Tänä syksynä

Joillekin vuoden vaihtuminen merkitsee uutta alkua, toisille taas syksy. Joillekin ehkä molemmat – itse taidan kuulua heihin. Syksyn ajatteleminen on tänä vuonna tuntunut kutkuttavalta mahdollisuudelta kokeilla jotain uutta ja hyvältä hetkeltä opetella myös uusia tapoja ja muuttaa vanhoja. Tälle syksylle olenkin jo kaavaillut useampaakin asiaa – saa nähdä, onko tämä liian iso pala kakkua yhdellä kerralla. Toivotaan, että ainakin osa näistä toteutuu ja jää tavaksi arkeen. Tällaisia suunnitelmia mulla on tämän syksyn varalle:

img_7830.jpg

Meillä aletaan syödä enemmän kasvisruokaa. Ihan jo siksikin, että punaisen lihan liiallinen syöminen ei ole terveellistä ja se on yhdistetty tiettyjen syöpien syntymiseen, ja myös siksi, että lihansyönti on ilmaston kannalta huono juttu. Tästä syntyikin hyvää keskustelua Muovi-aiheisen postaukseni kommenttiosiossa, ja viimeistään keskustelun inspiroimana päätin, että nyt tänä syksynä lomien loputtua ruvetaan meidän taloudessa syömään entistä enemmän kasvisruokaa. Tästä ”projektista” tulossa lisää juttua myös blogiin.

img_7829.jpg

Meillä aletaan ylipäänsä syödä terveellisemmin ja enemmän itse tehtyä ruokaa. Olemme kyllä ihan oikeasti olleet aika luvattoman huonoja näissä ruoka-asioissa. Ihan liian paljon meillä on syöty eineksiä, puolivalmiita tai täysin valmiita aterioita. On tilattu ruokaa ja käyty paljon ulkona syömässä. Ja aika paljon on syöty nimenomaan pikaruokaa. Se näkyy itselläni ihan jo kasvaneena vaatekokona, ja ihan varmasti myös jaksamisessa. Ja eivät suola, rasva ja e-koodit kyllä terveydellekään hyvää tee! Siksi nyt syksyn suunnitelmana on tehdä enemmän ruokaa itse, käydä enemmän kaupassa, syödä paljon kasviksia ja hedelmiä ja vähemmän kaikkea epäterveellistä. Tämä on tietysti iso muutos ja tulee viemään aikaa, mutta etukäteissuunnittelulla ja päättäväisyydellä tämä varmasti onnistuu kiireessäkin.

img_7831.jpg

Alan kuntoilemaan enemmän. Tämä liittyy samaan isoon kuvaan, kuin mitä jo edelläkin kuvailin ruoan suhteen. Sen lisäksi, että olemme olleet huonoja tekemään itse ruokaa, olemme kyllä olleet huonoja liikunnankin suhteen. Elämäntapani eivät siis ole olleet varsinaisesti terveelliset, vaikka en esimerkiksi juo paljon alkoholia tai tupakoi. Mutta nimenomaan ruoan ja liikunnan suhteen on paljon parantamisen varaa. Itse syytän tästä aika pitkälti stressiä, joka laamaannutti ja jonka ansiosta lopetin liikkumisen, jonka jälkeen liikkumattomuudesta tulikin sitten tapa tai ”normaali” olotila. Ei hyvä! Syksyllä yritän taas saada itseni liikkeelle. Jatkan jo aloittamaani yin jooga-harrastusta, ja sen lisäksi olen päättänyt alkaa käymään säännöllisesti uimassa (koska kesällä totesin uinnin olevan laji, josta oikeasti pidän). Näiden lisäksi tärkeää roolia näyttelee tietysti myös arjen hyötyliikunta sekä koiralenkit. Tässäkin asiassa täytyy todeta, että tarvitaan päättäväisyyttä, jotta liikunnasta oikeasti tulee jälleen osa arkea.

img_7833.jpg

Konmaritan ja siivoan. Elo ja olo täällä 36 m2 kokoisessa asunnossa on ajoittain vähän haastavaa. Säilytystilaa on yksinkertaisesti aika rajallinen määrä, mikä aiheuttaa tietysti aina omanlaisia haasteitaan. Päätin taas jälleen aloittaa eräänlaisen ”konmaritus”-projektin, ja käydä läpi kaikki kaapit ja muut säilytyskalusteet sekä laittaa kiertoon kaiken turhan. Vaikka olen tätä jo aiemmin tehnyt, olen varma, että edelleen löytyy tavaroita, joita en käytä tai tarvitse, ja jotka vievät vain turhaa tilaa. Tarkoitukseni olisi löytää kaikille kotimme tavaroille oma paikka, jonne ne laitettaisiin käytön jälkeen, jotta ne eivät jäisi seilailemaan sinne tänne.

img_7834.jpg

Tilaan siivoojan kotiin. Emme ole mitään erityisen innokkaita siivoajia. Mieheni on tässä vähän ahkerampi, mutta minä olen aina vihannut esimerkiksi kaikenlaisia viikkosiivouksia. Siksi pohdinkin, että nyt kun olen valmistunut ja mennyt töihin, voisin tilata kotiimme siivoojan esimerkiksi kerran tai kaksi kertaa kuussa tekemään vähän isomman siivouksen, jolloin meille jäisi omalle kontollemme enemmäkin sellainen arkisiivous ja järjestely. Meillä kävi siivooja aiemmassa kodissammekin muutamia kertoja, mutta 92 m2 kokoisen asunnon siivoaminen tietysti maksoi jonkin verran. Nyt kun meillä on melko vähän neliöitäkin, ei siivojan palkkaaminen edes maksaisi kovin paljoa.

img_7835.jpg

Siinäpä sitä tavoitetta tulevalle syksylle! Suhtaudun suunnitelmiini realistisesti – tässä on montakin juttua, jotka vaativat pitkäjänteisyyttä, päättävyyttä ja uuden tavan opettelua. Täytyy siis lähteä liikkeelle pienen askelin ja edetä asiassa rauhallisesti, mutta silti päämäärätietoisesti.

Onko teillä suunnitelmia syksyn varalle?

-Netta

Seuraa blogia:

Instagram

Facebook

Bloglovin

Kommentit (8)
 1. Ihan mahtavia tavoitteita! Olin jo ihan innoissani tuosta lihan vähentämisestä ja terveellisempään ruokaan panostamisesta. Hieno ympäristöteko, mutta varmasti myös muuten hyvä päätös. Itse en syö lihaa ollenkaan, mutta en kuitenkaan ole täysin vegaani, enkä muutenkaan voi sanoa syöväni mitenkään terveellisesti tai monipuolisesti. Aihe joka tapauksessa kiinnostaa!

  Myös muut tavoitteet ja suunnitelmat kuulostivat todella mielenkiintoisilta! Olen itsekin yrittänyt vähentää tavaraa, mutta luopuminen tuntuu silti yllättävän vaikealta. Kaikenlainen inspiraatio tähän on siis erittäin tervetullutta 😀 Myön tuo siivouspalvelun käyttö kuulostaa todella käytännölliseltä kokeilulta, ja varmasti ihanaa, kun koti on puhdas, mutta jää aikaa muuhunkin. Jään siis mielenkiinnolla seuraamaan näitä projekteja.

  Ihanaa elokuun jatkoa ja intoa tulevaan syksyyn ja hienojen suunnitelmien toteuttamiseen! <3

  1. Kiitos jälleen kommentista! <3

   Koen kasvisruoan määrän lisäämisen ruokavaliooni tällä hetkellä erittäin tärkeänä ja hyvänä päätöksenä, ja itsekin innolla odotan, miten tämä muutos toteutuu ja huomaanko eroa esimerkiksi omassa olotilassani. Uskon, että muutos sujuu hyvin, kunhan muistaa tarpeeksi ajoissa suunnitella ateriat ja ostaa tarvittavat ainekset etukäteen, jottei tule sorruttua johonkin epämääräisiin pikaruokiin nälän yllättäessä.

   Mä oon siitä ”hassu”, että mulle tavarasta luopuminen ei varsinaisesti ole koskaan ollut kauhean vaikeaa. Mutta sitten taas esimerkiksi miehelleni tämä on selkeästi vaikeampaa – olemme kaikki niin erilaisia! Tässä siis hyvä postausidea ehdottomasti myös, kiitos siitä! 🙂

   Siivouspalvelun palkkaamisesta on varmasti paljonkin hyötyä – koti puhdistuu eikä tarvitse väitellä niin paljon kotitöistä 😉 

   Oikein ihanaa elokuuta sinnekin! Mahtavaa, että jaksat pysyä blogin menossa mukana! <3

 2. Suunnitelmat kuulostaa hyvältä! Odotan jatkopostauksia 🙂

  Vähän samanlaisia ajatuksia itsellä. Tänä kesänä on tullut syötyä (ja juotua) aika runsaasti ja varsinkin ulkona. Kaipaan jo terveellisempää elämäntyyliä. Voi vitsi, siivooja olis ihan luksusta! Tuskin maksaisi meillekään paljoa kun ei oo kovin iso asunto 😀 

  Mä odotan kovasti tietoa tämänhetkisen työn jatkosta, se määrittää syksyn suunnitelmia hyvin paljon. Ollaan suunniteltu viikon etelän reissua, saa nähdä onnistuuko :)) 

  1. Voi kiva, jatkopostauksia ehdottomasti luvassa! 🙂

   Meillä kävi kotona vanhempieni luona kerran viikossa siivooja, ja se oli kyllä iso apu. Siksi mulle ei ole yhtään vieras ajatus hankkia siivoojaa omaankin kotiin, vaikka tiedänkin, että jotkut kokee sen tosi ”outona”, että omassa kodissa kävisi siivooja. Mutta sehän on myös vain hyvä tapa luoda lisää työtä Suomeen. 🙂 Ja tosiaan ei meidänkään ole tarkoitus ottaa siivoojaa edes joka viikolle, mutta jos vaikka kerran kuussakin, niin silloin siivooja voisi tehdä isomman siivouksen ja meille jäisi vähän pienemmän jutut aina siinä välissä. 🙂 

   Toivotaan, että sulle käy töiden suhteen hyvin, ja erityisesti, että pääsisitte reissuun! Se tekee kyllä aina niin hyvää <3 Meilläkin olisi haaveissa talvella päästä jonnekin, kun mun mies täyttää 30, niin joku synttärireissu olisi kiva. Ei olla oltu vielä koskaan yhdessä muualla kuin Ruotsissa, Virossa ja kerran Liettuassa häissä, joten olisihan se jo aikakin yhdessä päästä jonnekin vähän pidemmälle 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *