Neljä rehellistä kasvisruokareseptiä : ei lihan korvikkeita, mausta ja koostumuksesta tinkimättä.

Tässä neljä mahtavaa lähes vegaanista tai helposti vegaanisena tarjoiltavaa kasvisruokaa arkeen. Nämä ovat omia suosikkejani, olen tehnyt näitä tasaisin väliajoin jo ainakin joitain vuosia ja edelleen jaksaa maistua. Uskon että nämä maistuu nirsommillekkin. Itse vierastan hiukan sellaisten ”lihan korvikkeiden” suutuntumaa, enkä niistä mielelläni kokkaa. Nämä on rehdisti kasvisruokia, eivät yritä esittää makaronilaatikkoa tai nakkikastiketta, mutta koostuvat perinteisistä raaka-aineksista ja sisältävät tuttuja makuja ja tuoksuja. Tästä ainekset ostoslistaan ja kuukauden jokaiselle viikolle ainakin yksi kasvisruokapäivä lisää!

Tuorehernekeitto (Annin uunissa)

No herneethän maistuu missä muodossa tahansa. Tähän kylkeen vielä joku ihanan rapeakuorinen maalaisleipä, ai että. Kesän makuinen keitto, jossa ei ole mitään ihmeellistä. Vaikka juuri sehän siinä on ihmeellistä, miten joku niin tavallinen voikin olla niin hyvää.

Ohje täältä

OSTOSLISTA

sipuli

valkosipuli

tuoreita yrttejä

kasvisliemikuutioita

mustapippuria

oliiviöljyä

seesamin siemeniä

700g herneitä

Kukkakaalifajitat (oma resepti)

Paistettu kukkakaali jauhelihan tai kanan tilalla tortillan täytteenä tuo kivan suutuntuman, ainakin verrattuna vaikka soijarouheeseen tai ties mihin jauhiksiin. Omasta mielestäni se myös maistuu paremmalta. Proteiininsaannista ei tarvitse olla huolissaan, kukkakaalitäytteen kaveriksi voi lisätä esimerkiksi papuja ja kreikkalaista jogurttia. Luulin että tämäkin resepti olisi jostain löytynyt, mutta taisikin olla omasta hatusta. Siispä…

OSTOSLISTA

1 kukkakaali

1 sipuli

1 paprika

1 tomaatti

kumina

valkosipulijauhe

cajunmauste

suola

oliiviöljy(kunnon loraus)

saksanpähkinöitä

Ohje

Pilko kukkakaali, sipuli, paprika ja tomaatti suhteellisen pieniksi paloiksi. Sekoita kasvikset keskenään ja lisää joukkoon kunnon loraus oliiviöljyä. Murskaa noin kourallinen saksanpähkinöitä karkeaksi rouheeksi ja lisää kasvisten sekaan. Sekoita joukkoon 1/2 tl valkosipulimaustetta, 1/2 tl kuminaa, 1 tl cajunmaustetta ja maun mukaan suolaa. Sekoita hyvin ja levitä uunin pellille. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa n. 20 minuuttia tai niin kauan että kukkakaalit hiukan paahtuvat. Tarjoile tortillojen täytteenä esimerkiksi papujen, kreikkalaisen jogurtin ja rehujen kanssa.

Kikhernekukkakaalimasala (Apetit)

Mulla on aika intohimoinen suhde kukkakaaliin, siksipä sillä on keskeinen osa tässäkin reseptissä. Kikherneiden sijaan voi käyttää muuten myös kotimaisia härkäpapuja ja riisin voi korvata kotimaisella kauralla tai ohralla. Näin aterian hiilijalanjälkeä saa helposti vielä hiukan viilattua. Ohjeessa suositellaan pakastettujen kukkakaalien käyttöä. Kuitenkin joskus haluan hifistellä ja teen tuoreesta. Koostumuksesta tulee silloin vähän rapeampi.

Ohje täältä

OSTOSLISTA

2 sipulia

inkivääriä

sitruuna

tuoretta korianteria tai persiljaa

Iso kukkakaali/2 pientä TAI 2 pss pakastettua

2 prk kikherneitä TAI 300 g härkäpapuja

riisiä TAI kaura/ohrasuurimoita

4 dl kookosmaitoa

800 g tomaatimurskaa

öljyä

garam masala-maustetta

soijakastiketta

savupaprikamaustetta

 

Tomaatti-cashewpähkinäpasta (Chocochili)

Kirsikkatomaateista ja cashewpähkinöistä tehty kastike on niin hyvää että sitä voisi juoda pillillä yksinäänkin. Pastalaatua vaihtamalla, esimerkiksi härkäpapu-, speltti- tai tysjyväpastaan, saa ateriaan hiukan lisää ravintoarvoja. En ole sienifani, joten vaihdan herkkusienet aina papuihin. Kukin tavallaan.

Ohje täältä

OSTOSLISTA

200g kirsikkatomaatteja

valkosipuli

tuore basilika

200 g cashewpähkinöitä

pastaa

tomaattipyre

150 g herkkusieniä

balsamico

kaurakerma

 

LUE MYÖS:

Mitä tarkoittaa kestävämpi elämä?

Kestovaippailun alkeiskurssi

Helppoa kasvivärjäystä teellä

INSTAGRAM

Hyvinvointi Ruoka ja juoma DIY Vastuullisuus