Vesi arjessa ja juhlassa

ss4.jpg

Vedestä ollaan puhuttu monesti, mutta kertaus on opintojen äiti. Mä huomaan että ilmojen kylmentyessä veden juomiseen pitää keskittyä ihan eri tavalla, kuin kesällä. Ulkona ei tule istuskeltua vesipullon kanssa, eikä kävellessäkään tule hiki, vaan kroppa yrittää kaikin tavoin säilyttää lämpöä ja kallisarvoista toimintakykyään. 

Tähän postaukseen minut haastoi Lilyn yhteistyökumppani SodaStream, ja vaikka kuplivat juomat ovat itselleni oikkuilevan vatsan takia vain erityishetkien herkkua, tahdoin lähestyä aihetta treenin näkökulmasta!

Vedellä on kehossa lukuisia tärkeitä tehtäviä, jotka ovat suorassa yhteydessä ihan kaikkeen kehon sisällä tapahtuvaan. Se esimerkiksi ylläpitää nestetasapainoa kaikissa kudoksissa (well.. duh :D), auttaa munuaisia puhdistamaan kehoa kuona-aineista ja helpottaa suoliston toimintaa.

Runsaan vedenjuonnin yhteys ihon kuntoon ei myöskään ole mikään mysteeri, vaan suurimmaksi osaksi vedestä koostuva iho kuivuu ja sen oma aineenvaihdunta heikentyy, jos nestettä ei nautita tarpeeksi. Itse huomaan selkeän eron jo muutaman päivän heikentyneen vedenjuonnin jälkeen.

 

ss3.jpg

On parasta muistaa, että aikuisiällä kehostamme noin 60% on vettä, ja jo muutaman prosentin menetys johtaa lievään nestehukkaan ja janon tunteeseen, joka vaikuttaa esimerkiksi urheilusuoritukseen negatiivisesti. Kuplivat juomat muuten eivät ole treenin aikana suositeltavia 😉

Hyvin nesteytetty keho ja lihakset pystyvät hyödyntämään paremmin lihasten hiilihydraattivarastoja, säätelemään hikoilua ja myös palautumaan treenistä. Vesi toimii treenin aikana kehossasi glukoosin ja hapen kuljettajana, se pitää pääsi skarppina ja liukastaa nivelesi, joita ei nykyään jumppailla päivän mittaan kovinkaan usein.

Tasainen, koko päivän läpi jatkuva juominen on tärkeää, ja janontunteen iskiessä nestehukka on jo vallitseva tila. Vesipullon mukana pitäminen on äärimmäisen fiksua, mutta tällöin kannattaa suosia BPA-vapaata muovia, tai metallisia pulloja. Itselläni kannumallinen vedensuodatin on ollut iso apu vedenjuonnin lisäämisessä. Jos kannu on vielä iltapäivällä puoliksi täynnä, pitää skarpata välittömästi! 

Jos olet jättänyt juomisen vähälle, ei treenin aikana kiskaistu litra kylmää H2O:ta aiheuta juuri muuta, kuin pissahädän. 

Treenin aikana kehostasi haihtuu nestettä ennen kaikkea hikoilun ja hengityksen kautta, ja treenin intensiteetti määrittää sen, pitääkö sen aikana juoda vai ei. Tunnin kevyt lenkki, tai muu kohtalaisesti rasittava urheilu ei välttämättä vaadi nesteytystä treenin aikana, mutta enpä muista yhtäkään CrossTraining -sessiota tai muuta oikeasti rankkaa lajia, jonka aikana vesipullo olisi unohtunut kentän laidalle…

Hien määrä on meidän lajissamme usein ihan toisissa sfääreissä, ja kevyesti suolattu puhdas vesi on parasta janojuomaa, jonka tiedän! 

Heitän aina puolen litran vesipulloon hyppysellisen käsittelemätöntä suolaa. Kevyt suolaus auttaa vettä imeytymään paremmin ja tahdon uskoa, että neste kulkeutuu sen ansiosta tehokkaammin sinne, mihin pitääkin. Myös palautusjuoman mukana tulee juotua hyvä määrä nestettä, ja päivän vedensaanti nousee helposti yli suositellun 2l.

 

ss6.jpg

Vesi on siis tärkein kehomme nesteyttäjä arjessa, mutta harvoinpa sitä Suomessa törmää ihmiseen, joka juo aina ja ikuisesti pelkästään puhdasta vettä. Erilaiset maustetut juomat ovat osa jokaista ruokakulttuuria, ja itselleni limsalasillinen muu kupliva juoma tarkoittaa jotain erityistä ja juhlavaa tilannetta.

Nykyään olen opetellut tuosta tavasta mahdollisuuksien mukaan eroon, mutta huomaan järjestelyni vain entisestään korostaneen juhlajuomien erityisyyttä.

Talvella kahvijuomat ja kaakaot houkuttavat kun pääsee kylmää pakoon sisätiloihin, mutta kannattaa muistaa että juodut kalorit ovat niitä kaikista typerimpiä. Sama pätee lämpimien juomien lisäski myös alkoholiin ja erilaisiin mehuihin! Mä valikoin juotavilla kaloripommeilla herkuttelun hyvin satunnaisiin hetkiin, eivätkä ne tosiaan ole edes viikottainen juttu. Olen ollut aina todella kova Coca Cola -fani, ja limsat ovat muutenkin olleet nuorempana lähellä sydäntä.. Ja sen kyllä huomasi >:D

 

ss5.jpg

Sain SodaStreamilta viime keväänä tämän kuvissa näkyvän Source-laitteen, joka jäi valitettavan nopeasti jäähylle.. Kuten jo aluksi kerroin, ärsyyntynyt vatsa ja hiilihappo eivät sovi samaan ruokavalioon – ainakaan säännöllisessä käytössä. Nykyään laite on ennen kaikkea vierasvarana, ja on se pelastanut monet hetket kun ei ole ollut ”mitään” tarjottavaa. 

Itse laitteesta tykkään, vaikken sitä enää päivittäin saakaan suhautella. Mekanismit ovat vimpan päälle mietittyjä, ja kuplaisuuden määrääkin voi säädellä helposti pisaroita tuijottelemalla. Ei oikeastaan haittaa yhtään, vaikka tuo nököttää pöydän kulmalla suurimman osan ajastaan käyttämättömänä.

Juon kuplavettä itse ehkä pari kertaa kuukaudessa, jos ja kun limsanhimo iskee päälle. Satunnaisessa käytössä en ole huomannut mitään ongelmia, ja itse maustettu vesi on varmasti parempi vaihtoehto, kuin vaikka energiajuomat tai limsa! Kotona hiilihapotettu vesi tulee pitkässä juoksussa edulliseksi, ja itse käytän SodaStreamin BPA-free -pulloa juomapulloa kuplattomina viikkoina ihan tavallisenkin veden kanssa. 

Kotona hiilihapotettu vesi, eli soodavesi, on myös parempi vaihtoehto hampaille, koska useisiin valmiisiin kivennäisvesiin ja muihin hiilihapollisiin juomiin lisätyt sokerit, sekä sitruuna- ym. hapot ovat syypäänä kiillevaurioihin ja happohyökkäyksiin.

 

ss2.jpg

Jos teidän taloudestanne ei vielä moista masiinaa löydy, käy ihmeessä osallistumassa yhteistyösivulta löytyvään kilpailuun, josta voit voittaa vastaavan omaksesi!

Postaus on toteutettu yhteistyössä SodaStreamin kanssa.

 

?bn=2717182;1x1inv=1;srctype=3;ord=[timestamp]

Kommentit (6)
  1. Taidan olla yksi harvoja ihmisiä jotka ovat koko elämänsä läpi juoneet 98% vettä ja ruokailujen yhteydessä lasin maitoa. Ei ole limsat tahi mehut kelvanneet, tee maistuu silloin tällöin kahvilassa, syystä että hei kamoon, kuka nyt tilaa aina lasillisen vettä.

  2. Meiltä löytyy Sodastream jo kotoa, mutta se on ollut jo pitkään käyttämättömänä lähinnä siitä syystä, ettei kukaan ole vaivautunut vaihdattamaan sitä kaasukapselia… Se pitäisi muistaa erikseen ottaa mukaan kun lähtee ”isoon kaupunkiin”, joten se on aina vaan jäänyt. Sodastream on todellakin kätevä kun ei ole mitään muuta tarjottavaa, kunhan pitää aina laittikolan tiivistettä jääkaapissa niin tyytyväisyys on taattu!

    hannamaria
    http://hannamariav.blogspot.fi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *