Joulu Tanskassa

12049718_10153293229844426_8169230475380394382_n.jpg

Tiedän että olen etuajassa, mutta niin ovat tanskalaisetkin. Eli joulu ja miten sitä vietetään Tanskassa.

Joulukoristeet ovat tulleet kauppoihin ja katukuvaan jo muutamia viikkoja sitten. Kuva on Sallingista viikko sitten.

Joulukuun joka sunnuntai annetaan lahjat rakkaimmille. Itse saan siis poikaystävältäni ja hänen vanhemmiltaan. Itse annan heille myös. Tämähän tarkoittaa, että joulukuussa ollaan todella köyhiä kaikkien lahjojen jälkeen 😀

Töissä meillä on suklaata ja kakkua melkeinpä joka ikinen päivä, joten lihominen on taattua.

Jouluaatto on yleensä palkallinen vapaa, mutta poikkeuksena päiväkotien ja kauppojen henkilökunta. Toki myös ravintolahenkilökunta jne. Normaalisti ihmiset ottavat vapaaksi myös välipäivät, kuten myös Suomessa.

Nisse2.jpg

Tonttu on Nisse ja hän jättää lahjat aattoiltana. Joulupukki on Grönlannista, mutta onneksi olen saanut oman mieheni oppimaan, että joulupukki on Suomesta.

Ruoka on erilaista. Ei ole laatikoita tai isoa joulukinkkua. Kinkku on pieni ja siitä rapea kuori on kaikkien herkkua ( paitsi minun ). Ankkaa on monessa perheessä. Riisipuuroa ei ole aamulla suolaisena ja lämpimänä, vaan jälkiruokana kylmänä ja kirsikkakastikkeen kanssa. Yleensä riisit liian raakoja omaan makuun.

2zxywgncvwbpc0xb_628_1000.jpg

Punakaalista on tehty lämmin salaatti ja silliä on tottakai myös. Snapsit kuuluvat ateriaan myös oleellisesti. Toki jokaisella perheellä omat tapansa, kuten Suomessakin. Täällä on joulumakkara erikseen, joka on aikas hyvää.

untitled.png

Joka vuosi jouluolut tulee myyntiin isolla tapahtumalla, jonka nimi on J-Dag. Tänä vuonna se on kai 6.11. Tarjolla on ilmaista jouluolutta ja melkein kaikilla on jouluolut hatut päässä.

3133465-santa-claus-hat-with-beer.jpg

Siitä ihmiset alkavat odottamaan joulua enemmän. Tästä alkaa myös pikkujoulukausi, mutta yleensä pikkujoulut eli julefrokost ( joululounas ) on joulukuun ensimmäisenä perjantaina. Silloin joka baari on tupaten täynnä ja jouluhenki korkeimmillaan.

Joka museo, tivoli jne laitetaan jouluvaloja täyteen. Aarhusissa Gamle By on monen perheen perinne käydä katsomassa ihania valoja. Köpiksessä taas Tivolissa.

jul-i-kvarteret-fra-1927-den-gamle-by-i-aarhus.jpg

Mukavaa joulun odotusta ;D

Kommentit (2)
  1. Itseäni tanskalaisessa jouluruoassa karmii lihakeskeisyys. En ole kasvissyöjä mutta valitsen mieluummin kala- tai kasvisvaihtoehdon jos on valinnanvaraa. Usein noilla joululounailla on ollut tosi hintsusti syötävää kun en maksapateista tai sillistä perusta. Kerran työpaikan pikkujouluissa oli valehtelematta 10 eri lajia lihaa eikä ollenkaan salaatteja, vain leipää lisukkeeksi. Silloin kirpaisi. Nykyään tuon miehen perheen joululounaille salaatin ja kasvispiiraan ettei tarvii vaan syödä tomaattia sen 2-3 tuntia kun pöydässä istutaan. Mummo ei oikein tykkää mutta jotainhan munkin on syötävä.. 🙂 Toisaalta miehen täti on tykännyt tosi paljon että on vaihtelua menuussa ja on itsekin alkanut tekemään salaattia joululounaalle. Nämä jouluperinteet vaan on täällä niin joustamattomia että helpommalla pääsee kun vaan yrittää sopeutua…

    Joulupukin suhteen ollaan päädytty kompromissiin, varsinkin kun on tuo tytär. Pukkeja on kaksi, toinen asuu Korvatunturilla ja tulee käymään kun ollaan Suomessa jouluna. Toinen asuu Grönlannissa ja ainakin viime vuonna tuli käymään. Saas nähdä tuleeko siitä uusi perinne uuden sukupolven kasvaessa kun yleensä joulupukilla ei ole ollut tapana näyttäytyä jouluaattona.

    Opiskeluaikoina J-dag oli kova juttu. Taitaa vieläkin olla hatut tallessa… 😀

    1. Itse ajattelin viedä suomalaisia jouluruokia pöytään ja tähän mennessä ovat ottaneet ajatuksen innolla vastaan. Itse olen tuosta liha asiasta samaa mieltä. Liian raskasta ja tuhtia.

      Tänään itse asiassa J-dag olisi taas 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *