Testissä: Zumba 45min

Elämäni Kunnossa

Kirmasin viime maanantaina salille normaalia aikaisemmin ja vastaanoton tytöt kysyivät, tahtoisinko zumbaamaan. No mikä ettei! Törmäsin edellisviikolla saksalaisen punaiseen Zumbatunnilta poistuvaan kaveriini, joka kirosi tunnin alimpaan helv.. No sinne.

Kaikki ovat varmasti kuulleet Zumbasta, mutta mitä se oikein on?

"Zumba Fitness® ainutlaatuinen latinovaikutteinen kuntotanssiohjelma, jossa Grammy-palkittujen tuottajien luomat kuumat kansainväliset rytmit ja tarttuvat tanssiaskeleet yhdistyvät koukuttaviksi kuntoilubileiksi. Zumba sai alkunsa vuonna 2001, ja se on nykyisin maailman suurin ja menestynein kuntotanssiohjelma. Zumba-tunneilla käy joka viikko yli 12 miljoonaa kaiken muotoista, kokoista ja ikäistä ihmistä yli 110 000 paikassa ja yli 125 maassa."

Ollaan samaisen kaverin kanssa joskus vedetty zumbatreenejä laivalla DVD:n avustuksella ja ajattelin, että ei se nyt NIIN kamalaa voi olla ja otin härkää sarvista.

Tunnilla saa kyllä hien pintaan ja sen määrä on suoraan kiinni omasta tekemistasosta. Siihen ne omat positiiviset fiilikseni sitten loppuivatkin..

En tiedä, kuinka paljon ohjaaja voi vaikuttaa sarjoihin tai tunnin rakenteeseen, mutta kaikki biisit tuntuivat aivan yhtä raskailta, eikä sykettä juurikaan laskettu väleissä. Olisin toki itse voinut tehdä tietyt liikkeet rauhallisemmin, mutta mitä hauskaa siinä olisi ;)

Tämän lisäksi sarjat olivat poikkeuksetta todella nopeita ja.. Poukkoilevia! Myönnän, että en ole se kaikista ketterin kipittäjä, mutta ei mulla ikinä ennen tätä ole ollut ryhmäliikuntatunnilla ongelmia kymmenennen toiston jälkeen kärryiltä tai rytmistä putoamisesta.

Niin ja ne musiikit.... Mä tykkään lattarirytmeistä, mutta zumbamusa oli lähinnä vaivaannuttavaa :D

Zumban pitäisi mun käsittääkseni olla niin vaivatonta ja hauskaa, että unohdat treenaavasi. Itselleni ei tällaista fiilistä tullut hetkeksikään vaan vilkuilin kelloa jokaisen biisin välissä..

Uskoisin, että eri ohjelmalla tunti voisi olla hauskempi ja että tietynlaiset liikkujat tykkäävät touhusta varmasti.

Mä taidan silti jatkossa valita Combatin hiljalleen perinteeksi muodostuvasta viikon ryhmäliikuntatuokiostani!

Tampereen Elixia Kalevassa on vielä pari viikkoa Total Combat klo 19 ja mä teen kaikkeni päästäkseni sinne huutamaan ja hikoilemaan. Ohjaaja oli timanttinen, musiikit täydellisesti raivotreenaamiseen sopivat ja mulle tuli oikeasti kyyneleet silmiin kesken sen tunnin, kun koin niin kovia itseni voittamisen fiiliksiä ja jaksoin puskea väsymyksen läpi viimeisessä sarjassa aina vaan korkeampia ja parempia hyppypotkuja. 

Elokuussa Total Combatin korvaa uusi Elixia Raw, jonka toivon olevan jotain yhtä rankkaa ja inspiroivaa. Käyn testaamassa tunnin heti kun se on mahdollista!

 

Ennen tuntia lämmitellessä vielä hymyilytti.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

ohjaajalla on kyllä ihan mielettömän suuri vaikutus. onneksi minun salillani käy kerran viikossa vieraileva ulkomaalainen vetäjä joka on tehnyt tunneista niin hauskoja ja helppoja, että väkisinkin vetää ihan täysillä ja aika vaan hujahtaa hetkessä ! kaikkien muiden ohjaajien vetämistä tunneista mulle on jäänyt toi ihan sama fiilis :s

Kaispu (Ei varmistettu)

Ohjaajalla on tosiaan valtava vaikutus tuntiin. Ennen salillani oli ihan huippuohjaaja, joka sai minut, ehkä maailman rytmitaidottomimman ihmisen, nauttimaan tanssillisesta tunnista, vaikka en pysynytkään yhtään kärryillä. Nyt ohjaaja on kuitenkin vaihtunut, mikä sai minut harmistuneeksi. Kävin tasan kerran hänen vetämällään tunnilla ja totesin, että ihan mälsää. Niin minulta vietiin yksi jumppasuosikkini, onneksi Sh'Bam sopii hyväksi korvaajaksi minulle.

zumbaaja (Ei varmistettu)

Moikka! Eka kerta zumbassa oli mullakin aika kamala enkä pysynyt mukana ollenkaan, koska askeleet oli niin nopeat yms. Mutta käytyäni reilun kuukauden sinnikkäästi zumbaamassa onnistuu askeleet hyvin ja on oppinu salsat, sambat ja muut. Meidän salilla on maailman paras ohjaaja jonka musiikit on shakiraa, rihannaa ja pitbullia :D Suosittelen sullekkin että käyt vielä kokeilemassa, koska muistat ne askeleet mitä enemmän käyt siellä etkä kuluta energiaa miettien että miten toikin menee ja tunne itseäsi noloksi. Muistan muutes kun menin zumbaamaan ja ohjaaja oli joku toinen, enkä tykännyt yhtään! Pyllyä piti vatkata koko tunti ja olo oli vaivaantunut. Lemppariohjaajan tunnilla pylly heiluu sopivasti ;)

Jennysi (Ei varmistettu)

Ohjaaja vaikuttaa ihan järjettömästi Zumba-tunnin laatuun. Itse esimerkiksi käyn kahdella zumba-ohjaajalla talvisin: toinen soittaa vaan perus zumba-biisejä, joita kuuluu DVD:lläkin (boooring) ja toisella on soitossa pääasiassa listahittejä. Esim. Sexy and I know it on ihan mielettömän hauska biisi tanssia läpi asenteella :D Niillä tunneilla unohtaa todellakin treenaavansa ja sellaiset onkin parhaita. Liian haastavat/helpot tunnit itseään toistavalla musalla ei kyllä inspiroi.

Eeva Kolu

Harvassa lajissa on ohjaajalla yhtä suuri vaikutus! Mä kävin testaamassa monen eri kuntosalin Zumba-tunteja ja olin ihan että hohhoijjaa, tätäkö ne ihmiset hehkuttaa. Sarjat oli tylsiä ja musiikki just sitä Zumba-tunteja varten tehtyä geneeristä kuraa. 

Vasta kun kävin kuubalaisen salsakoulun Zumba-tunnilla tajusin, miten kivaa se voi olla! Siellä oli tosi hauskat, pääosin ohjaajan itse tekemät koreografiat eikä niitä kauheita "Zumbaa jee Zumbaa wooo" -biisejä käytetty ollenkaan. Tunnit oli tosin sitten myös paljon rankempia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannattaa kokeilla LessMillsin SH`BAM tuntia..vähän vastaavaa ku zumba mutta sata kertaa hauskempaa ja yksinkertaisempaa! Myös musiikki on enemmän tuttua poppia kuin jtn ihme lattaribiisejä. Itse olen täysin koukussa.

Hear Hear!

Yhdyn moneen muuhun, Zumbassa ohjaajalla on jotenkin vielä suurempi merkitys kuin monessa muussa lajissa.

Oma suosikki Helsingisä on ollut Happy Soul -ryhmäliikuntalin Mari Sainio. Harmi vain, ettei tuolla tule käytyä niin paljoa, koska siellä tosiaan on vain ryhmäliikuntaa, enkä viitsi mksaa tavallisen salikortin päälle vielä toista satsia vain zumban vuoksi.  Viime kesänä tuli käytyä myös Töölönlahdella puistozumbassa jota veti hullun hyvkroppainen kolumbialaismies, joka oli käsittääkseni zumban kehittäjän hyvä ystävä. Siinä oli jo oikea meininki.

Vierailija (Ei varmistettu)

mä taas en siedä combatteja (olen ollut eri ohjaajien ja salien combateissa moneen kertaan), en vaan näe mitään pointtia siinä, että ilmaan heilutellaan nyrkkejä ilman minkäänlaisia vastuksia :(

Zumbassa on todella tärkeää, että on hyvä ohjaaja, joka on valinnut myös hyvät biisit ja niihin sopivat kuviot! Elixiassa niitä on kaksi, sellainen, kuin Maria vetää tietääkseni salmisaaressa ja ompussa. Ja sitten Kati, joka vetää Sellossa ja kait Itiksessä :) kannattaa kokeilla!

Inka /alternatiiviurheilija.blogspot.com (Ei varmistettu)

Huh, en siis ole ainoa zumban vihaaja :D en vaan voi käsittää sitä junttiuden määrää joka salissa mut kohtaa! Mutta voisin kuvitella että jonkun latinotansseihin oikeasti perehtyneen ohjaamana voisi olla erilaista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Yhdyn edellisten kanssa. Ohjaajalla todellakin on välillä. Mun ensimmäisessä Zumbassa oli ohjaajana ulkomaalainen jätkä ja tunti oli loistava. Tunnin jälkeen teki mieli melkein kuolla, kun kaikki mahdolliset lihakset olivat kipeänä. Nyt kävin kokeilee oman salin Zumbat ja ei tunnu missään ja tunnit oikeesti ovat tylsiä. Eli kannattaa kokeilla eri ohjaajan pitämää tuntia.

rede (Ei varmistettu)

tää on ehkä mun lemppariaihe joten pakko kommentoida ! :D zumba jos mikä on semmonen, jossa ohjaajalla on äärettömän suuri osuus. meidän salilla on vaihtelevasti kaks tai kolme eri ohjaajaa. yhden zumbia rakastan, koska musiikit on pitbullia jne... ja liikkeet on yksinkertasia ja mitä isommin ne teet, sitä enemmän tuntuu. sitten on nää kaks, jotka pitää niitä valmiita koreoita niihin valmiisiin biiseihin enkä voi sietää niitä! ne on niin hirveitä! käväse siis testaan jonku toisenki zumbaa ;)

Mari/vieras (Ei varmistettu)

Pakko myös kommentoida tähän, vaikka tuossa edellä noita uudempiakin postauksia jo on. Aikoinaan zumba oli yksi oleellinen syy siihen, miksi ylipäätään innostuin urheilusta enemmän. Tällöin koko laji oli vielä melko tuore villitys, ja peppua jaksoin käydä pyörittelemässä joka viikko. Kun muutin uudelle paikkakunnalle opiskelujeni perässä vaihdoin myös isompaan ja tasokkaampaan kuntosaliin, jonka myötä kuitenkin zumbainnostus (ja osittain myös opetutaso!) laski huimasti. Nykyiseltä saliltani löytyy ainoastaan yksi ihan supermahtava zumbaope, jonka tunneilla tulee juuri sellainen olo ettei zumbaaminen edes tunnu hullulta treenamiiselta vaan sairaan hauskalta! :) Hommaan vaikuttaa siis ehdottomasti ohjaaja ja MUSIIKKI! Tämän hyvän ohjaajan tunnit on tosi reggae ja hiphoppainotteisia, ja kovana räppi ja r&b-mimminä tunnit siis iskevät jo sen vuoksi! :) Muita ohjaajia kokeillessani olen meinannut lähteä jopa kesken kaiken tunnilta pois, koska ''tanssiminen'' on ollut juuri ihme poukkoilua ja tosi aerobikkimaista hyppelyä, jota inhoan yli kaiken. Komppaan myös noiden musiikkien suhteen sua, sillä ne jotkut tosi ''perus'' zumbabiisit saa mut ihan myötähäpeän partaalle! :D Harmillisesti vaan ton kivan opettajan zumbatunteja on tosi harvoin, ja jos viikolla on aikaa vaan muutamille ryhmäliikuntatunneille, valitsen usein silti mielummin vaikkapa spinningin, koska se silti tuntuu vielä tehokkaammalta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Palautetta kannattaa antaa myös itse tunnin pitäjälle. Tuntia ei voi kehittää enempää tanssiliseen/yksinkertaisempaan/monimutkaisempaan (mihin vain) suuntaan jos kukaan ei tunnin päätteeksi sano mitään.

Itse rakastan tietyn tyyppisiä zumbatunteja, ohjaan itsekin ja kuuntelen mielelläni mielipiteitä ja rakentavaa palautetta jos sitä annettaisiin. Suomalaiset ovat kuitenkin niin tylsiä, ettei suoraan sanota mitään. Hyvää ei sanota kellekään ja huonoa kaikille muille paitsi sille jolle se pitäisi..

Kaikki lajit ei kolahda kaikille ja itse en esimerkiksi voi sietää kuntosalilla käymistä. Toiset ei voi sietää Zumbaa. Live with it.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.