Erikoisruokavaliot

Suomessa melkein joka toisella on jokin erikoisruokavalio. Kuten gluteeniton, kasvis jne.

Täällä harvempi tietää edes kyseisiä ruokavalioita. Kasvissyönti on myös todella todella harvinaista.

Nyt on alkanut tulemaan hieman valikoimaan gluteenittomia ja laktoosittomia tuotteita, mutta silti vain vähän. Tähän mennessä Valion Eila on ainut laktoositon jonka olen nähnyt. 

Tuon näkee myös juhlissa. Harvemmin edes kysytään erikoisruokavaliota tai saati kukaan ilmoittaa niitä. Pikkujouluissa ravintola meni hämilleen kun pyysimme yhtä kasvisversiota. Olivat todella huojentuneita kun syöjälle kelpasi kala. Tähän mennessä olen tavannut yhden joka oli gluteenittomalla, yhden laktoosittomalla ja yhden kasvissyöjän. Tosin tuo kasvissyöjä syö kalaa, kanaa. Usein hän ottaa ruokaa jossa on lihaa ja napsii lihat pois, koska ei ole muuta vaihtoehtoa. Kuulema tottunut siihen jo.

Olen itse yrittänyt metsästää tofua kaipoista ja on muuten hankalaa. Suurin osa ei edes tiedä mitä se on.

Suomessa ravintoloiden ruokalistoilla on merkitty todella hyvin gluteenittomat, laktoosittomat jne. Täällä hyvä jos ostataan vastata, kun asiasta kysytään erikseen.

Eli jos kuulut jonkin kyseiseen ryhmään, varaudu että joudut etsimään mitä voit syödä.

Ps. Köpiksessä asia voi olla erilailla, mutta näin Aarhusissa.

Kommentit (6)
 1. Mulla on suunnitelmissa miniloma Aarhusiin ja ainakin happycow:sta näytti löytyvän useampia vegaani-ystävällisiä kahviloita/ravintoloita/kauppoja.

  https://www.happycow.net/europe/denmark/aarhus/

  Ihan luottavaisin mielin tämä vegaani on ainakin suuntaamassa Aarhusiin. En usko, että nälkää joudun näkemään 🙂

  1. Muutama paikka näytti olevan 🙂 Hassua että Kebab paikat laittaneet itsensä listalle 😀 Toki niistäki saa salaattia, mutta mistäpä ei saisi.

   Ei sitä nälkää joudu näkemään, mutta pidemmällä aikaa voisi tylsistyttää. Suomessa valikoima on kuitenkin hurjasti isompi. Miettii että tuossa oli pari ravintolaa vain ja Aarhus isompi kuin Tampere tai Turku.

 2. Tofua löytyy hei kaikista Kviklyistä ja Super Brugseneista ja sit isoimmista kaupoista, Fötex, Bilka, täällä Aarhusissakin. Tosi usein kaikki tofuvalmisteet on vaan hyvin piilotettu leikkeleiden sekaan tai kananmunien kanssa samaan.

  Tykkään kanssa kun valion tuotteita on tullut kauppaan. Meillä on paljon frendejä, joilla on intoleranssia laktoosille, ja ruuanlaitosta on tullut paljon helopmpaa. Mut tää muutos on tosiaan tapahtunut vasta muutaman viime vuoden aikana. JKun muutin tänne, olin pesketaari, mutta opettelin takas syömään lihaa, koska eihän siitä mitään tullut kun olisi vain pavuilla pitänyt elää eikä voinut syödä missään/kavereiden kotona. Nyt osassa ravintoloistakin (hipsterimmät) saa vegaanisafkaa. Vois olla ruokatottumukset vähän toiset, jos muuttaisi vasta nyt 😛

  1. Hienoa kuulla. Olen myyjiltä kysellyt mutta yleensä vieneet maitokaapaille ja osoittaneet skyriä 😀 Pitää tutkia ensi kerralla leikkele ja muna hyllyt 🙂

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *