Ladataan...
eko-arkea.

Helsingissä järjestetään muutaman päivän kuluttua Maata pitkin -varjomatkamessut perinteisille matkamessuille. Tapahtuman tarkoituksena on antaa vinkkejä ilmastoystävällisemmistä tavoista matkustaa. 

Uusiin maisemiin pääsee myös ilman isoja hiilidioksidipäästöjä. 19. tammikuuta järjestettävät messut esittelevät erityisesti juna-, bussi- ja polkupyörämatkailua. 

Tavoitteenani on tänä vuonna ja toivottavasti myös sen jälkeen vähentää lentomatkustamista. Suunnitelmissasi onkin pääasiassa kotimaanmatkailua. Kesän yksi reissuista on varmasti pyöräileminen saariston rengastiellä. Turun edustalla sijaitseva rengastie on 250 kilometrin mittainen saaristoreitti, joka sopii hyvin pyörämatkailua aloitteleville. 

Ekologisten arvojen ei kuitenkaan tarvitse estää matkustamista myös ulkomailla. Junamatkailun voi aloittaa esimerkiksi matkustamalla Helsingistä Pietariin. Allegro-juna kiitää kaupunkien välisen matkan kolmessa ja puolessa tunnissa ja lähtöjä on neljästi päivässä. 

Jos sinäkin etsit vaihtoehtoja lentomatkustamiselle nähdään lauantaina Maata pitkin -varjomatkamessuilla! 

-Meri-Kukka

Ladataan...

Ladataan...
eko-arkea.

Miten ihmeessä oppisimme sanomaan oikeille asioille kyllä ja väärille ei? Se tapahtuu aina niin helposti: haluat olla miellyttävä, joten lupaudut tekemään ensin yhtä... sitten toista... ja vielä senkin jälkeen kolmatta. Ennen pitkään kalenteri on täyttynyt menoista, joihin et edes suhtaudu innolla (vaan jopa inholla). 

Tunnistan itsessäni kiltin tytön syndrooman, minun on vaikeaa tai mahdotonta sanoa ei. Ei:n sanominen tuntuu usein niin pelottavalta, että loppujen lopuksi sanon kyllä, vaikka aikaa ja energiaa ei todellisuudessa olisikaan. Myöntyminen kaikkeen houkuttaa, koska ajattelemme, että se tekee meistä pidetympiä. 

Stressi ja kiireen tuntu syntyvät, kun menettää hallinnan tunteen omasta elämästään. Kyky oman elämän hallintaan palautuu, kun oppii asettamaan rajoja ja sanomaan ei. Kukaan muu ei luo rajojasi. Olemme itse vastuussa omasta ajankäytöstämme! 

Suojelema omaa aikaa, suojelee myös itselleen merkityksellisiä ja tärkeitä asioita. Huomasin itse, että kun sanon kaikelle kyllä (työelämässä ja ihmissuhteissa), tulin sanoneeksi ei kaikkein tärkeimmille, itselleni ja perheelleni. Nykyisin kannustan itseäni sanomaan ei, ajattelemalla että sanonkin silloin itselleni ja omalle (sekä perheeni) hyvinvoinnille kyllä. 

Konkreettisesti kalenterin tyhjentäminen on hyvä tapa alkaa miettiä omia rajoja. Haluan jatkossa lisätä kalenteriini vain ja ainoastaan niitä asioita, joista oikeasti saan energiaa ja iloa. Tietenkin edelleen on asioita, jotka on pakko tehdä. Mutta tärkeintä on se, että kalenterista löytyy jatkossa myös niitä asioita, joita haluan oikeasti tehdä. Kaiken muun voikin sitten unohtaa. 

Kirjoitan pian lisää itse kokeilemiani Ei -treeniohjeita. Ensimmäiset ohjeet voisivat olla nämä kaksi: 

Ota aikaa itsellesi ja selvitä mitkä ovat arvosi. Siirrä ne sitten kalenteriisi. Kun itselle tärkeitä asioita alkaa kirjata kalenteriin, huomaa pikkuhiljaa sanovansa ei asioille, jotka eivät tunnu merkityksellisiltä. 

Luota omaan sisäiseen ääneesi ja tunteisiisi. Jos jokin asia ei tunnu hyvältä, uskalla rohkeasti kieltäytyä!

-Anna

Ladataan...

Ladataan...
eko-arkea.

Päätin turvautua vuoden leivontahaasteen ensimmäisessä tehtävässä isoäidin reseptikirjaan ja valitsin sieltä yhden herkkusuosikkini, suklaakääretortun. 

Isoäidin kääretortun kuohkeuden salaisuus on reseptissä käytettävä perunajauho. Kääretortun täyte valmistetaan voista, vaniljasokerista ja tomusokerista. 

Kääretortun valmistamiseen tarvitset: 

4 kananmunaa

2 dl sokeri

1 tl leivinjauhetta

1 dl ja 5 rkl perunajauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

2 rkl vehnäjauhoja

1/2 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa 

Täyte:

75 g voita

1 tl vaniljasokeria

1 dl tomusokeria

Vaahdota munat ja sokeri, siivilöi kuivat aineet varovasti sekoittaen joukkoon. Kaada massa leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja levitä tasaiseksi levyksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10-12 min. 

Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paistossa käytetty leivinpaperi pohjasta varovasti. Anna jäähtyä sen aikaa kun valmistat täyteen. 

Täyte on helppo valmistaa. Sekoita vain voi ja sokerit vaaleaksi massaksi. Levitä täytettä ohuelti pohjan päälle ja kääri pohja rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Kääretortusta saat siistin näköisen, kun leikkaat molemmista päistä ensimmäiset palat pois.

-Meri-Kukka

Ladataan...

Pages