Ladataan...

Heippa kaikki pitkästä pitkästä aikaa.

Taitaa olla jo yli 2 kuukautta edellisestä postauksesta ja nyt vihdoin on taas aikaa ja etenkin energiaa kirjoitella. Oon ollut viimisen 2 kuukautta enemmän ja vähemmän sairas, joten kirjoittelut jääneet taka-alalle ja oon yrittänyt parannella itseäni. Mulla on ollut täällä nyt kaikki mahdolliset sairaudet, ensin flunssa, jonka jälkeen paha korvatulehdus. Tämän jälkeen sain virtsatieinfektion, jonka jälkeen infektio levisi mun munuaisiin. Nyt kaikki vihdoin kunnossa ja toivon, että tää sairastelukierre oli nyt tässä, joten ei siitä sen enempää :) Mennään siis muihin aiheisiin....

Nyt on jo kolme kuukautta takana täällä oleskelua ja sairastelua lukuunottamatta mulla on mennyt täällä todella hyvin. Oon viihtynyt paremmin kuin koskaan ja mun kielitaito on parantunut täällä huimasti, jonka johdosta lasten kanssakin alkanut sujua paremmin :) Toki edelleenkin on paljon sanoja ja lauseita joita en ymmärrä, mutta alkutaipaleeseen verrattuna mun kielitaidossa on tullut tosi paljon edistystä. On ihanaa, kun alkaa ymmärtämään enemmän mitä lapset puhuvat ja pystyy itsekin vastaamaan lapsille ja selittämään asioita paremmin. Ja tietenkin välillä, kun en kaikkea ymmärrä, niin käytämme edelleen lasten kanssa Google Translatoria :) 

Myös tän kahden kuukauden kirjoitustauon aikana täällä on kerennyt vierailemaan mun pari ihanaa ystävää. Ensin lokakuussa kävi mun vanha koulukaveri, jota en ollut tavannut kuuteen vuoteen ja oli aivan ihana vaihtaa kuulumisia, sillä kuudessa vuodessa meille kummallekkin oli ehtinyt tapahtua vaikka mitä :)  Kävimme yhdessä kiertämässä Sveitsiä mm. Luzernissa ja Rheinfallseilla ja kiertelimme myös pieniä kyliä Ranskan puolella. Ja miksi Ranskan puolella, niin olen löytänyt täältä myös aivan ihanan ranskalaisen miehen ja hänen kanssaan olemme viettäneet nyt lähes kaiken vapaa-ajan yhdessä :) Olen tutustunut hänen ystäviinsä ja perheeseen ja tulemme yhdessä Suomeen joulun aikaan. Oon kyllä aivan korviani myöten rakastunut ja onnellinen! Välillä olen miettinyt miten oon voinut löytää niin ihanan ihmisen mun rinnalle, joka on jaksanut kaikista näistä mun sairauksistakin huolimatta olla mun tukena enemmän kuin tarvisikaan <3

No mutta palatakseni ystäviini :).... Kävimme siis Ranskan puolella Eguisheimissa, Keyserbergissä ja Colmarissa. Kaikki aivan super ihania pieniä paikkoja.

Sain myös toisen ystäväni (parhaan kaverini) tänne vierailulle marraskuussa. Hänen kanssaan käytiin myös Ranskan puolella pienissä kylissä maistelemassa ranskalaisia viinejä.. nam :) Ja tutustuttiin myös Baseliin ja käytiin Herbst Messeillä (syysmessut ennen joulumarkkinoita).

Tänä viikonloppuna mun ihana veli ja hänen tyttöystävänsä vierailivat myös täällä. Oli aivan mielettömän hienoa nähdä pitkästä aikaa, onhan siitä jo yli kolme kuukautta kun viimeksi nähtiin mun veljen kanssa. Kierreltiin yhdessä joulumarkkinoita niin Baselissa kuin Zurichissäkin ja vierailtiin myös mun host perheen luona Sissachissa, jossa tavattiin myös edellinen perheessä ollut Aupair (hänkin suomalainen tyttö) :)

No mutta tää blogiteksti oli nyt tälläinen pieni yhteenveto mun muutamasta kuukaudesta ja nyt lupaan, että kirjoittamistauko ei tule venymään näin pitkäksi :) Kirjoittelen varmasti vielä ainakin ennen joulua blogipostauksen eri joulumarkkinoista mm. Zurich, Basel, Stuttgart ja mahdollisesti myös Colmar ja Strasbourg. 

Nyt leipomaan juttuja joulua varten ja odottamaan mun ihanan äitini saapumista, joka tulee tänne ensi torstaina <3

Ihanaa Joulukuuta Kaikille <3

  

Ladataan...

Ladataan...

Taas ollaan blogin ääressä muutaman viikon tauon jälkeen. Ensimmäinen kuukausi Sveitsissä on nyt takana ja fiilikset on edelleen todella hyvät. Itseasiassa paremmat kuin olisin voinut kuvitellakaan ensimmäisen kuukauden jälkeen. Alun superväsymyskin alkaa pikku hiljaa väistymään ja alan olla taas normaalilla energiatasolla :) 

Viimeksi kirjoitin blogissa siitä, miten meillä täällä on ollut välillä kielen kanssa pieniä hankaluuksia lasten kanssa, mutta nyt sekin on alkanut sujumaan mielestäni paremmin. Näin kuukauden täällä olon aikana olen oppinut saksan kieltä jo hurjasti verrattuna siihen, mistä lähdin liikkeelle. Toki edelleen on aivan super paljon tekemistä siihen, että pystyisi itse tuottamaan kunnon keskustelua tai että ymmärtäisi kaiken mitä ihmiset ympärillä puhuvat. Ja kyllä, kuukauden olen vasta ollut, joten ei stressiä, vaikka itse olenkin ihminen joka vaatii välillä itseltään ehkä jopa liikojakin liian lyhyessä ajassa. Pitäisi osata olla armollinen itseään kohtaan ja antaa aikaa oppimiselle :) 

Nyt olen vihdoin saanut kaikki terveysvakuutuksetkin kuntoon täällä päässä. Pakko todeta tähän väliin, että kaikkien suomalaisten kyllä täytyy olla ylpeitä miten Suomessa meillä on varmasti maailman paras terveydenhuolto systeemi. Täällä asiat on vähän eri tavalla. En valita, etteikö terveydenhuollon taso olisi hyvä, mutta miten kallista täällä on sairastua tai edes mennä kertakäynnille lääkäriin. En edelleenkään ymmärtänyt täysin tätä koko systeemiä, mutta siis mun terveysvakuutus on n. 240CHF kuukaudessa ja jos mulle käy jotain tai joudun menemään lääkäriin jne. niin joudun maksamaan itse aina 2500CHF asti kaiken. Suomessa pääset kunnalliselle lääkärille kuitenkin suhteellisen helposti ja maksat siitä muutaman kympin, täällä et.

No mutta asiasta taas toiseen. Mun ihana ystävä tuli moikkaamaan mua tänne Suomesta viime viikolla ja vietti täällä neljä päivää. Ja pakko sanoa, että oli aivan super ihana olla pitkästä aikaa ystävän kanssa, jutella suomea, nauttia yhdessäolosta, uusista maisemista ja elämyksistä. Oltiin siis ensimmäinen päivä ystäväni kanssa Zurichissä, kierreltiin vähän kaupunkia ja ennen kaikkea höpistiin kaikki kuulumiset. 

 

Olin päättänyt viedä mun ystävän pienelle "hiking tripille", jotta hän (ja myös minä) näkisi sitä OIKEAA ja aivan mielettömän upeaa Sveitsiä :)  Joten heti seuraavana päivänä lähdettiinkin aamusta kohti Luzernea, joka on n. tunnin junamatkan päässä mun kylästä. Sieltä otettiin vene Vitznauhun ja sitten vielä Cogwheel juna Rigi Kaltbadiin. Rigi Kaltbadista lähdettiin nousemaan kävellen kohti Rigi Kulmia. Matka taisi kestää ehkä reilun tunnin kaikkine valokuvineen, mutta oli sitäkin raskaampi, reidit ainakin sai kyytiä, kun lähes tunnin verran oli jatkuvaa ylämäkeä. No mutta huipulle päästiin (1798m) ja sitten vielä päätettiin, että kun niin "kevyesti" meni niin kävellään takaisin Kaltbadiin ja otetaan sieltä vasta juna veneelle. Juna olisi siis vienyt suoraan myös huipulle, mutta haluttiin ystäväni kanssa ottaa reissu myös kuntoilun kannalta, joten käveltiin huipulle ja takaisin. Suosittelen kyllä kyseistä matkaa, jos haluaa pienen kuntoilun samaan reissuun, eikä ajallisesti kuitenkaan vie kovinkaan kauan kävellä Kaltbadista Rigi Kulmiin ja takaisin. Koko reissu siis kotikylältäni vuorille ja takaisin toki vie lähes koko päivän, kun kaikkiin matkoihin menee kuitenkin aikansa.

No mutta me ei suinkaan jätetty meidän kuntoilua siihen, vaan lähdettiin seuraavana aamuna mun kylällä olevalle korkeimmalle huipulle kävellen, toki vain 700m korkeuteen, mutta pelkkää ylämäkeä sekin :) Siinä kuntoilut siltä erää ja lopun ystäväni visiitin ajan kierreltiin Baselia ja käytiin Saksan puolella ostamassa halpoja vaatteita ;)

Mun ihana kotikyläni Sissach

Tässä kaikki tältä erää... Ihanaa lokakuun alkua kaikille.

Rakastan, kun illat alkaa hämärtyä ja pääsen polttamaan kynttilöitä mun huoneessa :)

 

Ladataan...

Ajattelin kirjoittaa teille lyhyesti tästä alun kielimuuriongelmasta. Ajatuksia ja tunteita siitä, millaista on elää perheessä, jossa sua ei ymmärretä sun äidinkielellä ja et pysty ilmaisemaan itseäsi samalla tavalla kuin miten ehkä ilmaisisit asiat, jos saisit sanoa ne omalla äidinkielellä. 

Tää perhe on siis alunperin Saksasta, joten pääasiassa tässä perheessä ne puhuu saksan saksaa, mut lapset toki puhuu myös sveitsin saksaa ainakin kavereiden kanssa. Perheen vanhempien kanssa me ollaan tähän asti puhuttu pääosin englantia, mutta sanotaan, että nyt tällä viikolla vanhemmatkin ovat jo alkaneet puhumaan mulle jonkun verran saksaa. Yleensä ensin vanhemmat sanoo mulle saksaksi jotain ja jollen ymmärrä niin kääntävät sen englanniksi. Tää on mun mielestä aika kiva tapa niin ei jää junnaamaan pelkästään siihen englantiin, koska saksaahan tänne tultiin oppimaan. Perheen lapset eivät juurikaan englantia ymmärrä, joten he puhuvat mulle vain saksaa ja mä niille englantia ja saksaa sekaisin. Näin ollen mun kieli täällä tällä hetkellä on ns genglishtä :D

No mutta sitten näistä ns "kielimuuri ongelmista"....

Perheen pienimmän lapsen kanssa, joka täytti juuri tänään 4 vuotta, meillä ei ole ollut juurikaan mitään ongelmia kielen kanssa. Vaikka aina ei ymmärretäkään toisiamme niin se ei ole haitannut kumpaakaan meistä I think :D Mutta sitten näiden vanhempien poikien kanssa, jotka ovat 6 ja 8 vuotiaita, niin meillä on muutamia kertoja tullut tilanteita, joissa huomataan, että ei vain ymmärretä toisiamme. Välillä sen huomaa poikien ilmeistä, että he vähän jopa turhautuvat, kun en vain ymmärrä mitä he tarkoittavat, vaikka kuinka yrittävät selittää. Toki me ollaan käytetty täällä paljon Google translatoria, jossa on sellainen keskustelu- osio, että kun sanon jotain englanniksi niin se kääntää sen saksaksi. Samoin tällä perheellä on sellainen hmmm en tiedä sen oikeaa nimeä, mutta laite, jolle voit sanoa: "Okey google, spielen Radio Regenbogen" ja sitten se aloittaa soittamaan sitä. Samalla tavalla se toimii kun pojat sanoo laitteelle, että mitä tarkoittaa suomeksi joku sana, niin laite kertoo sen. Mutta vaikka meillä täällä onkin kaikki pelit ja vehkeet, joilla voit kääntää kielen toiselle kielelle, niin varsinkin nuorille pojille joilla on paljon energiaa, niin eivät he jaksa aina keskittyä sellaiseen. :D

Juttelin perheen äidinkin kanssa tästä samasta aiheesta ja hän ei ollut ollenkaan huolissaan, olenhan ollut täällä vasta 11päivää. Itselle se vain tuntuu välillä tosi turhauttavalta myös, kun haluaisit ymmärtää lapsia ja sanoa asioita niin, että hekin ymmärtävät, mutta sun taidot eivät vaan vielä riitä sellaiseen. Ja tietenkin lapsillekkin tämä on uusi tilanne, kun edellinen au pair, joka lähti kaksi päivää ennen kuin minä tulin, osasi kommunikoida heidän kanssaan saksaksi. Uutta siis varmasti meille kaikille ja kaikilta meiltä vaaditaan paljon kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä ennen kuin homma alkaa luistaa kunnolla.

No mutta tälläinen lyhyt purkautuminen tässä kohtaa :D

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

Pages