Mutta siis kun tää MUN kuntoprojekti...

Elämäni Kunnossa

Lukaisin äsken Virpi Salmen punakynä-kirjoituksen (kommentteineen) ja odotin jännittyneenä, missä välissä silmiin hyppää linkki omaan blogiini.. Niin ei käynyt, mutta fiilis tekstin lukemisen jälkeen oli huvittuneen sijaan hieman hämmentynyt. Olkoon  teksti sarkasmia, satiiria, tietoista provosointia tai ihan mitä tahansa, näin puolifitnessfriikkinä provosoiduin tarpeeksi kirjoittaakseni tämän aihetta sivuavan postauksen.

Moni juttu Salmen tekstissä osui ja upposi ja jopa nauratti. Mieleen nousi kuitenkin se, onko nyt sittenkään ihan niin kauheaa, että tänne blogosfääriin syntyy "parikymppisen tytön arkea ja elämää ja kaikkea kivaa" -käsittelevien blogien rinnalle yksittäisten ihmisten treenimanifesteja? 

Ehkä sekin on osa sellaisen psyykkisen kuntoprojektin elinkaarta, joka hiljalleen tasoittuu ihan oikeaksi hyvinvoinniksi? Kenenkään ei ole pakko lukea niistä sanaakaan, ellei itse halua. Facebookissa on toimiva hide-nappi ja tämänkin ruudun yläreunassa pieni ruksi.

 

En hetkeäkään usko, että Salmi olisi aktiivista elämäntapaa tai liikkumista vastaan, kysyn vain keneltä tämä trendi-ilmiö oikeastaan on pois? Työssäkäyvistä suomalaisista on tälläkin hetkellä ylipainoisia yli puolet ja se on minun mielestäni noin 100% liikaa. Mun mielestä tässä valossa ei ole huono asia, että tiedostetaan ja tiedotetaan siitä, mitä kaikkea jokainen voisi tehdä myös itsensä hyväksi.

Ymmärrän kyllä että ärsyttää, jos fitness-kisaaja tulee lätkäisemään vuoden ainoan laskiaispullan pois kädestä, heristää sormea ja käskee punnertamaan kunnes kaikki kalorit on kulutettu. Tätähän tapahtuu nykyään päivittäin!

 

Sisätautilääkäri kertoi minulle viikko sitten, että syömme keskimäärin saman verran kaloreita, kuin sata vuotta sitten. Voidakseni syödä saman verran, kuin 100 vuotta sitten elänyt ruumiillista työtä tekevä keskisuomalainen vertauskappaleeni, minun pitäisi kävellä päivässä viisi tuntia. Siis 5h. 

Itse ainakin istun sen ajan helposti tietokoneella kirjoittamassa mm. kuntoprojektistani. (Totuus: Facebookissa ja YouTubessa hakusanojen "funny cats" seurassa.)

Kun ruumiillisen työn määrä vain vähentyy alituisesti, sitä on pakko alkaa kompensoida liikkumalla enemmän tavalla tai toisella, tai meidän sukupolvemme on 50 vuoden päästä todella romuna! Näen jo silmissäni, kuinka sukupolvi osteoporoottisia ja ylipainoisia vanhuksia selaa uusinta iPadia hoitokodeissaan, eikä pääse kyykkyyn edes vessakäyntiä varten.

 

 

Missä vaiheessa omana elinaikanani yleistynyt ylipaino, jalostettu ruoka ja kokonaisvaltaisen epäaktiivinen elämäntapa alkaa näkyä nykyistäkin enemmän ihan käytännössä? Entä missä mä olisin itse kymmenen, tai vaikka sen 50 vuoden kuluttua, jos en olisi muuttunut tällaiseksi proteiinin mussuttajaksi ja kuusi kertaa viikossa kuntoilevaksi tyypiksi? 

Mielestäni kaikki liikunta on plussaa, oli se sitten hiihtolenkki viikkoon tai puolet vuorokaudesta haukkaava elämäntapa. Kunhan liikkuja on itse sinut tekemistensä kanssa, kaiken pitäisi olla kunnossa.

 

Itse tiedostan kyllä koko ajan, että teen vartaloni eteen töitä paitsi tämän hetken hyvinvoinnin, niin myös pitkän tähtäimen tulevaisuuden takia. Itse ajattelin siis silloin tulevaisuudessakin syödä hyvin ja treenata, vaikka tämä blogi joskus jäisikin yksinään bittiavaruuteen.

Olen pohjattoman onnellinen, kun mulla on mahdollisuus liikkua näin paljon ja intensiivisesti, sekä rahaa syödä puhtaasti. Olen onnellinen myös siitä, että saan jakaa ja säilyttää kaikki tämän prosessin aikana tapahtuvat ilot ja surut itseäni varten tässä blogissa. Toivoisin jokaiselle samanlaista saumaa tutustua ja oikein paneutua omaan fyysiseen potentiaaliinsa, koska tällaisia voitontunteita en ole kokenut minkään muun suorituksen yhteydessä.

Siis että tämä kroppa pystyy tekemään kaiken tuon!

Hyvällä tuurilla mä myös tsemppaan jonkun muun ylös itsesäälin ja sohvan pohjalta ja kas, siellä hoitokodissa on kaksi osteoporoottista vanhusta vähemmän. 

Kun jatkan samaa rataa, mulla on hyvät mahdollisuudet käyttää eläkesäästöjäni vuosia pidempään, nousta niin sängystä kuin vessanpöntöltä omien reisilihasteni avulla ja heitellä lapsenlapsia laiturilta veteen kunnon kaarella, niin että molskahtaa!

 

Taidan mennä syömään lisää pähkinöitä ja tekemään hauiskääntöjä. Onneksi uusi Jutta ja puolen vuoden superdieetitkin alkaa ihan kohta. :)

Kommentit

NiiNii (Ei varmistettu) http://goodlookinghealthycooking.blogspot.fi/

En tiiä pitäiskö tuolle mielipidekirjoitukselle nauraa vai pitäisikö loukkaantua? :) taidan mennä spinnitreenien päälle, munanvalkuaisten kanssa sohvan pohjalle miettimään... Ja katsomaan juurikin Juttaa ja superdieettejä ;)

tiippa (Ei varmistettu)

Täysin asiaa! Tää sun blogis ja muut treeniblogit/ terveet elämäntavat -blogit antaa mulle paljon enemmän kun "tässä ois tää mun uusin laukku ja huomenna Köpikseen" -blogit :D oot ihana!

Saara S.
Saara Sarvas

NiiNii, Olihan tässä siis ilmassa taas vahvaa NIIN MINÄ TAAS MIELENI PAHOITIN -fiilistä :D Oma jakso nauhalla, katsotaan onko taas mahtipontiset tavoitteet :B

 

tiippa, Molempi parempi, sanoisin mää. Kaikille jotain ja jos jotain ei halua, niin sitä ei tarvitse lukea! ^_^

Saara S.
Saara Sarvas

Paulalaa, Juuri näin. Ei sillä, kyllä sitä itsekin alkuinnostuksissaan puhui varmasti vain ja ainoastaan että treenit sitä ja treenit tätä ja karkotti muutamat ihmiset entistä kauemmas kuntosalista, mutta nykyään osaa suunnata nekin jutut niille, joita se kiinnostaa edes jollakin tapaa!

 

Elisa/ (Ei varmistettu)

Virpin pointti tekstissään ei suoranaisesti ollut fitness-elämäntavan kritiikki, vaan kritiikki siitä että lihaksikkaasta vartalosta on jälleen tullut yksi uusi naisihanne, jota jokaisen naisen on toteutettava, jotta voi olla seksikäs ja Nainen. Ihan samoin, kuin joskus ihannoitiin superlaihoja malleja ja laihdutettiin keinoista välittämättä, pääasia kunhan kiloja lähti. Eikä siitä nyt ajallisesti kovin kauaa ole, olisikohan kymmenisen vuotta... :)

Eli Salmi ei kritisoi terveellistä elämäntapaa tai liikuntaa ylipäänsä, vaan ilmiötä joka siitä on syntynyt: jokainen itseään arvostava Nainen käy salilla ja kahvakuulaamassa kuten kauneusihanteeseen (lihaksikas, timmi vartalo) nykyään kuuluu. Naisessa on aina vikaa jossain suhteessa ja siitä viasta pitää pyrkiä poispäin. Tällä hetkellä vika on "laihaläskiys" ja "löysyys", kun se vielä jokin aika sitten oli "läskiys" ja "raskasrakenteisuus", josta pyrittiin pois laihduttamalla vimmatusti (eikä nimenomaan haluttu lihaksia, koska ne olivat "miehisiä").

Varmasti jokainen, joka fitness-elämäntapaa toteuttaa (täysillä, puoliksi tai neljäsosan verran), tekee sitä ennen kaikkea oman hyvinvointinsa puolesta jollain asteella. Ihan niin kuin jokainen, joka laihduttaa. Kolumnin tarkoitus oli ehkä kritisoida niitä tuulella käyviä trendimasiinoita, jotka heiluvat kuulan kanssa vain sen hetken kun lihaksikkuus on trendikästä ja "in", ja kohta ollaan jo seuraavassa trendissä sisällä (mistä sitä tietää vaikka se olisi paluu pyöreisiin muotoihin ja "maalaisruokaan"? Merkit ovat varmaan jo ilmassa).

Varmaan tiivistettynä Salmen pointti oli: eikö nainen koskaan kelpaa itselleen tai muille? Onko aina jotain parannettavaa, jotain vikaa?

Anteeksi pitkä sepustus :) Ymmärrän provosoitumisesi (totta kai myös mä provosoiduin, liikun kuitenkin nimenomaan timmiytymismielessä ja siten olen jotenkin myös tämän trendin uhri), mutta aika monelta meni tuo Salmen pointti ohi joten. No. Tässä tämä tulkintani Salmen tekstistä. :)

Veidi

Juu, olen samaa mieltä kanssasi kaikesta, mitä tässä kirjoitit. Joidenkin kuntoblogien projektseissa (ja esim Jutan superdieeteissä) ärsyttääkin se, JOS ne kuvaavat terveellisen elämän jokaisen syödyn gramman mittaamisena, maitorahkapainotteisena syömisenä ja verenmaku suussa treenaamisena. Elän itse terveellisesti, mutta minusta ei ole hyvä antaa tällaista kuvaa laihduttamisesta ja terveellisestä elämästä, sillä moni oikean ylipainon kanssa kamppaileva karttaa tasapainoista, kohtuuteen pyrkivää terveellistä elämää juuri, koska ei yllättäenkään pysty laihdutusohjelmien esittämiin hulluihin superdieetteihin. Ei heidän tarvitsisikaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö jokainen henkilökohtaisesti saisi noudattaa mitä vain rääkkidieettiä, tarkoitan vain että toivoisin yleisen kuvan laihduttamisesta ja terveellisestä elämästä olevan realistisempi.

ninoh

Hyvä saara <3 Jos hyvinvoinnista tulee muotia niin eihän se ole kuin hyvä asia..Varmasti työelämässäkin tälläisistä reeni intoilijoista on enempi hyötyä kuin niistä jotka myrkyttää itseään ja on aina saikulla..Omin silmin nähnyt nuoria ihmisiä työelämässä joiden välipala,lounas,päivällinen on sipsit,cola jne ja samat tyypit jatkvasti kipeenä ei jaksa jne..itse tehnyt samaan aikaan kahta työtä plus sairaitten työt ja käynyt salilla..

Veidi

Myös yllä oleva Elisan kommentti on hyvä: minustakin Salmen teksti kommentoi juuri sitä, että naisiin kohdistuu aina jokin ihanne, joka ei ikinä tunnu olevan vain tavallinen ja hyvinvoiva. Aina mennään äärimmäisyyksiin. Mikä ei ole kritiikkiä niitä kohtaan, jotka haluavatkin mennä, mutta naisihanne voisi olla jotain muutakin kuin nykyinen fitness-kilpailija (jotka hekin tuntuvat tarvitsevan silikoonit). Esimerkiksi tämä postaus on mielestäni hyvä kannanotto siihen, onko äärimmäinen rasvanpolttoon tähtäävä treeni ja ruokavalio sittenkään hyvinvoinnin kannalta juuri se paras tie: http://jasminfitness.blogspot.fi/2012/12/fitness-vai-hyvinvointi.html?m=1

Saara S.
Saara Sarvas

 

Elisa/, Kiitos kommentista! :) Aika samalla tavalla ymmärsin tekstin itsekin, mutta se herätti itsessäni niin monia lisäkysymyksiä, että oli pakko purkaa niitä samoin tein. Mä niin tahtoisin toivoa, että ne jotka hommasta jaksavat paasata blogejaan ja televisio-ohjelmiaan myöten paneutuvat asiaan myös pidempään, kuin sen trendikkään ajan ja löytävät hommasta samalla muutakin kuin sen, että on kivaa päivittää facebookiin tää kahvakuulatunti.

Lihakset ja toimintakyky kun ovat niin hurjan tärkeä asia ihan koko elämän kannalta, toisin kuin menneet laihuusihanteet.

 

Veidi, Aivan totta ja tästä on pitänytkin kirjoittaa! Ääripäät kiinnostavat ja sen takia telkkarissa vähemmän painoarvoa saavat ne dokumentaarishenkiset ohjelmat, missä paneudutaan nimenomaan siihen rauhallisempaan tekemiseen.

With this said, mun mielestä jokaisen painonsa (yli- tai ali-sellaisen) kanssa kamppailevan olisi avartavaa punnita ja tarkkailla syömisiään ja ravintoaineiden saantiaan vaikka viikon ajan, että saisi oikeasti käsityksen siitä, mitä kaikkea sinne suuhun tulee laitettua, mitä kaikkea ruokavaliosta puuttuu ja mitä kaikkea asiat tässä maailmantilassa pitävät sisällään. 

Tämä kaikki taas vaatisi sitä yksilötason kiinnostumista, mitä kaikki elämänmuutoshömpötykset muodossa tai toisessa ihmisestä riippuen edistävät tai lannistavat.

 

Ninoh, Puuh.. Siitä tulee paha mieli, kun ihan oman kokemuksen kautta tietää miten paskalta siinä sipsillä käyvässä kropassa tuntuu. :(

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko sanoa että hämmästyin hieman ettei Saara sun huumorintaju riittänyt ton tekstin tasolle :D Olitko sä nyt älähtävä koira vai etkö tosiaan ymmärtänyt tota huumoria

ps, melkein mitä vaan voi perustella "mitä se on keneltäkään pois"-lauseella.. (tai ainakin minkä vaan blogin kirjottamista)

pps, oon edelleen sun fani, sekä alkuperäsen että tän reeniblogin ;)

Saara S.
Saara Sarvas

Paulalaa, Odotan sitä innolla itsekin! Mä vaan toivon, että se on jotain missä sama toimintakyky ja tämän buumin aikana kasvatettu terve lihasmassa säilyisi :D

 

Vierailija, Hihi, toivoin kyllä että mun oma huumori olisi paistanut vähän tämän tekstin väleistä läpi! Olin täysin kädet pystyyn nostaen yksittäisestä asiasta älähtävä koira, mutta koska siitä ajatuksesta poiki muutakin kirjoitettavaa, ajattelin pistää ranttaliksi ja antaa palaa.

Yöuniani en ole menettänyt, enkä pyörinyt pää punaisena ympäri olohuonetta, halusin vain tarjota omaa kulmaani asiaan! :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Minäkin ymmärsin Salmen tekstin niin, että siinä lähinnä naureskeltiin esimerkiksi näiden kuntoprojekteihinsa "hurahtaneiden" naisten vakavalle asenteelle ja erityisesti sille, että sitä projektia pitää joka kanavassa toitottaa (face-päivitykset juostuista kilsoista, blogit ym.) En minä ainakaan saanut sitä kuvaa, että itse liikunnalle olisi mitenkään irvailtu. Ehkä Salmen kolumnissa olleen bodarimummo-kuvan pointti olikin se, että "voi kun olisin käyttänyt aikaan enemmän liikuntaan ja vähemmän hiilareiden laskemiseen ja kuntoilusta vouhottamiseen ja sosiaaliseen mediaan postailuun" ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Vaikka kyseinen punakynä teksti olikin provosoivaan sävyyn kirjoitettu, on siinä paljon täyttä asiaakin. Toki asianomaisten on vaikea sitä täysin objektiivisesti tarkastellakkaan, mutta kyllä provosoitumisen taso viittaisi siihen että jossain takaraivossanne tiedätte siinä olevan pointtia.
Kukaan ei varmastikkaan tarkoita että liikkumiseen ja terveelliseen ruokavalioon kannustaminen olisi väärin tai typerää. Mutta kun tässä "fit for life" villityksessä ei olekkaan aivan kyse siitä. Ensinnäkin, mikä tekee eron tämän ja mm. raakaruoka, karppaus, luomuttelu ja ihan vaan kaalisopalla itsensä kuihduttamis villitysten kanssa? Kokonaisvaltainen hyvinvointi ei nyt käy selityksesksi koska ihan samaahan melkein näissä kaikissa painotetaan.
Miksi fit for life villitys tulee myös kuolemaan pian ja suurin osa sen innokkaista kannattajista palaamaan ihan normaaliin entiseen elämäänsä vaikka nyt vannottaisi mitä? Koska koko elämäänsä ei pysty muuttamaan parissa viikossa. Kuinka kaikki tätä harrastavat olisivat yhtäkkiä voineet varmistua että tulevassa elämässä vietetäänkin salilla 80% enemmän aikaa kun olin ajatellut, itsetehdyt eväät syödään muovipurkeista koko loppuelämän ja vaatemaku muuttui niin niin että treenivaatteet onkin just niitä mihin halutaan sijoittaa.
kun hyppäätte umpimähkään elämäntaparemonttiin, ei siinä ole päivääkään opeteltu normaalia elämää varten syömistä tai urheilua. Kun lopetat salilla 5krt viikossa käymisen et voi syödä edes niinkuin nyt. olet yhtä hukassa kuin aloittaessasi ja pian into laantuu ja suklaa lakaa taas maistumaan ja ollaan ihan samoissa mitoissa kuin aloitettaessa. Koska kuten olette varmasti huomanneet ei entinen elämä onnistu ihan näillä elintavoilla kun ei voi seurassa syödä, lähteä baariin ja koko aika pitää ehtiä treenaamaan. miksi kuvittelette kropan pysyvän samassa kuosissa kun tämä lopetetaan eikä ole opeteltu että mites siitä sitten tai normaalia painon hallintaa? tämä on vain jatkumoa sellaisille syömishäiriöille kuin ortoreksia, nimitän tätä fitreksiaksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

miksi kaikki kunto bloggaajat ovat entisiä syömishäiriöisiä?

Vierailija (Ei varmistettu)

aijotteko mitata ruokanne gramman tarkaan koko loppuelämänne? mistä tiedätte sitten miten syödä?
ehdotus: opetelkaa syömään normaalia koti ruokaa oman näläntunteenne mukaan.
muuta keinoa ei koko elämän kestävään painonhallintaan ole.

Hyvällä tuurilla mä myös tsemppaan jonkun muun ylös itsesäälin ja sohvan pohjalta ja kas, siellä hoitokodissa on kaksi osteoporoottista vanhusta vähemmän. 

Et ole ihan 100% yksinäsi vaikuttanut omaan tsemppaukseeni, mutta kyllä mä oon jotenkin saanut innostusta tästä blogista ja teikäläisestä! Liityinkin tällä viikolla salille hyvillä mielin. Että voit yhdessä kaikkien muiden mahtavien tyyppien kanssa ottaa siivun krediittejä itsellesi.

Kyllä mullakin sellanen megafitness-tuputus tulee korvista ja viime kesänä meni hermo, kun yksi kaveri tägäsi itseään koko ajan salille. Joku tätä ihmettelikin tägien kommenteissa, johon kaveri vastasi lempeästi, että voi miettiä, mikä siinä ärsyttää. Joitakin ärsyttää tägäily yleisesti ja ihan muut asiat, mutta mulle se iski tajuntaan: joka ikinen kerta, kun kaveri tägäs itsensä jonkun helvetin kahvakuulan kanssa, se oli vaan muistutus mulle siitä, etten itse liiku yhtään. 

Syön pullaa ja pastaa ihan iloisesti, mun puolesta muut saa olla syömättä. Tähän pätee sama mihin kaikkeen muuhunkin: mitään ei pidä tuputtaa. ^^

 

PSK
Insert Cool Phrase

Protskupuurot masussa voikin naputella muutaman sanan tähän keskusteluun;) Mä toivoin ja odottelinkin, että joku sporttiblogaaja, esim. Sinivaaran hupakko tai sä kirjotatte aiheesta, kiitos siis Saara! 

Ainahan urheilussa trendit muuttuu, onko muuten Zumba vielä in? Mutta se mikä pysyy, on liikkumisen tuoma hyvä olo, halu olla terve ja elää mahdollisimman pitkään. Minua hlökohtaisesti motivoi liikkumaan mm. mahdollisuus kehittyä ja onnistua. Elämäni suurimmat onnistumisen kokemukset olen saanut meidän salilla. Ja onnistumisethan luonnollisesti ruokkii itsetuntoa.  Vastaavia jee-jee-fiilareita en ole esim. saanut työelämässä.

Ihan rehellisesti voisin väittää, että koen oikeasti olevani parempi ihminen en pelkästään itselleni, vaan myös läheisilleni. Mä hymyilen useammin ja ärsyynnyn aina vaan harvemmin. Ihan vaan sen ansioista, että kävin hikoilemassa ja irvistelemässä salilla.

Cf:ään tutustuin jo ennen kuin siitä tuli trendi, joten minuun ei tuo trendilässytys päde, ja Zumbaahan en ole koskaan siis kokeillut, enkä sauvakävelyä ja tankotanssia. Trendejä tai ei, ylös sohvalta ja liikkukaa hyvät ihmiset, se on parasta mitä voit itsellesi tehdä :)

 

Saara S.
Saara Sarvas

Vierailija, Joo, liikunnalle ei irvailtu ja niin ei toivottavasti ajatellut kukaan muukaan hetken vertaa! Mu

 

Vierailija, Kyllä, en kiellä hetkeäkään etteikö jutussa olisi ollut montakin hyvää pointtia ja niin kuin itsekin kirjoitinkin, provosoiduin tarpeeksi kirjoittaakseni aiheesta ihan oman juttunsa :D 

Kukaan ei voi tietää mitä tulee käymään, mitä kullekin yksilölle tulee edes seuraavan vuorokauden aikana tapahtumaan, tai kuinka moni treenistä innostuneista jää sen pariin koko elämäkseen. Mun mielestä se on silti voitto, jos tästä rumbasta ja "villityksestä" jää kaikkien takataskuun parempia annoskokoja, puhtaampia ruokavalintoja yms. 

Viikossa tai kahdessa ei tosiaan tapahdu mitään, eikä muutos ole pysyvää jos asiasta ei ihan oikeasti kiinnostu, vaan seuraa ohjelmaa X orjallisesti. Omaa elämääni olen muuttanut kohta kaksi vuotta askel kerrallaan välissä ja säännöllisesti myös tasapainotellen, suklaata syöden ja baarissa käyden.

Sen kokemuksen innoittamana varmaan tahdonkin taputtaa muitakin selkään ja sanoa, että joo, kyllä se on ihan mahdollista, eikä siinä tule hulluksi.

Äärimmäisyydet eivät koskaan ole pitkän päälle hyvästä, mutta kyllä tästä saa mun mielestä minä päivänä tahansa enemmän hyvää irti, kuin superlaihuudesta!

 

Vierailija, Oho, ihan kaikkiko? Veikkaan että minun ikäpolvestani suuri osa on elänyt läpi sen superhoikan ihanteen ja syömishäiriöitä esiintynyt laajemmin kuin kuviteltua. Ehkä syömishäiriötaustaiset ovat parantumisensa myötä myös oppineet, että asioista kannattaa puhua? Mene ja tiedä :)

 

Vierailija, No, voin puhua vain itseni puolesta ja sanoa: Ei, en aio mitata enkä tälläkään hetkellä tee niin päivittäin.

Kun ruokailutottumukset ovat olleet niin retuperällä, kuin ne monella nykypäivänä ovat, käsitys normaalista ruoasta ja normaaleista annoksista hämärtyy! 

Kotiruoka taas lienee perinteistä ja aidoista raaka-aineista valmistettua sapuskaa, eli ajatustasolla ollaan 100% samoilla linjoilla :)

 

Tahmatassu, Jee, otan krediitit ilolla vastaan ja ihana kuulla, että treenit maistuu! Pakko myös sanoa, että itseänikin välillä ärsyttävät toistuvat treenipäivitykset facebookin puolella, vaikka olisin itsekin ollut treenaamassa aivan yhtä kovasti.. 

Ehkä olen katkera, kun en kehtaa ladata treenejäni julkiseksi? Eikun hups.. Mähän perustin sitä varten blogin ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Totuus on kuitenkin se, että merkittävän osan suomalaisista olisi syytä hurahtaa edes johonkin näistä vartalo- ja elämäntapaihanteista joita tässäkin keskustelussa on käyty läpi. Ne ovat kaikki terveellisempiä kuin merkittävä ylipaino, liikkumattomuus ja huonolaatuinen ravinto.

Enniii (Ei varmistettu)

Sun blogi on silti huippu vaikka kaikki ei oiskaa samaa mieltä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla meni kyllä tuo Virpin teksti yli ymmärryksen - en saanut oikein mistään sitä punaista lankaa kiinni. Olikohan tekstin tarkoitus näpäyttää kuntoilijoita tai bloggaajia vai trendin perässä kulkevia? Pakko myöntää, että muakin ärsytti parisen vuotta sitten heiaheian ahkera käytönlisääminen fb-kavereilla (sittemmin sen appsin blokkasinkin...), mutta jos se pelkän trendikkyyden vuoksi saa ihmiset käymään lenkillä ja raportoimaan siitä muille, niin mitähän väärää siinä muka voisi olla?

Ja juuri nää kunto/laihdutusblogit tsemppaa itteekin, en mäkään herkuttelupäivänä eksy sun blogin puolelle, koska tuntisin vaan huonoa omaatuntoa :D

ebeth (Ei varmistettu)

Mulla meni kyllä tuo Virpin teksti yli ymmärryksen - en saanut oikein mistään sitä punaista lankaa kiinni. Olikohan tekstin tarkoitus näpäyttää kuntoilijoita tai bloggaajia vai trendin perässä kulkevia? Pakko myöntää, että muakin ärsytti parisen vuotta sitten heiaheian ahkera käytönlisääminen fb-kavereilla (sittemmin sen appsin blokkasinkin...), mutta jos se pelkän trendikkyyden vuoksi saa ihmiset käymään lenkillä ja raportoimaan siitä muille, niin mitähän väärää siinä muka voisi olla?

Ja juuri nää kunto/laihdutusblogit tsemppaa itteekin, en mäkään herkuttelupäivänä eksy sun blogin puolelle, koska tuntisin vaan huonoa omaatuntoa :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä Virpin teksti mua huvitti :) totta kai ihmisen kannattaa pitää huolta terveydestään, katsoa vähän mitä suuhunsa laittaa ja liikkua välillä, mutta tosiaan nyt näyttää siltä että sen terveyden saavuttamiseen tarvitaan vähintään oma pt, minuutintarkka treeniohjelma joka päivälle ja kaiken syödyn ruuan kirjaaminen ylös. Eikä sitten vahingossakaan sitä yhtä laskiaispullaa.

Liian iso osa suomalaisista aikuisista on ylipainoisia, joo. Mut jos katson vaikka omia vanhempiani ja muita sukulaisiani, siinä viiden-kuudenkympin kieppeillä, niin he ovat tähän mennessä pysyneet terveinä ja hoikkina lähinnä hyötyliikunnalla, satunnaisilla kävelylenkeillä ja ihan tavallisella kotiruualla. Ihan ilman sen kummempaa suunnitelmaa tai tavoitteita. Mun mielestä yksi tuon kolumnin pointeista oli juuri se, että on vähän huvittavaa, mitä kaikkea terveellinen elämä nyt näyttää vaativan kun aiemmin on riittänyt ihan vaan perusterveellinen ruoka ja mukava liikunta silloin tällöin :)

Jotenkin näistä kommenteista tässä ja Virpi Salmen jutussa tulee vain sellainen olo, että vaihtoehdot on joko aloittaa tällainen superkuntoprojekti tai maata lihavana ja sairaana sohvalla (ja jos erehtyy kritisoimaan tätä kuntoiluhypeä millään tavalla on sitten itse varmasti kateellinen läski, joka ei jaksa lähteä salille ja sen vuoksi mollaa muita netissä).

Tässä kommentissa ei ehkä ollut oikein mitään pointtia, mut sanotaan nyt vielä lopuksi että kukin saa toki elää juuri niin kuin haluaa ja kertoa siitä netissä ihan sen verran kuin haluaa, lukekoot ketä kiinnostaa :)

MaariaAhls (Ei varmistettu)

Hei Saara Varvas.

Mä digaan Virpi Salmen kolumneista aina vähän 50/50, toisista sikana ja toiset vaan ärsyttää. Useimmiten ne jotka ärsyttää on ne jotka iskee jollain tapaa himaan siinä provokaatiossaan.

Mä jotenkin tulkitsin ton niin, että naiset osaa olla aika tuomitsevia ja julmia toisilleen. (Mä en puhu nyt susta mussukkani.) Mullakin on monta tällasta "fit is the new skinny"-frendiä jotka avoimesti pilkkaa ja naureskelee statuksissaan ym. zumbaajille, naisille jotka tekee pienillä painoilla treeniä tai niille jotka ylipäänsä esim. syö eri tavalla kuin he itse. Tuomas Enbuske sanoi joskus hyvän neuvon: "Voitaisko vaan antaa ihmisten olla?". Kaikki ei halua samoja asioita, näkyviä lihaksia ym, eikä jaksa välittää niin paljoa siitä että minkälaista se oma treeni on, kunhan siitä tulee hyvä olo ja mieli. Mun mielestä olis kivempaa jos tsempattais toisiamme siinä mitä tehdään, ihan sama onko se 7 salitreeniä viikossa vai onko se puolen tunnin lenkki kerran viikossa. Ihan sama. Annetaan ihmisten olla. Eikä pliis naiset oikeesti tuomita ja dissata toisiamme, me ollaan jo valmiiks ihan tarpeeks alakynnessä tässä maailmassa muutenkin.

Kiitos.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ai niin. Ja halusin sanoa vielä sen, että kolumnin viimeinen lause oli täyttä rautaa. (Jos se viimeinen lause oli siis se Jutta Gustafsberg-lause.) Muistakaa aina että tärkeintä olis kehittyä sekä sielun että ruumiin suhteen. Älkää keskittäkö 99% energiastanne liikuntaan/ruokaan, jos se tarkoittaa sitä että kaikki muu kehitys jää pois. Lukekaa kirjoja, oppikaa lisää, debatoikaa, ymmärtäkää kuinka helvetin vähän tiedätte yhtään mistään mitään.

Vierailija (Ei varmistettu)

En tiedä onko kukaan muu vielä sanonut tätä, mutta itselleni pisti heti silmään se, miten Virpi pitää treenaamiseen hurahtamista pahana nimenoman siksi, että naiset ovat niitä hurahtajia. "Voi voi niitä naisia kun aina pitää mennä tämmöisiin epärealistisiin hullutuksiin mukaan" Entä miehet? Miehethän ovat hallineet kuntosaleja vuosikausia, ja miesten vartaloihanne on omalla tavallaan taatusti epärealistinen. Naiset onneksi harvemmin pumppaavat itseään täyteen hormoneita saavuttaakseen tavoitteensa, ainakaan toistaiseksi.

Jotenkin ainakin minulle tuli tuosta tekstista sellainen maku suuhun, että eihän se nyt naiselle sovi tuolleen alkaa yhtäkkiä treenaamaan kun se on miesten juttu. Jos mies tekee sitä, se on ihan normaalia, mutta naisen treenatessa kovaa täytyy olla kyse jonkinlaisesta kilahtamisesta. Ja vaikka sekä miehen että naisen tapauksessa olisi - entä sitten? Terveellisyyden tavoittelu ei ole mielestäni mikään pahin mahdollinen trendi. :D

Juulia Vierailija (Ei varmistettu)

En tiedä millä oikeudella Virpi Salmi torppaa fitness-elämäntapaa ilokseen noudattavat ihmiset kun ei ainakaan Googlen kuvahaun perusteella hän näytä tietävän urheilun ja oikean ruokavalion yhdistelmästä juuri mitään.... Tai ehkä tietää, mutta on valinnut polkunsa kilon käsipainoilla 20 toiston sarjoja hinkuttavana kävelylenkkeilijänä ja suklaan mussuttajana, joka haluaakin olla ylipainoinen. Niinkuin joku ylempänä kommentoi - annettaisi toistemme vain olla rauhassa :D Omaan korvaani tuo kolumni kuulostaa juurikin siltä klassiselta KATEELLISTEN PANETTELULTA, sillä ihan totta, _kuka ei_ vaihtaisi omaa pullerokroppaansa kiinteän sporttiseen terveeseen vartaloon jos sen saisi sormia napsauttamalla? Ongelmana on vain ne elämäntavat jotka kyseisen vartalomallin saavuttamiseen tarvitaan ja joihin monella ei riitä itsekuria tai motivaatiota. Siispä kannattaa tehdä liikuntapirkoista naurunalaisia - oman läppärin välityksellä, toinen käsi patongissa ja viinilasissa perse syvällä sohvassa. Blaah. Aika väsynyttä.

Siri (Ei varmistettu)

Tästä nousi muutama ajatus:
1. Sä oot Saara ihana!
2. Ainakin mua olet inspiroinut aloittaan uudelleen kuntosaliharjoittelun. Monta vuotta kuntosalitreenaus yhdistyi mun mielessä niin vahvasti epäterveeseen kehonkuvaan ja laihduttamiseen, että en halunnut käydä salilla ollenkaan (vaikka liikuin muilla tavoin).
3. En tajuu miks ihmisiä ärsyttää muiden HeiaHeia-päivitykset ym. Ei oo pakko seurata jos ei kiinnosta! Miksi käyttää kallisarvoista aikaa tuollaisista jutuista ärsyyntymiseen.
4. Tuntuu typerältä, kun joskus joutuu kaupassa peitteleen rahkaostoksiaan ja seurassa vaikeneen treeneistään ettei ihmiset ärsyynny ja ala piikitellä "fitness-elämäntavasta". Haluun vaan pitää huolta itsestäni eikä se oo keneltäkään pois!

Saara S.
Saara Sarvas

PSK, Hmm.... Zumba taitaa hiljalleen väistyä jonkun Jungle Workoutin yms. tieltä :D Ja hyvä kuulla, etten ole yksin liikkujaminäni löytämisen kanssa! Mullakin se vaikutus on tosi kokonaisvaltainen ja vienyt mun psyykettä eteenpäin ihan eri tavalla, kuin muut harrastukset. Tai ehkä ne muut ovat vaan kehittyneet vuosien varrella tasaisesti ja kokisin samanlaisia fiiliksiä jos löytäisin yhtäkkiä jonkun muun jutun, missä voisi haastaa itseään? Mene ja tiedä..

 

Vierailija, Heh, niinpä. Äärimmäisyyksiä en toivo kenellekään, mutta jonkinlainen omasta terveydestä tavalla tai toisella kiinnostuminen olisi suotavaa.

 

Enniii, Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä! Siitä tämä maailma on hieno ^_^

 

Ebeth, Haha, Salmen tekstissä oli montakin juttua ja pointtia, mihin tarttua. Mun mielestä kaikki tavat jotka inspiroivat henkilöä X liikkumaan ovat hyviä. Mä veikkaan että monessa tapauksessa ne heiaheiaa yms. käyttävät unohtavat sen somen muutamassa kuukaudessa ja huomaavat että treeni menee perille vaikka sitä ei jakaisikaan :)

Itsehän muuten selaan treeniblogeja varsinkin herkkupäivinä ja mässytän karkkeja oikein tyytyväisenä ilman omantunnontuskia! ;D

 

Vierailija, SIIS MITÄ, ONNISTUUKO JOKU ILMAN NOITAKIN!? O_O Eivaan, eihän se homma ole rakettitiedettä, mutta ilman mitään osviittaa ja apua moni tuntuu silti olevan vähän hukassa sen oman hyvinvointinsa kanssa.

Ehkäpä mulla on kulmana myös se, että suuri osa perheestäni ja sukulaisistani on varmasti ylipainon puolella ja sinne on päädytty juuri niillä elintavoilla, joita minäkin noudatin ja yksin asuessani vein vielä huonompaan suuntaan.. 

Kun se normaali ja tavallinen lipsuu vuosi vuodelta kauemmaksi ja kaupassa myydään tyyliin valmiiksi pureskeltua jauhelihaa, meidän vanhempiemme nuoruudessa noudattama elämäntapa on enemmänkin se ideaali, mihin monen tulisi pyrkiä.

Eipä postauksessakaan ollut kovinkaan paljoa päätä tai häntää, mutta eikös teekin välillä hyvää vähän purkaa ajatuksia? :)

 

MaariaAhls, Hei MAARIJA! Mulla on aika samanlainen suhde Salmen juttuihin, eikä tääkään oikeastaan ärsyttänyt, vaan herätti kysymyksiä joita tässä jutussa pohdin.

Naiset ovat kyllä naisen pahimpia vihollisia ja siitä olisi kiva päästä eroon oli aihe sitten zumba tai pätevyys johtajan asemassa. Itse olen - kumma kyllä - välttynyt melko tehokkaasti jumppapilkalta niin kohteena, kuin sivustaseuraajanakin. En kyllä jotenkin usko, että ne tyypit jotka näkevät asiakseen toisten treenin väheksymisen löytävät itseään kovinkaan pian lukemasta Lilyn punakynä-palstaa, tai huomaavan sen kritiikin kohdistuvan itseensä (niinku meitsi?)..

Toivottavasti olen sekä blogissa että muualla toimiessani antanut itsestäni sen kuvan, että tsemppaan kyllä jokaista liikkujaa, oli valikoitu laji mikä hyvänsä! Mielipiteitä annan toki, jos niitä kysytään, mutta jos kyseessä ei ole tällainen ikioma foorumini, olen mieluummin hiljaa ^_^

 

Vierailija, Tähän tyyliin:

bertrand-russell-quote-fools-wise-men-quote.jpeg

Mihin kategoriaan itse tipahdan? Sen kun tietäisi ;)

 

Vierailija, Todella hyvä pointti! Eipä mulla ole tuohon kauheasti lisättävää. Ehkä kundit vaan ottaa kaiken lungimmin ja nimenomaan jättävät toisensa rauhaan. Se että yksi treenaa hullun lailla saattaa kyllä aiheuttaa nälvimistä, mutta toisin kuin me naiset, kundit osaavat jättää sen omaan arvoonsa, eivätkä avaudu asiasta esim. facebookissa tai blogeissaan :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Gojimarjoista ja luomuhömpötyksestä kuntobuumi eroaa siinä, että gojit ja luomut ovat aika arveluttavia - niistä ei välttämättä ole yhtään mitään muuta hyötyä kuin se, mikä mielikuvien ja viiteryhmiin identioitumisen kautta tulee. Ne ovat markkinointikikka, keskiluokkaista egoilua ja joillekin kenties eettinen valinta. Kuntoilussa pätee tämäkin, varmaan kaikenlaiset kuntoilusalit ja ravintolisämyyjät ovat innoissaan ja keskiluokka kassajonossa ostamassa taas uutta identiteettiä itselleen, mutta tämän pinnallisen hössötyksen lisäksi kuntoilu on lähes missä tahansa muodossa aina eduksi ihmiselle, jos vaan ei itseään loukkaa tai ylirasita. Kuntoilla voi myös muutenkin kuin kalliilla saleilla. Kuntoilussa ei ole mitään mystistä tai epäselvää, kun ihminen liikkuu, se hyödyttää ihmistä. Ja koska mieli ei ole irti kehostaan vaan ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, se vaikuttaa aidosti kokonaisvaltaisesti. Se ei ole uskosta tai lisäravinteen merkistä kiinni.

Ja mä myös luulen, että jos trendikuntoilijat hetkeäkään jaksavat johdonmukaisesti elää trendikkään terveellisesti, he kyllä huomaavat myös sen vaikutukset ihan oikeasti itsessään. Sen jälkeen jokanen on vapaa päättämään haluaako pitää sitä yllä vai lopettaa kun trendi menee ohi. Se olis surullista, muttei väärin. Puoli vuotta kuntoilua on parempi kuin ei päivääkään kuntoilua, kyllä vai ei?

Salmen peräänkuuluttama henkinen kuntoremonttikin sais kyllä jotkut valittamaan, että nyt asetetaan taas paineita ja ihanteita ja että tyhmät tuntee itsensä arvottomiksi. Salmi varmaan itse etunenässä kirjoittelisi kolumnia katkerana älylliyyden ihanteen tuhoisuudesta ja kyselisi että eikö voisi välillä vois tehdä jotain muuta kuin olla nenä kiinni kirjoissa. Hänen tyylinsä on reagoida asioihin räksyttämällä, ei monipuolisesti pohtimalla saatikka seuraamalla niitä loppuun asti.

Opiskelublogi

Mäkään en näe tota kolumnia terveellisen elämän ja liikunnan pilkkaamisena. Enemmänkin sen, että on aina mentävä äärimmäisyyksiin ja luotava paineita.

Enää ei voi sanoa olevansa liikunnallinen, ellei urheile vähintään viisi kertaa viikossa. Joka toinen kolmevitonen perheenäiti haluaa bikinifitness-kisoihin ja loput sitten bikinimallikisoihin. Mä en kuitenkaan näe tällaista orjallista elämäntapaa kovinkaan terveellisenä vaan enemmänkin ortoreksiaan viittaavana kun urheiltava on x määrä viikossa ja ruokavalio on tiukkaakin tiukempi jottei vaan gainssit menis ja tulis protskua liian vähän. Mä näen hyvinvoinnin sellaisena, että tietää omat rajansa, liikkuu sen verran että pysyy kunnossa / treenaa lajia josta pitää (joka tietysti voi olla se kuntosalikin, mikäs siinä), mutta voi myös löysäillä välillä ilman että se tarkoittaa totaalirepsahdusta.

Ja näitä repsahduksia tulee aivan varmasti. Kun elämänsä kääntää täysin päälaelleen sen sijaan, että etsisi sitä hyvinvointia vähän rauhallisemmin, se on musta aika väistämätöntä.

Ja just tää että nyt ei olekaan enää okei olla läski tai edes laiha, vaan pitää olla niin fitness, ettei sellaiseen kuntoon pääse kuin treenaamalla äärirajoilla ja syömällä keittiövaa'an kanssa. Ei se ole yhtään realistisempi kauneusihanne kuin langanlaiha kuihdutettu kroppakaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielestäni pääasia on että ylipainoiset saavat tsemppiä liikuntaharrastuksiin! Kutsuttakoon sitä sitten fitnes lifestyleksi tms. niin terveet elämäntavat on hyvä boostata ylös! Kaikille ei ole kotona luotu pohjaa liikunnalle ja oikeille ruokailutottumuksille. Voin vain kuvitella miten vaikeaa on aikuisiällä alkaa näitä asioita muuttamaan. Kommenteissa on niin monta eri näkökulmaa, mutta kuitenkin pyörää on turha keksiä uudelleen;) Älkää laskeko pähkinöitänne ja liikkumisen iloa kaikille!:))

Vierailija (Ei varmistettu)

"aijotteko mitata ruokanne gramman tarkaan koko loppuelämänne? mistä tiedätte sitten miten syödä?
ehdotus: opetelkaa syömään normaalia koti ruokaa oman näläntunteenne mukaan.
muuta keinoa ei koko elämän kestävään painonhallintaan ole."

En ole ennen ollutkaan tämän blogin lukija, enkä tiedä hänen tavoitteistaan - vielä, ehkä luettuani sekin selviää :) - mutta omasta puolestani sanoisin, että kohdallani fitnessin harrastaminen ei ole niinkään painonhallintaa vaan tarkoitukseni on vain kasvattaa lihasta ja toki muokata kroppaa, niin tavallaan kai painonhallintaa sekin, mutta kiloja tässä ei voi tuijottaa! Kuten ensimmäinen yhdeltä PT-ehdokkaalta saamani vastaus oli oikeastaan kysymys, että oletko oikeasti valmis tähän sillä yleensä lihaksen kasvattaminen vaatii syömistä ja syömistä, sun painos kasvaa väkisinkin alussa koska lihas ei kasva miinuskaloreilla. Ja painonihan nousi, ehkä rasvaakin tuli lisää mutta myös lihasta.

En lähtisi vertaamaan perinteistä laihduttamista ja lihaksen kasvattamista keskenään, kumpaakin tehneenä niissä ei ole paljoakaan samaa. Tietty kurinalaisuus toki, mutta muokatakseen kroppaa tai laihduttaakseen ei tarvitse mennä toiseen ääripäähän eli kiduttaa itseään. Jos niin tekee, on väärillä teillä. Tämä mitä minä teen on nautinto ja jokainen hetki saa hyvälle tuulelle :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mistä tuo viiminen kuva on??

Vierailija (Ei varmistettu)

Mistä tuo viiminen kuva on??

Wille Niskanen (Ei varmistettu) http://villeniskanen.blogspot.fi

HAHA ihana tuo 1990/2011 kuva :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Kun ihmisen energiantarve syystä tai toisesta (länsimaisten elämäntapojen myötä) vähenee, ON IHMISEN YKSINKERTAISESTI SYÖTÄVÄ VÄHEMMÄN. Tämän totuuden ovat kaikki unohtaneet, ehkä ravintoterapeuttien ja ruokateollisuuden pelottelun myötä. Nykyäänhän ihmisen on muka oltava jatkuvasti syömässä jotain, oli se sitten kuntoprojektia varten räätälöityä erityisproteiinirahkaa tai pähkinöitä tai kananrintaa. Koskaan ei kenelläkään käy mielessä, että ihmiskeho on (etenkin ennen muinoin) sopeutunut myös "tyhjäkäyntiin" ja omien rasvavarantojensa kuluttamiseen tarvittaessa (nythän sanotaan, että jos on syömättä tyyliin yli kolme tuntia, alkaa keho samantien kuluttaa omia lihaksiaan: miten huonosti ihmiskeho olisikaan suuniteltu, jos se alkaisi samantien tuhota elintärkeitä lihaksiaan??)
Ylipäätään ihmiskeho sietää paremmin nälkää ja ajoittaista paastoa kuin jatkuvaa ruuan tankkaamista. Hintsusti liian vähän ruokaa on parempi kuin grammakaan liikaa: ei siis ulkonäkösyistä vaan elimistön toimivuuden ja terveenä pysymisen kannalta. Ihminen ei enää osaa kuunnella kehoaan ja nälkäänsä, siis oikeaa tarvetta, vaan syö vaikkei mitään tarvetta siihen edes olisi. Minusta tämä on kylmä totuus, ja saahan salilla ravata ja sitten antaa itselleen suurieleisesti luvan syödä croissantteja (ja kirjoittaa siitä blogiinsa sisarellisessa hengessä tyyliin "näin me lihaa ja verta olevat OIKEAT NAISET teemme välillä myös virheitä eli syömme myös croissanteja, ei tää kaikki oo hei pelkkää fitnessiä vaan on myös ne pienet inhimilliset virheet jne..." Yök.)
Sen sijaan ei kukaan halua myöntää, ettei ihmiskeho yksinkertaisesti tarvitse vaikkapa croissanttia MIHINKÄÄN! Puhtaan sokerin syöminenhän on länsimaiden suurimpia virheitä, eikä sitä esimerkiksi arabimaissa tai Afrikan useissa maissa käytetä. Sitä syödään vain siksi, ettei kenelläkään enää vuosikymmenien sokerihumalan jälkeen ole itsekuria jättää syömättä (minullakaan). Mutta kukaan ei halua sitä myöntää, sillä kieltäytyminen moisesta on selkeästi vaikeampaa kuin sen näennäinen korjaaminen salilla. Ja se että sanoo, että aina ei ole pakko olla syömässä yhtään mitään, on nykyisin heti merkki anoreksiasta. Kukaan ei koskaan mieti, kenen intressi on, että maailma on jatkuvasti syömässä syömässä syömässä jotain ja että jokaiselle on oma räätälöity tuotteensa. (Evil food industry, anyone?)

Tämän jatkuvan syömis- ja kulutusfestin eettisiin ongelmiin ei kukaan tunnu kiinnittävän huomiota. Haluaisin esimerkiksi joskus kysyä näiltä pelkkää kananrintaa mässyttäviltä, kenkiä ja vaatteita ostelevilta bimboilta, käykö lihateollisuuden rooli suurimpana vastuullisena ilmastonmuutokseen tai lohduttomissa olosuhteissa kärsivä ja kuoleva broileri koskaan edes mielessä. Saati se, miten eettisesti vastuutonta uuden söpön vaatteen ostaminen joka treeniä tai tilaisuutta varten on. Mutta täähän nyt on tosi epäkuulia hippipaasaamista ja avautumista. Eihän se toki kenenkään meidän yksittäisen ihmisen vastuulla voi olla, mitä maailmalle tapahtuu ja millaista maailmaa omalla toiminnallaan tai blogillaan edistää.... Tärkeintä on aina ilmaista itseään ostamalla jotain, oli se sitten proteiinipastaa tai just tietynväriset kengät.

Anteeksi, avautumisen puolellehan se löpsähti. :D

Kommentoi