Mille sinä annat äänesi…

…jos äänestät minua?

Tämä kirjoitus on osa kuntavaalikampanjaani Liedossa. 

Annat äänesi ympäristön ja luonnon puolesta

Näitä asioita pitää nyt saada nostettua prioriteettilistalla korkeammalle.

Lupaan tehdä parhaani pitääkseni ympäristönäkökulman esillä kaikessa päätöksenteossa, oli sitten kyse kaavoituksesta, kouluruoasta, hankinnoista tai lähiympäristöstä. Julkista liikennettä pitää kehittää edelleen, huomioiden paremmin myös kunnan reuna-alueita. Ymmärrän tietysti, että ympäristötekoja ja ilmastotoimia rajoittavat taloudelliset reunaehdot, mutta näitä asioita pitää nyt saada nostettua prioriteettilistalla korkeammalle. Liedossa tarvitaan kuuluvampaa ääntä ympäristön ja luonnon puolesta. Kyse on sekä kunnan ja asukkaiden osallistumisesta globaalin ympäristökatastrofin ja ilmastonmuutoksen torjuntaan, että meidän kaikkien kuntalaisten viihtyisästä asuinympäristöstä ja lähiluonnon tilasta.

Annat äänesi ennaltaehkäisevälle sosiaali- ja terveystyölle ja matalalle kynnykselle kunnan palveluissa.

Liedossa asiat ovat monella mittapulla vielä hyvin ja haluan tehdä osani sen eteen, että näin on myös jatkossa.

Sosiaalitieteiden opintojen myötä, minulla on suhteellisen laaja teoreettinen ymmärrys sosiaalipolitiikan ja sote-palveluiden toiminnasta ja vaikutuksista. Opin myös paljon työskennellessäni naapurikunnan sosiaali- ja työllisyyspalveluissa. Liedossa asiat ovat monella mittapulla vielä hyvin ja haluan tehdä osani sen eteen, että näin on myös jatkossa. Matalan kynnyksen ennaltaehkäisevät palvelut ovat tutkitusti kustannustehokkaita ja ehkäisevät asiakkaiden joutumista raskaampien palveluiden piiriin. Parhaimmillaan ne myös ehkäisevät yksinäisyyttä ja lisäävät yhteisöllisyyttä. Ennaltaehkäisevien palveluiden pitää olla helposti tavoitettavissa ja niissä työskentelevien pitää tuntea kunnan palveluverkosto niin hyvin, että he osaavat ohjata asiakkaan tarvittaessa oikeiden palveluiden äärelle ja oikean henkilön pakeille. Kunnallisia palveluita vaivaa pois ohjaamisen kulttuuri, joka johtaa luukulta luukulle pompotteluun, ja siihen että palveluita tarvitsevat eivät pääse kiinni siihen apuun, johon heillä on oikeus. Työntekijöiltä kuluu liikaa aikaa asiakkaiden yhteydenottojen ja avunpyyntöjen torjumiseen, kun vain kaikkein akuuteimmat voidaan ottaa vastaan. Ennalta ehkäisevällä työllä ja matalan kynnyksen palveluilla voidaan päästä irti tästä kierteestä.

Annat äänesi kunnan eri alueiden reilulle kohtelulle.

Kyläkoulut ja kylien palvelut eivät voi olla helppo leikkauskohde, ne tulisi myös kunnantalolla nähdä resursseina ja vetovoimatekijöinä.

Maaseudulla asuminen on valinta, eikä pieni porukka kunnan reuna-alueilla voi vaatia keskustan tasoisia palveluita muiden kuntalaisten kustannuksella. Susirajan takana maksetaan kuitenkin veroja kuten muuallakin, vastineeksi pitää voida käyttää palveluita ja infraa, niin etteivät välimatkat ja matka-ajat kasva kohtuuttomiksi. Lieto on hyvinvoiva kunta, jolla on lupaava tulevaisuus. Hyvinvoinnin soisi jakautuvan nykyistä paremmin myös muualle, kuin kunnan Turun puoleisiin osiin. Kyläkoulut ja kylien palvelut eivät voi olla helppo leikkauskohde, ne tulisi myös kunnantalolla nähdä resursseina ja vetovoimatekijöinä. Turun seutu ja Lieto vetävät asukkaita puoleensa ja muuttoliikkeen ennustetaan jatkuvan. Aikanaan kasvu leviää myös reuna-alueille, sitä odotellessa kylien autioittaminen ja palveluiden muodikas keskittäminen aina vain suurempiin yksiköihin on lyhytnäköistä, epäekologista ja kuntalaisten hyvinvoinnin näkökulmasta epärationaalista politiikkaa. Suurempi, uudempi, keskitetympi ei voi enää olla patenttiratkaisu kaikkeen.  Keskittämisessä kyse on trendistä, joka voi näyttää kunnan organisaation ja rahoituksen näkökulmasta mukavan yksinkertaiselta ratkaisulta, siihen on totuttu luottamaan, mutta se ei välttämättä palvele kuntalaisten etua.

Annat äänesi paremmalle viestinnälle ja yhteistyölle kunnan ja asukkaiden välillä

Sävy on kuiva kuin Nautelankoski heinäkuussa ja sisältö luonteeltaan ylhäältä alaspäin tapahtuvaa tiedottamista.

Kunnan eri toimielimet viestivät asukkaiden suuntaan vaihtelevin käytännöin, usein niukasti. Sävy on kuiva kuin Nautelankoski heinäkuussa ja sisältö luonteeltaan ylhäältä alaspäin tapahtuvaa tiedottamista. Varsinkin siihen nähden, että Lieto on hyvinvoiva, kasvava kunta, luulisi löytyvän myös positiivista kerrottavaa. Ainakin oman sukupolveni Lietolaiset ovat vahvasti kotikuntaansa identifioituvaa porukkaa, monet paluumuuttajia, joiden juuret ovat tukevasti täällä. Me haluamme kuulla, mitä on päätetty, mitä hyvää on tapahtunut ja minkälaiselta tulevaisuus näyttää. Viestintää kannattaisi kehittää etenkin sosiaalisessa mediassa. Mielestäni on tärkeä pitää ovet auki asukkaiden aloitteille ja säilyttää hyvä keskusteluyhteys, aidosti kuulla kuntalaisten ääntä ja pyrkiä hyödyntämään ihmisten halua osallistua.

Annat äänesi sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle ja reilulle talouspolitiikalle

Ehkä olen nuori hölmö idealisti

Politiikka on aina arvovalintoja. Pakkoja ja välttämättömyyksiä tietenkin on, mutta paljon vähemmän kuin jotkin tahot antavat ymmärtää. Taloustiedettäkin opiskelin, jotta ymmärtäisin paremmin näitä välttämättömyyksiä, mutta tulin siihen tulokseen, että kyse on näkökulmasta. Ei ole yksiselitteisiä totuuksia, ehdottoman ylivertaisia talouspoliittisia linjauksia ja kantoja tai ideologioita. Ei ole pakko tehdä tietyllä tavalla, vaikka niin olisi aina tehty. On muitakin viisaita kuin talousviisaita ja on muitakin tärkeitä näkökulmia kuin taloudellinen näkökulma. Kirstuvartijoille on aikansa ja paikkansa, mutta minä en kuulu niihin. Jos tulen valituksi, käytän aikani mieluummin sen pohtimiseen, miten ihmisten hyvinvointia voitaisiin lisätä ja jakaa, miten heikoimmassa asemassa olevia jeesataan, miten lisätään yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, vähennetään yksinäisyyttä ja lisätään turvallisuudentunnetta. Ehkä olen nuori hölmö idealisti, mutta minusta ette saa yhtä kyynistä eurojen laskijaa ja tuomiopäivän ennustajaa lisää, valtuustosalin penkkejä kuluttamaan.

VAALISOME

Instagram

Facebook

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (1)
  1. Talouspolitiikka ja arvot – Elämä kerrallaan | Lily
    19.5.2021, 15:12

    […] Mille sinä annat äänesi? […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *