Leffaklassikko: Liian paksu perhoseksi

Mulla on selkeä muistikuva lapsuudestani, että äitini on puhunut jonkun kanssa elokuvasta nimeltään Liian paksu perhoseksi. Se on jäänyt epämääräisenä irrallisena asiana mieleeni, koska tuo nimi oli lapsen mielestä niin hassu. Siis miten niin liian paksu perhoseksi?? Mitä se tarkoittaa?? No, en itse tuota elokuvaa lapsuudessani nähnyt, joten kysymys jäi ilmaan leijailemaan.

Satuin jokin aika sitten törmäämään Hesarin artikkeliin nimeltä ”Suomi rakasti Kaisua ja Erniä – Verevät päähenkilöt ovat Liian paksu perhoseksi -elokuvan sydän.” Mielenkiintoinen juttu herätti taas kiinnostukseni kyseistä elokuvaa kohtaan. Jutussa kerrotaan, että vuonna 1998 valmistunut tv-elokuva keräsi aikoinaan ruudun ääreen yli miljoona katsojaa. Ylen artikkelin mukaan itseasiassa jopa 1,5 miljoonaa. Siis ihan hirveän määrän! Pystyyköhän siihen suoratoistapalvelujen aikakaudella enää yksikään tv-elokuva?

Ylen artikkelin lopussa on myös elokuvan päähenkilöä näyttelevän Kaarina Hazardin haastettelu Mirja Pyykkö -ohjelmassa, vuodelta 1998. Haastattelu taustoittaa mielenkiintoisesti elokuvan suosiota. Sen perusteella voitaisiin sanoa, että Liian paksu perhoseksi -elokuva on ollut aikansa ”body positive” -ilmiö. Hazard kertoo, että elokuvan ronski ja isokokoiseksi kutsuttu päähenkilö Kaisu on vedonnut katsojiin siksi, että media on täynnä puhetta siitä, että ihmisten pitää laihduttaa. Haastattelussa puhutaan myös naisten kokemista paineista muokata ulkonäköään sekä feminismistä ja julkisuudesta. Siis 90-luvun lopussa, ja nyt 2010-luvun lopussa nuo tismalleen samat aiheet ovat yhä isommin pinnalla.

13-1-4284211-1518078694817.jpgSitten itse elokuvaan. Nimittäin perjantaina, kun vietin rauhallista koti-iltaa yksin kotona, päätin että ainaisen Netflixin tuijottelun sijaan voisin katsoa jonkin elokuvan, ja silloin mieleeni muistui tämä elokuva, jonka tiesin olevan nähtävissä ilmaiseksi Yle Areenassa. Niinpä sain nyt vihdoin tietää, mitä tarkoittaa ”liian paksu perhoseksi”.

Elokuvan päähenkilö on siis ronski ja mutkaton Kaisu, joka muuttaa Pohjanmaalle pikkukylään kauppa-apulaiseksi. Kauppaa pyörittää hintelä ja hyväsydäminen Erni, ja kintereillä häärivät hänen pahansuopaiset äitinsä ja siskonsa. Alusta lähtien selvää on, että Kaisun ja Ernin välille kehittyy romanssi, mutta millainen, sitä en halua tässä spoilata. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 60-luvulle, ja se kuvaa monia aikansa ilmiöitä, kuten maaseutujen autioitumista ja Ruotsiin muuttoa.

Kuten Hesarin artikkelikin kertoo, on Liian paksu perhoseksi -elokuvan kantava voima sen päänäyttelijöissä. Kaarina Hazard näyttelee uskottovasti Kaisua, joka on saanut koko ikänsä kuulla isosta koostaan. Kaisu on mutkaton, suora, lujatahtoinen ja ehkä 60-luvun naiseksi poikkeuksellisen itsenäinenkin. Mika Nuojuan näyttelemä Erni on joka suuntaan joustava, äitinsä tossun alla oleva vässykkä, jolla on kuitenkin hyvä sydän ja leikkisä luonne. Elokuvassa nähdään myös muita tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä 20 vuotta nuorempina, muut muassa Juha Veijonen, Piitu Uski, Jaakko Saariluoma ja Anna-Leena Sipilä.

Vaikka elokuvan asetelma on tavallaan ”hauska”, on siinä myös paljon synkkiä ja harmaita sävyjä. Päähenkilöillä on kullakin omat ongelmansa, jotka vaikuttavat heidän käytökseensä. Myös erilaisia vastoinkäymisiä tulee ja on tullut jo aiemmin menneisyydessä.

Liian paksu perhoseksi on mielenkiintoinen 60-luvun kuvaus, jossa oli erinomainen roolitus. Ei mikään todella syvästi koskettava, elämää muuttava elokuvakokemus, mutta ymmärrän silti täysin, miksi elokuva on ollut niin suosittu 90-luvulla. Erityisesti silloin se lienee ollut raikas tuulahdus? Elokuva myös palkittiin aikanaan Berliinissä Special Prix Europa -palkinnolla.

Onko siellä muita, jotka ovat nähneet kyseisen leffan? 🙂

-Netta

Kuva: Yle.fi

Muita leffavinkkejä:

Koskettava Amy-dokumentti

12 vuoden ajan kuvattu Boyhood-elokuva

Joululeffoista parhaimmat

Kommentit (4)
  1. Me katsottiin se miehen kanssa viime keväänä ja jäi kyllä milemmille mieleen! En ole ihan varma, että tekikö se sen hyvässä vai pahassa, mutta etilainen elokuva se ainakin oli! 

    1. Joo siis mullakin on jotenkin toi leffa vielä perjantain jäljiltä pyörinyt päässä. 😀 Jotenkin mieleenjäävä ja omanlainen, varsinkin varmaan kun nykyään tunnutaan tekevän niin erityylisiä leffoja. 🙂

  2. Mä oon lukenut kyseisen kirjan joskus sata vuotta sitten ala-asteella (koska luin kaikkia aikuisten kirjoja silloin) ja on jäänyt mieleen, että oli hyvä kirja!

    1. Hei luinkin jostain, että tuo leffa perustuu kirjaan! 🙂 Onkohan leffa sit ollut suositumpi kuin kirja, kun ei olla koskaan esimerkiksi koulussa luettu tuota kirjaa ollenkaan, vaikka siellä tulikin luettua paljon suomalaista kirjallisuutta. Mutta uskon että oli hyvä, tykkäsin kyllä leffastakin nimittäin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *