Virkattu peitto vauvalle

Inspiroiduin pinterestissä ja virkkasin mukulalle peiton. Tiedä sitten mihin sitä oikeasti tarvitaan. Ehkä siitä tulee kiva muisto ainakin. Sanoisin että siitä tuli aika hieno ja vähäsen innostuin tosta kuplavirkkauksesta. Se tuntuu niin pehmeältä ja näyttää hauskalta. Olen kuumeisesti yrittänyt keksiä mihin muuhun sitä voisi käyttää. Katsotaan… Värkkäsin tänne ohjeen niin pääsette testaamaan.

Mies teki muksulle pinnasängyn, joka pääsi kuvaan rekvisiitaksi.

Vaikeustaso: Suht helppo virkkauksen perusteet osaavalle.Aloittelijalle vaikeahko, muttei mahdoton. Silmukoiden nimet ja ohjeet voi opetella täältä.

Kulunut aika: Kauan.(itsellä n.15 tuntia) Virkkaus tällä lailla ohuehkolla langalla on tavallaan aika hidasta ja varsinkin tuo kuplavirkkaus. Tää onkin enemmän semmonen pitkän aikavälin iltapuhde telkkarin ääreen.

Tarvikkeet

Valitsin langoiksi Novita Nallen valkoisen ja beigen villasekoitelangan. Lisäksi jemmoista löytyi mustaa epämääräistä, mutta suunnilleen Nallen paksuista pörhölankaa. Tuon tilalle käy hyvin ihan musta Nalle. Nallen valitsin, koska menekistä ei ollut aloittaessa mitään käryä ja sitä saa helposti lähikaupasta lisää. Villaseikoite siksi, että kutittaa vähemmän ja on kuitenkin ”pikkusen” halvempaa kuin vaikka merinovilla. Nalle on melko ohut lanka. Jos tykkää tehdä mieluummin vaikka 7 veljestä langan paksuisella, niin se onnistuu helposti isommalla kokulla ja vähentämällä silmukoita. Nallen kanssa käytin kolmosen virkkuukoukkua.

Langan menekki: Beige lanka(pääväri) 4,5 kerää, valkoinen lanka (alle 1 kerä), musta lanka (alle 1 kerä)

Virkkaustekniikat: kuplavirkkaus, mesh-virkkaus, ketjusilmukka, kiinteä silmukka, pylvässilmukka

Eikun hommiin

Aloituskerros: Virkkaa sopiva määrä ketjusilmukoita. Sen verran että peitto on mielestäsi tarpeeksi leveä. Tein itse noin 150 silmukkaa. Tällä määrällä peitosta tulee aika iso, vauvalle riittää hyvin pienempikin. Tarkalla määrällä ei oikeasti ole väliä. Olisi kiva jos niitä sattumalta tulisi parillinen määrä (mesh-virkkausta varten) mutta ei maksa vaivaa laskea niitä kokoajan.

Mesh-kerrokset: Aloita mesh-virkkaus. Se koostuu vuorottelevista kiinteistä ja ketjusilmukoista. Tee aloituskerroksen päähän vielä kolme ketjusilmukkaa (vastaa ekaa kiinteää ja ekaa ketjusilmukkaa) ja tee kiinteä silmukka koukulta laksettuna viidenteen silmukkaan.

Jatka tekemällä yksi ketjusilmukka ja yksi kiinteä silmukka jättäen yhden aloituskerroksen silmukan väliin. Tee näin kerroksen loppuun asti. Jos et ollut reipas ja jätit silmukat laskematta, voit joutua ohittamaan yhden silmukan lopussa, että osuvat kohdalleen.Kerros loppuu kiinteään silmukkaan ja kerrosta vaihtaaksesi tee yksi ketjusilmukka. Toisella kerroksella tee samoin kuin edellä, mutta niin, että  kiinteät silmukat osuvat edellisen kerroksen ketjusilmukan kohdalle. Lopputuloksen pitäisi näyttää verkkomaiselta.

Jatka mesh-virkkausta 5-7 kerrosta. Tee päälle vielä yksi kerros kiinteitä silmukoita.

Tästä saa hyvän kuvan siitä, miltä meshin ja kuplien pitäisi näyttää. Älä syynää liian tarkkaan kuitenkaan. Kukaan ei ole virheetön..

VINKKIVITONEN, Kerroksen vaihtaminen: Ainainen ongelma virkatessa..Että saat peiton reunasta siistin, eikä silmukat lähde mystisesti vähenemään virkatessa, on tärkeää tehdä joka kerroksella vaihto samalla tavalla. Tapoja on monia. Itse teen näin.

Kuplavirkkaus: (tai pallosilmukka what ever..) Aloita kuplien virkkaaminen kiinteiden silmukoiden päälle. Tee kerroksen alussa neljä ketjusilmukkaa (toimii ekana pylväänä ja yhtenä ketjusilmukkana), ota langankierto etukautta koukulle ja vie koukku koukulta laskettuna neljännen silmukan läpi, ota uusi langankierto, vedä lanka silmukan läpi ja venytä kolmen ketsjusilmukan pötkön (pylvään) korkuiseksi. Toista lihavoitu homma 6 kertaa. Ota lanka koukulle, vedä kaikkien muiden paitsi kahden viimeisen koukulla olevan silmukan läpi ja kiristä. Sitten lanka koukulle vielä viimeisen kerran ja näiden kahden viimeisen silmukan läpi.

Jatka jättämällä väliin kaksi seuraavaa edellisen kerroksen silmukkaa ja tee pylväs kolmanteen. Pylvään jälkeen yksi ketjusilmukka ja taas uusi kupla pylvään kanssa samaan silmukkaan, kuten edellä. Jatka näin kerroksen loppuun niin, että kerros päättyy pylvääseen.

Tee toinen kerros kuplia samoin kuin edellinen, mutta niin, että uudet kuplat tulevat edellisten väleihin, eli kuplasilmukka tulee aina edellisen kerroksen pylvääseen. Kun meinaat vaihtaa takaisin mesh-virkkaukseen, tee väliin yksi kerros ihan vaan kiinteitä silmukoita.

Jatko: Itse tein niin, että virkkasin peiton alaosaan kaksi raitaa kuplia: kaksi kerrosta valkoisia kuplia, väliin 6 kerrosta mesh-virkkausta(+kiinteät kerrokset) ja kaksi kerrosta valkoisia ja yksi kerros mustia kuplia. Sitten virkkasin väliin samperin monta kerrosta ihan vaan meshiä. Peiton ylpäähän tein neljä raitaa kuplia: yksi rivi valkoisia, väliin 6 kerrosta meshiä, rivi mustia, 6 kerrosta meshiä, kaksi kerrosta valkoisia, 6 kerrosta meshiä, kaksi kerrosta mustia. Tämän voi tehdä ihan niinkuin itse haluaa ja tehdä raitoja vaikka koko peiton matkalle.

Lopuksi virkkasin kiinteitä silmukoita koko peiton ympäri, niin että sain reunasta siistin.

Huhhuh. Todellakin suosittelen katsomaan nuo linkatut ohjevideot mesh-virkkauksesta ja kuplavirkkauksesta jos ei ole ennestään tuttua. Helpompi hahmottaa. Ootteko muuten huomanneet että jenkkitubettajien tekemissä tutoriaalivideoissa on kohtuuttomat määrät turhaa jaarittelua?

Sen verran kyllä nyt innostuin noista kuplista, että muksu saa varmaan vielä toisen peiton. Seuraavaksi koitan tehdä ihan pelkkää kuplaa niinkuin tässä Novitan ohjeessa.

BLOGLOVIN

INSTAGRAM

koti tutoriaalit diy
Kommentit (3)
  1. Huovutetut tossut vauvalle – Elämä kerrallaan | Lily
    17.1.2021, 11:17

    […] Virkattu peitto vauvalle […]

  2. Todella kaunis peitto! Kiitos ohjeesta, ehkä jossain vaiheessa koitan tehdä samanlaisen 🙂

    1. Kiitos. 😊 Jos teet niin anna ihmeessä palautetta ohjeesta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *