Täydellisen treenin resepti!

Elämäni Kunnossa

Vaikka joku jo manaili että kova treeni ei vaan sovi kaikille, mä saan siitä niin paljon riemua, ettei se voi koskea mua! ^_^

Tällä ja viime viikolla olen saanut ihan älyttömän hyvin tehoja irti joka ikisestä treenistä.

Nyt kun mietin, koko alkuvuoteen on mahtunut vain yksi ainokainen treeni, minkä aikana ärsytti ja tuntui siltä, ettei nyt oikein kulje. Heti kun tiesin, ettei hommasta tule mitään, pistin pillit pussiin ja lähdin kotiin syömään ja chillaamaan. Yksi menetetty treeni ei paina vaakakupissa kovin paljoa, vaan se kokonaisuus ratkaisee - kuten kaikessa muussakin.

 

Ei ihan jokaisesta treenistä tarvitse nauttia, mutta kyllähän se olisi silti se ideaalitilanne, mitä ainakin itse tavoittelen.

Mulle parhaan treenikokemuksen takaa muutama täyttyvä seikka:

  • Treeni on suunniteltu. Joko päätän meneväni tunnille X tai teen päässäni mahdollisimman tarkan päiväohjelman. Kun tiedän, että klo 18 pitää olla valmiina ja odottamassa treenin alkamista, alan varautua hommaan henkisesti jo tunteja aiemmin. Itsenäisissä treeneissä olen saanut Gymboss-ajastimesta ihan älyttömän hyvän apurin ja treeniteho on noussut aivan uusiin sfääreihin!

  • Olen levännyt ja palautunut. On aivan turha lähteä kyykkäämään tai juoksemaan jotain spurtteja, jos jalat ovat aivan jumissa, tai edellisyönä unta on tullut pahimmassa tapauksessa reilusti alle 7h. Tällöin oma koordinaationikykyni ym. vointini on surkea. Vastaavissa tilanteissa lähden yleensä palauttavalle kävelylenkille ja jätän kovat treenit suosiolla seuraavaan päivään.

  • Olen syönyt ja juonut tarpeeksi. Ennen aamulenkkiä syön nykyään kevyen ja proteiinipitoisen aamiaisen ja yritän ajoittaa kunnon aterian n. 1,5h ennen sali-/crossfit-/kahvakuulatreeniä. Yleensä nappaan vielä suuhun jotain kevyttä ja hiilaripitoista juuri ennen kuin lähden salille. Myös tasainen nestetankkaus on tärkeää, sillä kovassa treenissä hiki lentää ja itselläni lievässäkin nestehukassa olotila huononee radikaalisti. Lisään treeniveteni sekaan yleensä vielä ripauksen himalajansuolaa, jolloin vesi tuntuu imeytyvän paremmin, eikä vain hulahda kropan läpi!
  • Palautusjuoma ja seuraava ateria ovat valmiina. Jokainen tehkööt miten lystää, mutta mä tykkään juoda palautusjuomaa ja koen saavani siitä selkeää hyötyä. Herkkupäivinä palkkarina on usein PROfeelia ja muulloin Warrior Blendiä ripauksella maltoa. Tämän lisäksi mua odottaa kotona joko aiemmin valmistettu ruoka, tai mahdollisimman minimaalista vaivannäköä vaativan aterian ainekset. 

  • Itsenäisen treenin aikana musiikin pitää olla kohdillaan. Mulla on erinäinen määrä treenilistoja, joiden tunnelmat ovat hyvin vaihtelevia. Intervallipumppaukseen on omat huippubiisinsä ja rauhallisille kävelylenkeille omansa. Muutamia listoja olen julkaissut myös Spotifyn puolella, kurkkaa ne tästä!

Aika paljon juttuja, mitkä eivät ole mitenkään yhteydessä itse suoritukseen. Siitä, miten paljon treenistä saa irti sen suorituksen aikana, voi vastata vain oman itsensä kanssa kamppailemalla. 

Yritän elää hetkessä ja antaa kaikkeni, mutta suorittaa kaiken silti hallitusti ja turvallisesti. Mä tunnen oman kroppani rajoitteet, enkä halua hajottaa mitään paikkoja, vaikka intoa olisi kuinka. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö jokaista toistoa tehtäisi tunteella ja puristettaisi viimeisiäkin mehuja mahdollisuuksien mukaan.

 

Mistä teidän täydellinen treenikokemuksenne koostuu? :)

Kommentit

A. Sinivaara
Onnenpäivä

...Yleensä siinä vaiheessa kun itkettää, tietää että treeni on hyvä :D

Saara S.
Saara Sarvas

Jaa, viimeksi siis tänään, kun Poltteen Lauri käski tekemään sellaisia SAATANALLISIA staattisia kyykkypitoja parallelissa ja vielä vähän tamppaamaan siihen päälle, ettei vaan kävisi liian keveäksi >:D

vilma.p
Vilma.P

Kivakiva postaus!! Itse luistan ihan liian usein kaikista palautus jutuista. Viimeksi eilen treenasin niin myöhään, etten syönyt/juonut mitään treenin jälkeen. No tänään ei kyllä sitten treeni kulkenut (johtuen mahdollisesti siitä).
Hyviä asioita siis listasit. :) Mun täydellinen treenikokemus on viime aikoina koostunut myös siitä, että oon treenannut poikaystävän kanssa. Jotenkin teen sillon aina kovempaa ja isommilla painoilla. Ja on se vähän kivempaakin ja helpompaa lähteä salille jonkun kanssa!

Narri (Ei varmistettu)

Moikka Saara!

Tässähän tuota motivaatiota treeniin jo käsiteltiinkin, mutta onko sulla vinkkejä näihin:

1.Vaikka olisi käynyt salilla monta kertaa viikossa ja siihen lisättynä muu aerobinen liikunta, tuntuu ettei näkyviä tuloksia saa millään aikaiseksi. Näkyvillä tuloksilla tarkoitan nyt painoa, senttejä, vatsa pullottaa samanlaisena kuin ennenkin, käsissä treenaantuu vain hartiat, reidet ei näytä yhtään sen lihaksikkaimmailta etc...

2. Treeni junnaa samassa.. En käy ohjatuilla tunneilla, eikä minulla ole personal traineriä.. mutta yritän youtubesta ja täältä sinun sivuilta katsoa hyviä liikkeitä ja sarjoja, mutta salilla tuntuu että kaikki nuo vinkit unohtuu ja päädyn tekemään ainaisia samoja liikkeitä..

3. Tää nyt ei oikeestaan oo edes ongelma, enemmänkin ärsyttävä juttu salilla, joka saa minut tekemään muita liikkeitä tai käyttämään muita laitteita kuin olin suunnitellut.. ja se on MIEHET! Ärsyttävät miehet salilla, jotka varaavat kaikki painot ja tilat itsevarmoina ja rehvakkaina, ettei ainakaan uskalla mennä vetämään mitään askelkyykkyjä suunnittelemaani paikkaan.. plus, kymmenen sekunnin sarjatauon aikana ne tulevat kysymään, että ootko valmis ja näin ollen kirjaimellisesti häätää pois ko. laitteesta, jossa olin tekemässä esim 12x3 sarjaa..

Nojoo oudot ongelmat, mutta
jos sulla olis jotain tsemppiä tai omakohtaisia kokemuksia heittää tähän niin olisin todella kiitollinen :)

-Reeta- (Ei varmistettu) http://quenchmydesire.blogspot.fi/

Kuulostaa erittäin tutulta tuo sun täydellisen treenikokemuksen takaavat seikat. Itselläni tosin meinaa jäädä tuo riittävä lepo ja palautuminen vähän liian minimiin kun treenaan aamupäivisin ennen töihin menoa, jossa meneekin sitten ilta ja kukapa sitä nyt suoraan töistä päästyä saa itsensä nukkumaan kun pitää seuraavan päivän ruuat laittaa valmiiksi ja salikassi pakata uudelleen + kaikki ne muut iltatoimet. Tuo viimeinen kohta, musiikki, kyllä osui ja upposi! :) Jos musiikkina on jotain schaissea, niin ei se treenikään silloin kulje täysillä. Mun pitää vielä sopivin väliajoin lisätä muutama uusi biisi treenimusiikkilistalle koska niiden samojen biisien kuunteleminen kerta toisensa jälkeen alkaa kyllästyttää.

Narrin 3. kohtaan on sen verran kommentoitava, että mä oon ollut enemmän kuin tyytyväinen käydessäni salilla, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan naisille :)

Aikalailla samoilla linjoilla kuin sinä mutta juurikin se että hampaat irvessä treeniä, silloin tulee tunne että nyt se menee perille, ja kunnon hapotus :) Lepo on tärkein, turha tosiaan mennä heilumaan ellei olo ole 100% ja yli :) Ja aina sillä asenteella että tänään vedetään täysillä!

Tiiiiiu (Ei varmistettu)

Heips,

Ajattelin kysyä sulta, kun tunnut tietävän näistä liikunta & ruokavalio - asioista vähän paremmin :)
Oon siis 18-vuotias tyttö, lukiota käyn. Vuodenvaihteessa päätin alottaa terveellisemmän elämän, kun syksyn aikana painoa pamahti joku ~10kg ihan huomaamatta.. Mitat on nyt siis 170cm pituutta ja tällä hetkellä 78kg.
Alotuspaino oli 80kg, ekan viikon aikana lähti kaks kiloa, varmaankin ihan nesteitä. Mutta sen jälkeen paino on jumittanut 77-78 :/ Käyn salilla noin neljä kertaa viikossa, mulla on kolmiosanen saliohjelma (oon käynyt siia aikaisemminkin salilla) ja salilla teen aina 40-60min aerobista, eli joko crosstrainerilla, pyörällä tai juoksumatolla oon ja sitten painoilla lihastreeni. Syön 1000-1600kcl päivässä, riippuu aina hieman päivästä, en syö herkkuja oikeastaan ollenkaan, kun ei vaan tee mieli.
Mutta paino ei tipu, se on nyt kolme viikkoa jumittanut jo tuossa :/
Mitä neuvoisit mua tekemään?

- Tiia

Vierailija (Ei varmistettu)

Syö välillä enemmän.

Saara S.
Saara Sarvas

Vilma, Mä varmaan pökräisin jos en söisi mitään treenin jälkeen, tai heräisin zombiena :D Mä oon taas sellainen erakkotreenaaja, mutta on ihan kiva olla significant otterin kanssa salilla ja heittää välillä yläfemmoja treenin lomassa!

 

Narri, Hmmmm.... Milläs kantilla ovat ruokailutapasi? Itselläni kaikki kehitys tuntuu tyssäävän, jos en jossain määrin tarkkaile sitä, mitä suusta menee sisään :) Jos ruokailutottumukset ovat samanlaiset kuin aiemmin, eikä niihin kiinnitä huomiota, sitä helposti kompensoi liikunnan määrää hieman suuremmilla annoksilla. 

Toinen ongelmasi on varmaan aika suorassa yhteydessä myös tuohon ensimmäiseen. Jos teet koko ajan samanlaista treeniä, et välttämättä käy koko kroppaa tarpeeksi rankasti läpi ja tuloksia ei tästäkään syystä tule haluamaasi  tahtiin! Jos lähipiirissäsi ei ole treenaamisesta kiinnostunutta tyyppiä, joka voisi sinua salilla opastaa tai inspiroida, paras keino on etsiä jostain innostus ottaa asioista selvää :)

Google laulamaan vaan ja jotain selkeää, itselle sopivalta tuntuvaa treeniohjelmaa etsimään! Paras tilanne on siinä vaiheessa, kun sulla itselläsi on pääkopassa alati karttuva treenitietokanta, mistä ammentaa.

Onko sinun mahdollista käydä salilla hieman eri aikoihin, jolloin laiteruuhkaa olisi vähemmän? Parasta olisi tietysti, että löytäisit sali-itsekunnioituksen, minkä voimin uskallat sanoa, että "mulla on vielä kaksi sarjaa jäljellä, mutta tee vaikka tossa välissä." Sopu sijaa antaa, mutta eivätpä ne miehetkään minnekään liikahda, jos ei itse kysy ^_^. Kundit ovat yleensä tosi joviaaleja tällaisissa jutuissa, vaikka näyttäisivätkin vähän uhkaavilta treenatessaan :D

-Reeta-, Kaikkeen varmasti tottuu ja kyllähän siitä treenistä saa lisätehoa päivän muihin toimiin! Kunhan pitää lepopäiviä tarpeeksi tiuhaan tahtiin, voi sitä unen määrää varmaan paikata ainakin jonkin verran. Ja joo, mä teen n. kuukauden välein uusia listoja, mutta välillä on ihanaa pistää joku vuoden takainen lista pyörimään ja fiilsitellä muisteloissa!

 

styleornot, Jea, fiilistä pitää olla! Ja vaikka sitä ei ihan aina olisi sinne salille raahautuessa, pitää mun saavuttaa hyvä boogie viimeistään siinä alkulämmittelyn jälkeen, että lopputreeni kulkee kunnolla.

 

Tiiiiiu, Meniköhän i:n määrät oikein? Mähän en ole minkään sortin asiantuntija, mutta intuitiivisesti kuulostaa siltä, että syöt aivan liian vähän :/ Me ollaan melko samoissa mitoissa ja treenipäivinä omat kalorini ovat 2000 kieppeillä ja olen siltikin reilusti miinuksilla.

Nosta siis peruspäivien kalorimääriä niin, ettet menisi yhtenäkään treenipäivänä ainakaan tuon 1600 alle!! Itse olen joskus sotkenut oman aineenvaihduntani juuri tuolla liian vähällä syömisellä, enkä toivo sitä kenellekään.. Syö vaikka parina päivänä viikossa kulutuksen verran, niin aineenvaihdunta pysyy käynnissä! :)

Entäs millä tavalla syöt? Mitä säännöllisemmät ruoka-ajat, sitä paremmin kroppa toimii. Monet myös tipauttavat rasvan melkein kokonaan ruokavaliostaan, sillä siinä on paljon energiaa. Elimistö kuitenkin tarvitsee hyvää rasvaa pitääkseen rasva-aineenvaihduntaa käynnissä.

Toivottavasti tästä oli jotain apua :)

 

Laura-- (Ei varmistettu)

Terveisiä juomapulloa vieressäsi Poltteella täyttäneeltä ujolta tytöltä joka ei vaan saanu suutaan avattua että luen molempia blogeja jajajaja oot paras :--DD Tänään viimeinen on the ramp tunti ja ollu ihan parasta!!!!

http://meanwhileintre.blogspot.fi/

Vierailija (Ei varmistettu)

Täydellinen treenini eilen: 8 km juoksu koiran kanssa, ei liikennettä (tai toisia koiria), spurttailua välillä eikä silti loppunu voimat, soittimesta shufflella koko ajan hyviä biisejä, aamulla persaus kipeenä! Juoksu on mun juttu, se tuottaa tulosta nopeesti kun haluaa laihtua ja päästä parempaan kuntoon. Kotona lisäksi venyttelyä, kahvakuulaa ja lihaskuntoliikkeitä. Pakko alkaa treenata vähä kovempaa kun parin kuukauden päästä on Tahko Extreme Run :D

Nim. 6 kiloa tippunut, 15 vielä jäljellä ;)

Julia Hoo
Kympin joukko

Mun salaiset aseet hyvään treeniin on spinningissä se, että sen jälkeen kun pyörään kiinnittyy, siitä irtoaa vasta treenin päätteeksi, luovuttamista ei edes harkita (nykyään oon kyllä niin pahasti koukussa että sitä ongelmaa ei pahemmin ole) ja että IKINÄ ei polje "tyhjillä" vastuksilla. 

Salilla mulla on aika samanlaisten käytännöt kuin sulla, lisäksi yritän aina tehdä pari sarjan päälle, mikäli tuntuu liian helpolta. Itsensä haastaminen on myös tärkeää ("jos sitä vähän lisäisi painoja...").

Saara S.
Saara Sarvas

Laura--, Hihi, moikkaa ens kerralla, kyllä mää nyt sut jo tunnistan ^_^

 

Vierailija, Waaaau! Mulla menee tässä vaiheessa ehkä joku pari kilsaa silleen "kivuttomasti" ja sit oon hikipossu ja dead :D Onneksi omaan Extreme Runiin on vielä monenmonta kuukautta! Ja upeaa tiputustyötä, tsemppiä jatkoon :)

 

Julia Hoo, Spinningiä olen kokeillut vissiin yhden kerran.. Ehkä sille voisi antaa joskus uuden mahdollisuuden? Aiemmin kunto oli melko rapainen ja fiilis tunnin jälkeen sen mukainen >:D

Nuo muutamat ylimääräiset toistot pitää kyllä ottaa omiinkin treeneihin! Tosin nykyään treenit ovat muutenkin niin "fiilispohjaisia" tai intervallityyppisiä, että failureen asti yritetään mennä ilman tiettyjä toistomääriä ^_^

 

Vierailija (Ei varmistettu)

heh, mäki bongasin sut maanantaina poltteella, mietin vaan kuumeisesti että miks tuo näyttää niin tutulta, kesti vähän ennen kun tajusin :) Suurkiitos kun oot täällä Poltetta hehkuttanu, oon niin tykänny olla siellä. Ihan orpo olo kun kurssi nyt loppu, mutta huomenna oon kyllä jo menossa treenaamaan :)
-miffa

Julia Hoo
Kympin joukko

Meillä taitaa tuo spinningohjaaja ekakertalaisille sanoa, että kokeilla pari kertaa ennen kuin unohtaa kyseisen lajin. Omat ensikokemukseni olivat lajista identtiset kanssasi. Nyt  (n. 9kk myöhemmin) sitä huomaa heräävänsä kaksi kertaa viikossa klo. 5.20 päästäkseen aamuseitsämän spinningtunnille ja omistavansa lajiin tarkoitetut kengätkin.. Taidan olla ehkä hieman sekaisin päästäni. :D  (Toisaalta noihin kellonaikoihin ei tule analysoitua huvittaako vai eikö, menee vaan.) 

Kommentoi