Kestovaippailun alkeiskurssi

Raskausaikana puhuin että kattellaan jaksaako sitä, mutta kestovaippoja haluaisin ainakin kokeilla käyttää. Vaikka tiesin kyllä että käytän jos niin päätän. Niin naurettavan jääräpäinen olen tällaisten juttujen suhteen että harvemmin mikään on puhtaasti jaksamisesta jäänyt kiinni. Sanoin noin varmaan koska kestovaippailua pidetään toisinaan vähän outona hihhulihommana.

Kuten niin usein, mies ei ihan ymmärtänyt mutta joutui hommaan mukaan kuitenkin. Pyykkiä tulee, oikeita yhdistelmiä ja kuhunkin käyttöön sopivia materiaaleja joutuu välillä etsimään ja varsinkin käytettyjen vaippojen kanssa säätäessä tulee välillä huteja ja kuluu aikaa. Kaikki vaatteet ei vaan yksinkertaisesti malliltaan sovi kestovaippojen kanssa käytettäväksi. Että onhan tässä omat haasteensa. Mulle ekologisten valintojen tekeminen on kuitenkin niin tärkeetä, että olin valmis tinkimään vähän jostain muista asioista. Näissä jutuissa mua ei myöskään haittaa vähän nalkuttaa ja määräillä kotonakaan, vaikka muuten yritän parhaani mukaan välttää. 😂

Me osakestoillaan. Eli käytetään kertakäyttövaippaa usein öisin ja joskus mies kapinoi ja käyttää niitä myös päivisin. Kertsejä kuluu enintään n. 1 paketti kuukaudessa. Yökestoilukin ollaan aloittamassa nyt kun vauvan yöt on rauhoittuneet ja hommat vakiintuneet.

Kestovaippoja on monenlaisia ja me ollaan testattu oikeastaan niitä kaikkia.

Sanastoa

Sisävaippa: esim. froteinen, flanellinen tai muuta hyvin imevää materiaalia oleva pehmeä vaippa jonka päälle tarvitaan vielä kosteuden pitävä kuori.

Kuori: Kosteudenpitävästä (useimmiten Pul-kankaasta) kankaasta tehty tarrallinen tai nepparillinen vaippa sisävaipan päälle. Kuorta ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen.

Taskuvaippa: Kosteuden pitävästä kankaasta tehty vaippa jossa on pehmeä sisäkangas ja tasku johon laitetaan irrallisia imuosia.

Harsovaippa: sisävaipaksi taiteltu harso

Harsoja kannattaa olla reilusti jos niitä meinaa käyttää myös vaippoina. Meillä on suunnilleen 40 kpl.

Villahousut: villahousut toimii kosteudenpitävänä kuorena sisävaipan päällä.

Aio: eli all in one-vaippa jossa imuosat ja kuori ovat valmiiksi yhdessä.

Lisäimut: eri mallisia irtonaisia imuosia erilaisita materiaaleista. Vaippaan tarvitaan sekä nopea että hidas imu, eli nestettä nopeasti imevä jonka alle hitaasti imevä materiaali. Näitä laitetaan taskuvaippoihin mutta myös tarvittaessa lisäksi muihin vaippamalleihin.

Kestoilu vastasyntyneen rimpulakintun kanssa

Vastasyntyneen kanssa todettiin parhaaksi flanellisen newborn kokoisen sisävaipan ja pul-kuoren tai villahousujen yhdistelmä. Moni tykkää harsoista, mutta pienikokoiselle vastasyntyneelle harsopaketti tuntui aika isolta. Ihan alkuun käytettiin kertsejä, ihan että päästiin ensin elämässä alkuun ylipäätään. Ihan pienen kanssa haasteena voi tosiaan olla että taskuvaipat ei istu napakasti reisien ympäriltä ja siksi falskaa. Eli kestoilu onnistuu rimpulan kanssa heti alusta asti, vaipat vaan täytyy valita sen mukaan.

Ihanat villikset

Villahousut on kestovaippailijan luottokaveri. Villa hengittää ja toisin kuin moni ajattelee, ne ei oo yhtään kuumat. Housujen villa on tosi pehmeetä (esim. merinoa) eikä pistelevää. Kunnolla lanoliinitettujen housujen kanssaa ohivuotoja ei käytännössä tule. Käytettynä ostetut jo  monesti lanoliinitetut pökät on parhaat. Kun vaippa alkaa olla liian märkä, sen tuntee vähittäisenä kostumisena housujen pinnalla. Käytännössä villahousuja ei juuri tarvitse pestä, ellei tuu kakkainfernoa. 😅 Tuuletus riittä.

Villahousut on niin söpöt ettei välttämättä edes tarvita muita housuja.

Pyykkääminen

Tottakai, pyykkiä tulee enemmän. Pesen vaippoja joka toinen päivä isomman satsin. Meillä on kuivausrumpu, mikä helpottaa ihan älyttömästi, varsinkin jos tarvitsee vaipat nopeasti takaisin käyttöön. Mä en yhden vauvan äitiyslomalla olevana vanhempana koe että tässä pyykkäämisessä olisi liikaa vaivaa. Itse tosin tykkään pyykkihommista, että sikäli. Kestoilla voi just sen verran kuin kulloinkin ehtii tai jaksaa.

Meillä on tällainen boksi likaisille vaipoille.

Vahingot ja hajuhaitat?

Alkuun ohivuotoja tuli enemmän kun ei oltu vielä opittu minkä malliset vaipat toimii parhaiten. Meillä vaipan vaihtoväli on ihan sama kertseillä ja kestoilla. Kestot itseasiassa haisee vähemmän kuin kertsit. Niistä puuttuu se märän kertaköyttövaipan ominaishaju. Hajuhaittoja voi tulla jos pesua odottavia vaippoja säilyttää ”väärin”useamman päivän. Tapoja on monia, meillä niitä pidetään ilmatiiviissä pussissa tai ämpärissä josta ne kipataan suoraan koneeseen.

Miten alkuun?

Kannattaa liittyä facen kestovaipparyhmiin joista aloittelija saa kaiken kaiken tiedon ja vertaistuen mitä voi tarvita.

Kodin kestot ry tarjoaa tietoa ja vaippoja valmistavilta yrityksiltä löytyy oppaita aloittamiseen. (kts. myllymuksut ja ruskovilla). Olen toistaiseksi löytänyt vain yhden suomenkielisen kirjan aiheesta. Vaippailmiö josta kirjoitin jo aikaisemmin täällä.

Vaippoja saa lainattua kestovaippalainaamoista. Se voisi olla hyvä tapa kokeilla mikä toimii, ennen kuin pistää rahaa kovasti kiinni mihinkään tiettyyn vaippamalliin.

Usko tai älä, käytettyjen vaippojen kauppa käy kuumana ja vaipat saa yleensä tosi hyvin myytyä eteenpäin. Vähän huonokuntoisemmillekkin löytyy yleensä korjaustaitoinen ottaja. Me on ostettu kaikki(paitsi harsot) käytettynä. Käytettyjä vaippoja löytyy parhaiten facen kestovaippakirpparilta ja Torista.J haluaa päästä helpommalla ja on pätäkkää, voi tietysti ostaa kokonaan uudet vaipat, sekin on silti kertsivaippoja ekologisempi valinta.

Kuorissa ja taskuvaipoissa on ihania kuoseja.

Miksi?

Ekologisuus: täältä löytyy tarkempaa tietoa siitä miten paljon parempi valinta kestoilu ympäristön kannalta.

Iho: lapsissa on eroja, mutta vaippaihottumat ja muut vaippoihin liittyvät iho-ongelnat kiusaavat kestovaippavauvaa muita harvemmin.

Hauskuus: ainakin uutena äitinä on hauska metsästää kivan värisiä, erilaisia vaippoja, petehtyä niihin ja kyllä, myös pyykätä ja järjestellä. Tän voi tehdä hauskasti, niin että se on oikeastaan myös harrastus. Tai tehokkaasti ja helposti, ostamalla yhdet toimivat vaipat koko vaippaiäksi. Kukin tavallaan.

Taloudellisuus: täältä löytyy yksi laskelma siitä, kuinka paljon kestoilemalla säästää rahaa.

Jäikö jotain kysyttävää? Vastaan mielelläni ja kirjoitan kestoilusta lisää jos aihe kiinnostaa. 😊

Lue myös:

Mitä tarkoittaa kestävämpi elämä?

INSTAGRAM

perhe vastuullisuus suosittelen lapset
Kommentit (1)
  1. Huovutetut tossut vauvalle – Elämä kerrallaan | Lily
    17.1.2021, 11:07

    […] Kestovaippailun alkeiskurssi […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *