Vihta, vasta vai huisku?

Oli miten oli, kyseessä on tavallisimmin koivusta tehty väline, jota saunomisessa käytetään.

Perinneviisauden mukaan hyvä vihta tehdään kahdeksan päivän sisällä uuden kuun syntymisestä. Toisen tiedon mukaan parhaat vihdat tehdään viikko ennen juhannusta ja viikko sen jälkeen. Oikein antaumuksella vihtojat tekevät tällöin talvivihdat varastoon. Kannattaa muistaa, että vihdaksien keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Parhaat vihdat syntyvät rauduskoivusta, jonka lehdet pysyvät hyvin oksissa kiinni. Rauduskoivun lehdet ovat kolmiomaiset ja kaksinkertaisesti sahalaitaiset, ja sen oksat ovat karheat, ikään kuin pienten nystyröitten peittämät. Hieskoivun lehtien pinta voi tuntua kokeillessa hieman nukkaiselta.

Meillä on yrityksiä vihdan tekoon ollut muutamia. Ne ovat lähinnä muistuttaneet huolimattomasti sidottua huiskua, josta saunaan kyllä tulee hyvä tuoksu, mutta vihtomiseen joka ikinen on ollut jotenkin liian lepsu.

Kun mummo ja vaari tulevat mökille päivähoitoon, on vihta oltava. Vaari tykkää. Onneksi on google, jota käyttämällä vihtapulma ratkesi. Ei kun kauppaan, josta otimme mukaan kaksi viimeistä, tiiviisti muoviin pakattua liettualaista vihtaa. Ohjeen mukaan asetimme vihdan pesuvatiin muutama tunti ennen käyttöä pehmenemään.

Mikä oli kokemus? Saunaan levisi kertakaikkisen selkeä ja hyvä koivun tuoksu.  Vihta oli tiivis, runsas ja pehmeä iholle.

Ja kaiken kukkuraksi sitä ohjattiin käyttämään useammankin saunomisen ajan. Nyt on takana kolme vihtomiskertaa ja hyvin on pelittänyt.

Neljättä kertaa emme voi testata.

Vaari laittoi sen saunan pesään, kun viimeksi oli saunomassa.

Huomenna avataan  uusi. Ylihuomenna mennään ostamaan lisää.

Elämä on.

Terveisin EijaL

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *