Mitä sanoisin pääministerille?

Ensin suutuin, päästelin ärräpäitä, olin järkyttynyt. Uskoani päätöksentekijöihin koetellaan.  En mielestäni edusta mitään kukkahattutätityyppiä. Näkemäni video ei voinut olla totta, vaikka se oli. Katsoin moneen kertaan. Sitten koin pettymyksen harmistuksen. Pääministeri-instituutiota ravistellaan. Sananmukaisesti. Se alkaa olla ryvettynyt. Näin humalaisen, videolle veikistelevän, hauskaa pitävän ryhmän, jolla oli moovit kohdillaan. Enkä pitänyt siitä. Hoilotus, liikkeet ja sanoitus muistuttivat kesällä kiusaksi asti muodostuneen naapurimökkikunnan nuorison (keski-ikä 20) lauantai-illan huumaa.  Puuttui vain kovaääninen moottoriveneen ujellus.

Mitä ihmettä osaisin sanoa pääministerille? Ja tarvitseeko minun mitään sanoa? Sanon kuitenkin.

Hyvä pääministeri. En taatusti ole ainoa, joka teitä lähestyy tällä asialla, josta on uutisoitu ja josta saadaan (jonkin aikaa vielä) monta mehevää otsikkoa. Ymmärrän hyvin miksi. Edustatte  valtion korkeinta johtoa. Teiltä (myös muilta valtion johtoasemassa olevilta) odotetaan vakautta, asiallisuutta ja turvallisuutta. Humalaisena esiintyminen ei ole kenellekään eduksi. En kerro tätä siksi, että ette voisi nauttia mietoja alkoholijuomia, kuten totesitte, vaan siksi, että esiintymisenne noiden juomien nauttimisen jälkeen ei välttämättä koidu hyödyksenne.

Valta-asemassa olevat kiinnostavat.

Päätöksentekokyky ja valppaus herpaantuu ja tulee tehdyksi asioita, joita myöhemmin katuu. Vasitenkin teidän asemassanne. Kuten että antaa videoida itseään tilassa, jossa ei ymmärtääkseni haluaisi suuren yleisön itseänsä näkevän.

Valta-asemassa olevat kiinnostavat. Suomessa ei ole kuninkaallisia, mutta valtion johtohenkilöt ja itse valitsemamme kansanedustajat ovat aina kiikarissa. Yhteinen esiintyminen kanssanne tuottaa arvonnousua. Aika moni saa avullanne sen oman 15 minuuttisensa. Somemaailman aloittelevat vaikuttajat, brändinluojat ja viihdemaailman artistit saavat itsensä esille. Hyöty toki on aina molemminpuolinen.  Tulee mieleen Ruis Rock tapahtumasta otettu kuvanne (sinänsä hyvä kuva, muutamalla otolla tehty, kuten olen ymmärtänyt), jonka näppäissyt somevaikuttajavalokuvaaja sai uralleen aikamoisen boostin – esiintyy muuten hänkin videolla.

Olen elänyt Kekkosen aikana. Oli hänelläkin seurapiirinsä ja seikkailunsa. Kaiken maailman valtakunnan pellet, wirkkalat ja sarpanevat osasivat häntä hännystellä. Hyötyivät kaikki tavalla tai toisella. Näinhän se on.

Some on vaarallisen nopea kanava

Ei ole kovin pitkä aika siitä, kun erästä päämisteriä arvosteltiin liian vapaasta pukeutumisesta. Sai sittemmin lähetä, ei välttämättä shortsien vuoksi, mutta vaihtoon meni. Ei myöskään ole kovin pitkä aika siitä, kun muistaakseni ulkoministerin tehtäviä hoitanut poliitikko lähetti tekstiviestin ja sai lähteä. Huomaan miettiväni, miten teille nyt käy.

Pilakuva Alexander Subb ja Sanna Marin
Kotipaikkakunnan aviisissa joku muukin on miettinyt samaa asiaa

Some on vaarallinen vaikuttaja. Siitä taatusti olemme samaa mieltä. Toisaalta, se  on myös hyvä väylä. Nopea, saavuttaa hetkessä kymmeniätuhansia. Vaalien alla siitä (jopa tässä tilanteessa) voi olla hyötyä ja saatte nuorennettua puoluettanne.  Minua viisaammat sanovat, että mikä tahansa julkisuus on parempaa kuin ei mitään julkisuutta.

”Kyllä Suomen kansa tietää”, sanoi eräs tunnettu poliitikko. Minä toivon sitä.

Olette astunut suuriin saappaisiin.Pääministeri-instituutiota ravistellaan. Saappaissa on kasvuvaraa.

Elämä on.

Kunnioittavasti

Terveisin EijaL

PS: Jos jotakin teissä arvostan, se on että suoraan kerrotte missä mennään.

puheenaiheet ajattelin-tanaan tapahtumat-ja-juhlat vastuullisuus
Kommentit (10)
 1. Asia on hyvin kaksipiippuinen.

  Toisaalta minusta poliitikkojen kohdalla takerrutaan liikaa yksityiselämään, kun heidän työssäänkin luulisi olevan (ja on!) kritisoitavaa. Pahimmillaan yksityiselämän vatvominen vie huomiota olennaisemmilta asioilta. En myöskään erityisesti pidä siitä, että edelleen pyritään pitämään yllä yksiulotteisia ja jäykkiä naiskuvia: ollakseen sopiva, pätevä ja vakavastiotettava naisen on signaloitava juuri näitä asioita kaikessa, mitä hän tekee, pukeutumisesta vapaa-ajan viettoon. Mielestäni tällainen ajattelu ei palvele mitään hyvää tarkoitusta.

  Toisaalta on kiistatta niin, että pääministerin asemassa ei koskaan edusta vain itseään. Vaikka poikkeaisi tiukimmista ja konservatiivisimmista raameista, oma asemansa pitäisi silti muistaa – kyllä, myös vapaa-ajalla. Itse mietin muun muassa sellaista asiaa, että jos tietoisesti esiintyy videolle biletystilanteessa, voiko se edes edustaa kovin hyvää harkintaa. Etenkin ellei tunne jok’ikistä läsnäolijaa läheisesti ja luota heihin sataprosenttisesti, pitäisi olla selvää, ettei video välttämättä jää yksityiseksi.

  1. Erinomainen kommentti!

   Minna

  2. Kiitos! Pääministerin positio on vaativa ja vastuullinen. Olen täsmälleen samaa mieltä, että pääministerin tulisi valita seuransa huolellisesti. On melko naivia uskoa, että nyt esillä olleet videot olisivat jääneet julkaisematta.Naiskuvaan en omassa kirjoituksessani ottanut kantaa.

 2. Se on aina niin helppoa kritisoida ja moittia, mutta kaikki tekevät virheitä joskus, oli millaisessa asemassa tahansa. Jos edes virheeksi voi kutsua nuoren ihmisen hauskanpitoa, mistään ei mielestäni käynyt ilmi, että hän olisi ollut humalassa. Kannattaa varmaan heittää vanhanaikaiset asenteet romukoppaan ja muuttaa katsantoaan suvaitsevaisemmaksi. Meidän upea pääministerimme on vienyt Suomea maailmankartalle hyvällä tavalla, yksi bilevideo ei hänen saavutuksiaan vähennä – harmi, että seurueessa ollut joku ahne, joka ehkä tienannut videon julkaisemisella.

  1. Kiitos. On kovin eri asia olla pääministeri kuin ihan ns tavallinen nuori ihminen. Pääministerin positiossa kannattaisi valita seuransa tarkemmalla kammalla.

  2. Tässähän koko hommassa ei oikeastaan ole kyse muusta kuin siitä, että pm on siirtänyt/perunut lomansa, mutta kuitenkin siirtynyt viihteelle. Koska loma oli peruttu, ei sijaista ollut. Pm tehtävä on vastuutehtävä, jossa pm:n on oltava jatkuvasti pelikunnossa. Ja jos ei ole tai lähtee esimerkiksi viihteelle (ja voidaan olettaa, ettei ole täydessä pelikunnossa), pitää hänen tilallaan olla määritelty sijainen. Nyt näin ei ollut. Emme siis puhu naiseudesta, nuoruudesta emmekä siitä, kenellä on oikeus tanssia, laulaa ja juhlia. Emme myöskään siitä, etteikö jokainen meistä tekisi virheitä. Tästä (ja monesta muusta vastaavasta korkeasta) virasta on aiemmin joutunut luopumaan mm. tekstarin vuoksi.

   Minna

   1. Tätä mieltä olen
    23.8.2022, 21:38

    Taitaa olla aika paljon vaadittu, että aina kun nykyinen tai entinen pm on/on ollut päihtynyt niin hänellä on sijainen määrättynä. Ollaan kuitenkin Suomessa, jossa alkoholia käytetään yleisesti, ja hyvin harva on absolutisti. Herrojen saunaillat on käsitteenä kaikille tuttu. Alkoholia tarjoillaan myös monissa virallisissa tilaisuuksissa. Järjestetään esim. itsenäisyyspäivänjuhlia jossa koko valtiojohto ja maan kerma on juhlimassa ja pämppäämässä samaan aikaan. Linnan booli käsitteenä on hyvinkin tuttu. Mikä turvallisuusriski linnanjuhlat siis onkaan jatkoineen kaikkineen! Ulkomaita myöten myös tiedetään, milloin koko valtiojohto on viihteellä: miten riskialtista sen sitten täytyy olla kun pm:n juhlimisviikonloppu sitä niin monen mielestä oli.
    Sitä paitsi varahenkilösysteemit on aina olemassa totta kai: tästähän oli kirjoitus jossain lehdessä.Aina voi tulla se tilanne, että päättäjä on estynyt tilapäisesti.
    Tärkeintä on mielestäni se, että miten henkilö työnsä hoitaa. Haluaisinkin jo todella mielelläni kuulla itse siitä työstä enkä seurata miten haaskalinnut kaivaa ihmisten sometilejä (myös yksityisiä) ja julkaisevat niistä videoita ja tekevät kuvakaappauksia sekä kirjoittavat niistä klikkiotsikoita. Hyvin halpaa ns. journalismia.Osattaisiinko kirjoitaa jostain muustakin? Onko tuo se tärkein, mikä nyt on meneillään? Ja joo: en ole demareita äänestänyt, enkä tunne pääministeriä tai hänen ystäviään.

    1. Kiitos kommentistasi. Pääministerin tehtävissä tulee olla harkintakykyä kaiken suhteen, mm sen suhteen, millaisessa seurueessa aikaansa viettää. Nyt se kyky valitettavasti puuttuu.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *