Luomu-mantelivoita kotikonstein!

Elämäni Kunnossa

Olen ihan mantelipäissäni täällä. Manteleita siellä ja täällä - kunhan vaan eivät joudu sellaisenaan suuhun! Mantelin koostumus on mielestäni epämiellyttävällä tavalla lohkeava, joten nautin omani mieluiten tahnana, eli mantelivoina. 

Bionalla on ehdottomasti parhaan makuinen tahna, mutta kun tätä herkkua käyttää yhtä paljon kuin minä, tulee touhu hiljalleen kalliiksi... 

Mulla on jostain Ruohonjuuren alesta ostettu mantelipussi, jonka "parasta ennen" päivämäärä kolkuttelee ovelle joskus myöhemmin keväällä. Ajattelin kerrankin olla fiksu, ja käyttää herkut pois ennen kuin on pakko. 

Kilon pussi maksoi muistaakseni n. 20€, ja siitä olen tehnyt yhtä jos toista! Olen yrittänyt prepata kaikkien pähkinöiden sekä mantelien liottamisessa, mutta mantelit ovat varmaan ainoat, jotka olen liottanut aina. Se on hommana muuten helppo:

  • Ensin huuhdellaan manteleita kunnes niistä ei enää irtoa pölyä ja muuta moskaa.
  • Sitten kipataan ne ison kulhon pohjalle ja kaadetaan päälle reilusti vettä (itse käytän suodatettua) ja suolaa, jos siltä tuntuu.
  • Astia peitetään liinalla ja siirretään likoamaan.
  • Jos mahdollista, vaihda vesi 3-4h välein - se on todennäköisesti muuttunut hieman rusehtavaksi.
  • Liota manteleita yhteensä 8-12h!

Lopuksi huuhtelen mantelit uudestaan, ja heitän ne uuniin kuivumaan matalassa lämpötilassa luukku hieman auki. Tällä kertaa myös paahdoin mantelisatsin, koska tahdoin mantelivoihin hieman enemmän makua.

 

Siinä ne sitten ovat, jauhamista odottamassa. Käytän kaikkeen tekemiseeni Four Sigma Foodsin Gizmo-blenderiä, josta löytyy tehoja vaikka muille jakaa! Kaipailen kyllä hieman jotain pientä monitoimikonetta, johon saisi vaihdettua erilaisia teriä yms. Blenderin ainoa huono puoli on se, että sen "sokeisiin kulmiin" jää välillä jauhamatonta tavaraa, ellei seosta kaavi välissä tasaiseksi.

Mantelien kannattaa muuten antaa jäähtyä kunnolla ennen blenderiin kaapimista!

 

Mantelien muuttuminen kokonaisista jauheeksi ja siitä voiksi kestää Gizmolla noin 3min. Lopullisessa tuotteessa öljy alkaa irrota ja massa muuttuu ihanan kiiltäväksi ja toffeisen näköiseksi. 

Valmiin tahnan voi kaapia lasipurkkeihin ja siirtää jääkaappiin - kunhan olet tehnyt pienen maistotoimenpiteen ;) Itse en lisännyt sekaan mitään, koska suolaa ym. saa saina lisättyä valmiiseen ruokaan tarvitessa.

 

Olo oli muuten purkkeja pidellessä melko pollea. Tässä sitä vaan jauhetaan mantelit voiksi tuostanoin vaan! DIY-ihmisen elämä ei taidakaan olla kovin hankalasti saavutettavissa.

p.s. Pakko ehkä mennä tekemään pieni testimaisto taatelien kanssa ;)

Kommentit

Tuuti (Ei varmistettu)

Mikä tuon liottamisen funktio oikein on?

Saara S.
Saara Sarvas

Pääsyy lienee se, että pähkinät aktivoidaan ja niitä "lepotilassa" pitävät entsyyminestäjät huuhdotaan pois :) Tämän jälkeen ovat huomattavasti paremmin sulavaa tavaraa ja kroppa saa niistä enemmän iloa irti!

Anneli123 (Ei varmistettu)

Mistähän noita Gizmoja oikein saa? En ainakaan pienellä googlettelulla löytänyt, ja FSF sivu jonne ohjautui oli alhaalla.

Saara S.
Saara Sarvas

Ounou, onkohan Gizmot loppu?? >:(( Tosi harmi, kun kyseessä on niin mahtilaite.. Four Sigma Foodsin asiakaspalvelusta varmasti osaavat kertoa asiasta minua enemmän!

roonis (Ei varmistettu)

Oijoi, kuulostaapa hyvältä! Manteleiden paahtaminen: kauan ja missä lämpötilassa? nimim. käräytän ne varmasti. :D

Saara S.
Saara Sarvas

Haha :D Mä kuivatin ensin noin tunnin verran niin että uunissa 75 astetta ja luukku auki kiilattuna. Sen jälkeen 15-25min 150 asteessa, ensin 15min jälkeen tsekaten ja sen jälkeen vieressä vahdaten. Välillä kannattaa avata luukkua ja tutkia tilannetta!

Hosuli
Hömppäblogi

 

Uuu, kuulostaa herkulta! Minkä kaiken kanssa sää tuota syöt? Hedelmien?

Kommentoi