Miksi en (enää) osta Kiinakaupoista?
Kun kiinalaiset nettikaupat, kuten Wish, Aliexpress ja Ebay, saavuttivat suosionsa huipun joskus muutama vuosi sitten, päätin minäkin tietysti sen enempää ajattelematta tilata itselleni jotain niiden kautta. ”Jee! Halpaa tavaraa! Kaikkea kivaa sälää! Ja ilmaiset postikulut!!” Ensimmäisellä ostokerralla tilasin silloista työtäni varten ison kasan tarroja ja itselleni vielä kännykkäkuoren. Ostokset olivat älyttömän halpoja eikä niihin sisältynyt mitään postimaksuja. En siksi pysähtynyt sekunniksikaan miettimään, mistä nämä asiat saattaisivat johtua. Ketäpä ei houkuttaisi halvat hinnat, laaja valikoima, nettisivujen kivannäköiset tuotteet ja vieläpä ilmaiset postikulutkin. Minusta ei kuitenkaan jostain syystä tullut mitään Kiina-kauppojen vakiotilaajaa, koska toisen (ja viimeisen) kerran tilasin noin vuosi ensimmäisen ostoksen jälkeen, silloin lähinnä joulukoristeita, joista sitten yksi oli heti saapuessaan rikki ja osa ihan erilaisia kuin nettisivujen kuvissa.
Muutaman vuoden sisään olen itse tullut kuluttajana paljon tiedostavammaksi, ja olenkin sittemmin tehnyt päätöksen olla enää tilaamatta Kiina-kaupoista mitään. Enää minua ei saa ostamaan vain halvan hinnan vuoksi, vaikka pystynkin edelleen ymmärtämään sen, miksi moni kuluttaja intoutuu nimenomaan halvan hintalapun edessä. Tunne siitä, että nyt löytyi ”hyvät kaupat” on kutkuttava. Mutta on kuitenkin tärkeää muistaa, että ihan oikeasti kuluttajan joka ikinen ostos on arvovalinta, enkä halua omilla ostoillani tukea Kiina-kauppojen harjoittamaa arveluttavaa toimintaa. Muistan, kuinka suorastaan ärsyynnyin lukiessani MeNaiset-lehdestä viime kesänä Kiina-kaupoista kertovan artikkelin, jossa ei esitetty yhtään minkäänlaista kritiikkiä kyseistä toimintaa kohtaa. Artikkelin luettuaan moni ihminen todennäköisesti innostui tilaamaan halpoja paketteja Kiinasta, vaikka se on kaikkea muuta kuin järkevää. Halpaan hintaan on todellakin syynsä, mutta Kiinakauppojen olemattomat hinnat ja ilmaiset postikulut lisäävät myös turhaa ja ajattelematonta kulutusta.
Näistä syistä en tilaa enää Kiinakaupoista:
1) Tilaamisen epäluotettavuus
Kuten jo mainitsinkin, oli yksi minun tilaamistani tuotteista viallinen. Se siis lennätettiin Kiinasta Suomeen asti vain, jotta minä pystyisin todeta, että se on roskiskamaa. Sille ei ollut viallisena mitään käyttöä ja se meni sekajätteeseen. Rahojani ei tietenkään siitä saanut takaisin. Lisäksi osa tilaamistani tuotteista oli eri värisiä ja kokoisia, kuin mitä nettikaupan perusteella oletin. Samoin vaatteiden mitoitukset saattavat olla ihan erilaiset kuin Suomessa, ja siksi vaate saattaa olla liian iso tai pieni. Myös tuotteiden toimitukset ovat epäluotettavia: toimitus voi kestää järjettömän kauan tai paketti voi myös jäädä kokonaan tulematta. Marraskuun lopussa julkaistussa uutisessa kerrottiin myös, että Kiinan posteissa on tällä hetkellä jumissa 420 000 (!!) Suomeen tilattua pakettia, joilla ei ole mitään seurantakoodia ja joille ei tällä hetkellä ole tilaa rahtilentokoneissa. Todennäköisesti suuri osa näistä paketeista on joululahjoja, jotka eivät tule ehtimään jouluksi perille.
2) Puutteet turvallisuudessa
Tämä on itselleni tosi iso syy olla tilaamatta Kiina-kaupoista. Kiinassa valmistettuja tuotteita ei luonnollisestikaan koske samat standardit kuin EU:n sisällä valmistettuja tuotteita. EU:n talousalueella myytäville tuotteilla on olemassa CE-merkintä, joka osoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevien EU:n direktiivien vaatimukset, ja että tuote on läpikäynyt mahdollisesti vaaditut tarkistukset. Tämä merkintä on pakollinen esimerkiksi leluille ja sähkölaitteille, ja se takaa niiden turvallisuuden ja luotettavuuden. Lisäksi se löytyy monista muistakin eri tuotealueiden tuotteista. Eli vaikka EU:ssa myydäänkin paljon Kiinassa valmistettuja tuotteita, on EU:n talousalueella monille myytäville tuotteille tehty turvatarkastukset. Suoraan Kiina-kaupoista tilattaville tuotteille niitä puolestaan ei tietenkään ole tehty. En itse koskaan uskaltaisi esimerkiksi tilata kenellekään lapselle Kiinasta lelua, koska en voisi tietää, onko siinä irtoavia osia tai muita lapselle vaarallisia ominaisuuksia, kuten myrkkyjä.
Kiinakauppojen tuotteissa voi olla irtoavien osien lisäksi myös paljon erilaisia kemikaaleja, jotka on EU:n sisällä tuotteissa kielletty. Helsingin Sanomissa elokuussa 2017 julkaistussa kolumnissa Katriina Pajari kertoo, kuinka hänen tyttärensä sai allergiaoireita Kiinakaupasta tilatusta vaaleanpunaisesta polkupyörästä. Jos oireita voi saada polkupyörästä, voi niitä aivan varmasti saada esimerkiksi ihon kanssa kosketuksissa olevista vaatteista.
Varovainen olisin myös sähkölaitteiden kanssa. Kun laitteita ei koske EU:n direktiivien vaatimukset, eivät ne välttämättä ole kovin luotettavia. En koskaan uskaltaisi jättää mitään Kiinakaupasta tilattua sähkölaitetta vartioimatta.
3) Eettiset kysymykset
Jos ja kun jokin on ihan naurettavan halpaa, on siihen oltava myös jokin syy. Kiinakauppojen suhteen syy on varmaankin ainakin se, että kauppojen työntekijät saavat aivan olematonta palkkaa. Työntekijöistä osa saattaa olla lapsia ja todennäköisesti mukana on myös jonkinlaista ihmiskauppaa ja orjatyötä. Työntekijöiden työolot ovat heikot ja kun ajatellaan, että tuotteen käyttäjäkin voi saada allergisia oireita, on selvää että tuotteiden valmistajat niitä vasta saavatkin. Myös työntekijöiden työturvallisuus on puutteellinen ja työtapaturmia sattuu usein.
4) Ekologiset kysymykset
Toivon, että ekologisuus painaisi nykyaikana ihmisten vaakakupissa yhä enemmän. Surulliset uutiset maailman tilasta ja ilmastonmuutoksen etenemisestä toistuvat mediassa jatkuvasti, mutta silti esimerkiksi Kiinakaupat saavat ihmiset kuluttamaan yhä lisää, vaikka se ei ekologista olekaan. Tuotteiden valmistaminen Kiinan halvimmissa ja eurooppalaisen valvonnan piiristä poissa olevissa tehtaissa on kaikkea muuta kuin ekologista. Ensinnäkin päästöt ovat ihan eri luokkaa kuin Euroopan tehtaissa. Myöskään resurssien käyttöön ei kiinnitetä samanlaista huomiota. Tehtailla on puuttellinen jätteiden lajittelu- ja kierrätyssysteemi, pahimassa tapauksessa kaikki roskat päätyvät lajittelemattomina luontoon tai vesistöön. Kiinan maaperästä tällä hetkellä jo noin viidennes on saastunut, mikä johtuu teollisuuden päästöistä (lähde).
Lisäksi todella epäekologista on se, miten tuotteet pakataan kaikenmaailman styroksi- ja muovikääreisiin, eikä pahvilaatikoihin, kuten eurooppalaisista nettikaupoista tilatessa. Ekologista ei luonnollisestikaan ole myöskään pakettien lennättäminen Suomeen maailman toiselta puolelta. Ja mikäli pakettia ei hae ajoissa postista (7 pv sisään), palautuu paketti takaisin lähettäjälle, eli se lentää jälleen Kiinaan.
5) Kotimaisuuden tukeminen
Kun ostaa Kiinasta, vie luonnollisesti rahansa Kiinaan, ja samalla pois Suomesta. Jos jokainen suomalainen käyttäisi edes 10 euroa enemmän kuukaudessa suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, syntyisi Suomeen jo tuolla summalla vuositasolla noin 10 000 uutta työpaikkaa. Ostamalla Suomesta tuen siis suomalaisia yrityksiä ja työpaikkojen säilymistä Suomessa. Samalla edesautan Suomen talouskasvua ja luon Suomeen lisää verotuloja. Isommassa kaavassa ajateltuna siitä seuraa se, että Suomen valtio saa lisää rahaa kassaansa ja me veronmaksajat saamme enemmän vastinetta maksamillemme veroille. Ja Kiinasta tilatessa näin ei todellakaan käy.
Kotimaisuuden tukemisen syynä on tietysti ennen kaikkea se, että suomalaiset tuotteet ovat laadukkaita ja turvallisia, ja niiden valmistuksessa on huomiotu eettiset kysymykset. Suomessa on tarkat lait, joissa on määritelty työntekijän oikeudet. Lisäksi yrityksillä on paljon tarkemmin määritellyt vastuut ja niiden rikkomisesta seuraa rangaistuksia. Lisäksi on tietysti paljon ekologisempaa ostaa lähellä tuotettua tavaraa, jota ei ole tarvinnut lennättää tänne maailman toiselta laidalta.
Summa summarum:
Itse koen, etten enää voisi puhtaalla omallatunnolla ostaa Kiinakaupoista, koska on jokaisella mittapuulla ajateltuna paljon parempi vaihtoehto ostaa Suomesta, tai ainakin Euroopan sisältä. On varmasti niin, että usein se voi tulla kertaostoksena kalliimmaksi, mutta todennäköisesti laatu on myös niin paljon parempaa, että tuote kestää pidempään ja niin sanotusti ”maksaa itsensä takaisin”. Opin jo aikoinaan lapsuudenkodissani sanonnan ”köyhän ei kannata ostaa halpaa”, ja se on aivan varmasti totta. Jos ostaa huonolaatuisia tuotteita, joutuu pidemmällä aikavälillä aina ostamaan uuden. Toinen vaihtoehto on se, että ostaisi kerralla yhden hyvän, joka kestäisi vuosikausia.
Aiemmin sain itse vielä tyydytystä siitä, että sain hamstrata halvalla paljon tavaraa, mutta en saa enää. Mihin sitä hirveää määrää tarvitsisin? Mieluummin maksan vähän enemmän yhdestä hyvästä, josta hintansa vuoksi myös tulen pitämään huolta ja jota tulen arvostamaan ja rakastamaan. Sen sijaan halvalla ostettuja, huonolaatuisia tuotteita ei edes oikeastaan arvosta, vaan niitä on helppoa kohdella vähän huolimattomasti tai unohtaa kaapin perukoille ja kärrätä sitten joskus UFFin laatikkoon.
Mitä ajatuksia Kiina-kaupat herättävät teissä lukijoissa? Kuulisin mielelläni argumentteja niin puolesta kuin vastaan!
-Netta
(Kuvat: Pixabay)
Lue myös:
Miten kulutustottumukseni ovat muuttuneet?
Ekologisuuden tulisi olla normi, ei marginaalin viherpiipertelyä
Mä en ole koskaan ostanu tmitään kiinakaupasta, enkä varmastitule ostamaankaan. En usko, että noissa nettikaupoissa olisi myynnissä mitään sellaista, mitä oikeasti tarvitsisin tai haluaisin.
Joo, jos olet tähänkin mennessä pärjännyt ilman, niin pärjäät aivan varmasti jatkossakin! Paljonhan niissä on kaikenmoista turhaa muovikrääsää ja sit taas jos etsisi jotain tietynlaista, laadukasta tuotetta, niin tuskinpa se tuolta löytyisikään.
Mukavaa viikkoa!<3
Hyvä kirjoitus. Olen seurannut blogiasi jo pidempään (löysin sinne ihan sattumalta) ja tykkään tavastasi pohdiskella asioita (taidamme myös ajatella monista asioista samanlaisesti). Itse en ole tilannut Kiinasta mitään enkä aio, juurikin noista mainitsemistasi asioista johtuen. Mielessä ovat vielä myrkkymaaleilla maalatut lelut ja melamiinia sisältäneet maidot.
Hei olipa kiva kommentti, kiitos kun jätit sen!<3 Onpa mukavaa, että olet pysynyt matkassa jo pidempään.
Hienoa, että täällä on muitakin Kiina-kauppoja karttavia ihmisiä. En usko, että jäämme mistään tärkeästä paitsi, päin vastoin!
Oikein ihanaa joulukuun jatkoa sinulle<3