Miten säästää sähkössä?

Olen tavattoman huono muuttamaan tottumuksiani. Energiasäästökeskustelu on kuitenkin saanut minut miettimään. Sähkösopimuksestamme en tiedä, mutta sähkölaskut ovat tallella, eli pystyn seuraamaan a) kulutusta ja b) laskun suuruutta pitkältä ajalta.  Energiasäästäminen edellyttää omien tottumusten tutkimista. Miten voi yksinkertaisilla keinoilla alentaa sähkönkulutusta? Muutaman  muutoksen olen tehnyt. Jännää on miten tässä käy. Yksi asia on varma. Kodissa kuluu energiaa ihan perustarpeisiin. Kustannukset ovat aikaisempaa suuremmat.

Kirkas sähkövalo
Valaistuksesta tinkiminen on kaksipiippuinen juttu. Näen asian lähinnä turvallisuusnäkökohdista. Minua valaistuneemmat osaavat laskea, että led-valot ovat käytössä edulliset. Minä tarvitsen valoa arkitoimiini.

Pitääkö kylpyhuoneen lattian tuntua lämpimältä

Ei. Niin tuumivat asiantuntijat, vaikka itselleni tilanne (jaloissa) tuntuu ikävältä. Lisäksi sangen nopeasti tilassa jollakin tavalla tuoksuu kostealta. Mikä neuvoksi? Ei kun tavallinen lämpömittari lattialle optimaalisen kokemuksen saamiseksi. Jalkaan jo viileältä tuntuva lämpötila näyttää 22 C. Siihen nyt jätimme. Lattialämpömittarin  säädin on aiemmin ollut  +3:n kohdalla, nyt se näyttää +1,5. Painovoimaisen ilmanvaihdon 50-luvun kerrostalossa ilma kiertää kylpyhuoneen katossa olevasta tuuletusaukosta. Tästä syystä olen pitänyt kylpyhuoneen ovea jonkin verran auki. En pidä enää kuin hiuksenhienosti raollaan, sillä minua viisaammat opettivat, että kylpyhuoneen lattialämmitys on vain kylpyhuonetta varten. Ilman tulee kuitenkin päästä kiertämään.

Säästääkö valaistuksen vähentäminen

Ehkä hiukan.Tässä en juurikaan pysty tinkimään. Yhden asian olen muuttanut kuitenkin. Pyrin pitämään valot vain siinä tilassa, missä kulloinkin olen. Keittiössä ja esimerkiksi kutoessa valoa pitää olla, muuten en näe mitä teen. Vanhusten kanssa tästä asiasta on lkeskusteltu, sillä heille hämäryys on ilmiselvä turvallisuusriski. Luin taannoin HS:n jutun, jossa oli kirjattuna lukijoiden sähkönsäästövinkkejä. Pahinta minusta oli juuri se, että oman turvallisuuden uhalla vähennetään valaistusta niin, että ”toimitaan vain eteisen valolla”  tai ”pidetään otsalamppua” ja ”kylpyhuoneessa on vain tunnelmallinen lyhty, koska kylpyhuoneessa ei enää oleskella” (kuka siellä oleskelee muuten kuin tarpeellisilla asioilla?).

Kannattaako asunnon lämpötilan alentaminen

Kyllä. Ollaan parhaillaan asteessa 22 C. 50-luvulla rakennetun talomme pattereita voi itse säätää, ja sitä on nyt opeteltu. Villasukat jalassa ja villaneule päällä (se on yleensä muutenkin) ei ole hädän päivää. En ole saanut asteita pienemmäksi – listalla on ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön ja  pyytää patterien tarkistusta.

Liesi ja kylmälaitteet ovat sähkösyöppöjä

Eniten lattialämmityksen ohella taitaa sähköä viedä kodin keittiö: kylmälaitteet ja liesi. Niiden suhteen kannattaa ihan heti tarkistaa jääkaapin lämpötila, pakasteen jäänmuodostus ja pohtia ruuanlaiton suhteen, mitä kaikkea voi tehdä mikrolla. Pakasteesta otettujen valmiiden ruoka-annosten lämmittäminen sujuu mikrolla edullisemmin kuin liedellä kattilassa ja/tai uunissa. Tässä on esimerkiksi mummolla ja vaarilla oppimista.

Tiskikone vai käsin tiskaaminen

Jostakin olen lukenut, että tiskikone käyttää tiskaamiseen vähemmän vettä kuin perinnetiskaaminen. Pyrkimyksemme on, että kone käynnistyy vasta kun se on täynnä. Käsin tiskatessa vettä kuluu pesutavasta riippuen 35 – 140 litraa. Uusi astianpesukone kuluttaa noin 15 litraa vettä yhtä pesukertaa kohden. Kannattaa siis tarkistaa kodin konekanta. Uuteen satsaaminen näkyy vesi- ja sähkölaskussa.

Suihkuaikaa kannattaa lyhentää

Kyllä. Siihen en ryhdy. Suihkussa viivyn yleensä max 5 minuuttia. Peseytyminen ei kauempaa vie. Veden lämpötilaa kehotetaan säätämään alemmaksi, mutta miten se tehdään? Tarkoittaako se, että säätönappulaa väännetään viileämmäksi ja  suihku on siten viileämpi kokemus? Että lämmintä vettä kuluu siten vähemmin? Kesämökillä asiaa pitää vielä tutkia, sillä siellä on lämminvesivaraaja, jonka säädöistä minulla ei ole hajuakaan. Tähän asti on vain iloittu, että mökillä on suihku ja WC.

Pitääkö saunominen lopettaa

Iso pulma suomalaiselle ihmiselle. Sauna on tärkeä paikka ja saunominen tulee jo äidinmaidossa. Jos käytät sähkösaunaa, olet pulassa. Taloyhtiössämme on sähkösauna. Vielä en tiedä talon hallituksen kantaa siihen, perutaanko saunanlämmitys tältä talvikaudelta. Onneksi mökillä pääsee puusaunan lempeisiin löylyihin.

Pyykinpesu ja kuivaus vie energiaa

Varmaa on, että pyykkiä pitää pestä. Jostakin luin, että pesu 20 asteessa riittäisi. En usko. Jatkan siis liinavaatteissa 60 asteella ja pikkupyykeissä on käytössä 40 astetta. Pikkupyykit kuivaavat pyykinkuivaustelineessä (säästää muuten kaulukset miesten paidoissa ja sukatkin pysyvät kuosissaan). Kuivuri on toistaiseksi käytössä syys-talviaikana lakana- ja pyyheliinapyykissä. Kesällä ne kuivaavat parvekkeella.

Kannattaako laturit pitää irti töpselistä

Ei. Tai kyllä (ei välttämättä energiasyistä). Uusimmat laturit kuulemma ovat niin hyviä, että niiden irrottaminen töpselistä ei olisi tarpeen. Se ei näyttäisi olevan sen paremmin energia- kuin  turvallisuusriski. Meillä ollaan vaiheessa. Etsin kuumeisesti tapaa säilöä kaikki eri laitteiden laturit niin, että ns latauspisteemme olisi siisti. Nyt ei ole. Johtoja riittää ja ne matelevat pitkin lattiaa jatkojohdon päässä sohvanpäädyssä. Ottavat harmittavasti silmään.Vaikeuttavat muuten myös siivousta.

Energiasäästäminen edellyttää omien tottumusten tutkimista. Se on selvää. Niinpä  hankittiin uuteen mökkiin ilmanlämpöpumppu. Vanhassa jo olikin. Saatiin melko pitkän odotuksen jälkeen asennettua muutama päivä sitten. Hyvin lämmittää. Ja tiedon mukaan on halvempi keino kuin suora sähkölämmitys. Haasteita siinäkin vielä on. Nykyihminen säätää mökkinsä pumppua kotoa käsin kännykällä. Meillä tilanne on vielä vaiheessa. Kolmen tunnin uurastuksen jälkeen tilanteen saaminen kännykkäohjeistukseen ei  pelittänyt.

Odotamme mökkitalomiestä paikalle.

Elämä on.

Terveisin EijaL

(Kuva Hallmark postikortista, EL)

puheenaiheet ajattelin-tanaan puhutaan-rahasta oma-elama
Kommentit (7)
 1. Optikko kiittää
  1.10.2022, 11:58

  Mietin myös, että jatkuva hämärässä silmien siristely ei tee hyvää silmille, etenkään lukeminen liian pimeässä. Eli tulee sekin kalliiksi, jos näkö heikkenee nopeasti, ja joutuu ostelemaan uusia silmälaseja.

  1. Kiitos, tämä oli hyvä pointti!

 2. Heh, kiinnitin huomiota samoihin asioihin Hesarin sähkönsäästöjutussa. Älyttömältä tuntuisi kyllä viettää aikaa kotona pelkän taskulampun tai otsalampun valossa. Säästääkö tuo nyt oikeasti juurikaan energiaa? (Joku viisas voi korjata, jos tuo on paras säästövinkki ikinä.)

  1. Kiitos. Ihan samaa minä pohdin… Säästäminen valaistuksessa ei tuo niin paljon säästöä kuin ehkä kuvitellaan. Sähkösyöpöt ovat jääkaappi-pakastin-lattianlämmistys-pesukone -osastossa.

  2. Kiitos. Ihan samaa minä pohdin… Säästäminen valaistuksessa ei tuo niin paljon säästöä kuin ehkä kuvitellaan. Sähkösyöpöt ovat jääkaappi-pakastin-lattianlämmitys-pesukone -osastossa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *