Viikko 3: Ravintoterapia
Tämä teksti hieman myöhästyi sattuneesta syystä, mutta ajatus on ollut mielessä jo pari viikkoa. Yksi projekti duunissa liitty ravintoterapiaan ja niiden markkinoinnin uudistamiseen. Pääsin projektin puitteissa myös testaamaan tarjolla olevia palveluita. Olen jo monta vuotta halunnut käydä ravintoterapiassa mutta kun se on niin hemmetin kallista ni en oo viittinyt. Otin siis tarjouksen vastaan ERITTÄIN mielelläni.
Ennen tapaamista sain tajuttoman nivaskan paperia täytetttäväksi. Pyydettiin todella yksityiskohtainen selostus terveyshistoriasta, niin omasta kuin verisukulaisten ja erityisesti vanhempien ja sisarusten. Asmaatikkoja ja allergikkoja kun meillä kuhisee ni tässä meni jokunen tovi – huh! Lisäksi täytin neljän päivän ajan ruokapäiväkirjaa. Se oli yllättävän työlästä ja varmasti meni jokunen vesilasi raportin ohi mutta noin pääpiirteittäin sain täytettyä.
Tapaaminen oli tunnin mittainen. Siinä kävimme läpi peruspäivän ruokailut ja mahdolliset ongelmat joihin dietti vaikuttaa kuten unettomuus, iho – ongelmat, vatsavaivat yms. Sain tietää että usein ravintoterapiassa neuvotaan ennemminkin mitä pitäis lisätä diettiin kuin siitä poistaa. Itselläni (ja varmaan suunnilleen 70% ihmisistä!) on ennakoluulo että siellä vaan kielletään sua syömästä niitä ruokia mistä nautit (punainen liha ja karkit 🙂 ) ja suositellaan jotain älytöntä diettiä. Mutta kuulkaas, näin ei suinkaan ole! Esimerkiksi sokerin suhteen mulle neuvottiin että sitä on kaikkialla ja yletöntä syömistä kannattaa välttää. Mutta jos on stressaava työ ja kiireinen elämä niin joskus pitää osata myös nauttia ja itseltään kieltäminen ei auta mitään. Karkkeja tekee vaan enemmän mieli. Että sitten kun syöt niin nautiskele! Kaikissa tuotteissa pitäis myös suosia täysrasva versioita. Niistä tulee nopeammin kylläinen olo, eli ei tuu mätettyä ja vähärasvaisiin tuotteisiin lisätään AINA hemmetisti sokeria ja muita synteettisiä makeutusaineita, jotka on paljon vaikeampia sulattaa ja pilkkoa kuin rasva.
Lisäksi vaikka tottakai tiesin että syöminen ja hyvinvointi on tosi yksilöllisiä asioita oli mielenkiintoista kuulla että ruokavalio joka sopii yhdelle ei todellakaan sovi toiselle. Itse syön paljon maitotuotteita ja saan niistä suuren osa päivittäisestä proteiinista. Monelle juustot ja jogurtti taas eivät sovi ollenkaan. Olen aina yrittänyt syödä paljon terveellisiä kasviksia, papuja, parsakaalia ym mutta keskustelun jälkeen terapeutti sanoi että mulle ei selvästikään sovi pavut ja linssit ja niitä tulis välttää. En oo koskaan erityisesti tykännyt niistä mutta oon vetänyt napaan kun ne on niin terveellisiä. Vaan eipä sovi mulle, tulee vaan paha olo. Lehtien ja netin diettineuvoja lukiessa tulis aina muistaa että nää hommat on yksilöllisiä. Luolamiesdietti ei todellakaan sovi kaikille!
Mitä neuvoja mulle sitten annetiin noiden edeltävien lisäksi? Koska agenda on aina kovin täysi ja mulla on harvemmin aikaa kunnon illalliselle, täti neuvoi syömään parempia välipaloja. Mantelivoita ruisleivälle ja enemmän mysliä ja pähkinöitä jogurtin sekaan. Lisäksi kehoitti rakastumaan öljyiseen kalaan. Täähän on mulle vaikee enkää oo vieläkään uskaltanut ostaa sardiinipurkkia. Mutta niitä saa kuulemma erilaisissa öljyissä, tomaatti – ja chilikastikkeessa, eli pitäis vaan kokeilla paahtoleivän päälle. Lisäksi kehotettiin syömään artisokkaa, punajuurta ja selleriä. Sopii mulle koska tykkään noista kaikista. Muuten dietti jäi aikalailla ennalleen. Eikä mua kielletty syömästä mitään mistä tykkään. Sain myös listan lisäravinteista/vitamiineista joita voin ostaa jos siltä tuntuu. Syön nyt vatsan toimintaa tasapainottavaa kuuria jossa on erilaisia maitohappobakteereja ja ties mitä. Lisäksi otan magnesiumia iltaisin kun se auttaa nukkumaan läpi yön. Oon joskus testannut ennenkin ja kyllä muuten toimii!