Luomu-mantelivoita kotikonstein!

manteli2.jpg

Olen ihan mantelipäissäni täällä. Manteleita siellä ja täällä – kunhan vaan eivät joudu sellaisenaan suuhun! Mantelin koostumus on mielestäni epämiellyttävällä tavalla lohkeava, joten nautin omani mieluiten tahnana, eli mantelivoina. 

Bionalla on ehdottomasti parhaan makuinen tahna, mutta kun tätä herkkua käyttää yhtä paljon kuin minä, tulee touhu hiljalleen kalliiksi… 

Mulla on jostain Ruohonjuuren alesta ostettu mantelipussi, jonka ”parasta ennen” päivämäärä kolkuttelee ovelle joskus myöhemmin keväällä. Ajattelin kerrankin olla fiksu, ja käyttää herkut pois ennen kuin on pakko. 

Kilon pussi maksoi muistaakseni n. 20€, ja siitä olen tehnyt yhtä jos toista! Olen yrittänyt prepata kaikkien pähkinöiden sekä mantelien liottamisessa, mutta mantelit ovat varmaan ainoat, jotka olen liottanut aina. Se on hommana muuten helppo:

  • Ensin huuhdellaan manteleita kunnes niistä ei enää irtoa pölyä ja muuta moskaa.
  • Sitten kipataan ne ison kulhon pohjalle ja kaadetaan päälle reilusti vettä (itse käytän suodatettua) ja suolaa, jos siltä tuntuu.
  • Astia peitetään liinalla ja siirretään likoamaan.
  • Jos mahdollista, vaihda vesi 3-4h välein – se on todennäköisesti muuttunut hieman rusehtavaksi.
  • Liota manteleita yhteensä 8-12h!

Lopuksi huuhtelen mantelit uudestaan, ja heitän ne uuniin kuivumaan matalassa lämpötilassa luukku hieman auki. Tällä kertaa myös paahdoin mantelisatsin, koska tahdoin mantelivoihin hieman enemmän makua.

 

manteli4.jpg

Siinä ne sitten ovat, jauhamista odottamassa. Käytän kaikkeen tekemiseeni Four Sigma Foodsin Gizmo-blenderiä, josta löytyy tehoja vaikka muille jakaa! Kaipailen kyllä hieman jotain pientä monitoimikonetta, johon saisi vaihdettua erilaisia teriä yms. Blenderin ainoa huono puoli on se, että sen ”sokeisiin kulmiin” jää välillä jauhamatonta tavaraa, ellei seosta kaavi välissä tasaiseksi.

Mantelien kannattaa muuten antaa jäähtyä kunnolla ennen blenderiin kaapimista!

 

manteli5.jpg

manteli6.jpg

manteli3.jpg

Mantelien muuttuminen kokonaisista jauheeksi ja siitä voiksi kestää Gizmolla noin 3min. Lopullisessa tuotteessa öljy alkaa irrota ja massa muuttuu ihanan kiiltäväksi ja toffeisen näköiseksi. 

Valmiin tahnan voi kaapia lasipurkkeihin ja siirtää jääkaappiin – kunhan olet tehnyt pienen maistotoimenpiteen 😉 Itse en lisännyt sekaan mitään, koska suolaa ym. saa saina lisättyä valmiiseen ruokaan tarvitessa.

 

manteli1.jpg

Olo oli muuten purkkeja pidellessä melko pollea. Tässä sitä vaan jauhetaan mantelit voiksi tuostanoin vaan! DIY-ihmisen elämä ei taidakaan olla kovin hankalasti saavutettavissa.

p.s. Pakko ehkä mennä tekemään pieni testimaisto taatelien kanssa 😉

hyvinvointi liikunta
Kommentit (7)
  1. Uuu, kuulostaa herkulta! Minkä kaiken kanssa sää tuota syöt? Hedelmien?

  2. Oijoi, kuulostaapa hyvältä! Manteleiden paahtaminen: kauan ja missä lämpötilassa? nimim. käräytän ne varmasti. 😀

    1. Haha 😀 Mä kuivatin ensin noin tunnin verran niin että uunissa 75 astetta ja luukku auki kiilattuna. Sen jälkeen 15-25min 150 asteessa, ensin 15min jälkeen tsekaten ja sen jälkeen vieressä vahdaten. Välillä kannattaa avata luukkua ja tutkia tilannetta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *