ÖLJYHOITOA

Viima, pakkanen, lämpötilaerot, kuiva toimistoilma.. Mitä kaikkea iho on talven aikana joutunutkaan kestämään! Kasvoiltani löytyy talven aiheuttamia hätähuutoja –  mm. punoitavat ja hilseilevät nenänpielet, kiristävät poskipäät ja samean tukkoinen iho kielivät ihon kosteuspulasta. Hellin kovaa kokenutta hipiääni parhaani mukaan ja ihoöljyt ovat löytäneetkin paikkansa päivittäisessä ihonrutiineissani. 

 

Arganöljy

 

 

Kasvoöljyjenn tärkein tehtävä on hoitaa ja pehmentää ihoa. Öljyt eivät virheellisen uskomuksen mukaan kuitenkaan kosteuta, vaan ne sitovat kosteuden iholle. Kun iho kuivuu, on se merkki ihon heikentyneestä kosteudensitomiskyvystä (=ihon kerroksiin on päässyt muodostumaan pieniä rakosia, joista kosteus pääsee luikahtamaan pois. Iho ei ole kuivuuteen taipuvainen, jos näitä rakosia ei ole.). Öljyt muodostavat ihon pinnalle suojaavan kalvon, joka estää kosteuden haihtumisen iholta.

 

Öljyt imeytyvät parhaiten, kun ne levitetään lämpimälle ja hieman kostealle iholle. Otollisin aika tuotteen levitykseen onkin esimerkiksi juuri suihkun jälkeen, ennen kosteusvoidetta. Öljyjä voi toki käyttää myös päivisin esimerkiksi päivävoiteen seassa. Määrä kannattaa tällöin pitää pienenä, jotta iho ei jää kiiltelemään. Yöksi öljyä voi levittää reilummin, sillä tuote ehtii nukuttujen tuntien aikan imeytyä ja vaikuttaa. Silti käytössä on hyvä muistaa ettei öljyn määrä tuota parempaa lopputulosta, vaan sen laatu.

 

Öljyt ovat erityisen hyviä kuiva- ja normaali-ihoisille. Öljyllä voi kuitenkin hyvin hoitaa myös rasvaista ihoa, sillä rasvainen iho ei välttämättä ole kosteutettu (=ihon tuottama rasva/tali ei kosteuta ihoa ja rasvaisessa ihossa voi yhtä hyvin olla näitä ”rakosia”, jotka päästävät kosteuden luikahtamaan pois). Öljyjen käyttö rasvaisella iholla voi myös ehkäistä epäpuhtauksien syntymistä, sillä ylimääräinen tali pääsee paremmin kosteutetun ihon läpi, eikä jää jumittamaan ihon alempiin kerroksiin muodostamaan tukkeimua.

 

Eri ihotyypeille ja ihon eri tarpeisiin on erilaisia öljyvaihtoehtoja. Käytössä voi kerralla hyvinkin olla useampi öljy – tosin niitä ei toinna levittää päällekkäin. Selvitettyäsi ihosi tarpeen/tarpeet, on aika lähteä tsekkaamaan itselle sopivimmat vaihtoehdot. K&T :n vuoden takainen nettiartikkeli sisältää kattavan listauksen eri ihotyypeille sopivista ihoöljyista, jonka avulla apu omiin tarpeisiin on helposti löydettävissä. Öljyjä on myynnissä kosmetiikkatavarataloissa (Sokos & Emotion), Ruohonjuuressa sekä nettikaupoissa.

 

KUIVA IHO

Aprikoosinsiemen- ja vehnänalkioöljy 

Sisältävät linolihappoa, joka auttaa ihoa sitomaan itseensä kosteutta.

Oliivi-, avokado- ja manteliöljy

Suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta ja sääolosuhteilta sekä ehkäisevät hilseilyä.

 

IKÄÄNTYNYT IHO

Arganöljy

Kiinteyttää ja vaihvistaa ihoa suojaavaa hydrolipidikalvoa.

Auringonkukkaöljy

Sisältää A- ja E-vitamiinia, jotka vilkastavat ihosolujen toimintaa.

Tyrniöljy

Kosteuttaa ja parantaa ihon elastisuutta.

 

COUPEROSA

Mustakuminansiemenöljy

Ehkäisee ja vähentää punoitusta

 

TULEHDUS/AKNE

Mustakuminansiemenöljy

Rauhoittaa tulehdusta ja auttaa ekseemaan sekä akneen.

Jojobaöljy

Rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa sekä vähentää talin tuotantoa.

Viinirypäleensiemenöljy

Rauhoittaa ihon kutinaa, pehmentää ja suojaa auringolta

Kookosöljy

Antibakteerinen, jonka ansiosta hillitsee tulehdusta. Voi kuitenkin tukkia huokosia, joten käytössä kannattaa tarkastella ihon reagointia.

 

Jojobaöljy

 

Otin ihoöljyt käyttööni pari vuotta sitten ja olen kokenut saavani niistä apua omaan sekaihooni, joka kerää helposti epäpuhtauksia ja on vieläkin akneen taipuvainen. Käytössäni ovat jojoba- ja arganiaöljy ja käytän näitä vuorotellen huutaviman tarpeen mukaan. Jojoaöljyä saatan sekoittaa aamuisinkin päivävoiteen sekaan, mutta useimmiten levitän öljyjä iltaisin suihkun jälkeen, kosteusvoiteen alle ja herään aamulla iho pehmoisena uuteen päivään 🙂 .

 

Onko muita öljyilijöitä?

 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *