Naiset kuntosalilla osa 2: Miksi lähtisin salille?

Elämäni Kunnossa

Kuntosali on hyvä paikka aloittaa urheilu ja kohottaa kuntoa monipuolisesti. En edelleenkään sano, että painoharjoittelu olisi jostain syystä parempi kuin jokin muu treenimuoto! Se on pysynyt mun valintana, koska salille voi mennä juuri silloin, kun itselle sopii ja vielä tärkeämpää, siellä hankitut lihakset ovat se juttu, joka tuo jokaiseen kroppaan ryhtiä ja muotoa. Tämä pätee, oli rasvaprosentti mikä hyvänsä: liian pieni, suuri tai just sopiva.

 

kuva täältä

Mieti siis ensimmäisenä omat tavoitteesi, merkitse ne muistiin ja ole rehellinen niiden suhteen. Mä esimerkiksi sanon raivorehellisesti, että mun ykkösmotiivi salilla käymiseen oli ja on varmasti edelleen tämä:

Mä haluan näyttää hyvältä.

 

Mua ei esim. haittaisi, vaikka mun kroppa parin vuoden päästä olisi samanlainen, kuin kuvan mallilla (photoshopiahan tuohon ei ole käytetty ;)). Siihen mulla tosin ei ole mikään kiire, vaan nautin tästä matkasta täysin rinnoin :)

Tuon pinnallisen syyn lisäksi mä haluan tietysti tosi paljon muutakin: Parantaa työskentelykykyäni ja jaksamistani, säilyä liikuntakykyisenä läpi elämäni, olla vahva ja kestävä ja kehittyä. Löytää niitä uusia lajeja, joita jaksan tehdä paremmin kiitos hyvän peruskunnon jne.

 

Jos kaipaat lisää syitä salille lähtemiseen, kelaa vaikka näitä:

  • Laihaläskiys näyttää tältä:

  • Aerobinen liikunta tyhjällä vatsalla (aamucardio) alkaa polttaa lihaksia n. 20min aloittamisen jälkeen
  • 30min kunnon salitreeniä polttaa jälkivaikutuksineen enemmän kaloreita, kuin sama aika juoksumatolla ja mitä suuremmaksi lihasmassa kasvaa, sitä suurempi on myös kulutus!
  • Kilo rasvaa on täysin eri asia, kuin kilo lihasta:

(Kuvan löysi PT!  57,6kg vs. 61,7kg)

(pauna ei ole sama asia kuin kilo, mutta pointti lienee selvä ;))

  • Tissit näyttää paremmilta, kun tekee vähän penkkipunnerruksia
  • Niin ja se pylly. En siis oo mitenkään pakkomielteinen.

  • Naisilla on miehiin verrattuna säälittävä määrä lihaskasvua edistäviä hormoneita, eli vaikka treenaisit kuinka kovasti ja miehekkäästi, lihaksesi ennemmin kiinteytyvät ja selkeytyvät, kuin kasvavat valtaisiksi.
  • Tästä huolimatta voimasi voivat kehittyä aivan yhtä tehokkaasti ja nopeasti, kuin miehillä!
  • Et tarvitse miesten (tai vahvojen naispuolisten ystäviesi) apua läheskään niin monessa asiassa… Toisaalta, kundeille (ja niille ystäville) tulee aika hyvä mieli erinäisten purkkien avaamisesta avuttomille naisille ;)
  • Suurempi lihasmassa ja treenaaminen alentaa diabeteksen, sydäntautien, osteoporoosin ja jopa masennuksen puhkeamista ja oireita!

 

Jonkinlainen selkeä tavoite ja tekemisen hyödyt mielessä on helpompi potkaista itsensä liikkeelle silloinkin, kun ei yhtään huvita, sohvalla on täydellinen asento, sipsipussi vähän vilkuttelee kaapissa ja viidakon tähtösetkin on just alkamassa.

Joskus vielä salille päästyäkin fiilis on vaan jotenkin huono. Silloin hyppään itse pyörän selkään ja poljen rauhallisesti 30-60min, sillä sen tekee jokainen vaikka puoliunessa ja se on yhden päivän jumpaksi parempi kuin ei mitään. Parhaassa tapauksessa telkkarista tulee joku hyvä ohjelma, huono fiilis unohtuu ja yhtäkkiä tekeekin mieli lähteä nostelemaan!

Sanoisin siis, että 100% niistä kerroista, kun olen lähtenyt treenaamaan vaikka mieli teki muuta, olen ollut päätökseen vain ja ainoastaan tyytyväinen. Mun treenikoukkuun jäämisessä kesti varmasti alle kuukausi siitä, kun aloin käydä salilla yli 2 kertaa viikossa!

 

Hanki treeniohjelma ja tottele sitä!

Kuinka moni tunnustaa joskus vilkuilleensa, mitä tuntematon treenaaja tekee laitteessa tai painon kanssa ja mennyt tekemään samaa perässä, kun tyyppi jatkaa matkaansa? :D Monissa liikkeissä on omat niksinsä, joilla ne saa tuntumaan oikeassa paikassa. Sen takia on jälleen kerran tärkeää tietää mitä salilla aikoo tehdä. 

Tää seuraava video olkoon varoittava esimerkki. Mä aloitin itse penkkipunnerrukset aivan alusta, kun PT-henkilö totesi mun tekniikan olevan auttamattoman väärä ja että en tehnyt liikettä loppuun asti. En ehkä silti ollut ihan näin pahasti hukassa.....

 

 

Kun seuraat tiettyä ohjelmaa, on myös kehitystä helppo tarkkailla. Itse olen ollut tämän kehityksen seuraamisen kanssa kuolettavan laiska, mutta tämä palstan yhteydessä päivittyvä treenipäiväkirja toimii tästä eteenpäin mun muistikirjana. Mä kyllä innostun ihan eri tavalla, kun huomaan, että käyttämäni painot nousevat.

Monilla saleilla liittymisen yhteyteen kuuluu yksi tai kaksi personal trainer -tapaamista, joiden aikana sinulle räätälöidään oma ohjelma. Usein tällaiset salien PT:t ovat ihan huippuja ja tekevät oikeasti yksilöllisiä treeniohjelmia! Kauhutarinoitakin olen toki kuullut - ja kokenut myös itse, mutta niistäkin jälleen kerran lisää myöhemmin. 

Jos me kaikki pyydetään oikein nätisti, PT-henkilö voisi ensi viikolla varmasti tehdä pari suuntaa-antavaa esimerkkitreeniohjelmaa, joiden avulla tekin voitte lähteä rohkeasti kohti kuntosaleja.

Mä voisin puolestani napsia vähän kuvia ja videota siitä, miten kaikkia niitä juttuja siellä sitten tehdään :) 

 

Onko teidän treeni-innostus yhtään puhjennut näitä juttuja lueskellessa?

 

Kommentit

uunotar (Ei varmistettu)

Aivan mahtavia noi kaikki kuvat! Erityisesti laihaläskit osuu ja uppoaa. :) Jos tavoitteena ei ole kilojen tai senttien karistaminen, saattaa salille lähtemisen motivaatio kadota. Näin on ainakin mulle käynyt usein. 

Itse löysin sitä motivaatiota onneksi edes vähän voiman kehittämisestä. Siitä saa mitattavia tuloksia, kun voi siirtyä astetta suurempiin painoihin tai jaksaa tehdä taas muutaman punnerruksen enemmän. Kiinteytymistä kun on vaikeaa mitata objektiivisesti. Mutta just tollaset kuvat todistavat sen olevan kuitenkin konkreettista!

Nyt tekeekin mieli lähteä salille, pitkästä aikaa :D

vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä on motivaatio kasvanut tätä lukiessa, kiitos siitä! Olen asunut ihan kuntosalin lähellä jo pari kuukautta, mutta en ole saanut aikaseksi mennä sinne kertaakaan. Liikkuminen tuntuu välillä merkilliseltä rakettitieteeltä ja koska en halua tehdä asioita väärin, en tee niitä lainkaan. Ei näin. :D Olisi supermahtavaa, jos PT voisi tehdä ne esimerkkiohjelmat, mulle sellainen olisi enemmän kuin tarpeen. Muuten menen salille vain haahuilemaan ja tekemään liikkeitä väärin. Tahdon eroon laihaläskistä ja haluan hyvän kunnon - vihdoin ja viimein! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Moikka!
Oon ihan myyty näille sun kirjotuksille, kovasti antaa motivaatiota! Itse olen harrastanut aktiivisesti urheilua koko lapsuus- ja nuoruusikäni. Sitten joskus 25 täytettyäni alkoi kroppa vaatimaan erilaista treenaamista. Esim. Syöminen ja juhliminen näkyi kyllä kropassa ja naamassa ;). Näin kolmenkympin kriisissä olen ottanut 10 kerran pt- paketin ja täytyy sanoa, että kyllä vaan toimii :) nyt jo murehdin miten pärjään ilman, kun oon tottunut joka viikkoiseen tapaamiseen!
Paljon tsemppiä sulle treenaamiseen ja huippua lukea näitä sun kirjotuksia!
T. JonnaN.

pahatapa (Ei varmistettu)

Oot kyllä ihan loistava tyyppi :D naurattaa noi sun jutut kun ite selitän samoja asioita kaikille frendeille, jotka harrastavat vain aerobista liikuntaa ja laihduttavat syömällä porkkanoita :)

Mun motivaatio ei varsinaisesti oo kasvanut, koska oon treenannu jo pitkään tällä samalla syklillä (JEE nyt kunnon muskelit hankintaan 2 vkoa, sen jälkeen JEE nyt alan treenata maratonille eli törkeesti aerobista 2 vkoa) mutta blogi on loisto!

(vaikka kolleganasi vähän kummastelen markettivärien suosittelua taviksille ;))

tiiti
ite puin

Musta tää blogi on aivan huippuhomma! Älyttömän kiva lukea hyvin ja hauskasti kirjoitettuna fiiliksiä sun treeneistä ja lisäksi ihan tarkkaa nippelitietoa sun treeniohjelmistakin. Itse treenailan aika perustekniikoilla vapailla painoilla, joten kiva lueskella mulle vähän oudommistakin liikkeitä, jos joskus innostuisi vaikka pois sieltä kyykkyräkistä ja kokeilemaan :D

Pepa (Ei varmistettu)

Voiei toi ylempi kommentti porkkanasta ja aerobisesta... Hupsista kun osui ja upposi :D laihaläski ilmoittautuu, mutta kärsin laihaläskeistäni ihan suosiolla, inhoan salilla käyntiä niin paljon (plus lähimmälle on piiiitkä matka) että mieluummin nautin vaan ILMAISESTA juoksemisesta ja kerran kuussa marisen itsekseni lättäpepusta kuin kettuunnun kalliilla salilla...

pahatapa (Ei varmistettu)

Pepa, mä treenasin köyhänä opiskelijana perintönä saamani lattapyllyn pyöreäksi himassa Prismasta ostamillani käsipainoilla ja netistä + lehdistä tonkimillani kotitreenivinkeillä ;) kyykyt + jalan nostot taakse onnistuvat vaikka juoksulenkin lomassa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ohh! Olen tässä nyt pyöritellyt mun liikuntaseteleitä monta viikkoa kädessä, ja miettinyt että mitähän uskaltaisin niillä tehdä, kun uusi kaupunki, jossa ei ole edes yhtään ystävää, jonka voisi ottaa henkiseksi tueksi. Tämä sun uusi blogi sai mut innostumaan, ja tutkimaan oikeasti kuntosalivaihtoehtoja. Ehkäpä mä tämän voimalla nyt uskaltaisin! :)

hearbeat (Ei varmistettu)

Todella hyvää tekstiä Saara! Olen jo löytänyt oman motivaationi salitreenaukseen, mutta uskon, että saat positiivisia asioita aikaan kannustamalla muitakin treenaamaan! :)

Tiedän itse kokemuksesta, että sinne salille lähteminen voi olla alussa vaikeaa. Minua hävetti mennä hikoilemaan sinne ylimääräisten kilojeni kanssa ja siksi alku lähti helpommin kuin sain kaverin matkaan! Jos kynnys on todella suuri niin se jo helpottaa, että on joku tuttu matkassa --> toki salitreeni ei sitten saa olla sellaista kaverin kanssa lörpöttelyä ja istuskelua laitteissa ;)

Nyt pärjään jo paremmin kuin hyvin itsekseni, kroppa on kiinteytynyt enkä todellakaan kadu kynnyksen yli astumista:) Suosittelen!

Murmeli (Ei varmistettu)

Mahtavaa!! Mä oon kyllä aina ollut kuntohullu mutta nyt olen alkanut käymään säännöllisesti salilla ja noudattanut jo kolmisen kuukautta Pt:n tekemää ohjelmaa ja voin sanoa että tulokset alkavat näkyä, lihasvoima paranee ja kroppa kiinteytyy vaikka painossa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Tsemppiä sulle, oot mahtava tyyppi!

MiiaZiko (Ei varmistettu)

Ensi kuulle suunnitteilla salikortti ja kolme viikkoa on käyty jo juoksulenkeillä ja samaa rataa jatkuu :) ihana blogi kyllä tää ja saa innostamaan itsensä lenkille.

Kake (Ei varmistettu)

Jooooo, ylipuuhutaan sun treenihenkilö jelppaa monia tai ainakin minua!

Sellaselle ryhmäliikuntaa ja aerobista harrastaneelle, ei täysin sohvaperunalle, mutta bodaamattomalle ois kiva saada oma ohjelma. Mullakin on käynyt mun salin ohjaajan kanssa villi sähköpostittelu, ku on koitettu hakea sopivaa aikaa saliohjaukselle, mutta en mä ikinä voi sanoa etukäteen miten pääsen tyhmistä töistä tulemaan, kun tilanteet muuttuu ja mistää ei voi pitää kiinni, niin edelleen oottelen sopivan hetken löytymistä, vielä 2kk ettimisen jälkeenkin.. Tästä sais väliaikaisohjelmaa sihen asti, et löydetään se hetki :D

Aroz (Ei varmistettu)

Mielenkiintoisia kirjoituksia, näitä on niin hauska lukea :) Kyllä mäkin saan sun jutuista lisämotivaatiota, vaikka olen treenannut aina jotain sortin liikuntaa ja olen hyvässä kunnossa kaikin puolin, mutta ainahan sitä voi parantaa :D

Mä olen ihan gym-junkie ja harrastan crossfittiä (ja juoksua ja bikramia) ja miehenpuolikas tuossa eilen treenin jälkeen totesi, että mulla on ihan mieskäsivarret, eikä se oikein kuulostanut kohteliaisuudelle :D Kyllä siis naisellakin lihakset kasvaa aikalailla, kun treenaa vaan kovaa ja pitkäjänteisesti. Huono puoli tässä on tosiaan se, että jää niin koukkuun eikä vaan voi olla tekemättä mitään vaikka ois kuinka iso haukka :D

Hienosti kyllä vedät, oot ihan huippu!

PilviF

Tykkään!

Oon tässä suuntaamassa zumbatuntia varten salille, mutta taidankin tunnin jälkeen tehdä vielä muutamat sarjat kuntosalinkin puolella :)

Itselle tuli pienoisena yllätyksenä, että suuret painot+vähän toistoja olisikin se parempi vaihtoehto. Montaa mieltä voidaan olla tästäkin asiasta, mutta mikä sun ja sun PT:n mielipide on asiaan? Vähemmän toistoja ja suuremmat painot, vaiko pienemmät painot ja suuremmat toistomäärät?

Sulla on myös päivät eri lihasryhmille. Myönnän olevani salilla sellanen haahuilija (siis mulla on ihan laadittu kunnon saliohjelmakin, mutta siinä on yks liike josta en tykkää.. ja ne haukkarit! Kuka niitä jaksaa tehdä! :D), mielelläni treenaan sit koko kropan kerralla, kun kerrankin salille on päässyt..

Innostava blogi, ehkä tämä muutaman sitkeässä istuvan äippäkilon sais vielä pudotettua ennen kesän rientoja muutamalla hyvin kohdennetulla treenillä :)

Ps. Mie maalta oleva en ymmärtänyt sun treeni-ohjelmastasi kuin jalkaprässin (okei, mä voin googlettaa).. videopäivitystä odotellessa! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää blogi on saanut mun kadonneen treeni-innostuksen palailemaan! Salille en vieläkään jaksa raahautua, mutta olen käynyt lenkillä ahkerasti ja vähän tehnyt lihaskuntoa kotosalla. Ihana blogi! :)

Inanaa's

Tätä on motivoiva seurata odotellen syksyä ja salitreenauksen alkamista. :)

LismuVierailija (Ei varmistettu)

Ite oon treenannu ja kilpaillu eri laijeissa koko nuoruuteni, mutta ylioppilaskirjoitusten aikana likunta jäi -kokonaan-. Viimesyksynä tajusin tuon laihaläskin takapuolessani ja aloin käymään salilla poikaystäväni kanssa (jonka leveät hartiat ja hauikset eivät mahdu mihinkään takkiin). Kuitenkin treenasin tasan samalla saliohjelmalla kun mieheni, eikä mitään tuloksia tullut. Onneksi siirryimme treenaamaan paremmalle salille, ja siellä PT pelasti minun elämäni :D :D Tuloksia on tullut ihan huimasti, ja vain sen takia että olen -vähentänyt- treenaamista ja todella typerät ensin sali-sitten juoksu-päivät on nyt historiaa.

Hyvän PT:n tai muun asiantuntijan tärkeyttä ei voi vähätellä!

nansk

Taisit juuri tartuttaa muhun tuon peppufiksaation. Toimii siis selvästi :D

annemi

Mäkin haluan tollaisen unelmapepun!!! tätä nykyistä ei ihan vielä esitellä stringeissä rannalla ;)

Olen toooooooodella allerginen ryhmäliikunnalle (poislukien jooga) ja käyn vain ja ainoastaan salilla. Olen 1,5 vuoden säännöllisen / epäsäännöllisen treenauksen aikana oppinut tykkäämään salitreenistä. On kivaa nähdä huhkimisen tulokset ja itsensä ylittäminen salilla tuo niin hyvän fiiliksen :)

Hurraahuuto lihaksille!

Vierailija (Ei varmistettu)

mihinkäs tämä "Aerobinen liikunta alkaa polttaa lihaksia n. 20min aloittamisen jälkeen" -väite oikein perustuu?

Hosuli
Hömppäblogi

Ei hullumpi postaus! Mulla on itse asiassa saliohjelmakin valmiina, mutta ei sinne salille ole tullut raahauduttua läheskään niin usein kuin kannattais. Kiitti inspiksestä siis.

mau (Ei varmistettu)

Itse olen käynyt sen 2 vuotta salilla, mutta joissakin liikkeissä tekniikka on edelleen vähän hakusessa ja tuntuu että se syö vähän kehitystä :/ Eli jos jotain videoita ja ohjeita saisi niin olis tosi jees! Kiinnostaiis tietää teenkö penkkipunnerrusta oikein...

wiwwe (just det!) (Ei varmistettu)

liityppä fitocracy.com, helppo tapa träkätä kaikki ja saat kehitysgraafit liikkeille jne. plus level upit! liikkujan WoW :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tarkotat varmaan että aerobinen liikunta alkaa polttaa RASVAA 20min kuluttua..

Vierailija (Ei varmistettu)

Mahtava, tosi motivoiva juttu!! tuo kuva läskistä/lihaksesta on kyllä hieman hämäävä, sillä 1l lihasta painaa n. 1,06kg ja läski painaa n. 0,9kg. Lihas näyttää kyllä huomattavasti paremmalta kuin löysä läski :) mihin perustuu tuo 20min väite aerobisesta liikunnasta?

Vierailija (Ei varmistettu)

En voi sanoa muuta kuin:HYI TOI TOKA KUVA! ei kellään voi olla tollasta pyllyä................. tai eihän toi ees oo mikään pylly.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä on tullut reenimotivaatiota näitten sun juttujes lukemisesta! :) <3

Saara S.
Saara Sarvas

uunotar, Haa, sinne siis ja HETI! ;)

 

vierailija, No niitä on varmasti tulossa ja kenenkään ei tarvitse piilotella salin nurkassa ^_^

 

JonnaN, Joo, tuollaiset paketit on kyllä hyviä!! Uskon kuitenkin, että kun rutiini on kerran iskostettu takaraivoon, pärjää siellä salilla ilman uskollista PT-ystävääkin :)

 

pahatapa, Haha, sieluntoveri siis! Syklisi kuulostaa mielenkiintoiselta, onko pohjalla muuta kuin intensiivinen innostus aina senhetkiseen tekemiseen? :D

Ja ihmiset värjäilee kotiväreillä aina vaikka mitä sanoisi, tekevätpähän hätätapauksissaan parempia valintoja ;)

 

tiiti, Perussetti on monesti äärimmäisen tehokas, HGH -treeni (haters gonna hate -treeni ^_^) ja oudot liikkeet vaan piristävät sitä kummasti :D 

 

Pepa, Hei, lenkkipolullakin voi tehdä askelkyykkyjä ja penkin nähdessään kaikenlaisia askelsarjoja ja yhden jalan nousuja! Sali ei ole ainoa tie onneen :)

 

pahatapa, Juuuri näin!

 

Vierailija, Alkukankeuden jälkeen mä olen ainakin huomannut viihtyväni salilla parhaiten yksin! Ei tule vahingossakaan löysäiltyä ja juoruiltua. Tosin nykyään samalla salilla käy niin paljon tuttuja, että välillä jää pakostakin suustaan kiinni...

 

hearbeat, Ihanaa tekstiä ja mahtavaa, että olet löytänyt saliminäsi ^_^

 

Murmeli, Kiitos kiitos ja peili ja mittanauha on parhaat mittavälineet! Vaa'alla käyn nykyään maksimissaan parin viikon välein.

 

MiiaZiko, Nyt alkaa olla ihan parhaat lenkkikelitkin, kun voi vetää vaan kevyen hupparin niskaan ja pistää menoksi!

 

Kake, Joo, epäsäännöllinen työ hankaloittaa kaikenlaista treenaamista. Sille on vaan päätettävä tehdä aikaa! Ja jonkinlaista väliaikaisohjelmaa varmasti on tulossa :)

 

Aroz, Typerä mies, se on vaan katkera :D Oon myös kateellinen kaikille crossfit -ihmisille. Kohta määkin kohta määkin!

 

PilviF, Jes hyvä zumbalämppä! Mun mielipide (joka on suoraan PT:ltä iskostettu) on, että vähemmän toistoja ja suuremmat painot takaavat maksimaalisen hyödyn. 12 toistoa enempää en lähtisi tekemään, ellei sitten tehdä jostain tietystä syystä extrapitkiä sarjoja. Mun käsittääkseni 15-20 toistoa kehittää enemmän lihaskestävyyttä, kuin voimaa ja kun meillä tytöillä ei tosiaan ole kauheasti pelkoa siitä lihaskasvusta, otan ainakin mä mieluummin maksimaalisen hyödyn irti! 

Toinen juttu, mikä vaikuttaa, on palautukset sarjojen välillä. Jalkapäivänä yritän pitää palautukset lyhyinä, jolloin lihas rasittuu enemmän ja toivottavasti kasvaakin hieman tehokkaammin.

Yläkroppapäivinä taas pidän pidempiä taukoja, että lihakset ehtivät palautua ja voin taas antaa kaikkeni ja kehittää voimaa.. Niin ja jos yritän pitää lyhyitä taukoja, en saa painoja ylös :D

 

Vierailija, Kyllä mä sutkin vielä salille huijaan ;)

 

Inanaa, Mä odotan innolla kesätreenaamista <3__<3

 

Lismu, Todella hyvä treenitarina! Ja joo, mikä toimii toisella, voi olla toiselle ihan väärä juttu.

 

nansk,  Ne peput.. Mä annan itselleni aikaa 25. syntymäpäivään asti ;)

 

annemi, Joo, ei tätäkään :B Sivuprofiilista tiettyinä aamuina jalkapäivien jälkeen ehkä ;) Ja joo, sama homma, ryhmäliikunta ei inspaa YHTÄÄN.

 

Vierailija, Haa, ajatusvirheeseen ennen kaikkea! :D Jotkut tahot tosin pitävät vankasti tuostakin "faktasta" kiinni. Piti lisätä omaan vedokseeni, että aamuaerobinen, eli tyhjällä vatsalla vedetty intensiivinen cardio heti aamuun kääntää kehon nopeasti kataboliseen tilaan. Om täysin amatöörimäinen näkemykseni siitä, miksi näin käy on seuraava:

Keho on aina anabolisessa (rakentavassa) tai katabolisessa (hajottavassa) tilassa. Kun aamulenkillä polttoaine loppuu ja katabolia iskee päälle, aletaan ensin hajottaa lihasta, joka on suurempi energiasyöppö, kuin rasvasolut, joita voidaan tarvita kun maailmasta loppuu ruoka ja meinataan nälkiintyä hengiltä ;). 

Mä EN sano, etteikö rasvaakin palaisi, mutta uskon itse että kun lihaksia rasitetaan intensiivisellä intervallitreenillä ja lihaksille annetaan sen jälkeen kunnolla polttoainetta, ne anabolia palautuu ja rasitetut lihakset polttavat rasvaa sitten kahta kauheammin.

Pidätän oikeuden olla asiasta tietämätön tavis, mutta olikohan tässä jonkinlaista perustelua? :)

 

Hosuli, Nyt sinne salille jo! Heti huomenna!

 

mau, Kannattaa tsekata youtubesta ammattilaisten vinkkejä heti alkuun! :)

 

wiwwe, You had me at liikkujan WoW :D

 

Vierailija, En itse asiassa tarkoittanut, mutta kurkkaapa vastaukseni toiselle vierailijalle tuosta ylempää! :) Nämä ovat kaikki niitä myyttejä, näkemyksiä ja mielipideasioita, mistä voi vain kiistellä :B Varsinkin, kun jokaisen kroppa toimii vähän eri tavalla.

 

Saara S.
Saara Sarvas

p.s. Olipas paljon kirjoitusvirheitä vastauksessa. Sori siitä, nyt on taas vaihteen vuoksi vähän kiiru :<

p.p.s. Koska näen jo nyt miten potentiaalinen vilkkaan väittelyn aihe aerobisen liikunnan määrä ja sen vaikutukset on, nostan kädet pystyyn ja sanon, että a) kaikki mun näkemykset aiheesta perustuu hyvin perusteltuihin puheenvuoroihin tutuilta ja googleen ja b) jokainen saa olla asiasta juuri sitä mieltä kuin haluaa! :) Itse tekisin mieluusti vaikka 2h cardiota päivässä, mutta olen kokenut tämän nykyisen rytmin itselleni sopivaksi ja parhaaksi oman kehitykseni kannalta :)

Antaa kaikkien kukkien kukkia!

Vierailija (Ei varmistettu)

Suosittelen sulle CrossFittiä!! Siinä monipuolisuutta kerrassaan, verrattuna salitreeniin ;)

(Ei varmistettu)

Oi, toivottavasti kukaan ei ala väittelemään turhasta, ettei mene tämä ihanan positiivinen ilmapiiri pilalle! Minua tosin kiinnostaa, onko jollain ihan tutkittua faktatietoa tuosta rasvan/lihasten palamisesta?

Eiköhän me lukijat ymmärretä, ettet ole mikään ammattilainen tällä saralla, vaan jaat parhaasi mukaan tietoa, mikä on sinulle loogista! :)

Paljon tsemppiä ja jään innolla odottamaan tulevia juttuja!

t. uusi fani

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mitä itse olen oppinut on, että saliohjelman ja treenin tulee elää jatkuvasti. Saman ohjelman toistaminen ja samalla teholla treenaaminen aiheuttaa kehityksen tyssäämisen. Toisin sanoen, toistojen määriä tulisi vaihdella. Ihanteellinen rytmitys itselleni on kaksi kovaa viikkoa lyhyemmillä sarjoilla ja isoilla painoilla ja sitten viikon verran pidempää sarjaa pienemmillä painoilla. Jalkatreeneissä pyrin aina vähintään 12 toiston sarjoihin, sillä nuo lihasryhmät ovat sen verran kookkaat, että vaativat enemmän rääkkiä. Hanskoille taas riittää pienemmätkin toistomäärät. Samalla tavalla, kuin treeni-intensiteetin tulisi vaihdella, tulisi vaihdella myös liikkeiden ja treenijärjestyksen. Eli ei saman ohjelman orjallista noudattamista samassa järjestyksessä viikko toisensa jälkeen. Kannattaa oikeasti opetella mahdollisimman paljon eri liikkeitä, joita sitten vaihdella eri treenikerroilla.

Oma saliohjelmani on jaettu viiteen osioon. Rinta ja olkapäät, ensimmäinen jalkapäivä, selkä/vatsa, kädet sekä toinen jalkapäivä. Kädet kannattaa yleensä treenata viikon loppupuolella, sillä niitä tarvitaan sekä rinta/olka- että selkäpäivänä ja näiden treenien suorittaminen kunnolla voi olla vaikeaa, mikäli tumput ovat kovasti kipeänä.

Mutta hei, hieno blogi! Ja paljon mielenkiintoista luettavaa tämmöiselle jo valmiiksi paljon liikuskelevalle ;)

Nnoora (Ei varmistettu)

Moi Saara!

Alan ehdottamasti seuraamaan tätä sun uutta blogia, kun tänään sen kiireisen viikon jälkeen löysin!! Oot kannustava ja ihanan rehellinen! Kiva, että laitat saliohjelmiasi tänne näkyviin, niistä saa vinkkejä itelleenkin. Ja ne kannustaa itseäkin ottamaan ens kerralla vaan enemmän painoa! Odotan innolla jatkoa. Jeeess!! Paljon oot saanut hyvää palautetta, toivottavasti blogin ilmapiiri pysyy positiivisena ja kaikki ymmärtää, että tää on sun näkökulma aiheeseen ja kaikki hyvä tulee ajallaan ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo perustelu aamulenkistä on ihan ajateltu ja hieman sinne päin, sillä osa energiasta saadaan vapaista aminohapoista (joita käytetään myös mm.lihasten rakennusaineena), mutta asia ei ihan niin yksinkertainen ole :) Rasva on pelkästään soluihin varastoitunutta energiaa (eikä rasvakudos tarvitse energiaa merkittävästi) ja lihassolut ovat niitä jotka tekevät töitä urheillessa ja nimenomaan tarvitsevat energiaa. Eli, vaikka lihakset tarvitsevat energiaa enemmän kuin rasvasolut, niin ei se tarkoita, että niitä hajoaa energian puutteessa.

Yleensä energia saadaan maksaan ja lihaksiin varastoituneesta glukoosista (yksinkertainen hiilari) eli glykogeenistä. Toisin sanoen jos illalla on syönyt kevyen iltapalan ja aamulla lähtee lenkille tyhjällä vatsalla, on lihakset käyttänyt jo aika paljon varastoituneesta glykogeenista. Kun lihas työskentelee glykogeenivarastot tyhjenevät entisestään, insuliinipitoisuus laskee ja elimistö alkaa erittää glukagonia (hormoni). Tämä taasen käynnistää glukoneogeneesin, missä elimistö saa tarvittavan glukoosinsa vapaista aminohapoista, rasvasta ja maitohappokäymisestä. Jotta energiaa EI nimenomaan otettaisi lihaksista, käynnistyy glukoneogeneesin rinnalla ketogeneesi, jossa rasvasta saadaan valmistettua ketoaineita, joista elimistö saa energiaa. Tähän perustuu juuri aamulenkkien rasvanpoltto-ominaisuus.

Minusta tämä sun blogi on aivan ihana ja mua ärsyttää, että em.teksti voi olla raivostuttavan kuuloista pätemistä, mutta tavoitteeni oli oikeasti vain korjata vääriä väittämiä ja todistaa miten hieno kokonaisuus ihmisen keho on. Elimistö on suunniteltu juurikin niin, että ensimmäisenä energianlähteenä käytetään hiilareita, sitten rasvoja ja viimeisessä hädässä proteiineja, eli ei muuta kuin rohkeasti aamulenkille ;)

Saara S.
Saara Sarvas

Hei ihan fantastista lisäinfoa!

Pakko vielä vastata sängyn pohjalta, että ei ei ollut tippaakaan raivostuttavaa pätemistä, vaan juuri sitä infoa, mitä ei monesta paikasta selkokielellä löydä - kiitos ja lisää tätä :) Aamulenkeistä ja varsinkaan porrasintervalleista mua ei saisi enää luopumaan! Eikä kyllä mistään muustakaan cardiosta.
 

Ja samoin A. Sinivaaralla. Mulla on jokaiselle treenipäivälle ainakin 3 vaihtoehtoliikettä jokaiselle lihasryhmälle (joskaan en niitä läheskään joka viikko varioi :B) ja ohjelmaakin vaihdetaan aika tiuhaan tahtiin. Monipuolisuutta nimenomaan!

 

Nyt zzzzz....

Emilia Pyykkönen
Kuplia

Hyvältä vaikuttaa S! Vielä motivaatiosta: itse ajattelen aina treenamaan lähtiessä (jos siis ei oikein niinku huvita), että ikinä en ole treenamaan lähtemistä katunut. Ja annan itselleni myös vapauden lopettaa treenin/lenkin 10min jälkeen, jos paikan päällä homma ei huvita. Harvemmin sitä kuitenkaan siihen lopettaa. Lähteminen on usein vaikeinta. Tsemppiä Suara!

Repe (Ei varmistettu)

Kiitos mahtavasta blogista!
En tiedä oletko ajatellut sisällyttää ruokavaliohommia tähän blogiin ollenkaan, mutta mikäli ajatus ei tunnu vastenmieliseltä, kerro ihmeessä jotakin.
Ja koska ylläoleva on jotain epäselvintä maailmassa, tarkennan:
Käsitin yhdestä kommentistasi, ettet vielä tavoittele maksimaalista kasvua. Mulla on sama tilanne ja samat mitat sun kanssa, eli kiinnostais tietää mitä suurin piirtein syöt, paljonko kaloreita (noin suunnilleen, eihän kukaan hullu niitä tarkasti laske. Ja jos sana kalori saa sut suuttumaan, niin unohda tämä) ja mitä hiilari-rasva-protsku -suhdetta suosit.
Thank juu veri maz!

Miija (Ei varmistettu)

Nyt on pakko jättää sananen, aivan mahtavaa!

Oon jo tovin lueskellut sun toista blogia ja pidän mahdottoman paljon! En tiedä voiko näin ees sanoa pelkkien videoiden ja tekstien perusteella, mutta vaikutat mukavalta tyypiltä ja sun tekstit on jopa niin hyviä, että menin mineraalimeikin käyttäjänä ostamaan uuden siveltimen mus:lta :D Joten en voi kuin kiittää uskollisesta paasaamisesta hyvien siveltimien suhteen, se tunne kasvoilla on kuin silkkiä hivelisi iholle ! :)

Ja sitten tämä uusi blogi, erittäin hyvä :) itse olen liikkunut oikeestaan pienestä saakka vaikkakin salilla treenaaminen tuntuu joskus menevän aika kausi luontoisesti.. Katoin telkkarista tulleen Jutan ohjelman ja se kyllä taas iski inspikseen aika kovasti! Itse asiassa kävinkin lataamassa Jutan gofatgo projektin saliohjelman ja sitä on tovi tykitetty. Tällä hetkellä on vaan sellanen vaihe elämässä meneillään, ettei pääse salille kovin usein, joten kehitys on vähä takkuilevaa. Mutta onneksi on kesä ja silloin voi käydä myös juoksemassa, mitä en juuri muulloin harrasta:)

Tämä on kyllä myös mukava inspis, toivottavasti mahdollisimman monelle ja kaikki uskaltautuisit sinne salille, kyllä niitä tuloksia alkaa syntyä kun vaan jaksaa puurtaa :)

Tsempit ja toivottavasti saatas niitä pt:n kommenttejakin tänne!

p.s. minäkin voisin olla kiinnostunut ruokavalio aiheesta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Sun juttuja on kiva lukea! Ja kommentteja myös, sitä mistä eri ihmiset innostuu ja mikä motivoi. Ja kokemuksia siitä mikä toimii, vaikka se olisikin eri juttu kuin itsellä. Tätä palstaa jään ehdottomasti seuraamaan!

Mä en olis itsestäni vielä vuosi sittenkään uskonut, että liikunta 4-5 päivänä viikossa vois olla _ihanaa_ ja vielä sen lisäksi lukisin ja puhuisin aiheesta varmaan monen mielestä liikaakin. :D Mulla ei ennen ollut motivaatiota hommaan koska lahjaksi saaduilla geeneilläni oli aika sama mitä söin ja tein, lihaksia ei tietenkään ollut juurikaan mutta en myöskään ollut laiha läski. Mun innostus taisi tulla lähinnä aivokemiasta, koska huomasin saavani liikunnasta aina hirmu hyvän fiiliksen vaikka olisi kuinka huono päivä. Sitä lähtee mielellään hakemaan, vaikka sohva onkin yksi mun lempipaikoista. Salijäsenyys oli siis todella helppo päätös kokeilujakson jälkeen ja innostus on säilynyt paria laiskuusviikkoa lukuun ottamatta kohta vuoden.

Mun treeniohjelma on nimeltään "teen mitä huvittaa", mutta koska tietoa (ja kokemusta mm. siitä mitä ei kannata tehdä peräkkäisinä päivinä) on kertynyt jo jonkin verran, niin tuntuu että tää toimii hyvin! Aerobista siksi koska se on kivaa ja antaa parhaimman jälkifiiliksen. Salitreeniä koska sekin on kivaa, voi tehdä oman fiiliksen mukaan ja tulee tuloksia. Pilatesta, kehonhuoltoa ym. koska jälleen kerran, se on kivaa ja on hienoa huomata kuinka oma keho on oikeasti paremmin hallinnassa. Ja vaikka mulla ei alussa ollutkaan erityisiä tavoitteita, niin tähän mennessä näkyvät muutokset kyllä tuovat vielä lisämotivaatiota. :)

Kaiken kaikkiaan: miten olen voinut elää niin monta vuotta lähes kokonaan ilman tätä?

Vierailija (Ei varmistettu)

aivan mahtavaa! pyydän pyydän hartaasti esimerkkiohjelmia :) mielellään tyyliin 30 harjoitus, 45 min harjoitus, tunnin harjoitus jne. jäisi pois selitys, ettei viitsi lähteä, kun ei oikein tänään ehdi vetää kunnon treeniä kuitenkaan.

Kotoisasti

Olet innostava! Mutta tähän ongelmaan ei liene sinullakaan vastausta: salini suhtautuu nihkeästi lapsiperheelliseen. Juuri kun olin käynnistänyt hyvän salitreenin ja otin 4-vuotiaan mukaan (lasten tunnille) salini torpedoi hyvän alun kieltämällä lasten suihkukäynnit treenien jälkeen. Meillä ei ole rempan vuoksi kotona tällä hetkellä saunaa ja itsestäkin ois tosi kivaa kerta viikossa käydä treenin jälkeen saunassa.

No, jätän tytön kotiin ja otan vauvan mukaan. Ohjaajamies katsoo kummastuneena tiskin takaan kun kysyn, voiko beibisitterini olla mukana. Todella rauhallinen lapsi, joka nukkuu osan treeni ajastani. -No, tämän kerran kun on rauhallista, myöntyi hän vihdoin.

Salilla naiset katsovat pitkään ja sitten supattelivat: -Ei saa tulla vauvan kanssa tänne kun siitä tulee vauvakuume!

Onko muilla äideillä vastaavia salielämyksiä? Eikö pientenlasten äidit sovi saleille olevien filosofiaan kun kannustus on tätä luokkaa?

Vierailija (Ei varmistettu)

HAH! Pakko yhtyä tähä mukaan, huippu toi kuva kilo rasvaa/kilo lihasta tytöstä nimittäin oon nii monesti saanu kuulla kuinka ylipainonen oon pituuteeni nähden, jos pelkkää puntarii kattoo, mut silti vaatekoko aina 34-36... Jotenki tuli huh helpotus fiilis kun oon aina häpeilly painooni mut en kroppaani:) Joten kiitos tästä!

pahatapa (Ei varmistettu)

Raakel: mä käyn salilla jossa on lapsiparkki, ja täytyy sanoa että tekisi mieli lopettaa treeni siihen pisteeseen niinä aamuina, kun järjestetään mammojen suosikkijumpat. Kiljuvia, riehuvia, juoksevia ipanoita pukkarit + käytävät täynnä, lasten kengät potkittu pitkin pukkarin aulaa, joka suunnasta kuuluu rääkynää... Valitettavasti, mun mielestäni lasten paikka ei ole kuntosalilla, ei ravintolassa eikä muissakaan paikoissa jonne aikuiset menevät rentoutumaan. Ei ainakaan ennen kuin osaavat käyttäytyä - ja sitä vaihetta eivät kaikki kohtaa.

Ja jos he antavat sinun hyvinkäyttäytyville lapsillesi luvan mennä suihkuun ja tulla mukaan tunneille, eivät voi kieltää toisiltakaan, lopputuloksena vilkkaampi kersa kallo halki pesutiloissa ja toisaalla monen ihmisen treeni pilalla kun tunnilla mukana oleva muksu ei osaa käyttäytyä...

H512 (Ei varmistettu)

Nyt osui ja upposi täysin. Piste. Olen kovasti kaivannut blogia, joka ottaisi kantaa treenaamiseen innostavasti. Kiitos &lt;3 Olen mykistynyt, koska vihdoinkin löytyi oikeasti mielenkiintoinen blogi.

Erika (Ei varmistettu)

Oon koukussa ;) Aloitit blogisi juuri oikeaan aikaan, koska oon aloittanut nyt 2 viikkoa sitten salilla käymisen! Teen itse nyt 3 -jakoisella ohjelmalla peruskuntoa ja ajattelin muutaman viikon jälkeen suunnitella ehkä 4 -jakoisen tai vaan vähän muutetun 3-jakoisen saliohjelman. Ois kyllä aika mukava, jos sun niin ihana PT jaksais jotain semmosta reeniohjelmaa miettiä, että millaista saliohjelmaa kannattaa alkaa käymään kun on ns. peruskuntokausi takana ja aloittaa ihan kunnolla salilla käymisen. Oon nyt tehny semmosia 3/4 x 12 niin, että viimeinen toisto menee vielä ilman irvistystä. Hakenut niitä liikeratoja rauhassa ja nyt penkissäkään ei enää kädet heilu sinne sun tänne :D Jatkahan samaan malliin, sekä blogin että reenauksen kans! &lt;3

Vierailija 1 (Ei varmistettu)

En voi muuta sanoa kuin että KIITOS. :) Tämä postaus nosti taas motivaatiota ja muistutti miksi salikuntoilu on mahtavaa. Olen samaa mieltä kanssasi. Vielä yks kysymys: MITÄ PITÄÄ TEHDÄ SALILLA, JOTTA SAA TOLLASEN TAKAPUOLEN ku tuossa super ass kuvassa!? :D

My mind

Autto heti ku luki tän ! Tekis mieli lähtee vaa salille ::) mut ärsyttää ku oon nii laiska :D

Kommentoi