Tehdään yhdessä kinkkutemppu!

Tällä hetkellä tai viimeistään tulevana viikonloppuna monissa suomalaisissa kodeissa kypsyvät joulukinkut uunissa. Joka joulu Suomessa syödään noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Näiden paistamisessa syntyy melkoinen määrä rasvaa, jolle on nyt tarjolla roskista parempi kierrätyspaikka. 

Eko-arkea. -blogin kirjoittajat haluavat haastaa sinut mukaan kiertotaloustekoon: kierrättämään joulukinkun paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi. 

F16E9413-4156-4650-90C1-57954943293D.jpeg

Kinkunsyönnin lisäksi yksi suomalainen erikoistaito on uusiutuvan dieselin valmistus rasvapitoisista jätteistä ja tähteistä. Yhden kinkun paistinrasvoilla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometria. 

Kinkkutemppu järjestetään nyt kolmatta kertaa. Kinkkutempun keräyspisteitä löytyy jo 230 paikkakunnalta ympäri Suomea. Kierrätykseen kelpaavat myös kalkkunan, kalan ja juuressipsien paistinrasvat. Keräysaika on alkanut tänään ja kestää aina 7.1.2019 asti. 

Toimi näin:

1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitotölkki. 

2. Kaada rasva varovasti tölkkiin.

3. Sulje tölkki esim. teipillä.

4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie lähimpään keräyspisteeseen (löydät keräyspisteen ja lisätietoja osoitteesta kinkkutemppu.fi. 

Olethan sinäkin mukana varmistamassa ettei tippaakaan paistinrasvaa päädy viemärin tukkeeksi!

Hauskoja kinkunvalvojaisia toivottelee Anna

Kommentit (3)
 1. Kiitos kommenteista!

  Itse ajattelen, että Kinkkutemppu on enemmänkin kampanja, jolla kerrotaan kuluttajille uusiutuvista polttoaineista sekä herätellään ylipäätään lajitteluun ja kiertotalouteen. 

  Eko-arkea. -blogissa haluamme kannustaa myös muita ajattelemaan ja tekemään arjessaan ekologisempia valintoja. Uskomme, että pienetkin muutokset päivittäisissä teoistamme ovat ympäristön kannalta merkityksellisiä. 

  -Anna 

 2. Kinkun ja ylipäätään lihansyönti on osa monen joulua ja monesti joulunviettoon kuuluu myös auto. Me emme julkisilla pääsisi sukuloimaan (vähintään asemalta pitäisi ajaa puoli tuntia taksilla ja kyseisessä pikkukaupungissa ei kovin montaa taksi ole liikenteessä ja sukulaisten kanssa kaikki tulevat omien aikataulujen mukaan, jolloin kuskaaminen olisi säätöä ja ns. turhaa ajoa) ja hautausmaareissukin jäisi väliin ilman autoa. Turhuutta varmaan sitten. 🙂
  Itse en syö lihaa, mutta en viitsi joulupöydässä muita kinkun syönnistä kritisoida. Kinkun koko on sentään vuosien varrella pienentynyt eli lihansyönti vähentynyt per ruokailija.

  Tämä kinkkutemppu taas on ehkä hieman viherpesua. Paljonko tulee autolla ajoa ennen kuin kyseinen rasva on siinä muodossa, että sillä voi autoilla. Ja ei kai nykyään kukaan heitä kinkunrasvaa viemäriin. Ideana siis hyvä, mutta onko tällä oikeasti ympäristöhyötyjä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *