Niksinurkka – vinkkejä kuviosukkien valmistamiseen

Ai että on ollut kiva syksy, mitä kutomiseen tulee (minä kudon, muut neulovat). Islantilaisia neuleita on nyt tehty 11 ja se riittää hetkeksi. Sattumalla löysin kauppareissulla Novitan uuden sukkalehden, jossa yhteistyökumppanina on Fazer. Arvaa sen, mitä lehdessä on: sukkamallit perustuvat Fazerin karkkipusseihin. Todellisia herkkuja, mietin ja päätin alkaa ”maistella”. Kuvioneuleen tekeminen sukkaan on vaativaa puuhaa. Jotenkin ahdasta. Neljällä puikolla tekeminen on ihan eri asia kuin tehdä kuviota pyöröpuikolla islantilaiseen neuleeseen. Kuvio näin pienessä kiristää helpolla. Langanjuoksutus on tärkeä tehdä joustavasti. Joitakin niksejä villasukkien tekemiseen tuli harjoiteltua muutenkin. Tässä muutama:

Kuvioneuleen valmistamisessa langanohjain on hyvä väline

Langanohjain osoittautui tässä oivallikseksi avuksi. Pysyi lankadominassi hallussa ja langat eivät sotkeentuneet. Lankadominassi tarkoittaa, että pitää  koko ajan tietää, mikä väri on pohjaväri ja mikä tekee kuviota. Langoista se, jota haluaa korostaa, on aina alin.

Kuvion tekemisessä lanhaohjain auttaa
Langanohjainta en ole paljon käyttänyt. Sukissa se osoittautui todella hyväksi apuriksi. Sukka on niin pieni ja kapea, että minulle ei ainakaan nurjalta kutominen oikein sujunut ja kolmen langan kanssa syntyi aikamoinen solmujen sekamelska.

Sukat kannattaa tehdä samassa tahdissa

Kun teen sukkia, ne valmistuvat ikään kuin yhtäaikaa. Ensin varret, sitten kantapäät ja sitten varpaisiin asti ja sitten kavennukset. Tuntuu siltä, että valmistuvat näin ikään  kuin nopeammin. Tärkeämpi peruste on, että näin tehden saan  sukkaparista ainakin suunnilleen samanlaisen.

Villasukkien neulominen
Tässä on mallina Marianne karkki. Malli kiristi helposti, jouduin jopa purkamaan toisen varren. Langanjuoksutus on tärkeä tehdä joustavasti.

Kantapää ja kiilakavennukset sivussa

Kerta kerralta saan kantapään siistimmäksi ja tajuan sen jälkeen seuraavien kavennusten ydintä enemmän. Minulla on sukan perusohje aina lähellä. Ohjeen noudattaminen kannattaa aina. Olen tulostanut itselleni Marttojen perusohjeet niin lasten kuin aikuistekin sukkiin.

Kantapää villasukkaan
Tässä ei voi muuta kuin todeta, että kertaus on opintojen äiti. Sukan kantapään tekeminen edellyttää ainakin minulta joka kerta ohjeen kertaamisen.

Langanjuoksutus on tärkeä tehdä joustavasti.

Muuten alkaa kiristää ja varresta ei jalka mene läpi, vaikka muu osa olisikin sopiva.

Novita Ässä Mix sukkamalli
Tämä Ässä Mix oli elämäni ensimmäinen kuviollinen sukka. Olin aika illoinen kun sukat valmiiksi sain. Lahjaan meni mukana sukanvarteen piilotettu Ässä Mix karkkipussi.

Mallitilkun tekemien kannattaa

Etenkin jos on itselle uusi malli tai uusi lanka. Tekee sitten sukkaa tai muuta neuletta. Oma käsialani on jotenkin löysä ja se silloin tällöin tuottaa pulmaa.

Kuviosukkien valmistamiseen käytin samoja niksejä kuin islantilaisessa neuleessa, joista olen aiemmin kirjoittanut: https://www.lily.fi/blogit/elama-on/islantilainen-neule-mita-viela-pitaa-oppia/

Perusohjeena minulla sukkiin on aina Marttojen sukka:  https://www.martat.fi/marttakoulu/kasityoohjeet/vaatteet-ja-asusteet/perusvillasukat/naisten-villasukat/

Yksi asia minulle selvisi nyt paremmin kuin aiemmin, etenkin näiden kuviovillasukkien suhteen. Kuvioneuleen valmistamisessa langanohjain on hyvä väline.

Villasukkia jouluksi
Villasukkia on syksyn myötä syntynyt. Kuvassa mustalla pohjalla Marianne-sukka ja ihan tavallinen langanjäämistä tehty sukka. Marianne on kokoa 37-38 ja perussukka kokoa 45-46. Melkoinen kokoero 😉

Näillä konstein ajattelin vielä tarttua johonkin Novita-Fazer lehden herkkuun. Nähtäväksi jää, mikä karkki maistuisi.

Elämä on.

Terveisin EijaL

puheenaiheet ajattelin-tanaan diy
Kommentit (2)
  1. Kuvioneuleiden teossa on tosiaan omat niksinsä, ja niiden kanssa menee aikaa opetellessa. Hyvä postaus aiheesta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *