Sunnuntain Soodaleipä

soodaleipa1_0.jpg

Sunnuntaiaamuisin iskee usein hillitön leipomishimo. Muutenkin tykkään kyllä leipoa mut sunnuntaisin erityisesti olis aina kiva jos olis jotain spessua ja mielellään tuoretta aamupalaa. Ongelmana vaan on etten koskaan muista tätä lauantai-iltana, eli useimmiten sunnuntaisin meillä ei oo mitään aineksia. Ammuleivonnassa oon soodaleipäfani, koska niitä voi tehdä ilman hiivalla leikkimistä ja jotenkin rakenteensa vuoksi maistuvat ”oikealle” leivälle. Kaikki jotka ovat koskaan asuneet UK:ssa tietävät mitä tarkoitan. Täältä on MAHDOTONTA löytää kunnollista leipää. Yleensä soodaleipään tarvitaan joko piimää tai luonnonjugurttia, joista kumpaakaan ei kohtalokkaana sunnuntaina löytynyt jääkaapista. No, ei hätää, onneksi on nimittäin netti. Löysin todella hyvän ja simppelin soodeleivän ohjeen täältä, joka suomeksi menis suunnilleen näin

3dl vehnäjauhoja

2.5tl leivinjauhetta

1tl ruokasoodaa

2dl maitoa

puolen sitruunan mehu

Aloita puristamalla sitruunan mehu maidon joukkoon, jotta maito hapettuu. Sekoita leivinjauhe ja sooda jauhojen joukkoon. Itse heitin mukaan vielä puolisen desiä mysliä, jotta sain kuituisemman ja leipäisemmän taikinan. Pähkinät, siemenet ym kävis myös erittän hyvin.

Tee jauhojen keskelle kolo ja sekoita maitoseos puukauhalla jaouhojen joukkoon. Taikina saa jäädä aika löysäksi. Pyötäytä jauhotetulle leivinalustalle ja kääntele ja taputtele pyöreäksi. Soodaleivästä tulee sitä parempaa mitä vähemmän sörkit, eli älä missään nimessä vaivaa taikinaa!

Heitä leipä leivinpaperin päälle uuniin ja paista 180asteessa noin 40 minuuttia. Valmiin leivän tulisi pohjaan koputtaessa kuulostaa ontolta.

soodaleipa2_0.jpg

Meni muuten kuin kuumille kiville. Koko leipä vedettiin yhdellä aamupalalla!

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma