Tanskan koulut

Meille tanskankielen tunneilla opetetaan luonnollisesti asioista Tanskasta. Eilen luettiin päiväkodeista ja kouluista,

Vuoden vanhana lapsi menee tarhaan. 5-6 vuotiaana esikouluun ja sitten 6-7 vuotiaana kouluun. Ensimmäisellä luokalla on vain äidinkieltä, matematiikkaa, liikuntaa ja musiikkia.

Ainuttakaan koetta tai arvosanaa ei tule ennen 8.luokkaa, Jos edistynyt nopeammin kuin toiset, ei ole mahdollista hypätä ylemmälle tasolle. Olen järkyttynyt, Miksi lapsi yrittäisi parhaansa, jos aina läpäisee vaikkei tekisi mitään.

Kun arvosanoja alkaa saamaan, on sitten vasta mahdollista saada haastavampia tehtäviä tai lukea lisää kieliä.

Täällä on onneksi yksityiskouluja, jotka tosin maksavat. Tosin valtio maksaa 70% maksuista. Niitä on erilaisia kuten; musiikki painoitteisia, kansainvälisiä eli englanti painotteisia jne. Kunnalliset koulut ovat ilmaisia. Koulupukuja ei täälläkään ole. Koulu ei tarjoa ilmaista ruokaa, mutta kahvilasta voi ostaa sämpylöitä. Kaikissa päiväkodeissa ei edes välttämättä ole ruokaa, joka kuuluisi hoitomaksuun.

1-9 luokat ovat pakollia, kuten Suomessa. Tämän jälkeen on todella suosittua mennä 10. luokalle. Se on sisäoppilaitoksen tapainen. Asutaan vuosi ja opiskellaan lisää. Ne ovat yleensä aina erikoistuneet johonkin, kuten musiikkiin.

Tämän jälkeen on gymnasium, eli lukio, tai hc josta en tajunnut mikä se on. Tai ammattikoulu.

Suurinosa 13-18 vuotiaista tekevät töitä koulun ohella supermarketeissa tai jakavat lehtiä. Heille on omat työpaikkansa, jossa työajat lyhyemmät ja palkka huonompi. Niihin yli 18 vuotiaat ei saa edes hakea.

 

HUOM! En tiedä jos jokin asia on erilailla kun meille on kerrottu. Olen uskonut vain sokeasti opettajaani 🙂 Ja poikaystävääni.

Kommentit (5)
 1. hei heidihei kiitoos mam papa papa pap pap lallaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 2. se ei ole hc vaan hf, ja se on kuin lukio, vaan vuosi lyhyempi. Ei myöskään voi erikoistua samalla tavalla kuin lukiossa, mutta en osaa selittää sitä niin hyvin, koska on tullut uusi systeemi sen jälkeen, kunkävin itse lukiolla… Myös lukiossa eivät kaikissa aiheissa tartte käydä tentissä, vaan osa, ku hf:sä kaikissa aiheissa on pakollinen tentti.

  Ja koulujen arvosanoista: No, motivaatiota on, kun on kiva pärjätjä hyvin. Myös arvosana voi olla tärkeä, kun hakee lukioon. On myös hyvä tottua arvosanamaailmaan ennen lukiota, jossa ne tosiaan ovat todella tärkeitä.

  T. tanskalainen

  1. Okei, kuuntelin väärin tunnilla sitten tuon nimen kanssa 😀

   Normaalissa lukiossa voi erikoistua johonkin? Suomessa erikoistumista ei ole, mutta toki voi painottaa tiettyjä aineita,

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *