Erytrioli makeuttajana – Uhka vai mahdollisuus?

ks5.jpg

Ystäväni kysyi pari viikkoa sitten, tietääkö joku jotain karppisokerista, eli erytriolista. Nimi oli tuttu, ja olin joskus hypistellyt pussia Ruohonjuuren hyllyssä, mutta pienen briiffauksen jälkeen kiinnostukseni oikeasti heräsi. Kyseessä on lähes kaloriton makeutusaine, joka on koostumukseltaan melkein identtistä kidesokerin kanssa.

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

ks2.jpg

Erytrioli on sokerialkoholi, eli eräänlainen polyoli, kuten vaikka ksylitoli, sorbitoli tai glyseroli. Sitä löytyy myös luontaisesti pieniä määriä eri hedelmistä ja sienistä, sekä fermentoiduista tuotteista kuten viineistä. Elintarvikkeena myytävä erytrioli valmistetaan käymisprosessilla rypälesokerista. Valmistunut tuote suodatetaan, kuivataan ja kiteytetään, jolloin lopputuloksena on ”pyöreää sokeria”.

Makeudeltaan se on merkistä riippuen 60-80% tavalliseen kidesokeriin verrattuna, mutta vähäsokerisella ruokavaliolla elävän suussa maku on aivan tarpeeksi makea. Suutuntuma on hauskan viileä, ja joku on kuvannut sitä jopa minttuiseksi. Itse en tällaista ole aamiaispannarini päältä huomannut.

Karppisokeria voi käyttää tavallisen sokerin tavoin kaikkeen leivontaan ja ruuanlaittoon, mutta näitä ominaisuuksia en ole vielä kokeillut. Hiivalla nostatettujen leipomusten kohdalla kohoamisaika on tavallista pidempi.

 

ks4.jpg

Sokerialkoholeista erytrioli on kaikista matalakalorisin, sekä parhaiten ruoansulatuksen siedettävissä. Tuote ei imeydy suolistossa käytännössä laisinkaan, jolloin se on entistä kalorittomampaa ja poistuu kehosta hyvin vaivattomasti ulosteen mukana (mmm..). 

Erytrioli ei myöskään aiheuta ikäviä laksatiivisia vaikutuksia, paitsi suurissa määrin käytettynä. EU ei esimerkiksi ole hyväksynyt erytriolia virvoitusjuomien makeuttajaksi ainakaan vielä, koska lapset saattaisivat saada ikäviä sivuvaikutuksia juotuaan n. 600ml sillä makeutettuja tuotteita. Aikuisella tämä määrä tulisi täyteen huomattavasti myöhemmin – toki ihmisestä riippuen. Itsehän en voi syödä ksylitolipurkkaa kahta palaa enempää, tai olen lattialla solmussa 😀  Jos käyttäjä siis kärsii jo valmiiksi vatsavaivoista, ei tätäkään makeuttajaa kannata käyttää ylenpalttisesti. 

 

ks3.jpg

Japanissa erytriolia on käytetty jo parinkymmenen vuoden ajan ongelmitta, ja sen käyttö yleistyy koko ajan ympäri maailmaa. Mitä enemmän yritän etsiä tietoa ja kritiikkiä valmisteesta, sitä vakuuttuneemmaksi tulen siitä että sokerin korviketta kaivatessani valitsen tämän! Kerrataan vielä:

 • Lähes kaloriton, ei imeydy
 • Sokerin kaltainen koostumus
 • 60-80% sokerin makeudesta
 • Ei aiheuta laksatiivisia ongelmia, paitsi suurissa määrin käytettynä
 • Hammasystävällinen (tutkimuksissa jopa ksylitolia parempi suoja hampaille)
 • Makeutusaineista lähimpänä sokerin makua (hieman viileämpi suutuntuma)

Ylettömän makeiden ruokien syöminen aiheuttaa monilla lisääntynyttä makeanhimoa, eli turha innostua ja ajatella syövänsä tästä lähtien pelkästään erytriolikuorrutettua sapuskaa 🙂

 

ks.jpg

Suomesta Karppisokeria saa ainakin YesDelin pakkaamana. Itse olen nähnyt sitä luontaistuote- ja ekokaupoissa, sekä suuremmissa marketeissa.

Kommentit (16)
 1. erytriToli

  …että jos kirjoittelee, niin kirjoittelis sitten oikein…

 2. pikku-leena
  17.4.2018, 07:29

  Olin innoissani kun löysin tämän karppisokerin…………. Mutta maku olikin aivan jäätävä. Leivoin kokeeksi viikunakakun ja puolikkaan palan jälkeen tulin todella huonovointiseksi. Lopulta oksensin kaiken ulos. Aika erikoista kun olen elämäni aikana oksennellut alle 10 kertaa ( nyt 66v).
  Tähän mennessä olen käyttänyt intiaanisokeria samalla reseptillä leipoessa, ilman minkäänlaisia ongelmia, joten takaisin siirtyminen edessä. Ei tullut karppisokerista meidän makeuttaja.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *