Työ + alkoholi

Suomessa joissakin työpaikoissa arvotaan perjantai pullo. Täällä osassa työpaikoissa joskus perjantai iltapäivin juodaan töissä se pullo työaikana.

Kun sain työsopimukseni, ihmettelin kohtaa: Työaikana ei saa juoda alkoholia, paitsi esimiehen luvalla. Itselle tuli heti olo että mitäs ihmettä tämä kohta tarkoittaa. Kyselin miksi muotoiltu näin, eikä vain alkoholi kielletty. Syynä oli juurikin nämä perjantai iltapäivät tai esim. vuoro ennen uuttavuotta. Meillä ei töissä tuota perjantai juomista ole enää, mutta esim. ennen uuttavuotta joimme yhdessä kesken päivän lasilliset skumppaa.

Ennen tämä tapa on ollut yleisempi, mutta joissakin paikoissa vieläkin voimissaan. Yleensä työpaikka kustantaa muutaman oluen perjantai iltapäivänä työnteon lomassa. Tästä ihmiset sitten lähtevät joko koteihinsa tai jatkamaan iltaa yhdessä. Luultavasti jotta saadaan parempi yhteishenki. Ja tosiaan kyseessä on 1-3 olutta, eikä mitään kännejä,

Tavallaan ajatus on mainio, mutta silti alkoholin ja työn yhdistäminen kuulostaa omituiselle. Mitäs mieltä olette? Onko muualla samanlaista tapaa?

Suomessa kun työporukalla menimme syömään työpaikan piikkiin, yleensä alkoholi piti maksaa itse jos sellaista halusi. Täällä viini on automaattisesti ruokajuoma. Jos viini ei maistu, niin tarjotaan olutta. Jos siitäkin kieltäytyy, kysytään oletko absolutisti tai raskaana. Viini tai olut on ruokajuomia, eikä siitä vaahdota kuten Suomessa. On normaalia myös kotona ruuan kanssa ottaa lasi viiniä lasten nähden, kun taas Suomessa monet ajattevat ettei lapsi saa nähdä aikuisen ottavan alkoholia. Kun kyseessä sivistyneestä yhdestä tai kahdesta lasista viiniä, en itse näe asiassa mitään ongelmaa.

suhteet oma-elama hopsoa tyo
Kommentit (6)
 1. Kyllä työpaikalla lasillisen tai parin juominen on Suomessa nykyään jo aika yleistä, ainakin siis IT-alalla. Useista” nuorekkaammista” (tarkoitan tällä viimeisen 10v aikana perustettuja) IT-firmoista löytyy monesti jo omat jääkaapit toimiston oluita/siidereitä/viinejä varten.

  Meilläkin saattaa päivät helposti venähtää pitkiksi ja olla todella kiire, niin silloin kukaan ei katso pahalla jos töitä tehdessä iltasella juo samalla lasillisen (tai pari) viiniä. Ja perjantaisin yleensä 15 eteenpäin on aikalailla open bar, mutta se on enemmän ”nuorempien” juttu, kun perheelliset yleensä suuntaa kotiin viikonlopun viettoon.

  Ja siis samaa kuullut monista muistakin IT-firmoista, joissa mulla on kavereita/tuttuja töissä eli en vain omasta kokemuksesta puhu. 🙂

  1. Mä oon siis selkeesti valinnu työpaikkani Suomessa aina väärin 😀

   Ideana toi perjantai homma on aika kiva omasta mielestä, vaikkakin ajatus silti tuntuu hassulle. Kai se on ku koko ikänsä on jonkun asian olevan väärin ja sitten kun sitä saa luvan kanssa tehdä, niin silti syyllinen olo.

 2. Jätän mainitsematta firman, mutta ollessani Helsingissä toimistotöissä henkilökunta sai ruokatunnin aikana juoda tuopin olutta tai lasin-pari viiniä. Siis halutessaan vaikka joka päivä. 

  Nykyisessä työpaikassani juodaan myöskin viiniä lounaalla, jos on ns. erikoislounas (jotain juhlittavaa tai esim. viimeinen duunilounas ennen joulua, tai jos asiakkaita viedään lounaalle). 

  Ja kotona tietty sama – otan useinkin lasin viiniä ruuan kanssa. Ja joskus toisen jo sitä valmistaessa. 😀 

  1. Oho, kuulostaa jännälle 🙂 Oon varmaa ollu aina niin ummikko etten vaa oo törmänny tollasiin juttuihin ees aiemmi. Asiakkaiden lounalle viennissä ymmärrän alkoholin erittäin hyvin.

   Kotona otan itse kanssa lasin tai kaksi silloin tällöin. Perjantaisin jopa koko pullon 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *