Maaginen musiikki – Laillista dopingia

koss2.jpg

Musiikki on minulle erottamaton osa urheilusuoritusta. Pahimpia ensimmäisen maailman ongelmiani ovatkin esim. ne hetket kun olen unohtanut muuttaa uuden soittolistan offline -tilassa toimivaksi ja musiikki pätkii treenin aikana… Tai ne, kun unohdan kuulokkeet kotiin. Niin tai varsinkin ne, kun lempikuulokkeet hajoavat kesken intervallitreenin! ARGH!!

Useat eri tutkimukset ja niistä kertovat artikkelit vahistavat näkemystäni siitä, miten paljon musiikki voi treenisuoritusta parantaa. 

 

 

Eräässä tutkimuksessa koehenkilöt polkivat kuntopyörällä kolmena eri kertana. Kappaleet olivat jokaisella kerralla samoja, mutta tempoa muutettiin kahdella jälkimmäisellä kerralla 10% alkuperäistä hitaammaksi, tai nopeammaksi. Muutoksista ei kerrottu koehenkilöille.

Kun musiikkia hidastettiin, myös polkemisvauhti ja syke hidastuivat. Luonnollisesti, myös tempon nopeuttaminen aiheutti samankaltaiset muutokset: Polkeminen oli vauhdikkaampaa ja syke korkeammalla. 

Vauhdikkaampi musiikki ei tehnyt kovemmasta treenistä miellyttävämmän tuntuista, mutta motivoi treenaamaan kovaa ja auttoi epämiellyttävien tunteiden hyväksymistä.

 

 

Aivomme seuraavat luonnostaan rytmiä ja kävely ja juokseminen oikean biisin tahtiin tuntuu parhaimmillaan suoraan musiikkivideosta tai urheilumainoksesta leikatulta täydelliseltä pätkältä. Musiikin avulla kestävyys voi lisääntyä jopa 15%!

Aika siistiä.

Itse saan konkreettisimman hyödyn musiikista aamuisin tekemiini intervallitreeneihin. Olen valikoinut sekä Spotifyn että puhelimen musiikkisoittimen soittolistoille biisejä, joissa on hyviä nostatuksia ja räjähtäviä kertosäkeita, joiden aikana jalat vaan nousevat nopeamminsen sen n. 15-20sec räjähtävän suorituksen ajan.

Joskus sitä ihan yllättyy, että noinkos täysillä sitä pääsee tarvittaessa kulkemaan! Miettikää, miten hyviä tuloksia saisin, jos soveltaisin treeneihin vielä tätä hieman kyseenalaista Australialaista motivaatiotekniikkaa 😉

Linkistä tulikin mieleeni: Uskon, että uiminen ja muut vedessä harrastettavat lajit ovat tämän takia itselleni urheiluna ja yksin suoritettuna haastavia, sillä vedenkestävät mp3-soittimet ovat kalliita ja kömpelöitä, eikä uimahalleissa enää soi musiikki :(.

 

Välineet

koss1.jpg

Omat treenipoppini kuuntelen suoraan puhelimeen ladatusta spotifystä – mulla on premium enkä siitä enää luovu – mutta sitäkin tärkeämpää ovat hyvät kuulokkeet. Niitä löytyy kassien pohjilta monia, mutta eniten käytetyt ja kaikin puolin parhaat ovat ylemmässä kuvassa näkyvät KOSS Spark Plugit.

Kuulokkeet blokkaavat muut äänet täysin, toistavat musiikin todella hyvin, pysyvät korvissa kovassakin pomppimisessa ja korvavaikun puhdistaminen vaahtomuovisista napeista on jotenkin todella tyydyttävää :BB

Loistavien kuunteluominaisuuksiensa lisäksi Spark Plugit toimivat loistavasti korvatulppina! Muutaman viime kuukauden aikana pääni on ollut räjähtää kaikkien hoidettavien asioiden paljoudesta ja huomasin monesti treenin loppupuolella, etten ole Zenmäisesti kuunnellut koko aikana yhtään mitään. Käy se joskus niinkin 🙂

Edelliset plugit hajosivat reilun vuoden aktiivisen käytön jälkeen, mutta kävin hyvillä mielin ostamassa uudet verkkokaupasta ja yhteinen taipaleemme on jälleen alkanut.

 

 

Kuunteletteko musaa treenatessanne ja mikä on ultimaattisin treenibiisi?

 

p.s. Postauksen seassa pyörivät biisit ovat aamulenkkilistaltani ja niistä löytyy hyvät nostatukset, täysillä tykittämisen kohdat ja suvannot sykkeen tasaamista varten. Spotify -käyttäjät voivat tsekata koko listan täältä! Lähdenkin tästä vähän polkemaan ja isken luurit päähän 😉

 

Kommentit (18)
  1. Hei!

    Löysin liikuntablogisi vasta nyt ja tässä postauksia selatessa tuli sellainen olo että liikkumaan liikkumaan (vaikka aamulla kävin lenkin)!
    En oo käyttäny muita kuulokkeita enää vuosiin. Hajotan nuo aika säännöllisesti 6 kk välein ja haen aina uudet takuulapullani koska kuulokkeissa on 5 vuoden takuu. Välillä kyllä nolottaa mennä paikalliseen Cittariin että moiii kuulokkeet on taas rikki… Pitää koputtaa puuta nyt koska en muista mihin oon takuulappuni tuikannu. Toisaalta vaikka sitä lappua ei löytyisi ostaisin uudet ihan surutta. Ei oo näiden voittaneita kuulokkeita!
    Ja joo ilman musiikkia treenaamisesta ei tulisi mitään! Välillä vaan mietin että kuka on ladannu mp3-soittimen täyteen paskaa musaa kun tuntuu ettei mikään biisi kelpaa 😀

  2. Koska uidessa en voi kuunnella musiikkia, kuuntelen aina ennen joka reeniä jonku sopivan vauhikkaan ja innostavan reenibiisin niin se sit soi koko reenin ajan päässä, enkä tarvikkaan sitä mp3:sta sinne. 🙂 Oikeestaan siksi mua ärsytti yhteen aikaan hirveesti kun taitouimarit reenas samaan aikaan meijän kanssa sunnuntaisin ja ne soitti aina samaa biisiä ja sekotti biisit mun päässä. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *