Ulkomailla syöminen – Ajatuksia ja suuria suunnitelmia

45640_423445983502_4916348_n.jpg

Tätä kirjoittaessani Portugalin hiekkarannat vasta siintävät mielessäni, mutta julkaisuhetkellä toivottavasti makaan jo X-asennossa grillautumassa. Kaksi viikkoa vieraassa maassa ja ruokakulttuurissa on tällaiselle valikoivalle sekasyöjälle hieman haastava ajatus. Uskon kuitenkin selviäväni urakasta tyytyväisenä voittajana, koska olemme ystävieni kanssa hommanneet pienen asunnon reissun ajaksi. Käymme varmasti myös ulkona syömässä päivittäin, mutta aamiaiset ja välipalat voi ostaa valmiiksi ”kotiin”. 

Ulkona syöminen tulee varmasti olemaan kaikista helpointa. Kalaa tai lihaa ja kasviksia eri muodoissa löytyy raflasta kuin raflasta! Kauppareissuiltakin yritän poimia mahdollisuuksien mukaan vain raaka-aineita. Tunnen kuitenkin itseni hyvin, ja tiedän että ensimmäinen käynti supermarketissa tulee kestämään asuintovereitani raivostuttavan pitkään 😀 Mä rakastan vieraiden maiden ruokakauppoja!

Yritän joka ikisellä reissulla päästä ainakin yhteen suurensuureen markettiin, missä seikkailen vähintään puoli tuntia erilaisia tuotteita hypistellen. Lopulta kävelen kämpille käsittämättömien ostosten kanssa ja matkustustoverit raapivat kateellisina päitään. Heidän onnekseen silmät syövät aina enemmän kuin napa vetää, eikä tiettyjä juttuja saa kuin jaettavan kokoisissa paketeissa. Hölmöistä ostoksistani pääsee siis nauttimaan, vaikkei niiden hankintaan osallistu.

36828_418248048502_7984507_n.jpg

Lomamentaliteettini on siis liian usein ”NO NYT KUN OLLAAN LOMALLA NIIN…”, niin mitäs jos pidettäisiin olo sellaisena, ettei loman jälkeen tarvitse ottaa toista mokomaa siitä ruokaöveri-olotilasta selviämiseen?

Pohdin siis, että tämä voisi olla sellainen lomareissu, jolla mopo ei lähde käsistä. Ei ylenpalttista mässäilyä tai herkuttelua vain sen takia, että olen lomalla. Kaksi viikkoa sellaista elämää tarkoittaisi sitä, että Suomeen palaisi tismalleen saman kokoinen ja oloinen Saara, kuin vaikka viime syksynä – ei kiitos, vaikka tilanne oli silloinkin ihan hyvä. En myöskään aio heittäytyä totaalikieltäytyjäksi, vaan yritän pitää kiinni päästäni ja herkutella kohtuullisesti. 

Noi kuulostaa niin kuuluisilta viimeisiltä sanoilta.. 

39753_416272943502_3013567_n.jpg

Herkuttelun sijasta aion siis lastata kärryn täyteen ihania vihanneksia, hedelmiä, lihaa ja kalaa, joista kokkaan ylellisiä sapuskoita ja kanavoin sisälleni eittämättä ilmestyvää portugalilaista isoäitiä.

Mindset matkalle on siis:

  • Nauti kaikesta tuoreesta
  • Juo paljon vettä
  • Lautasta ei ravintolassa tarvitse syödä tyhjäksi
  • Kahdessa viikossa ehtii maistaa vaikka mitä, eikä kaikkea tarvitse tunkea suuhun ensimmäisenä, tai toisenakaan päivänä

Gluteenittomuus ja viljattomuus ei muuten juurikaan huoleta. Jos jokin ruoka epäilyttää, jätän syömättä tai siirrän naapurin lautaselle – nälkään tuskin kuolen 😉

39753_416272923502_5724793_n.jpg

Kuvat ovat parin vuoden takaiselta jenkkireissulta, jolta kannoin kotiin ainakin 5kg ylimääräistä Saaraa.. Jännä, että vain niinkin vähän 😀 Seuraavalla kerralla ihmeellisiin Yhdysvaltoihin matkustaessani itsekurini joutuu todelliselle koetukselle… Portugali on vain lämmittelyä!

hyvinvointi liikunta hyva-olo
Kommentit (6)
  1. Ulkomailla hyvin/terveellisesti syöminenhän vasta helppoa on etenkin jos suuntaa lämpimämmän ilmaston maihin! Tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat suussasulavan mehukkaita ja usein lihaa ja mereneläviä on helposti tarjolla. Tietenkin perus-turistirafloissa tarjoillaan vakkari hamppareita+ranskalaisia, mutta joukkoon mahtuu yleensä aina esim. etnisiä ravintoloita, mistä saa kasvisruokaa tai raikkaita vaihtoehtoja. Tietenkin pastry-kulttuuri ja syntisen upeat konditoriat ja kahvilat voivat houkutella väärille poluille, mutta jos muuten syö reissusakin terveellisesti yksi (tai kaksi 😉 ) leivosta iltapäivä teen/kahvin kanssa ei luulisi suistavan ruokavaliota pois raiteilta.
    P.S. Sulla on ihana ja aito blogi! 🙂

  2. Ulkomailla supermarketit on parhaita!! Nykissäki kiersin yksin yhtä isoa ruokakauppaa, hypistelin ja lueskelin mitä löytyy… lopulta en ostanu mitään. Tuli ähky jo siitä valikoiman paljoudesta enkä osannu päättää mitä teki eniten mieli. Suomessaki harrastan sitä et haahuilen kaupassa ja mietin mitähä sitä ostais… ensin on ollu iha varmat suunnitelmat ku on lähteny sinne kauppaan mut siellä rupeski tekeen jotai mieli ja sit punnitsen niitä vaihtoehtoja mielessäni ja lopulta en otakaan mitään 😀 Toisten mielestä tosi ärsyttävää… ’no osta nyt ku sen takii tänne tultiinki’ – mut jos ei enää teekkää sitä niin paljo mieli.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *