Lisäravinteeni B:stä Ö:hön

cla4.jpg

Lisäravinteet, palautusjuomat, superfoodit yms. jakaa mielipiteitä kuin Mooses punaisen meren konsanaan.

Mä juon palautusjuomaa (tästä myöhemmin), mä syön säännöllisesti ja monipuolisesti, juon paljon vettä ja syönpä myös päivässä sen suositellun puoli kiloa kasviksia! Sen takia mä olen alkanut myös täydentää ruokavaliotani sellaisilla lisäravinteilla, joista toivon olevan itselleni ja keholleni hyötyä.

Onko niistä? Kuka tietää, mutta ainakaan mun olo, virkeystila, palautuminen yms. ei ole huonontuneet niiden syömisen aikana. Placebo-efekti on tutkitusti todella toimiva 😉

 

cla3.jpg

Mä olen ollut aina vähän huono syömään mitään pillereitä, mutta nykyään kippaan tuon yllä näkyvän kourallisen kitaani joka aamu.

Jossain vaiheessa mua mietitytti älyttömästi keskustelu synteettisistä vs. luonnollisista vitamiineista. Mä olen antanut itseni rauhoittua ja ajatellut, että askel kohti parempaa kokonaisuutta on aina askel lähemmäksi tavoitetta, vaikkei ihan kaikkea pystyisikään tekemään ”täydellisesti”. 

Siksi siis olen napsinut apteekeista ja luontaistuotekaupoista mukaan vähän sikin sokin juttuja, jotka ovat tuntuneet tarpeellisilta. Yhdellä monivitamiinilla voisin varmaan korvata puolet jutuista, mutta ehkä juuri purkkirivistö on se, mikä muistuttaa mua joka aamu pillereitä popsimaan.

Mitä kaikkea mä siis vedän napaani:

 

cla1.jpg

B-vitamiini

 • Kala-kasvissyöjänä mulla oli välillä vaikeuksia saada kaikki B-vitamiinit. Tässä valmisteessa on mun mielestä hyvä combo ja tarpeeksi reilu annostus
 • B-vitamiinia saa yleensä ihan tarpeeksi perusravinnosta, mutta mä haluan varmistaa, että proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihdunta mun kehossa on parhaimmillaan ja että pysyn virkeänä! 
 • Jenkeissä muuten myydään energiashotteja, joissa on älytön määrä eri B-vitamiineja, joiden pitäisi piristää 5h ajan

 

D-vitamiini

 • D-vitamiinia mä syön nykyään 100µg, sillä uskon vahvasti Suomen virallisten suositusten olevan varsinkin pimeän talven aikana alakanttiin. Yliannostuksista voidaan alkaa puhua jossain 1000-2000µg alueella, eli D:tä naamaan ihmiset!!
 • D-vitamiinilla ja sen puutoksella on viime vuosina todettu olevan yhteys suureen osaan yleisiä sairauksia, kuten: osteoporoosi, sydän- ja verisuonitaudit, MS-tauti, reumataudit, metabolinen oireyhtymä ja aikuisiän diabetes. Mä syön siis jatkossakin D-vitamiinini kuuliaisesti.

 

Sinkki 

 • Sinkki ei varastoidu kehoomme, eli sitä pitää saada päivittäin. Vakava puutostila on Suomessa todella harvinainen, mutta lievästä puutteesta saattaa aiheutua ärsyttävää pikkuvaivaa. Puutoksen toteaminen on todella vaikeaa, mutta syöminen helppoa!
 • Elimistö tarvitsee myös ylempää löytyvää B6-vitamiinia hyödyntääkseen sinkkiä
 • Sinkki parantaa vastustuskykyä ja edistää haavojen paranemista
 • Se myös parantaa hiusten, kynsien ja ihon terveyttä – kyllä kiitos!
 • Sinkki osallistuu kehossamme noin 90 eri entsyymin toimintaan, eli se on melkoinen monitoimituote ^_^

 

cla.jpg

CLA eli Konjugoitu linolihappo

 • Tämä tuote on hyvin kiistanalainen hyödyllisyytensä suhteen, mutta jälleen kerran – ei siitä ainakaan ole mitään haittaa! 
 • CLAn pitäisi lisätä elimistön lipolyysiä, eli rasvojen palamista. Varsinkin miinuskaloreilla tuotteen pitäisi siis tehostaa sitä, että kropasta palaa rasvaa lihaksen sijaan.
 • CLA on ainoa lisäravinne, mitä syön kahdesti päivässä, jolloin päiväsaanti nousee suositeltuun 3200mg

 

Priorin

 • Ostin joskus muutama vuosi sitten Priorinia, kun hiukset olivat pilalla. Arvatkaa söinkö kuuria loppuun? No nyt syön 😀
 • Priorinin on siis ravintolisä, missä on valikoima hiusten terveyttä ja kasvua boostaavia ainesosia. Katsotaan, millainen liehuletti mulla on kesällä!

 

cla2.jpg

Vihreä Tee-kapselit

 • Vihreän teen ja sen katekiini EGCG:n on tutkittu kohottavan termogeneesiä, lisäävän energiankulutusta sekä rasvan käyttöä energiaksi. CLA:n kanssa käytettynä toivon tämän olevan supercombo rasvan tirisemiseen 😉 Fastin kapseleissa Vihreä tee -uutetta on 700mg, mistä puolet on tätä EGCG:tä 
 • Rasvanpoltto-ominaisuuksiensa lisäksi kapseleissa on reippaasti antioksidantteja, saattavat vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, hidastaa aivojen rappeutumista (taitaa olla jo myöhäistä :D) ja parantaa insuliiniherkkyyttä
 • Vihreää teetä voi toki myös juoda ja itse teen mieluusti molemmat!

 

Magnesium

 • Miksiköhän mä syön magnesiumia.. En ole ihan varma 😀 Ainakin se ehkäisee osteoporoosia, parantaa fyysistä suorituskykyä, hoitaa sydänlihasta ja lisää vastustuskykyä. Kai siinäkin on jo tarpeeksi?
 • Magnesium myös estää lihaskramppeja ja parantaa kalsiumin imeytymistä
 • Magnesiumin puutostila on harvinainen, mutta urheilijoilla sen tarve lisääntyy, sillä sitä poistuu kehosta hikoilun mukana

 

E-EPA, eli Omega-3 + D-vitamiini

 • Omega-3-rasvahappojen on tutkittu auttavan sydän- ja verisuoniterveyttämme. Tämän lisäksi tuotteen epäillään lievittävän ja estävän masennusta, mikä ei koskaan ole kaamoksen aikaan huono juttu.
 • Me myös syömme suhteessa aivan liikaa Omega-6-rasvahappoja, jolloin näiden kahden välinen suhde ei ole lähelläkään toivottua 1:1. Omega-6:sta on piilossa vähän kaikkialla, varsinkin valmistuotteissa, mihin se piiloutuu usein nimellä kasviöljy. Omega-3:sta napsimalla suhteet heilahtavat oikeampaan suuntaan 🙂
 • Mulle ehkä tärkeintä on se, että Omega-3:lla on havaittu lihaskasvua, -palautumista, sekä reaktionopeutta lisäävää vaikutusta.

 

kookos.jpg

Neitsytkookosöljy

 • Viime vuosina melkoisessa ryöpytyksessä ollut kookosöljy on mulla käytössä aamuin illoin. Vetäisen reilun ruokalusikallisen, koska haluan uskoa sen rasva-aineenvaihduntaa boostaavaan vaikutukseen
 • Kookosöljyä voi käyttää myös ihon- ja hiusten hoidossa, ruoanlaitossa ja käsittääkseni myös deodoranttina.. Itse olen pitäytynyt tässä sisäisessä käytössä.
 • Lisäinfoa löytyy vaikka täältä.

Ihminen pärjää varmasti loistavasti ilman kaikkea tätä, enkä tosiaan ole lisäravinteiden suhteen minkäänlainen asiantuntija, vaan kokeilija ja fiilistelijä :).

Tämän takia mahdollisen ”TÄSTÄ JA TÄSTÄ EI OLE MITÄÄN HYÖTYÄ VAAN OIKEASTAAN HAITTAA, MINÄ KYLLÄ TIEDÄN KOSKA (argumentti X)!!” -kommenttien ilmestyessä en osaa vastata oikein muuta, kuin että mä teen miten mä teen, tehkää te niinkuin itse haluatte ^_^

 

p.s. Tulevaisuudessa haluan olla Hannamari ja tietää myös vaihtoehdoista paljon enemmän! Se tosin vaatisi myös hetkittäisen asuinkumppanin innostusta.. Askel kerrallaan 😉

Kommentit (20)
 1. Kookosöljyn syönti kannattaa aloittaa tosi pienillä määrillä koska se aiheuttaa herkillä etomista ja oksentelua/ tai ripulia. pidän itsekin kookoksen mausta mutta ruokalusikallinen saa jo aika kuvottavan olon.

  Jos sulla on jonkun vitamiinin puutos niin tottakai vitamiinin syöntia auttaa siihen. lääkärit suositteleveat nykyään hyvin usein ainakin d-vitamiinia purkista siis myös aikuisille. Niin myös minun lääkärini, vaikkei siihen liittyviä oireita ollutkaan.

  Luontaistuotteiden pitkäaikainen käyttö saattaa rasittaa maksaa, mutta veikkaisin että vitamiinit ja kalaöljyt eivät pahemmin.

  Kannattaa vaan välttää syömästä rasvaliukoisia vitamiineja liian monesta eri pilleristä päällekkäin, sillä nehän varastoituu kehoon.

 2. Helinäkeiju81
  11.4.2013, 08:04

  Hei, kommentti tulee hieman jälkijunassa, mutta laitanpa kuitenkin. 🙂 Eli rasvanpolttopillereitä ja rasvaliukoisia ravintolisiä, kuten D-vitamiini ja omegaa ei kannata ottaa yhtä aikaa. CLA vaikeuttaa myös näiden rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä. Itse olen ratkaissut asian niin, että otan D-vitamiinin ja omegan illalla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *