Ruokavinkkejä (ja muitakin) pikkujouluihin

Destination: Happiness

Kirjoittelinkin lyhyesti lauantaina, että olin järjestämässä silloin pikkujouluja ystävilleni täällä meidän kotona. Meitä oli 13 ihmistä ahtautuneena tänne 36 neliömetrin asuntoon, ja hyvin mahduttiin ja viihdyttiin. Sopu sijaa antaa, kuten sanotaan. Olin aiemmin saanut kavereiltani palautetta, että järjestin kuulemma ennen paljon enemmän tyttöjeniltoja ja että sellainen pitäisi pistää taas pystyyn. Nyt sain kuin sainkin vihdoin toteutettua sen homman. Oli kyllä mukavaa, kun kaikki kaverit olivat yhtä aikaa saman katon alla ja samalla tuli myös käynnistettyä oma "joulukausi", niin jouluisten herkkujen, joululaulujen kuin lahjojenkin suhteen!

Ajattelin vinkata vähän, minkälaisia herkkuja pikkujouluissa (esimerkiksi) voi tarjoilla, tämä kun lienee varsin ajankohtainen pohdinta monella juuri nyt. Mä olen tunnettu siitä, etten ole mikään varsinainen kodinhengetär, joka viihtyisi kyökissä tuntikausia, joten nämä herkut ovat tosi helppoja tehdä ja luonnistuvat ihan jokaiselta.

Ensinnäkin päätin tarjoilla jälleen kerran juustoja, koska ne ovat niin itseni kuin vieraittenikin ikisuosikki. Koska on joulunaika, päätin tietysti tarjoilla pipareita ja niiden kanssa yhteen sopii sinihomejuusto. Lisäksi ostin ihan tavallista goudaa ja vaihtelun vuoksi vuohenjuustoa. Juustojen kanssa tarjolla oli myös viikunahilloa, joka sopikin erinomaisesti myös tuon vuohenjuuston kanssa. Juustotarjotinta on helppo laajentaa lisäämällä siihen vielä enemmän erilaisia juustoja, kenties joitain suolaisia keksejä ja niille myös joitain levitteitä, viinirypäleitä ja hedelmiä.

Päätin kuitenkin myös kerrankin leipoa jotain helppoa, ja päädyin Eeva Kolun Kaikki mitä rakastin -blogista peräisin olevaan kasvisquiche-reseptiin. Näiden pienten kasvispiiraiden valmistaminen on helppoa ja nopeaa, ja mietinkin näitä tehdessäni, että miksen tee näitä useamminkin. Eeva on alunperin suunnitellut reseptin vappupiknikille, mutta loistavasti quichet toimivat näin marraskuun pimeydessäkin. Tämä on siitä hyvä resepti, ettei tässä käytetä lainkaan jauhoja, joten se sopii myös keliaakikoille ja muille gluteiinin välttelijöille. Mikäli tästä haluaa tehdä lihaisan version, voisi joukkoon lisätä esimerkiksi parmankinkkua.

Eeva Kolun minikokoiset kasvisquichet (n. 12 kpl)

6 munaa

200 g Crème Bonjour Aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa

1 dl parsakaalia pieneksi kuutioituna (jätin itse pois..)

1 dl paprikaa pieneksi kuutioituna (.. ja laitoin tätä tuplamäärän)

1 dl kesäkurpitsaa pieneksi kuutioituna

2 rkl tuoretta timjamia silputtuna

1/4 tl suolaa

chilijauhetta maun/tulisuuden mukaan

mustapippuria myllystä

2 dl parmesania raastettuna

Sekoita keskenään tuorejuusto ja kananmunat. Lisää joukkoon vihannekset, suola ja mustapippuri sekä puolet juustoraasteesta. Käytä kevyesti rasvattua muffinsipeltiä tai jaa taikina 10 tukevaan muffinsivuokaan (silikoniseen tai ”amerikkalaiseen”, jos käytät paperisia). Ripottele loppu juustoraaste taikinan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Sopii tarjoiltavaksi kylmänä ja lämpimänä.

Toinen superhelppo, mutta maistuva suolainen tarjoiltava on ruisnapit erilaisilla täytteillä. Ostin itse sourcream & onion -maustettuja ruisnappeja, joihin laitoin kahta eri täytettä. Kasvisversioon tuli vain valmista aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa ja päälle hieman tuoretta ruohosipulia. Lihaversion täyte oli mielestäni enemmän jouluinen, koska omassa lapsuudenkodissani syötiin jouluna poroa, jota myös tässä täytteessä on. Täyte oli mielestäni tosi hyvää ja nämä syötiinkin illan kuluessa kokonaan loppuun.

Ruisnapit savuporotäytteellä (n. 20 kpl):

100 g kylmäsavuporoleikkelettä pieneksi leikattuna

1 prk creme fraichea

1 suolakurkku (esim Myrttisen)

mustapippuria

tuoretta ruohosipulia

ruisnappeja

 

Laita creme fraiche pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon kylmäsavuporopalat ja pieneksi silputtu suolakurkku ja rouhi joukkoon mustapippuria myllystä. Sekoita hyvin. Nosta ruisnappien päälle pieni nokare täytettä. Koristele jokainen nappi tuoreella ruohosipulilla. (Viimeisen vaiheen unohdin itse ruisnappien kanssa kokonaan).

 

Mä olen kertonut jo aiemmin, että mun yksi vakiojuhlaherkku on Frödingen pakastemutakakku, koska se on vaan niiiin hyvää. Helppo tapa tuunata kakkua on laittaa sen päälle joitakin marjoja. Itse halusin punaisia marjoja, koska ne sopivat hyvin jouluteemaan. Tajusin, että meillä on pakastimessa meidän oman mökin pihalta poimittuja vadelmia ja punaherukoita, ja niinpä kakun päällä olikin nyt varsinaisia luomu- ja lähiherkkuja.

Kakun kanssa joimme kahvikoneella tehtyjä cappuccinoja ja latteja, mutta alkuillasta tarjoilin vieraille myös Gluhweinia eli hehkuviiniä, joka oli myös oikein hyvää. Juoma muistuttaa siis glögiä, mutta se on punaviinipohjainen.

Gluhwein (mukaelma):

1 pullo punaviiniä, 2 dl vettä, 1 sitruuna, 2 rl hunajaa, 2 rl fariinisokeria

Leikkaa sitruuna kahtia. Paloittele toinen puolikas pieniin paloihin. Lisää punaviini, vesi ja sitruunanpalat kattilaat. Purista toisesta sitruunanpuolikkaasta mehu kattilaan. Lisää joukkoon hunaja ja fariinisokeri. Lämmitä juomaa liedellä samalla välillä sekoittaen. Älä anna juoman kiehua.

--

Meillä oli juhlissa "ohjelmanumerona" se, että jokainen osallistuja toi mukanaan noin viiden euron lahjan, ja jossain vaiheessa iltaa lahjat sitten vaihdettiin. Kaikki olivat tuoneet tosi kivoja lahjoja ja tämä ohjelmanumero olikin todella pidetty. Lisäksi pelasimme juomapeliä ja Aliasta sekä perinteistä seuraleikkiä, jossa osallistujien otsaan liimataan maalarinteippi, johon kirjoitetaan jonkun julkkiksen nimi ja pelaajien tulee kysymyksien avulla arvata, kuka julkkis on kyseessä.

Joulutunnelmaa loivat joululaulut, mutta listalla oli myös muita biisejä, jottei kukaan päässyt saamaan joululauluähkyä.

Ilta oli tosi mukava ja onnistunut. Täytyykin siis ottaa asiaksi koittaa järjestää näitä tyttöjeniltoja vähän useamminkin, ne tuovat niin kivaa piristystä arjen keskelle. Onko teillä pikkujouluja tiedossa?

-Netta

Lue myös aiheeseen liittyen:

Pikkujoulut ystäväporukan kesken

Ja taas juhlittiin

Tupatarkastus

Valmistujaiset rennosti mutta juhlavasti

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.