Leffavinkki: Amy

Olen ehtinyt kirjoittaa blogiini vasta yhden ainoan Leffavinkin, koska nykyään tulee melko harvoin katsottua elokuvia, ja sitäkin harvemmin tulee käytyä elokuvateatterissa. Suunnittelin ja haaveilin kyllä aiemmin meneväni elokuvateatteriin katsomaan Amy Winehousesta kertovan dokumentin, mutta jotenkin sekin sitten vain jäi. Onneksi perjantaina Apple tv:tä selaillessani huomasin, että kyseinen dokumentti oli ilmestynyt sen tarjontaan. Niinpä maksoin leffalipun sijasta vaivaiset 3,90 euroa ja katsoin vihdoin tuon dokumentin, kotisohvalta käsin.

Olin lukenut dokumentista aiemmin muutamia arvioita lehdistä ja blogeista. Olen samaa mieltä muitten katselijoiden kanssa – surullinen dokumentti ja sitäkin surullisempi elämänkohtalo. Koko viikonlopun täällä kotona on soinut Amy Winehousen tuotanto ja mielessä on pyörinyt hänen kohtalonsa. Miksi niin piti käydä? Miksi niin lahjakkaan ja taitavan nuoren ihmisen piti antaa elämänsä lipsua sormiensa välistä?

et00031182.jpg

Dokumentti on toteutettu yhdistelemällä Amy Winehousesta kuvattuja videopätkiä, valokuvia, hänen ystäviensä haastetteluja sekä muuta materiaalia. Todella rehellistä ja aitoa materiaalia, joka päästää katsojan oikeasti lähelle ja tietyllä tapaa Amyn ”iholle”. Itselleni jäi dokumentista kuva ihmisestä, jolla oli jo julkisuuden alkumetreillä paljon suuria ongelmia, ja tuntuukin osittain jopa ihmeelliseltä, että hän kaikkine ongelmineen pystyi nousemaan niin suureen suosioon. Ongelmat ottivat kuitenkin pian vallan hänestä ja julkisuus ja maine vain pahensivat niitä. Herkkä, itsestään epävarma ja mielenterveysongelmista kärsinyt nuori nainen ei kestänyt suurta suosiota ja elämän muita kolhuja,  vaan syöksyi hakemaan lohdutusta ja apua alkoholista ja huumeista. Media kohteli tähteä toistuvasti huonosti ja pilkaten, ja paparazzit juoksivat jatkuvasti hänen kimpussaan sekä partioivat hänen kotinsa edessä uusien kohuotsikoiden toivossa. Tämän dokumentin katsominen aiheuttaa ehdottomasti sen, että katsoja on ikionnellinen siitä, ettei ole itse julkisuuden henkilö.

11312858_433303933512714_460969231505058222_o_web_0.jpg

Mielestäni tämä dokumentti ei ole pelkästään dokumentti laulaja Amy Winehousesta, vaan se oli myös dokumentti siitä, kuinka asiat voivat mennä todella pahasti pieleen. Jos nuori, jo valmiiksi rikkinäinen ihminen joutuu väärään seuraan tai rakastuu väärään ihmiseen, ollaan todella heikoilla jäillä. Ainakin jos siitä tulee yhtä pakkomielteistä, kuin Winehousen rakkaus hänen aviomiestään kohtaan oli. Se on myös tarina siitä, kuinka uskomattoman tuhoisia huumeet ja alkoholi ovat ja kuinka ne voivat viedä pohjan elämältä. Vaikka muut ihmiset kuinka yrittäisivät auttaa, ei siihen pysty kuitenkaan loppupeleissä kukaan muu kuin ihminen itse. Ja julkisuus ja julkisena maalitauluna oleminen eivät todellakaan paranna näitä asioita yhtään. Vaikuttaisikin oikeastaan siltä, että julkisuudessa oleminen vaatii todella ehjän pääkopan, hyvän itsetunnon ja loistavat tukijoukot, jotta siitä selviää ehjänä ja järjissään.

Hyvä dokumentti kertakaikkiaan, suosittelen! Enkä pelkästään Amy-faneille, vaan kaikille muillekin. Vai ovatkohan kaikki muut jo nähneet tämän? 🙂

-Netta

Lue myös:

Leffavinkki – Boyhood

Leffaklassikko – Liian paksu perhoseksi

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *