Milloin koronatesti pitää (kannattaa) tehdä?

Teen koronatestejä aika lailla pienistäkin oireista. Kotona tehtävä koronatesti vaatii huolellisuutta. Kurkun karheudesta ja  nenän tukkoisuudesta seuraa aika lailla nopeasti muutaman päivän testikimara. Olen  melkoisen säntillinen, mitä tulee mahdollisen koronan sairastamiseen ja tartunnan levittämiseen. Syyskuun alussa sain neljännen koronarokotuksen, käytän maskia kaupoissa ja muissa asiointipaikoissa, pesen käsiä ja käytän käsidesiä. En ylipäätään käy missään riennoissa, enkä edes kaupassa, jos minulla on oireita.  Tätä kirjoittaessani en ole (vielä, onneksi) koronaa sairastanut. Pidän melkoisen selvänä, että jossakin välissä se iskee. Olen siis varovainen. Näen sen tarpeelliseksi, koska hoidan melkoisen paljon mummon ja vaarin asioita, autan kotitöissä, päivittäisissä toiminnoissa ja kuljetan milloin kukkakauppaan, ruokakauppaan ja viimeksi eilen rintaliiviostoksille.

Covid-testien tekeminen kotona
Koronatestejä on tehty. Joku minulta kysyi, että miksi näitä säilytän. Vastaus on helppo: nukkekotiharrastaja minussa näkee niissä hyllyn aihioita.

En tiedä oikeaa vastausta otsikon kysymykseeni, mutta jollakin lailla olen varma, että melko moni pohtii samoja asioita.Kannattaa asiallisen tiedon saamiseksi tutustua asiantuntijoiden ylläpitämiin sivustoihin.

Milloin koronatesti pitää tehdä?

Tätä mietin, kun mietin omia käytänteitäni. Minä otan, kun huomaan edes hiukan miettiväni asiaa tyyliin voiko-tämä-olla-koronaa-ja-uskallanko-mennä-mummon-ja-vaarin-luo. Liipasin on  minulla todella herkässä.Kotiprofessori pitää minun toimintatapaani täysin järjettömänä, mutta kun testi on tehty, olen levollisemmalla mielellä. Hetken (ks alla).

Pitää myös muistaa, että näyte voi olla aamulla negatiivinen ja jo illemmalla positiviinen.

Onko kotona tehtävä koronatesti luotettava?

Niinpä. Tulee olla tarkkana, millaista testiä käyttää. Tavallisena tallaajana olen aika lailla tietämätön erilaisten testien ominaisuuksista. Uusin tuttavuus  itselleni oli testi, jonka voi ottaa sekä nielusta että sieraimesta. Nielunäyte on minulle vaikea, koska alan heti yökätä. Siispä jatkan sieraimesta ottamista. Olen myös oppinut, että joku testi sopii jopa oireettomille. Apteekista sain hyvää opastusta, kun kävin ostoksilla. Pitää myös muistaa, että näyte voi olla aamulla negatiivinen ja jo illemmalla positiviinen. Näytteitä kannattaa ottaa useampana päivänä peräkkäin, jos oireita on eikä heti ekalla ”tärppää”. Niin, ja taitaa olla myös niin, että testit ovat eri lailla herkkiä nykyvarianttien suhteen. Mistä ihmeestä voi tietää, minkä testin milloinkin kotiin hankkii?

Uutisten mukaan on alkamassa koronasyksy. Epävarmuus syö mieltä. Ei riitä, että maailmalla on asiat sekaisin muutenkin.

Lue lisää (niin minäkin tein) kotona tehtävistä testeistä THL:n sivuilta .

Kotona tehtävä koronatesti vaatii huolellisuutta. Kannattaa lukea ohjeet tarkoin.

Elämä on.

Terveisin EijaL

PS: Luotan rokotusten voimaan ja uskon, että vaikka ne eivät estä sairastumasta, ne lieventävät taudin tuomaa tauhkaa. Mummo ja vaari odottavat jo viidettä tehostettaan.

puheenaiheet ajattelin-tanaan terveys vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Hyvä pino 🙂
    Itse tuli sairastettua keväällä korona ja täällä päin eivät antaneet nelosrokotetta ollenkaan.
    Sairastin ns. lievänä, mutta en todellakaan halua edes sitä lievää uudelleen.

    1. Me olemme toistaiseksi säästyneet. Toivon mukaan näin on edelleenkin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *