2. Slaavikyykkäämään ympäri Eurooppaa. 🚗

Pakupäiväkirja 2.

Slaavikyykkäyksen maailmanmestarit odottavat jo tielle pääsyä mutta niin kuin viimeksi totesin, pitkälle reissulle lähteminen ulkomaille auton kanssa ei tapahdu ihan sormia napsauttamalla. Tässä vain joitakin asioita jotka itsellä nyt tulee mieleen jotka tulisi ottaa huomioon🙂🙂 :

 • Asia jonka ihan viime hetkillä hoksasin oli se, että itselläni vanhenee passi ensi tammikuussa ja pankkikortti joitakin kuukausia tämän jälkeen. Meillä kun ei ole matkan kestosta tietoa, niin oli ehdottoman tärkeää uusia nämä. Kävin siis poliisilaitoksella uusimassa passini ja tilasin varmuuden vuoksi uuden pankkikortin. Reissun päältä näitä olisi ollut todella hankala säätää.
 • Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Tämä kortti kulkeutuu itselläni aina mukana muutenkin, mutta syytä tarkistaa että kortti on vielä voimassa. Kortin kanssa tulee saada lääketieteellistä sairaanhoitoa kun matkustaa tai oleskelee EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito on hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että palaat kotiin. Kortti on ilmainen ja kannattaa hommata itselle lompakon täytteeksi ihan noin muutenkin, jos edes jonkun verran harrastaa matkustelua.
 •  Jos olet itse irtisanoutunut töistä, ja ajattelit kuitenkin pumpata työttömyyskorvausta Kelalta tai työttömyyskassasta, huomioi tuleva karenssi joka kestää mahdollisesti sen n. kolmisen kuukautta. Tämän aikana rahaa ei tule. Töitä pitää hakea myös reissun päältä. Pyrkimys olisi löytää töitä ulkomailta.
 • Joissakin Euroopan maissa vaaditaan että autosta löytyvät seuraavat varusteet: ensiapulaukku, jauhesammutin ja heijastinliivit. Nämä tulee ehdottomasti olla mukana.
 • Sinun pitää pystyä todistamaan että liikennevakuutuksesi on voimassa, eli hankkia green card.
 • Mahdolliset eteen tulevat tiemaksut kannattaa ottaa budjetissa huomioon.
 • Kansainvälinen ajokortti kannattaa hankkia jos sen kokee tarpeelliseksi. Kyseinen kortti on todellinen rahastuskortti, jolla et todennäköisesti tule tekemään yhtään mitään. Kyseistä korttia on olemassa kahta mallia: 1949-malli ja 1968-malli. Kumman kortin hankit riippuu kohdemaasta johon haluat liikkua. Toisaalta, melkein kaikkien maiden kohdalla mainitaan että kansainvälistä ajokorttia et tarvitse. Joten mihin näitä kortteja todellisuudessa tarvitsee? Kukaan ei tiedä. Kansainvälisestä ajokortista on EHKÄ hyötyä jos ajat vaikkapa kolarin.  Silloinkin ehkä. Ja toivottavasti olet tässä tapauksessa silloinkin hankkinut oikean vuoden mallin kortin.
 • Paperinen auton rekisteröintitodistus mukaan. Autossa tulee olla todistuksen tekninen 1-osa, kun ajoneuvolla lähdetään ulkomaille.
 • Vahinkoilmoitus liikenneonnettomuuksien varalle.
 • Passeista valokopiot, jos passi vaikka katoaa.
 • Auton huolto ja katsastus ennen reissua. Öljyt, öljynsuodattimet, rengaspaine ja kaikki muu kuntoon.
 • Turhien vakuutusten purku, jos vaikka kotivakuutusta et enää tarvitse. Ja tilalle tarvittavat muut vakuutukset, matkavakuutukset tms.
 • Osoitteenmuutos jos siihen on tarvetta. Jos tilanne on niin kuin meillä että kotiosoitetta ei ole, voi ottaa käyttöön poste restante -palvelun. Yksityishenkilöt voivat tilapäisesti käyttää tätä esimerkiksi matkustaessa. Oman postin voi myös siirtää toimitettavaksi toiseen osoitteeseen.
 • Puhelinliittymän tarkistus, jotta voit liittymääsi käyttää mutkattomasti vaikka olisit pidempäänkin ulkomailla. Netti toimii, ja laskut eivät nouse pilviin.
 • Riippuu mihin päin maailmaa olet menossa, mutta joskus sähköpistokkeita varten kannattaa olla mukana oma adapteri.
 • Kannattaa ottaa huomioon millaisella autolla lähdet liikenteeseen. Raja siinä, millainen auto lasketaan matkailuautoksi on erittäin häilyvä. Matkailuautosta tulee verot maksettavaksi. Meillä on paku, jonka kaikki sisällä olevat osat esim. sänky ovat ns. irrotettavissa, joten autoamme ei lasketa tiettyjen kriteereiden mukaan matkailuautoksi. Meidän autosta ei myöskään ulkopuolelta huomaa että se olisi millään tavalla matkailuauto. Tulleissa saatetaan kuitenkin kurkata autoon sisälle, ja jos autosi vaikuttaa epäilyttävästi matkailuautolta, saattaa tästä koitua ongelmia joihin kannattaa varautua. 🙂 Periaatteessa mitään ei saisi olla ruuvattuna esimerkiksi seiniin kiinni. Tästä ei kannata kuitenkaan olla liian huolissaan, useasti näitä katsotaan läpi sormien ja kaikenlaisia porsaanreikiä tilanteeseen löytyy.
 • Siitä päästäänkin aasinsiltana seuraavaan: kannattaa miettiä haluaako ulkopuolisille näyttää olevansa matkaileva turisti matkailuautolla. Varkauden riski suurenee huomattavasti. Tämän takia meillä ei ole aikomusta maalauttaa autoa ulkopuolelta millään tavalla hienoksi, tai osoittaa muutenkaan olevamme matkailuautolla liikenteessä. Päinvastoin tekisi mieli liimata ikkunanpesufirman teipit kylkeen.
 • Sähkön saaminen ja laitteiden lataaminen autossa asuessa. Meillä on käytössä lituska levitettävä aurinkopaneeli, ja tähän kytkettävä EcoFlow virta-asema.
 • Tulevaisuuden vessakäyntejä kannattaa suunnitella etukäteen. Jotkut vetävät koko reissun huoltoasema ja puska + lapio -taktiikalla, ja jotkut hankkivat matka wc:n, joita yleensä matkailuautoissa on. Nämä ovat todella helppokäyttöisiä, eivät haise, ja helppo tyhjentää leirintäalueilla niille tarkoitetuilla paikoilla. Itse pöntössä oleva tavarahan siis hajoaa näihin niille tarkoitettujen myrkkyjen myötä aivan täysin, joten matka wc:n käyttäminen on äärimmäisen helppoa. Mysteeriksi vielä jää, mihin ratkaisuun itse päädymme. Veikkaan että wc:n hankimme reissun päältä, jos sellaista koemme tarvitsevamme.
 • Myös tulevaisuuden pyykkipäiviä ja pesuhetkiä kannattaa miettiä etukäteen. Nyrkkipyykki vesistöillä tai pesulan käyttöä kaupungeissa.
 • Kannattaa olla jonkinlainen vara -pankkitili, tai vararahaston vararahasto akuutteja rahallisia hädän hetkiä tukemaan. Meillä toimii tätä varten erillinen S-tili johon on kertynyt hyvä hätäapurahasto. Myös käteistä rahaa on tullut säästettyä, joka toimii apurahastona.
 • Jotkut hankkivat autoon erillisen pienen lukittavan säästölippaan tai kaapin, johon voi lähtiessään jemmata vaikka passit tai tuota rahaa. Meillä passit sun muut kulkevat aika varmasti kokoajan mukana, jos lähdetään vähänkään kauemmaksi autolta.

Olikohan siinä kaikki??🤪 No ei varmasti todellakaan eikä kaikkeen voi ennalta varautua. Umpimähkään siis seikkailuun vaan.🚀🌠🚗

Jos jotain tulee nykyisestä asunnosta ikävä, niin meidän hienoja tapetteja. 👆😭😭 Ne on tarkkaan valittu ja vaivalla seinään joskus laitettu, kiitos isälleni siitä. Tuntuu että asiat tapahtuvat  melko nopeasti, enkä ole vielä ihan sisäistänyt että kohta pitäisi lähteä kämpästä pois. Itselle on ollut melkoisen stressaavaa asua kaiken tämän ”ryjäkasan” keskellä , alla suuntaa antava kuva kasoista mitä ympäri asuntoa löytyy. 🤪 Olen todella kaikkea harmoniaa, kauneutta ja zeniä rakastava ihminen joten tämmöinen sekasorto, ei jatkoon, ei todellakaan jatkoon. Sitä mukaan kun on yrittänyt tavaroita järjestää ne myös menevät sotkuun. Joten olen luovuttanut asian suhteen, hengittänyt syvään ja luottanut siihen että kaikki tulee järjestymään, kirjaimellisesti. Kun tätä kirjoitan, ollaan viety kaksi lastillista tavaraa varastoon, ja autossa alkaa näyttämään melko hyvältä. Suurimmista huonekaluista ollaan jo päästy eroon kuten parista tv-tasosta, sängystä ja muutamista lipastoista. Aletaan ehkä olemaan jo voiton puolella, tai jotakin sinne päin.

Yllä oleva sänky ostettiin raisiolaiselta mummolta Torin kautta, sängyn saa vedettyä auki jotta siinä mahtuu kaksi ihmistä nukkumaan. Pakumme on todellinen tee-se-itse projekti, jossa on pyritty ostamaan mahdollisimman vähän mitään uutta, ja hyödynnetty jo olemassa olevia materiaaleja. Lopputulos tulee varmasti näyttämään omaperäiseltä tilkkutäkiltä verrattuna somen mediaseksikkäisiin travel-vaneihin😄😄😄.  Sänkyä modifioitiin sen verran, että käsi- ja selkänojat otettiin irti ja jalkoja on vahvistettu. Sängyn alle tulee vetolaatikko ja alatilasta tulee muutenkin todennäköisesti vaatteiden säilytyspaikka. Erilaisia sänkyratkaisuja ja auton sisällön ”järjestelyä” tuli alkuun pyöriteltyä todella paljon, niin paljon että emme meinanneet päästä projektissa edes alkuun. Pikkuhiljaa pohjaratkaisu alkoi hahmottua ja matkakumppanini on päässyt näyttämään puusepän taitonsa. Niin kuin ensimmäisessä kuvassa näkyy, tapaturmilta ei olla vältytty ja puukollakin on sormeen veistelty muutaman kerran. Auton ensiapulaukku on siis jo korkattu. 😂

Viimeksi mainitsin että autossa oli jo palapelimainen valmiina muotoon leikattu lattia. Levyt ovat jotakin vanerilevyn tapaista materiaalia jolla pakun epätasainen pohja oli peitetty. Valmiin lattian ansiosta vältyimme itse suurelta vaivalta. Päätin kuitenkin purkaa koko lattian sillä tein autossa suursiivouksen, imuroin ja pesin kaikki nurkat. Onneksi otin lattian pois, sillä levyjen alta löytyi vuosisatojen hiekkadyynit. Auto sai kunnon imuroinnin ja tämän jälkeen napsauttelin lattialaatat takaisin paikoilleen. Tähän väliin iso kiitos matkakumppanin sukulaisille jotka ovat mahdollistaneet erilaisten työkalujen lainaamisen ja muutenkin pihatilaa, jossa on päässyt pakua laittamaan. 🙏❤️ KIITOS. Yllä olevassa kuvassa ollaan Kustavin mökin pitäjillä remppaamassa, ja täältäkin sai kaikenlaista hyödyllistä työkalua käyttöön. Alla olevassa kuvassa näette legendaarisen matkaoravan, joka on ostettu Iniöläiseltä itsepalvelukirpparilta. En oikeastaan tiedä miksi olemme alunperin adoptoineet tämän massiivisen Serla -oravan, mutta toveri on viilettänyt edellisen Mazdan mukana ympäri Suomenmaata. Nähtäväksi jää pääseekö tämä orava mukaan lopulliselle reissulle. On meinaan sen verran tilaa vievä kaveri …… 🤔

Seuraavaksi laitan varmaan prosessikuvia auton reeraamisesta. Until next time!🌻🌺

👉 Pikalinkki: Pakupäiväkirja 1. Kaaoksen kanahäkki 🐔

tyo-ja-raha runot-novellit-ja-kirjoittaminen uutiset-ja-yhteiskunta oma-elama
Kommentit (4)
 1. Episode 4: Pimp my van 🎨🚚 – Eimi S | Lily
  22.9.2023, 21:18

  […] 2. Slaavikyykkäämään ympäri Eurooppaa. 🚗 […]

 2. 3. Keppikerjäläisten matka-auto 🎋🎋 – Eimi S | Lily
  18.9.2023, 18:23

  […] 2. Slaavikyykkäämään ympäri Eurooppaa. 🚗 […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *