kympin tytön tunnustuksia

… eli miten minusta tuli suorittaja.

Yhtenä viime vuoden keskeisimmistä opeista havahduin siihen, ettei koko ajan ole pakko suorittaa, edetä ja saavuttaa. Mutta miten oikeastaan ajauduin tilanteeseen, jossa suorittaminen on ongelma?

Olin pienestä pitäen sellainen perinteinen kympin tyttö. On onnea ja etuoikeutta, että sain oppimiseen vaikuttavien geenien (mitä ne lienevätkään) ja ympäristön puolesta (kiitos äiti ja isä!) lottovoiton: Olen nopea oppimaan ja kiinnostunut monesta, ja ennen kaikkea saanut aina apua ja kannustusta siinä, mihin ikinä olenkaan pyrkinyt. Se on yhdistelmä, jolla pääsee nyky-yhteiskunnan mittarein hämmentävän helposti hämmentävän pitkälle.

Kympin tyttöjen kuvitellaan paahtavan kouluhommia hiki hatussa ja veren maku suussa. En kuitenkaan muista koskaan nähneeni kohtuuttomasti vaivaa koulun eteen. Peruskoulussa ennätin tehdä osan läksyistä jo tunnin aikana, ja yo-kirjoituksiin ja kauppikseen pääsykokeisiin lukemisesta muistan kahvihetket Ed Sheeranin kanssa ikkunasta lumista maisemaa tuijotellen – en pänttäämisen tuskaa tai vaikeutta. Rehellisyyden ja itsereflektion nimissä en osaa sanoa, olenko päässyt helpolla vain kuvittelenko vain päässeeni. Yhtä kaikki, suorittamisesta tuli jossain vaiheessa normi:

Ensin hain kymppejä, sitten laudatureita, ja seuraavaksi kauppakorkeakouluun. Mikään ei vaatinut kohtuuttomasti vaivaa, joten miksi olisin vaatinut itseltäni vähempää. Saavutus kun on suoritusten aatelia!

Kauppiksessa suorittamisen peikko luikahti hetkeksi takavasemmalle, kun säikähti ympäröivien supersuorittajien tasoa. Kauppakorkeakoulu kalskahtaa juuri sellaiselta valinnalta, jonne kympin tytöt ja pojat hakevat sen kummemmin sisintään ja todellisia unelmiaan tarkastelematta (ja joillekin mutta onneksi vain pienelle murto-osalle sellainen olikin). Minulle haave kauppiksesta oli kuitenkin nimenomaan pelastus suorittajalle tyypilliseltä harha-askeleelta: Vielä pitkään lukiossakin haaveilin lääkärin työstä ihan vain, koska se olisi ollut looginen jatkumo suoritusten ikuisessa sarjassa. Jossain vaiheessa lukiota kuitenkaan edes nopea oppiminen ja isän apu eivät auttaneet selviämään fysiikan ja kemian kursseista ilman aitoa motivaatiota. Samaan saumaan silloinen poikaystäväni oli hakemassa kauppakorkeaan ja tajusin, että psykologiasta kiinnostunut voi työllistyä vaikkapa markkinoinnin tai johtamisen alalla!  Lääkishaaveet jäivät sikseen.

Maisteriksi valmistuminen viime keväänä oli tähän astisista suorituksista (anteeksi, saavutuksista) suurin, eikä kahdenkymmenen vuoden yhtäjaksoisen opiskelun jälkeen ollut enää seuraavaa selkeää kiintopistettä horisontissa.

Ihan kovin kaukaa ei sopivia, seuraavia tavoitteita onneksi tarvinnut etsiä: Kyllähän vastavalmistuneella täytyy olla oman alan työ, mieluiten vakituinen paikka ja koulutusta vastaava palkka. Ei siis muuta kuin uraputkeen!

Hain viime vuonna yhteensä lähemmäs kymmentä työpaikkaa – useita aidosta kiinnostuksesta, mutta myös liian useita ihan vain päästäkseni elämässä jonnekin, minkä kuvittelin olevan eteenpäin. Lopulta suuntaan jos toiseen räpiköidessäni minua pyydettiin sanoittamaan, missä haluaisin aidosti olla vaikkapa viiden vuoden tähtäimellä ja miettimään, millaiset polut sinne voivat viedä.

Kun on kasvanut suorittajaksi, on vaikea olla haluamatta saavuttaa koko ajan enemmän: parempia arvosanoja, arvostetumpia tutkintoja, hienompia titteleitä, enemmän palkkaa. On ollut silmiä avaavaa tajuta, miten sosialisoituneita olemme suorittamisen normaaliuteen.

Urheilusta ja liike-elämästä tuttuja termejä ja lainalaisuuksia viljellään iloisesti kaikilla muillakin  elämän alueilla.  Olemme oppineet ja hyväksyneet suorittamisen normin koulun ja työpaikan areenoilla, mutta se ulottaa lonkeronsa sieltä myös sinne, minne vielä vähemmän kuuluisi: Suoritamme terveyttä, parisuhdetta, perheen perustamista, kaunista kotia. Suorittamiseen kyllästyttyämme suoritamme mindfulnessia.

Etenkin kaltaiseni kympin tytöt ja pojat ovat suorituskeskeisen maailmankuvamme riskiryhmää. Kun pärjää kohtuullisen vaivatta silloin, kun suorituksia ja saavutuksia mitataan arvosanoin, on helppoa mitata arvoaan samankaltaisin mittarein myös myöhemmin. Ei siis ole oikeastaan mikään ihme, että on helppo eksyä suorittamista ihannoivan yhteiskunnan kuplaan eikä edes yrittää etsiä muita hyvän elämän ja oman ihmisarvon mittareita. Niin minustakin tuli suorittaja.

Alkavan vuoden teemana on siis löytää suorittamisen rajoja, ja yrittää pysyä niiden oikealla puolella. On kohtuullisen helppoa määritellä elämänalueet, joille suorittaminen ei kuulu: koti, perhe ja ihmissuhteet. Astetta isomman haasteen edessä ollaan esimerkiksi liikunnan ja uran areenoilla, missä tietynlaiselle, terveelle kehitysorientaatiolle on paikkansa mielekästä arkea tavoitellessa. Siinäpä riittää työsarkaa tälle vuodelle, ehkä koko loppuelämälle.

Kuvat: Fab Lentz, Drew Beamer – Unsplash

Puheenaiheet Ajattelin tänään

raflavinkki tampereelle: ravinteli huber

Joulun alla teimme yhden yön reissun Tampereelle hyvän ruoan ja ällösöpön laatuajan perässä. Viikonlopun kohokohdaksi nousi illallinen Ravinteli Huberissa, mutta reissun lyhkäisestä kestosta huolimatta ennätin napata talteen myös pari muuta vinkkiä Mansen minilomaa suunnitteleville:

Ravinteli Huber

Bongasin Huberin alun perin Suomen Parhaat Ravintolat 2019 -listalta yhdessä muutaman muun tamperelaisen ravintolan kanssa. Kun päätimme lähteä hyvään ruokaan, olueen ja viiniin nojaavalle viikonloppulomalle, kaivoin listan esiin ja esittelin vaihtoehdot kanssamatkustajalle. Rehellinen pihviravintola kiinnitti miehen huomion, ja niinpä varasimme Huberista pöydän.

Huber osoittautui kaikin puolin iloiseksi yllätykseksi, vaikka odotukset olivat jo ennakkoon korkealla. Avoin tila huokuu yksinkertaista tyylikkyyttä, loft-henkeä ja sopivaa rosoisuutta – ja silti samalla lämmintä tunnelmaa. Myös ruoan puolesta Huber oli täysosuma. Mitään fine dining -hengistä piperrystä raflasta on turha odottaa: Listalta löytyy muutama alkuruokavaihtoehto, lihat, lisukkeet ja kastikkeet sekä pari makeaa jälkkäriä.

Tilasimme alkuun molemmat lämminsavustettua kirjolohta hummerimajoneesin kera. Pääruokia suositeltiin jaettavaksi, joskin päädyimme muutenkin kahdelle tai useammalle valmistettavaan mixed grill -lihavalikoimaan. Pöytään kannettiin siis naudan entrecôte, naudan poskea ja hevosen ulkofileetä. Niiden rinnalle tilasimme perinnetomaattisalaatin, vihreän salaatin sekä perunapyreetä luuydinglaseerauksella. Mies oli poiminut Aamulehden ravintola-arviosta vinkin tilata lisukkeiksi nimenomaan kevyempiä kasvisvaihtoehtoja, ja hapokkaan kirpeät, tuoreet salaatit olivatkin nappivalinta! Kastikepuolelta arvoimme pöytään parmesaanivoin ja pippurikastikkeen, ihan kelpo soosseja molemmat.

Lihalautasen osalta ykköspaikasta omalta osaltani taistelivat naudan poski ja lähes raaka entrecôte, mutta illallisseuran selkeäksi suosikiksi nousi hevonen. Mixed grill -tarjottimen lisäksi listalla on vaihtuvia lihoja päivän leikkuiden ja nopeat syövät hitaat -periaatteen mukaisesti: Kun tietyn kokoiseksi leikattu pala on tilattu, tarjoilija käy rastimassa sen pois listalta. Mixed grill -annoksenkin sisältö vaihtelee päivittäin (ja ehkä hetkittäinkin) sen mukaan, mitä on tarjolla.

Ruokaa kannettiin pöytään rivakkaan tahtiin, sillä alkuruoka oli edessä jo vajaan kymmenen minuutin kuluttua pöytään istumisesta. Pääruoan jälkeen emme jaksaneet (tai halunneet) lähteä vyörymään eteenpäin, vaan tilasimme listalta jälkkäriksi cocktailit ja jäimme vielä hetkeksi istumaan. Kun drinkit oli siemailtu, pahin ähky oli laskenut ja olin jo ihan valmis jälkkärille! Tilasimme siis vielä suklaabrownien jaettavaksi ja lasilliset jälkiruokaviiniä molemmille. Brownie on jälkkärilistojen klassikko, mutta Huberin versio on ehdottomati testaamieni suklaajälkkäreiden parhaimmistoa.

Jos siis ei vielä tullut selväksi, taivutetaan ratakiskosta: Ravinteli Huber on suorastaan upea! Suosittelen kaikille lihan ystäville.

+ pari ekstravinkkiä ruokalomailijalle

Panimoravintoloilla ja gastropubeilla menee Tampereella lujaa ainakin niiden määrästä päätellen. Pistäydyimme jo viime kesän Tampereen-reissulla ihan kivoissa Panimoravintola Plevnassa ja Gastropub Tuulensuussa, joihin verrattuna Pyynikin Brewhouse olikin astetta tyylikkäämpi tuttavuus. Punatiilirakennus Tammerkosken penkereellä kätkee sisälleen pienpanimon, perinteisen mutta tunnelmallisen ravintolapuolen sekä loft-henkisen baarin. Lounastimme ruokapuolella: mies tilasi annoskateutta herättävän lautasellisen lohta, turskaa, katkarapuja ja pekonia yhdistelevää kermaista kalakeittoa, itse valitsin tartarin. Hyvän safkan lisäksi pisteitä kuitenkin lämpimästä tunnelmasta ja erinomaisesta hanaolutvalikoimasta!

Miniloman majoitukseksi valitsimme Sokos Hotel Torni Tampereen, joka nousi kertaheitolla kokeilemieni Suomi-hotellien parhaimmistoon! Ruokalomailijalle Torni tarjoaa lähes täydellisen aamiaisen, ja voisinkin valita Tampereen viikonloppukohteeksi toistekin ihan vain kivan hotellin ja veden kielelle nostattavan aamiaisen vuoksi. Satuimme reissuun joulun aikaan, joten aamiaiskattauksessa saattoi toki olla pientä jouluekstraa

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Matkat