Jälkiruokaviikko: Raakasuklaamousse!
Tällä viikolla meidän radio-ohjelma Supersunnuntain Rottakoe 2.0 -osiossa napsahti melkoisen ikävä nakki – tehkää päivittäin joku jälkiruoka! Tällä viikolla blogi tulee siis olemaan täynnä raakajälkkäreitä. Ensimmäiseksi suunnittelin tekeväni vähän vanukasta, mutta kun Nata ja Jenny huristelivat mun luokseni viettämään iltaa, muistin lukeneeni joskus raakasuklaamoussesta, jonka pohjana on avokado.
Sanon jo nyt, että tämän viikon reseptit ovat joko suoria kopioita, tai muunnoksia muualta raakamaailmasta bongatuista jälkkäreistä! Aina jos ja kun muistan lähteen, linkkaan reseptin alkulähteille. Jos kyseessä on joskus läpi lukemani resepti, josta on jäänyt päähän vain ainesosia ja loppu on oman mielikuvitukseni tuotetta, ei linkkejä välttämättä löydy.
Jos joku resepteistäni siis näyttää sinun tai lempibloggaajasi käsialalta, hihkaise asiasta kommenttiboksissa – tahdon löytää takaisin näihin blogeihin!! 😀
Raakasuklaamousse 3 hengelle – valmistusaika n. 10min
- 3 pientä tai 2 suurta kypsää avokadoa
- 1 – 1,5dl kookoskermaa
- 4rkl raakakaakaojauhetta
- 1-2rkl Carob-jauhetta
- 1-2rkl hunajaa
- Ripaus suolaa
- Ripaus vaniljaa
Valmistus on näinkin hankalaa: Laita kaikki aineet blenderiin ja surauta ne tasaiseksi massaksi. Tarkista makua, ja lisää mausteita ja jauheita mielesi mukaan. Muista kuitenkin, että suklaan maku korostuu, kun jälkkäri jähmettyy hieman! Kaavi tarjoiluastiaan/-astioihin ja siirrä jääkaappiin noin tunniksi jähmettymään.
Päälle kannattaa heittää mitä tahansa hieman kirpeitä marjoja. Mä valitsin tietysti mummin poimimat SUPERmarjat, eli tyrnit 😉
Jos en olisi tiennyt moussen koostuvan pääasiassa avokadosta, olisi huijaus mennyt täydestä. Ihmeteltiin porukalla, mihin se vihreä hedelmä oikein katosi!
Lopputulos on tajuttoman täyteläinen, äärimmäisen suklainen ja puhtaasti nautinnollinen. Suosittelen!
Mitä on carob-jauhe ja voiko sitä korvata millään? Vaikka kyläkauppamme valikoima on laaja, en luota siihen että kyseistä tavaraa löytyy tähän hätään. En ole noihin raakasekoiluihin oikein vielä päässyt kärryille mutta tämä ohje vaikuttaa tarpeeksi yksinkertaiselta. Carob-jauhe on nyt minun ja suklaamoussen välillä.
Carob on vienosti kaakaojauheen makuinen, mutta hieman makeampi ja edukas tavara! Pärjäät oikein hyvin ilman, pistät vähän lisää hunajaa ja kaakaota vaan 🙂
Miten esimerkiksi raakakaakaojauhe eroaa tavallisesta kaakaojauheesta..? Näin vieläkin hieman tiedottomana kaikista raakasuklaista ja muista hypetyksistä olisi mielenkiintosta jos tekisit vaikka tarkemman postauksen vielä, että ihan näin tumpelokin tajuaa mikä näissä nyt niin kiehtoo ja on erilaista, parempaa..? 😀
Nyrkkisääntönä erona on se, ettei raakatuotteita ole missään vaiheessa lämpökäsitelty. Näin tuote säilyy lähempänä alkuperäistä muotoaan ja sen ravinteet ja hyvät yhdisteet säilyvät ja pääsevät elimistöösi asti. Tai siis, näin me hihhulit ainakin väitämme 😉
Raaka kaakao on ihan älyttömän antioksidanttipitoista, ja monet kokevat sen todella piristäväksi yhdisteeksi. Siitä saa tämän lisäksi vielä esim. magnesiumia, rautaa, kromia ja sinkkiä!
Tavallisesti kaakao siis kuumennetaan ennen käyttöä yli 100 asteen lämpötiloissa, siitä erotetaan rasvaa ja tämän jälkeen sekaan lisätään sokeria, maitojauhetta, säilöntäaineita yms., jonka jälkeen tuloksena on sellainen kaupasta löytyvä ”lasten kaakaojauhe”.
Toivottavasti sait tästä jotain osviittaa!