Lempikahvilat: Brooklyn Café

Kirjoittelin jo aiemmin tässä kuussa, että olen päättänyt aloittaa uuden postaussarjan, joka kantaa nimeä Lempikahvilat. Syitä tämän postaussarjan syntyyn on oikeastaan kaksi. Ensinnäkin, kuten kirjoitin jo aiemmin, alan olla vähän ärsyyntynyt siihen, että muuan Ruotsin suurin kahvilaketju on vallannut koko Helsingin kantakaupungin alueen (ja monia muitakin paikkoja). Sanokaa yksikin kauppakeskus, alue tai kadunkulma, jossa kyseisiä kahviloita ei olisi? Itsekin olin innoissani ketjun avatessaan ensimmäisen kahvilansa, mutta sittemmin into on muuttunut siihen, että kyseinen ketju vain tule korvista ulos.

Toinen syy sarjan aloittamiseen on se, että olen itse varsinainen kahvilaintoilija, joka tykkää käydä kahvilla niin ystävien kanssa kuin yksinkin. Muistan kuitenkin, että varsinkin vähemmän aikaa Helsingissä asuneena tuntui aina tosi vaikealta keksiä mitään kivaa kahvilaa, jonne mennä vaikkapa kaverin kanssa vaihtamaan kuulumisia. Ne hyvät paikat kun pitää oikeastaan tietää. Minulla onkin nyt sekä hyviä, että huonoja uutisia. Hyvät: Helsingissä kyllä on paljon kivoja pikkuisia, yksityisomistuksessa olevia kahviloita, joita mielellään haluaa tukea. Mutta huono uutinen on se, että harva niistä sijaitsee ihan ytimessä. Täytyy siis osata lähteä vähän kauemmas Rautatieasemalta.

Yksi kolmaskin pikkusyy tähän muuten itseasiassa on. Minulla kun on itselläni pitkä kahvilatyöntekijätausta! Ensimmäinen työpaikkani, jossa aloitin 15-vuotiaana ja työskentelin ainakin 5 vuotta osa-aikaisena, oli konditoria-kahvila. Ja sen jälkeenkin työskentelin kahviloissa, kuten esimerkiksi Ravintola Kappelin kahvilassa, ja sen jälkeen vielä opiskeluaikana lähes 5 vuotta kahviin erikoistuneessa kivijalkamyymälässä. Että kyllä, tämä on todellakin erikoisalaani ja haluan toimia pienten kahviloiden sanansaattajana. Kaikki Lempikahvilat-postaukset tulevat löytymään samannimisen hästägin alta.

Mennään sitten vihdoin siihen ihka ensimmäiseen lempikahvilaesittelyyn! Päätin aloittaa kahvilasta, joka on kenties se ihan eniten lempparini tällä hetkellä. Tai itseasiassa on ollut jo useamman vuoden ajan. Kahvilan nimi on Brooklyn Café ja se sijaitsee Punavuoressa, tarkemmin sanottunu Viiskulmassa, ja se on tarkka osoite on Fredikinkatu 19.

img_1931.jpgimg_1932.jpg

Kävin Brooklyn Cafessa ensimmäistä kertaa noin nelisen vuotta sitten, kun tein opetusharjoittelua viereisessä Ratakadun Normaalilyseossa. Sen jälkeen kahvilasta on muodostunut vakiopaikkani ja ihan lempparikahvilani, jossa poikkean säännöllisesti, niin yksin kuin kavereiden tai mieheni kanssa. Minulla on myös vakioannos; tilaan yleensä aina ”Turkey bagelin” ja Toffee macciaton.

Syitä, joiden vuoksi pidän Brooklyn Cafe -kahvilasta, on monta. Ensinnäkin, sisään astuessa tuntuu, kuin astuisi ”pikku-New Yorkiin”. Kahvilan omistaa kaksi Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaa siskosta, jotka ovat upealla tavalla onnistuneet luomaan kahvilaan amerikkalaisen tunnelman. Kaikki kahvilan työntekijät puhuvat englantia, joten myös asiakas pääsee vaihtamaan lennosta suomensa englanniksi (vaikka uskoisin kyllä, että tilaaminen kyllä onnistuu tarpeen vaatiessa myös suomeksi). Kahvilan sisustus on kivan rouhea ja rustiikkinen, kaukana sliipatusta ja viilatusta. Myytävät herkut tuovat myös mieleen New Yorkin: makeita, itse valmistettuja cupcakeja ja ihania suolaisia bageleita erilaisilla täytteillä.  Omistajat pyörittävät kahvilan lisäksi myös konditoria-tilausmyymälää, josta tarjoiluja voi tilata myös omiin juhliinsa.

img_1938.jpgimg_1933.jpgimg_1934_0.jpgimg_1939.jpg

Brooklyn Café on tosi suosittu ja se on yleensä aina täynnä porukkaa. Välillä istumapaikan saaminen voikin olla vähän haasteellista, mutta amerikkalaiseen tapaan ei kuulu tuntemattomien ujostelu, ja tässä kahvilassa onkin luontevaa jakaa pöytänsä joskus jonkun toisen kanssa. Kahvila on itse asiassa niinkin suosittu, että jokin aika sitten viereisen liiketilan tyhjennyttyä se laajensi myös siihen, tehden hauskan reiän seinään tilojen välille. Nyt istumapaikkoja on enemmän ja henkilökunnallakin paremmat tilat työskennellä.

img_1935.jpgimg_1940.jpgimg_1947.jpgimg_1941.jpg

Yllä olevassa kuvassa näkyy tuo seinään tehty reikä, joka yhdistää vanhan ja uuden puolen. Kuva on otettu uudelta puolelta ja kuvassa näkyy siis vanha puoli, joka on kyllä näin jälkiviisaana ajatellen ollut tosi pieni tila kahvilalle, tosi kivaa siis, että tilaa on saatu lisää.

Brooklyn Caféssa soi yleensä miellyttävä, rauhallinen taustamusiikki, kuten Norah Jones. Se luo mukavasti tunnelmaa. Kahvilassa on myös mahdollisuus ostaa käytettyjä kirjoja. Kirjat tulevat kahvilaan omistajien ystävien divarista, joka sijaitsee muistaakseni Kalliossa. Kaikki allaolevien kuvien kirjat ovat siis myytävänä. Tosi kiva idea mielestäni yhdistää kahvilaan tällainen ”mini-divari”.

img_1942.jpgimg_1943.jpgimg_1944.jpgimg_1946.jpg

Tällä kertaa kävin kahvilassa mieheni kanssa, joka tilaa yleensä Breakfast-setin, johon kuuluu smoothie, luonnonjugurttia granolalla, vapaavalintainen bagel tuorejuustolla ja vapaavalintainen kahvi. Itse tilaan tosiaan yleensä aina Turkey bagelin ja toffee macciaton. Turkey bagelissa on kalkkunaa,  juustoa, salaattia, tomaattia, majoneesia, sinappia ja mustapippuria. Tarjolla on kyllä vaikka mitä ihania täytteitä bageleihin, olen kokeillut myös parmankinkkua ja se oli myös tosi hyvää.

img_1950.jpgimg_1951.jpgimg_1954.jpgimg_1953.jpg

Brooklyn Café, Fredrikinkatu 19, Helsinki

Hyvää: Paikan rentous, kansainvälinen tunnelma, New York -fiilis, herkulliset tuotteet.

Parantaa voisi: Paikka on usein aika täysi ja istumapaikkaa voi saada hetken hakea. Tähän toki on jo haettu muutosta sillä, että paikka laajensi tilojaan, mutta ilmeisesti laajenta voisi edelleen, kun asiakkaita riittää 🙂

Onko kyseinen paikka teille tuttu?

-Netta

Lempikahvilat-postaussarja on ylistys ihanille pikkukahviloille, jotka saavat hymyn huulilleni ja joissa itse vierailen säännöllisesti. Tarkoituksenani on jakaa kahvilavinkkejä muille kahvilaintoilijoille, jotka haluavat ketjupaikkojen sijaan nauttia kahvinsa uniikissa miljöössä ja tukea kotimaisia yksityisyrityksiä.

Lue myös:

Persoonallinen Café Regatta Töölössä

Ihana Kahvila Blossom Eirassa

Tuhannen tuskan kahvila on hurmaava

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma
Kommentit (4)
 1. Oi miten kotoisan näköinen, ja vitsi miten herrrkullisen näköisiä annoksia! Nam!
  Haluun käydä tuolla seuraavaksi kun Helsinkiin matkaan, ehdottomasti 🙂

  1. Toi on ihana paikka, suosittelen ehdottomasti!<3 Ehkäpä siellä törmätään :–)

   1. No olisi tosi kiva! Joku blogimeeting tai ihan muuten vain! <3 Kerronpas seuraavan kerran kun tulen pk-seudulle ihan ajan kanssa 🙂

    1. Jooo oispa muutenkin kivaa! Pistetään ehdottomasti pystyyn joku sellainen!<3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *