Ladataan...
eko-arkea.

Hei kaikille!

Olen yksi tämän eko-arkea. -blogin kirjoittajista.

Uskon, että jokainen voi omilla valinnoillaan tehdä tästä maailmasta hieman paremman paikan elää ja olla - sekä itselleen että muille.

Olen monipuolisesti maailmasta, elämästä, kulttuurista, ihmisistä ja asioista kiinnostunut positiivikko, neljänkympin kriisistä hengissä selvinnyt uusperheen äiti, sairaanhoitaja, partiolainen, vihreä kunnallispoliitikko ja nyt myös bloggaaja. Blogikirjoitukseni käsittelevät suurimmaksi osaksi lapsiperheen elämää ja tapahtumarikasta arkea.

Mukavia syksyisiä hetkiä, kiva jakaa niitä teidän kanssa!

Taru

 

Ladataan...

Ladataan...
eko-arkea.

Viikon odotetuin ja paras heti on ehdottomasti sunnuntaiaamu. Täydellinen sunnuntaiaamuni alkaa hiljaisuudessa ja rauhassa, ensimmäinen kahvikupillinen on ihan omaa aikaa. Sunnuntaiaamun hiljaisuus ja rauha vaihtuvat kuin huomaamatta yhteiseksi ajaksi läheisten kanssa.
 
Toinen kahvikupillinen onkin ihaninta juoda myöhäisellä aamiaisella, jonne myös perheen teini-ikäinen on sängystään kömpinyt. Tänään sunnuntaiaamu oli entistäkin rennompi, koska koululaisten syyslomaviikko on edessä ja itselläni on vielä huomenna etätyöpäivä. 
 
Aamu oli jo herätessä aurinkoinen, mutta kalenterista katsottuna joulunaika alkaa lähestyä (kyllä olen parantumaton jouluihminen). Tein tänään hiukan spesiaalimpaa aamukahvia, joka sai makunsa kanelista ja kaardemummasta. Jos haluat kokeilla, ohje on hurjan helppo. Lisää kahvipuruihin pari teelusikallista kanelia ja kardemummaa. Makeuta halutessasi kahvikupillisesi vielä fariinisokerilla ja viimeistele kahvi maitovaahdolla.Tämän korvapuustikahvin tuoksulla houkuttelet varmasti kaikki yhteisen sunnuntaibrunssin ääreen!
 
Mikä olikaan tämän sunnuntaiaamun ekologinen tekoni? Vaihdoin vihdoin tavallisen kahvin luomukahviin. Vaikkakin luomukahvi on hiukan kalliimpaa, on se kuitenkin hyvä sijoitus omalle terveydelle ja ympäristölle. Luomukahvin viljelyyn ei ole käytetty kemiallisia tuholaismyrkkyjen tai lannoitteista ja tuotannossa pyritään minimoimaan ympäristöhaittoja. Ekotekona luomukahviin vaihtaminen oli helppoa! 

Sunnuntaiterveisin: Anna

 

Ladataan...

Ladataan...
eko-arkea.

Viime viikolla juhlittiin korvapuustipäivää. Korvapuusti on totta tosiaan päivänsä ansainnut! Kun kyseessä on korvapuustit, ei kukaan näe tarpeelliseksi olla kovin tarkka laskemaan päiviä tai saati syötyjen korvapuustien määrää (eihän?). Korvapuustipäivä onnistui ainakin meillä, jos ei muussa niin herättämän hirmuisen pullahimon! Korvapuusti kuin myös korvapuustin syntymäpäivä on tullut meille naapuristamme Ruotsista, jossa päivää on juhlittu jo vuodesta 1999 asti.

Elämässä yleensä (mitä opettelen edelleen) kuten leivonnassa ei kannata kiirehtiä. Hyvän pullan salaisuus on riittävän pitkä vaivaaminen ja nostattaminen. Siksipä korvapuustien leivonta sopii hyvin yhdeksi kärsivällisyysharjoitukseksi arjen hidastamisessa. 

Tässä tulee teille, blogiin myös kirjoittavalta Meri-Kukalta saamani luottoresepti korvapuustien leivontaan. Reseptillä leivot noin 30 korvapuustia.

Peruspullataikinan ainekset:

5 dl maitoa

(1 muna)

2 dl sokeria

1-2 rkl kaardemummaa

1 1/2 tl suolaa

50 g tuorehiivaa tai 2 pussia (a 11 g) kuivahiivaa

13-15 dl vehnäjauhoja

200 g pehmeää tai sulatettua margariinia tai voita

Täytteeseen:

n. 100 g pehmeää voita tai margariinia

n. 1 dl sokeria

n. 3 rkl kanelia

Jos käytät tuorehiivaa kuumenna maito haaleaksi, jos taas kuivahiivaa maidon tulisi olla reilusti kädenlämpöistä. Sekoita hiiva maitoon ja lisää vielä muna, sokeri, kaardemumma ja suola.

Aloita jauhojen lisääminen seokseen voimakkaasti vatkaten. Kun taikina tuntuu paksulta velliltä kannattaa siirtyä alustamaan taikinaa käsin, samalla jauhoja varovasti lisäten. Kova pullataikina tietää kuivia pullia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä tai sulatettu (jäähtynyt) rasva taikinaan. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaisesti.

Maitoallergiset voivat käyttää maidon tilalla vettä tai omenamehua ja rasvana margariinia tai öljyä. Munalle allergiset voivat jättää taikinasta munana pois ja voidella pullat esim. voisulalla. 

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kauli palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi, joiden paksuun noin 0,5 cm. Levitä taikinalevyille rasvaa, kanelia ja sokeria. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi, jätä sauma pöytää vasten. Leikkaa rullasta vinoittain paloja, niin että toinen reuna on noin puolet kapeampi kuin toinen. Nosta taikinapalat pystyyn niin, että kapea puoli tulee ylöspäin. Paina lopuksi peukalolla pullan päältä taikinan pohjaan asti, jotta pulla saa korvapuustin muodon. 

Malta kohottaa pullia liinan alla noin 30 min. Voitele sen jälkeen pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista pullia 225 asteisen uunin keskiosassa 10-15 min uunista riippuen. 

Ladataan...

Pages