Hotellipohatta

Minusta tuli hotellipohatta ihan yllättäen. Sain inspiraation ja houkuttelin (pakotin) koko perheen osallistumaan rakennustalkoisiin. Tunnin rakentelun jälkeen pääsimme viettämään kahden, vaikka itse kehunkin, hienon ötökkähotellin harjannostajaisia!

Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmisille. Pölyttäjien ja muiden hyönteisten ansioista hedelmä-, marja- ja kukkasadosta tulee hyvä. Hyönteisten luonnolliset pesimis- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet ihmisten pihanhoidon tuloksena.

Ötökkähotelli tarjoaa luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille. Hyönteishotelli on helppo askarrella puista ja pölleistä. Hotellin huoneet/osiot voi sisustaa kaikella luonnonmateriaalilla mitä omasta pihasta löytyy.

Ötökkähotellit kannattaa viritellä puutarhaan juuri nyt, maalis- huhtikuun aikana, jolloin edellisenä kesänä munitut poikaset heräilevät ja alkavat etsiä itselleen pesäpaikkaan. Hyönteishotelli kannattaa kiinnittää aitaan, seinään tai puuhun, noin 1-2 metrin korkeudelle. Hotelli tulisi sijoittaa aurinkoiseen paikkaan, jotta se pysyy kuivana.

Toivotan kaikenkarvaiset ötökät ja pörriäiset tervetulleiksi lomailemaan meidän hotelleihin, me sitävastoin pysymme nyt kotona ❤️

Terveisin: Anna

Hyvinvointi Piha ja puutarha

Luontoystävällisempi pyykkipäivä

Ekologisempi arki saattaa kuulostaa hankalalta, kalliilta ja aikaavievältä. Ekologisuus ei kuitenkaan tarkoita monimutkaisuutta, vaan se voi jopa yllättäen helpottaa arkea. Kuvitellaan vaikka tilanne kaupan pesuainehyllyllä. Työpäivän jälkeen seisot väsyneenä ja kiireisenä kaiken valinnanpaljouden keskellä ja mietit jälleen kerran mihin pesuainepulloon tai -laatikkoon tarttuisit?

Jos ja kun ympäristö on sinulle ja minulle tärkeä, toimii se tässäkin tilanteessa selkeänä ohjenuorana, jota on helppo noudattaa, etenkin kiireisessä arjessa. Helpoin tapa valita ekologisesti hyvä pesuaine on etsiä kaupan hyllyltä ympäristömerkkiä.

15-vuotiaiden teinien kanssa eläessä pyykinpesu on jokapäiväinen arkiaskare. Ekologisesta näkökulmasta pyykinpesuun kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä vaatteiden ympäristövaikutuksista lähes kolmannes tulee siitä, millä aineilla ja miten peset niitä niiden käytössäolon aikana

Ohjeesta, jonka löysin Marttojen sivuilta pidän kovasti: ”vältä turhia pesuja – säästät omaa työtä, vaatteita, rahaa ja ympäristöä”. Minulle olisi riittänyt näistä jo pelkästään ensimmäinenkin! On kuitenkin hyvä muistaa, että joskus pelkästään tuuletus riittäisi hyvin raikastamaan tekstiilin.

Ensimmäinen luontoystävällisemmän pyykinpesun askel on vaihtaa pyykinpesutuotteet mahdollisimman ekologisiin. Ekologisen pyykinpesuaineen valinta on jo merkittävä ekoteko, sillä ne kuormittavat luontoa vähemmän. Tuotteen ympäristökuormitukseen vaikuttavat luonnollisuuden lisäksi myös muun muassa tuotteen tuotanto, pakkaustapa ja kuljetus. Esimerkiksi pussimaiset täyttöpakkaukset aiheuttavat vähemmän pakkausjätettä ja huuhdellut tyhjät muovipakkaukset voidaan kierrättää muovinkeräyksessä. Ympäristömerkit (joutsenmerkki) helpottavat valintaa ostotilanteessa.

Luontoystävällisten pesuaineiden lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös pyykin oikeanlaiseen lajitteluun, pesulämpötiloihin, pesukoneen täyttämiseen ja myös pesukoneen puhdistukseen. Oikeanlainen pesu ylläpitää tekstiilien kestävyyttä ja pidentää niiden käyttöikää. Kun pesulämpötila nousee 40 asteesta 60 asteeseen, energiankulutus kaksinkertaistuu. Vajaita koneita ei kannata pestä, kone tulisi täyttää niin, että yläosaan tulisi jäädä vain kämmenen mentävä tila. Hyvin hoidettu pyykkikone helpottaa raikkaan ja puhtaan pesutuloksen saavuttamista.

Pyykinpesuterveisin: Anna

Koti Oma elämä Terveys Vastuullisuus