Terveisiä mökkipuutarhasta!

Heippa ihanat! Tänään olisi luvassa vähän puhetta ainakin puutarhasta, keväästä ja kasveista – puhelinkuvin höystettynä.

Tämä kevät on tuntunut aika viileältä ja sateiselta. Siinä missä joinain vuosina on jo äitienpäivänä voitu grillailla pihalla t-paidassa ja olen jopa  saattanut noihin aikoihin heittää talviturkin, on tänä keväänä saanut vetää takkia tiukemmin päälle ja sateenvarjollekin on ollut käyttöä. Nythän ollaan kyllä itse asiassa jo kesäkuun puolella ja siten voisi puhua kesästä, mutta koska ei tunnu vielä ihan kesäiseltä, niin käytetään nyt tuota kevät-sanaa kuitenkin.  Toivotaan samalla, että ne oikeasti lämpimät ja kesäiset kelit saapuisivat pian, kuten säätiedotuskin vähän enteilee.

Vaikka niin kovin lämmintä ei vielä ole olekaan ollut, niin mökkipuutarhassa on kyllä ollut todella kaunista! Olen tullut siihen tulokseen, että puutarhassa nimenomaan tämä touko-kesäkuun vaihde on sitä kaikkein kauneinta aikaa, kun hedelmäpuut ja tulppaanit kukkivat ja kaikkialla on niin todella vihreää ja vehreää. Puutarhan kasvun seuraaminen opettaa kyllä myös elämään hetkessä, sillä se mikä kukkii tällä viikolla, ei välttämättä enää ensi viikolla kuki. Ja toisaalta, sitten kukkii jo jotain uutta. Se on aika symbolista – sitähän se elämäkin on. Nyt odottelen jo malttamattomana, että kukintavuoroon tulevat ihanat ja aina niin hyväntuoksuiset syreenit, ja niiden jälkeen minulle kaikkein rakkaimmat kukat, eli pionit.

Puutarhanhoito on myös opettanut itselleni vuosien saatossa paljon kärsivällisyyttä. Suomen kesä on puutarhurille loppupeleissä todella lyhyt, ja yhdessä kaudessa ehtii vain rajallisen määrän asioita, varsinkin jos ei halua väsyttää itseään henkihieveriin. On siis priorisoitava ja tartuttava aina vain niihin oleellisimpiin juttuihin, jotta ehtii myös sopivasti ottaa rennosti ja ihailla kättensä töitä.

Tähän mennessä tämän kevään puutarhahommiin on kuulunut perinteiseen tapaan haravointia ja pihan rapsuttelua esiin talven jäljiltä, omenapuiden leikkausta, oksien silppuamista oksasilppurilla, uusien kukkien kasvattamista (muun muassa lisää pioneja) sekä muutaman kukkapenkin siistimistä. Ruohonleikkuusta meidän puutarhassa huolehtii robottiruohonleikkuri, ja se on kyllä ihan valtavan näppärä laite, jonka hankinnasta olemme tosi tyytyväisiä. Meillä on noin 1500 m2 kokoinen tontti, joka kasvaa käytännössä kauttaaltaan ruohoa. Sen leikkaamisessa oli aina kova homma ja sitä sai tehdä joka ikinen kerta, kun mökille saavuimme. Nyt, kun robotti hoitaa ruohon leikkaamisen, jää meille paljon aikaa käytettäväksi muihin juttuihin.

Puutarhanhoito on ihan todella hyvää vaihtelua ja puuhastelua ihmiselle, joka töissä istuu tietokoneen ääressä päivittäin sen noin kahdeksan tuntia. Se on niin mahtavan konkreettista puuhaa, jossa näkee kätensä jäljen hyvinkin pian – ja yhtälailla vielä vuosienkin päästä. Hommassa pääsee käyttämään kroppaansa monin tavoin, ja ajatukset siirtyvät väkisinkin pois työasioista ja muista ikävistä jutuista. Ajattelen, että tämän koko koronaelämän yksi isoin henkireikä meille on ollut tämä oma puutarha ja mökki, jotka ovat tuoneet sitä kaivattua vaihtelua muutoin niin kovin kaavamaiseen arkeen. Silloin, kun viisi vuotta sitten hankimme tämän paikan, emme osanneet aavistaakaan miten tärkeäksi se muodostuisikaan.

Lähikuukaudet meidän löytää siis hyvin pitkälti mökiltä. Toki jotain muitakin kesäsuunnitelmia on, ja niistä olisikin tarkoitukseni kirjoitella myös tänne blogin puolelle. Mutta ihan ennen kaikkea vietämme kesällä paljon aikaa mökillä ja sen puutarhassa, sopivassa suhteessa sekä puuhastellen että myös rentoutuen. Muutamia ulkokalustehankintoja olisi ainakin tarkoitus tehdä, ja kysymysmerkkinä on, ehdimmekö tänä kesänä työstää terassia tai laatoitusaluetta pihalle. Kasvimaan suhteen aion olla tänä vuonna pienieleinen, eli ihan pieni määrä perunaa, sipulia ja salaattia riittää, ja sen sijaan aion hankkia ainakin lisää vadelmapensaita ja pensasmustikoita, sillä marjat ovat niin näppäriä ja helppoja kasvattaa ja niille on aina käyttöä. Eli joissain asioissa haluamme päästä vähän helpommalla kuin aiempina vuosina.

Sellaisia puutarhakuulumisia täällä juuri nyt. Ajattelin, että voisin kesän mittaan kirjoitella puutarhan kuulumisia aina toisinaan, ja lisäksi Instagramin puolella jaan niitä lähes aina mökillä ollessamme. 🙂

Ihanaa alkanutta kesäkuuta jokaiselle! <3

-Netta

Kommentit (4)
 1. Mie kans...
  2.6.2021, 16:56

  Kyllä kevät ja alkukesä onkin kaunista aikaa .
  Tänään mökkinne komeilikin maaseudun tulevaisuuden liitteessä, lukasen jutun vielä tarkemmin ☺️

  1. No niin on! Ja hyvin bongattu, siellä oltiin. 😀 Ihan hauska juttu kyllä!

 2. Vierailija S
  5.6.2021, 15:49

  Ihanat kuvat ja suunnitelmat! :). Mut olkaahan varovaisia robottiruohonleikkurin kanssa, ei kuulemma osaa väistää esim. siilejä tai sammakoita, vaan ajaa niiden päältä :(.

  1. Voi kiitos! 🙂 Tämä on kyllä niin kaunista aikaa 🙂

   Me ollaan ohjelmoitu tuo robotti niin,että se menee ”nukkumaan” aina illalla ennen pimeän tuloa, niin se ei ole liikkellä olleankaan silloin kun siilit liikkuvat, ne kun kulkevat lähinnä vain pimeällä. Joten ei ole onneksi ikinä käynyt mitään vahinkoa. <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *