Superhyvää raakasuklaata mulpereilla, kiitos.
Mmmmmm.. Suklaa…
Siirryttyäni uuteen ruokavaliooni on kaikenlaisten herkkujen syönti vähentynyt lähelle nollaa. Syynä tähän on lähinnä se, että ruokaa pitää muutenkin syödä ihan koko ajan ja määrät ovat aika suuria. Mieliteoille ei tällöin vaan jää kauheasti tilaa. Raakasuklaa onkin ollut muutoksen jälkeen ainoa herkku, mihin tartun silloin tällöin. (Paitsi ExtremeRunin jälkeen ;))
En ala sen kummemmin kertoa raakasuklaasta, sillä sen ovat tehneet jo monet ennen minua.
Nopeana kertauksena raakasuklaa on: erittäin ravinnerikasta, energisoivaa ja nannaa. Suklaa valmistetaan matalassa lämpötilassa (alle 45 astetta), etteivät sen ravinteet tuhoudu. En ole mikään raakaruokahifistelijä, vaikka sellaisia arvostankin, enkä pohdi sen kummemmin raaka-aineiden ideaalista suhdetta. Kun kaikki yhteen sekoitetut aineet ovat tavalla tai toisella terveyttä edistäviä, ei voi mennä kauheasti metsään, vai?
Olen syönyt raakasuklaata säännöllisen epäsäännöllisesti varmaan pari vuotta, mutta yleensä jonkun toisen valmistamana, tai kaupasta ostettuna. Maut ja koostumukset ovat vaihdelleet mutta ongelma on ollut sama: Jos tuote on hyvä, hinta on korkea ja saatavuus huono.
Piti siis ottaa ohjat omiin käsiin! Tässä siis teille mun tämänhetkinen lempiresepti, mistä suklaata riittää yhdelle henkilölle pariksi viikoksi.
Kaikki mitat ovat summamittaisia, eivätkä määrät ole niin justiinsa! Varsinkin nuo ”lisukkeet”, eli kaikki plusmerkin jälkeiset aineet voi joko jättää kokonaan pois, tai lisäillä mukaan pähkinöitä tai mitä tahansa sielu sietää. (Toimisikohan pekoniraakasuklaa?)
- n. 100g kaakaomassaa raastettuna, pieneksi paloiteltuna tai jauhettuna (CocoVi)
- n. 1dl kaakaovoita (CocoVi)
- n. 1tl kalaharin suolaa (CocoVi), tai vuorisuolaa
- n. 0,5dl suklaapakkausta (Puhdistamo)
- n. 1dl kookosöljyä (Dr. Goerg)
- n. 1 iso ruokalusikallinen pastöroimatonta hunajaa (Pesosen mehiläistarhat)
+
- n. 1-2dl mulpereita, osa hienoksi blendattuna antamassa makeutta, osa isompina paloina (CocVi)
- 0,5-1dl luomukookoshiutaleita (ADUKI)
- n. 2dl POP Amaranttia (Inka Gourmet)
+
- ihan mitä ikinä keksit sekaan heittää
Kaakaomassan pieniminen on hieman ärsyttävää ja sotkuista, joten olen surauttanut sen jauheeksi pikkublenderillä. Samaan blenderiin päätyvät myös pinenemmäksi muuttuvat mulperit!
Lisää ensimmäisenä vesihauteessa uiskentelevaan metallikulhoon perusmassan aineet. Metallikulho on kiva, koska se johtaa lämpöä paremmin ja homma on luonnollisesti nopeampaa. Tässä kuva mun high tech gourmet -keittiöstä työn touhussa. Välineistöä ei juurikaan tarvita!
Itse käytän vesihauteessa vesihanan kuumaa vettä, ettei lämpötila nouse esim. hellalla liian korkeaksi. Hanaveden kuumin lämpötila on 50 ja 60 asteen välissä, mutta itse en odota, että vesi on höyryävää. Haude jäähtyy koko ajan, eli pelkoa massan liiallisesta kuumenemisesta ei ole.
Sulata ja sekoittele massaa niin kauan, että se on täysin juoksevaa ja sattumatonta (5-10min). Tässä aineet heti sekoittamisen jälkeen. Valkoiset kaakaovoipötköt sulavat kyllä täysin juokseviksi, kunhan maltat sekoitella ja odottaa.
Itseltäni usko meinasi ensimmäisellä kerralla loppua, mutta mä olenkin tätä kärsimätöntä nykypolvea.
Tämän jälkeen lisää sulamattomat raaka-aineet ja sekoita massa tasaiseksi. Kannattaa sekoittaa pari kertaa kiellon päälle ja vielä yhden kerran sitten, kun olet kumonnut massan astiaan, sillä ainekset saattavat erottua toisistaan. Mia-Elina tietää kertoa, että soijalesitiinillä aloittelijakin saa massasta tasaisempaa!
Amarantti POPit kyllä tahtovat aina nousta hieman pintaan, mutta se ei makuelämykseen vaikuta, vaan lopputulos on jopa kauniimman näköinen.
Kun suklaatahna on valmista, kumoa se haluamaasi astiaan ja ripottele pinnalle vielä hieman lisää kalaharinsuolaa. Suolaiset sattumat ovat tämän reseptin ”suola”… Vitsi oli muuten omakeksimä.. Siirrä astia tämän jälkeen pakastimeen jähmettymään n. 30min ajaksi.
Pakkasesta pelastamisen jälkeen irroitan suklaan muotistaan yleensä työntämällä ohuen metallisen paistilastan suklaan reunan ja vuoan väliin. Yleensä suklaa nousee irti kauniina levynä yhdellä yrityksellä! Tämän jälkeen voitkin paloitella levyn ja ottaa testipalasen – tai kaksi… Tai siis viisi.
Paloittelun jälkeen suklaa kannattaa säilyttää jääkaapissa ja nautiskella kun sitä tarve vaatii. Itse saan parista palasesta päälle todella hyvän treeniboogien, ja onpa tästä haettu energiaa myös siivouksen aloittamiseen!
Kannattaa toki muistaa, että vaikka ainesosat ovat hyviä, on tämä silti suklaata. 200g yhdellä istumalla ei välttämättä ole pelkästään positiivinen juttu, vaan kaloreita kertyy aika tavalla. Kohtuus kaikessa, tietävät fiksummat!
Supernannaa Snickers-henkistä herkkua tästä saa, kun lisää palan pinnalle vielä nokareen maapähkinävoita ja ripauksen suolaa! Huhhuh, sanon minä.
p.s. Ennen kuin ravintovalmentaja repii pelihousunsa ja luulee minun kirmaavan ympäri asuntoa suupielet suklaan tahrimina, tarkennan, että syön tätä herkkua korkeintaan muutaman palan päivässä, yleensä ennen treeniä :)
p.p.s. Raakasuklaamassa EI VÄLTTÄMÄTTÄ ole kovin hyvää ennen jähmettymistään.. Älä siis pety, jos suunnittelit nuolevasi kulhon reunat, vaan odota kiltisti se 30min.
p.p.p.s. Kaikki raaka-aineet löytyvät 100% varmasti esim. Ruohonjuuresta, mutta myös suuremmat marketit voivat yllättää tarjonnallaan