suinkin menossa, niin Raumalle on päästävä samalla reissulla! 🙂

   Pietarsaaressa mä oon aikoinaan myös käynyt kesäisin, kun ajettiin sitä kautta Raaheen sukuloimaan. Mut edellisestä vierailusta on aikaa! Pohjanmaalla on muitakin kivoja paikkoja kyllä, kuten Kristiinankaupunki. Mut mahtavaa kun mainitsit ton Oulun, siellä en oo oikeastaan koskaan sillä lailla ”kunnolla” käynyt, varsinkaan aikuisiällä. Nyt Raahen-reissulla kesällä voisi kyllä ihan oikeasti käydä moikkaamassa poliisipatsasta! 🙂

   Ja sitten on toki vielä Kouvola! 😀 Se on kyllä sellainen hyvä päiväretkikohde, minne ehtii kätevästi ilman, että menee koko viikonloppu. Mikäs siellä Kouvolassa on kivointa tekemistä/näkemistä? 🙂

   1. Syömään kannattaa ehdottomasti suunnata Betonyyn ja kahvittelemaan Papulaariin. Jos tykkää museoista niin suunnaksi Poikilo, jos ulkoilu innostaa, niin autolla ei ole myöskään pitkä matka Repoveden kauniisiin maisemiin ja shoppailureissulla kannattaa suunnata Kauppakeskus Veturiin. Keskustan kupeessa (aivan Poikilon vieressä) olevasta Museokorttelista löytyy pieniä puoteja ja kahvila, ja se on miljöönä ihana. Varsinkin nyt kun kaikki puut ovat kukassa. Kouvolasta löytyy myös yksi Unescon maailmanperintökohteista eli Verla.

    On aina kammottavaa koittaa keksiä jotakin nähtävää Kouvolasta, sillä ite hengailee lähinnä kahdessa ensin mainitussa paikassa, puistoissa tai kävelykatu Manskilla. Mut ehkä ”turistit” ei haluu vaan hengailla jäätelöä syöden. :’D

    https://astuharhaan.wordpress.com/

    1. Ihanaa, kun jaksoit kirjoittaa noin paljon vinkkejä – kuulostaa ihan tosi kivoilta noi kaikki! Kiitos! 🙂

     Ymmärrän täysin tuon neuvomisen vaikeuden, kun itse on aina niin omiin kaavoihin kangistunut, että hengaa samoissa paikoissa! Mutta sun vinkit oli tosi kivoja! <3

     1. Noi on kaikki myös kävelymatkan päässä toisistaan tässä keskustassa Repovettä ja Verlaa lukuunottamatta, että jos tänne päätätte tulla, niin laita viestiä, niin vinkkaan minne auto kannattaa jättää ilmaiseen ja ajattomaan parkkiin. 😉 😀

      1. Voi että miten ihana oot, kiitos! <3 Laitan aivan varmasti! <3

 2. Ihan tilauksesta tuli tämä postaus! Kiitos erityisesti Ahvenanmaan vinkeistä 🙂

  Kotimaanmatkailu on meilläkin tämän kesän juttu. Suunnitelmissa olisi kiertää kartanoita, linnoja, kahviloita ja kirppareita ainakin. Ja niistä tulee tietysti postaukset blogiin 🙂 Mun kartanoinnostus syttyi pari vuotta sitten, kun käytiin Louhisaaressa <3 

  Naantali/Turku-päivä tulee ehdottomasti toteutettua tänäkin kesänä kun ystävä asuu Raisiossa. Niin ihania paikkoja! <3

  Komppaan Smagardia, ihan täältä Poristakin ja Raumalta löytyy ihania mestoja 🙂

  1. Hei kiva kuulla, että tuli tarpeeseen! <3 

   Ahvenanmaa oli kyllä tosi ihana, suosittelen lämpimästi! <3 Ja noi kaikki tuossa postauksessa esitellyt paikat siellä oli kyllä todellakin käymisen arvoisia 🙂

   Mua harmittaa tosi paljon, että me ei päästy käymään tuolla Louhisaaressa; ois selkeästi ollut vierailemisen arvoinen paikka! Ehkäpä joku toinen kesä sitten, tosin tänä kesänä on niin vähän lomaa, että taitaa jäädä tältä vuodelta käymättä. Mutta kaikki kartanot ja linnat on kyllä ihania. Me jatkettiin Ahvenanmaan reissua Tukholmaan ja yövyttiin siellä kahdessa aivan ihanassa paikassa, joista toinen oli kartano. Suosittelen myös siis joskus tutustumaan Ruotsin linna- ja kartanotarjontaan, historiansa takia heillä on niitä paljon. 

   Mä en tässä postauksessa maininnutkaan, että me tosiaan käydään nykyään joka kesä Porissa, joten sekin on jo tullut vähän tutuksi 🙂 Juurikin nuo Smagardin mainitsemat merelliset paikat on olleet tosi kivoja. Ensi Pori-reissulla pitää kyllä ehdottomasti käydä tuolla Raumalla, koska sinne mä oon hinkunut joka kesä päästä, mutta ei oo vielä tapahtunut. 😀 Nyt on kyllä korkea aika!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *