Matkailua lähellä

452D720A-D66E-4E70-9B03-7FF9E40F408D.jpeg

Ympäristöasiat muistetaan arjessa, mutta lomalla ja lomakohteen valinnassa ne unohtuvat helposti. Lomalla kaipaa lämpöä ja aurinkoa, mutta nautinnolla on kuitenkin hintansa. Matkaa suunnitellessa olisi hyvä ottaa huomioon oman budjetin ja kiinnostavan lomakohteen lisäksi myös ympäristökuormitus ja sen vähentäminen. 

Lentomatkustamisen hiilidioksipäästöt ovat pilvissä. Turismi aiheuttaa jo nyt noin 8 prosenttia kaikista ihmisen aikaansaamista kasvihuonepäästöistä ja niiden arvioidaan kasvavan vuosi vuodelta.

Matkustusvälineiden osuus turismin päästöistä on lähes neljännes. Matkailu ei juuri koskaan ole ekoteko, mutta omilla valinnoilla on mahdollista keventää merkittävästi omaa hiilijalanjälkeä. Lentäminen edistää ilmastonmuutosta jopa 50 kertaa sen mitä junalla matkustaminen. Esim. Helsingin ja Rovaniemen välillä voi matkustaa junalla yli 120 kertaa yhden Aasian matkan päästöillä. 

Jos haluaa minimoida matkailun ympäristöhaitat kannattaa matkustaa lähellä ja käyttää paikallisten tuottamia palveluita. Kotimaan matkailu on ekologisin vaihtoehto. 

Aion itse tulevana vuonna vaihtaa kaukomatkailun ja lentämisen ekomatkailuun kotimaassa. Haluan tutustua lähialueen vaellus- ja luontomatkailuun ja selvittää mitä tarkoitetaan kestävällä ja vastuullisella matkailulla. Odotan jo innolla, että pääsen jakamaan kanssanne tulevia matkakokemuksia! 

29D8128B-D4D6-4DA8-B001-A9820693160A.jpeg

Kirjoitan pian blogiin myös tunnelmia viime viikonlopun kotikaupunkilomastamme, josta ovat tämän jutun muutamat kuvat. Arkisen tutusta kaupungista saa ihan uuden näkökulman yhden tai kahden yön minilomalla! 

-Meri-Kukka

Hyvinvointi Mieli Matkat Vastuullisuus

Kotitekoinen suklaalevy

06C29CC9-B77A-4003-A951-8E85A8D9A86D.jpeg

Tänä jouluna haluan tehdä mahdollisimman monta lahjaa itse. Kotitekoinen lahja on mielestäni sekä lahjan antajalle että saajalle arvokkaampi kuin ostettu. Sen tekemisessä on nähty vaivaa ja rakkautta. 

Mikä sopisikaan jouluun paremmin kuin suklaa. Tällä reseptillä valmistat itsellesi tai lahjaksi persoonallisen kotitekoisen suklaalevyn. Koristelussa voit käyttää omia tai lahjan saajan suosikkiherkkuja esim. lempimarjoja tai -pähkinöitä. 

Kotitekoisen valkosuklaan valmistamiseen tarvitset:

n. 200 g sulatuksen kestävää valkosuklaata

oman valinnan mukaan esim. kuivattuja marjoja tai pähkinöitä

Suklaan temperoinnilla tarkoitetaan sitä, että suklaata lämmitetään ja jäähdytetään tiettyihin lämpötiloihin, jotta suklaasta uudelleen jähmettyessä tulee kiiltävää ja kovaa. Temperoinnin tarkoituksena on saada suklaalle mahdollisimman hyvä rakenne. 

Lämpömittari on oleellinen väline suklaan temperoinnissa. Eri suklaalaaduille on eri lämpötilarajat. 

Valkosuklaa:

1. vaihe: lämmitä suklaa 40-asteiseksi

2. vaihe: jäähdytä suklaamassa 26-27-asteiseksi

3. vaihe: lämmitä suklaamassa 29-31-asteiseksi

Suklaan sulattamisen ja lämmittämisen voi tehdä vesihauteessa tai mikrossa. Suklaa kannattaa ennen sulattamista pilkkoa mahdollisimman pieneksi, näin se sulaa tasaisemmin ja nopeammin. 

Sulatettu suklaamassa jäähdytetään kaatamalla suklaamassasta 1/3 osa tarttumattomalle, sileälle pinnalle ja liikuttelemalla sitä edestakaisin paletilla tai nuolialla. 

Samalla kun jäähdytät osan suklaamassasta, jätä 2/3 osaa sulatusastiaan ja jäähdytetty osa sekoitetaan siihen. 

Levitä temperoitu (29-32-asteinen) suklaa leivinpaperille levyksi (noin 1 cm). Ripottele pinnalle haluamiasi kuivattuja marjoja ja pähkinöitä. Paina marjoja/pähkinöitä kevyesti, jotta ne tarttuvat kiinni suklaaseen. Anna suklaan jäähtyä ja jähmettyä ja leikkaa sen jälkeen terävällä veitsellä suklaa levyiksi tai paloiksi. 

-Meri-Kukka

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Vastuullisuus