Helpot liivinsuojat kierrätysmateriaaleista

Kestoliivinsuojat ovat  kertakäyttöisiä ekologisempi valinta, varsinkin jos ne on tehty kotoa löytyvistä kierrätysmateriaaleista. Peseminen hoituu vaivattomasti muun pyykin ohella. Itsellä ei vielä ole tästä kokemusta, mutta imettäjäveteraaneilta olen kuullut kestojen olevan haavautuneille tai rohtuneille nänneille kertakäyttöisiä armollisemmat. Jätetään karmeat yksityiskohdat toiseen kertaan.

Sain äidiltä joskus lahjaksi tän ompelusetin. Se on tehty vanhaan silmälasikoteloon ja siihen on kerätty vintagehenkistä ompelutarviketta. Kiva yksityiskohta on nuo aataminaikaisen kelloliikkeen yhteystiedot. Linnankatu kolmosessa taitaa muuten sijaita nykyään ravintola nimeltä Tårget.

Kestoliivinsuojia, kuten kaikenlaisia kodin muitakin kestoja voi nykyisin ostaa helposti netistä ja tietoa aiheesta saa esimerkiksi Kodin kestor Ry:n sivuilta. Koska minähä en maksa mistään, minkä voin tehdä itse…Tässä ohje helppoihin kierrätysmateriaaleista valmistettuihin kestoliivinsuojiin.

Tarvikkeet

Itse säästelen kierrätysmateriaaleja lipastonlaatikkoon pitkin vuotta, sitä mukaa, kun jokin vaate tai muu tekstiili muuttuu alkuperäisessä tarkoituksessaan käyttökelvottomaksi mutta materiaali on hyvä tai jollain tavalla vaan kiva. Kun lipasto ei mahdu enää kiinni, on aika ommella jotain.

Puuvillatrikoinen t-paita ym.

Vanha pyyheliina, mielellään puuvillafrotee tai muu luonnonkuitu. Imukyky on tärkein!

Puuvillalakana ym. kangaspala

Lankaa, sakset, nuppineuloja

Ompelukone, et tarvitse saumuria

Cd-levy tai muu pyöreä malli, kuulakärkikynä

Ompeluhommiin saa seuraa yleensä ainakin yhdestä, usein kahdesta koirasta. Kiva pikantti yksityiskohta tuo karvainen päiväpeitto tossa muuten…

Miksi juuri nämä materiaalit? Kestoliivinsuojiin voi käyttää monenlaisia materiaaleja, mutta tässä ohjeessa on käytetty sellaisia, jotka sekä sopivat tarkoitukseensa, että löytyvät todennäköisesti jokaisen kotoa.Trikoopala tulee lähimmäksi ihoa, koska se on mukavan pehmeä ja imee nopeasti. Frotee on imukykyistä ja tulee kerroksista seuraavaksi. Tilalle käy myös vaikka pari kerrosta puuvillaharsoa tai flanellia. Imukerroksia voi tietty myös tehdä enemmän jos kaipaa tuhdimpaa imukykyä. Puuvillalakanan tilalla päälimmäisessä kerroksessa voisi olla joku muukin hengittävä, mutta ei kovin läpäisevä, trikoota kovempi kangaslaatu.

Hommiin

Pese kankaat ainakin jos et käytä kierrätysmateriaalia, vaan olet ostanut uusia kankaita. Ne saattavat kutistua pesussa hiukan ja liivinsuojat voivat menettää ensimmäisessä pesussa muotonsa.

Piirrä ympyröitä mallin avulla kankaalle. Mallin olisi hyvä olla suunnilleen cd-levyn kokoinen että se lautasen kokoinen imettäjän nänni oikeasti peittyy ja ohivuodoilta vältytään. Jos omaat  hyvät kangassakset, voit taitella kankaat ja leikata monta kerrosta ympyröitä kerralla. Silppua kaikki kankaat ympyröiksi. Tässä vaiheessa ei tarvitse leikata kovin tarkasti.

Pinoa ympyrät päällekkäin seuraavassa järjestyksessä: trikoo-frotee-puuvilla. Kiinnitä parilla nuppineulalla.

Siksakkia ympäri noin 1-1,5 sentin päästä ulkoreunoista. Valitsin itse reilun kokoisen siksakin.

Leikkaa ylijäävät reunat siistiksi. Tässä olisi hyvä olla mahdollisimman terävät sakset.

Kuvassa esimmäiset siksakit ommeltuna ja reunat siistittynä.

Huolittele ulkoreunat. Tiesitkö että melkein kaikissa ompelukoneissa on erikseen reunan yliompeluun tarkoitettuja ompeleita, joita voi käyttää reunojen huolitteluun? Ihan kätevää jos ei omista saumuria, ja kukapa omistaa. Testailin useita tikkejä mutta valitsin lopulta ulkonäköseikkojen vuoksi saman leveähkön siksakin jolla ompelin nämä muutenkin (on tietysti tärkeää että liivinsuojat on myös hienoja..). Toimii ihan yhtä hyvin ja myös sillä voi huoletta painella menemään ihan siinä reunalla ja hiukan yli.

Valmis! Parin ekan jälkeen homma alkoi sujua rutiinilla ja aivot sai mukavasti narikkaan. Vielä kun keksisi jonkun hyvän tavan säilyttää näitä jossain helposti saatavilla. Vinkkejä otetaan vastaan!

Valmis kokonaan kierrätysmateriaaleista itse ommeltu kestoliivinsuoja.

Lue myös:

Virkattu peitto vauvalle

BLOGLOVIN

INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *