Painonnostokengät syynissä

powelift5.jpg

Syntymäpäivälahjaksi saamani painonnostokengät ovat olleet kovassa käytössä, ja parantaneet omaa suoritustani sen verran, että tässä kaikille tiedonjanoisille vähän vastauksia aiheesta mahdollisesti heränneisiin kysymyksiin! Omat kenkäni ovat Adidas Powerliftit, ja ne ovat ns. aloittelijan painonnostokengät, jotka on suunniteltu etenkin tätä meidän trendikästä CrossFit-kulttia varten ;). 

Kenkien kantapääkorko on esim. Adidas Power Perfecteihin verrattuna matala, mutta huomaan selkeän eron liikkuvuudessa ja liikkeiden stabiiliudessa jo näihin vaihtamalla, eli kengät sopivat omaan käyttööni loistavasti. Jos siis liikutat ykkösillä kolmenumeroisia rautoja, kannattaa ehkä aloittaa kalliimmista ja heavy duty:mmista kengistä.

Tiesittekö muuten, että nostokengät ovat peruja neuvostoajalta? Siellä sitä vasta osattiinkin nostaa.

 

NOSTO2.jpg

Miksi painonnostokengät?

Crosstraining-harjoitteluun kuuluu yllättävän paljon painonnostoliikkeitä, joissa ideana on liikuttaa mahdollisimman paljon rautaa eri korkeuksille maanpinnasta. Monesti liikkeitä tehdään nopealla tempolla ja hieman pienemmillä painoilla, ja tällöin tukevat ja kovapohjaiset treenikengät riittävät ainakin itselleni ihan hyvin. Kun tarkoitus on nostaa isoja kuormia, tehdä lyhempiä sarjoja ja pitää liikeradat puhtaina, tulevat nostokengät ajankohtaisiksi.

Nostamiseen tarvitaan koko kropan hyvää yhteispeliä, ja sehän lähtee hyvästä tasapainosta! Jos jalassa on pehmeäpohjaiset ja joustavat tossut (esim. Nike Free), jalat shiftaavat kenkien sisällä ja kengänpohjat joustavat kumimattoa vasten. Tasapainon löytäminen ja säilyttäminen on siis asteen verran vaikeampaa, noston laatu heikentyy huomattavasti. Pehmeäpohjaiset kengät siis antavat myöten kovan lisäpainon alla, toisin kuin jämäkät painonnostotossut.

Painonnostokengissä on myös ala-asteajoista muistuttava tarrakiinnitys, joka on tärkeämpi, kuin tajuatkaan! Kireälle kiskaistut tarrat pitävät kengän ja jalan sen sisällä kasassa, myös kovien painojen alla, ja tämä yhdistettynä stabiiliin pohjaan = WIN.

Nostokengistä on apua kaikissa kyykkäystä ja stabiiliutta vaativissa liikkeissä: Kyykyt (etu, taka, vala), Tempaus, Rinnalleveto. Monella aloittelijalla, ja pitkäänkin nostaneilla, nilkan, selän ja lonkankoukistajien liikkuvuus rajoittaa kyykkyjen syvyyttä. Painonnostokenkien avittamaa liikelaajuutta parantavaa efektiä haetaan asettamalla kantapohjien alle pienet levypainot, tai laudanpätkä. 

Pieni korko kantapään alla parantaa nilkan liikkuvuutta ja sitä kautta koko liikettä. Kyykyt voi tiputtaa alemmaksi, ja yläselkä on silti helppoa pitää pystyssä. 

Kenkien merkitys korostuu, kun tietyt liikkeet tehdään räjähtävästi – kuten ne kuuluukin tehdä. Tässä painonnostokenkien stabiiliutta hyvin demonstroiva videopari:

//www.youtube.com/embed/8xySMe3rWbU” width=”640″>

Pehmeäpohjaisilla lenkkareilla vs…

 

NOSTO1.jpg

Summa summarum: Jos nostat, osta kengät. Kokeiltuasi et vaihda takaisin! 

p.s. Nostokenkien hommaaminen ei tarkoita, liikkuvuusharjoitusten hylkäämistä ja tietä ikuiseen onneen. Jatkan siis liikkuvuusjumppailua entiseen malliin. Tosin en tämän kesän malliin, jolloin en ole venytellyt kuin yhden käden sormilla laskettavan määrän.. SOO SOO SAPE!

Kommentit (5)
  1. Eksyin tänne etsittyäni tietoa painonnostokenkien eroista. Kiitosta näistä tiedoista! 🙂 Kysyjille tiedoksi, että painonnostoliiton sivuilta löytyy ainakin kolmet Adidaksen kengät, joita ainakin sivun tietojen mukaan pitäis olla koosta 36 2/3 alkaen.

  2. Tiedätkö, mistä nämä on sinulle lahjaksi ostettu? Naisten kokoja ei tosiaan mistään löydy.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *