Keskikesän tunnelmia

Juhannus on melkein lusittu. Sen merkitystä en ole oikeastaan koskaan ymmärtänyt.Tänä vuonna se osuu näppärästi viikonloppuun, ei turhia pyhäpäiviä.  Juhannus on juhla jonka voisin hyvin unohtaa. Odotuksia ladataan. Monet aloittavat siitä lomansa. Pitää mennä mökille, pitää sitä, pitää tätä. Noin yleisesti. Pitää olla juuri tietynlaista ruokaa, juomia ja lisäksi herkkuja, mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jääkaappi joka kodisssa ja etenkin mökillä joutuu lujille, kun kaiken tarjottavan pitää säilyä viileänä.

Kielon kukka
Kieloa kasvaa mökillämme ihan terassin vieressä. Kielo on kansalliskukkamme.

Kauppalistaa tuherretaan jo alkuviikolla, mietitään siiklit, annabellet, sillit ja sinapit. Ja ne ostetaan siitä yhdestä tietystä kaupasta. Kaikki ovat siellä (ja myös torilla) aatonaattona, viimeiset tiukkailmeiset kärryillään toisiinsa törmäilevät aaton aamuna. Kesästä on unelmoitu, huvilat ja huussit  katsottu, kesäkeittö odottaa.

Keskikesän juhlaan kuuluu aurinko

Että juhannuksesta  se alkaa. Kesä. Säätiedotteita tutkitaan. Nimittäin jos sataa, keskikesän juhla on pilalla. Ellei peräti koko kesä. Odotukset romuttuvat. Ahtaudutaan (harvemmilla on TV-formaattien hulppeita vapaa-ajan asuntoja laajoine katoksellisine terasseineen) sisätilohin sen suuren ystävä- ja sukulaisjoukon kanssa syömään ja juomaan. Molempia liikaa.  Ja saunaan mennään ja uidaan tai vähintään paljuillaan porukalla. Ei ole minua varten. Pahimmassa tapauksessa mennään vesille ja hukutaan.

Jotkut ahtaa perheensä veneeseen, jossa ollaan seuraavat neljä viikkoa.Satoi tai paistoi. Sitä en kestäisi. Ihailen kummastellen niitä, jotka selviävät.

Lehdistä voi lukea, että koronaa on yhtä paljon – ellei enemmän – kuin pahimpina rajoitusaikona. Mitään varotoimia ei ole aikoihin näkynyt. Ihmiset tulevat iholle. Juhlia pitää ja porukalla.

Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa?

Kirsikkana kakussa markettireissun (pois täältä ja äkkiä) jälkeen mökkimäkeen päästyä hiipi tajuntaan se  tosiasia, että suunniteltu joku-hyvä-grillaamisliha-päätetään-se-lihatiskillä onkin jäänyt kokonaan päättämättä ja hankkimatta. Kiitos mökkikokemuksen, jääkapissa on aina pitkälle parasta ennen päivämäärällä varustettu grillimakkara. Matjesilliperunasalaatti teki siitä varsinaisen herkun.

Maistuis varmaan sullekin?

Elämä on.

Terveisin EijaL

PS: Ainut mistä juhannuksessa tykkään, on mökkikunnan uimarannan kokko, mikäli sen saa sytyttää. Sen käyn kokemassa. Ja yleisesti, jos sataa, jään kaupunkiin, oli juhannus tai ei. Eikä meillä ole sitä kesäkeittiötäkään. Tuli varmasti selväksi: Juhannus on juhla jonka voisin hyvin unohtaa.

Lue lisää juhannuksesta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannus

puheenaiheet ajattelin-tanaan oma-elama tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (7)
 1. Kesäkuun tapahtumat ja etenkin syntymäpäivä vetivät totiseksi
  29.6.2022, 17:00

  […] kesävesi, päästiin kaisloista ja ”vietettiin” syntymäpäivää ja mahtui siihen juhannuskin. Jopa korjattiin ihan itse mökin saunan lauteet. Ilmoja ei oikein alkukuukausi pidellyt, mutta […]

 2. Juhannus on tosiaan ollut viikonloppuna vuodesta 1955 lähtien. Aika vanhoja siis muistelee, jos muistelee niitä aikoja, joina juhannus on osunut muualle kuin viikonloppuun. 🙂

  Suoraan sanoen en oikein ymmärrä juhlapyhien kuten joulun tai juhannuksen inhoamista. Molempiin pätee se, ettei sellaisia perinteitä, joista ei pidä, ole mikään pakko noudattaa. Juhlasta saa tehdä ihan omannäköisensä.

  Ellei juhannus ole mielialaa kummemmin kohottanut, toivottavasti kesästäsi tulee kuitenkin muuten mukava! 🙂

  1. Kiitos! Kukin tyylillään, kuten mietteissäni kirjoitin. Kesästä tulee ihan mukava, niin uskon, ja hyvää kesää myös sinulle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *