Ikää kaksikymmentäviisi – tervetuloa ikäkriisi!

..ja minähän olen siis 26-vuotta, mutta se ei rimmannut.

Tästä huolimatta kuusi merkkipaalua ikään 26-VUOTTA mennessä:

 

0-vuotta. Syntymän ihme! Tämän pitäisi kai olla se paras ikä, koska synnyit. Harmi vain että tästä iästä ei oikein muista mitään. 0-vuotiaana oleminen on vähän niin kuin tukeva humala. Mitään ei muista, todennäköisesti olet kakat housussa ja muistona albumillinen kuvia jossa a) puklaat b) itket ai c) nukut.

 

3-vuotta. Speak out! – Puhu! En ole tutkinut lapsen kehitysvaiheita kovin perusteellisesti, enkä niitä aio tehdä nytkään, mutta kokemukseni päiväkodissa työskentelystä kertovat että noin kolmevuotiaana alat puhua ymmärrettävästi. Sinulle siis avautuu täysin uusi kenttä elämässä, kommunikointi toisten ihmisten kanssa puhuen. Se mitä suustasi tulee voi sitten olla mitä sattuu. Muistan yhden herttaisen 3-vuotiaan pojan, joka osasi sanoa ymmärrettävästi vain sanat ”pylly” ja ”tissit”. Tähän kielelliseen osaamiseen voin kyllä myös nykyään lukea monta vähän vanhempaakin poikaa..

 

7-vuotta. Aika mennä kouluun ja aloittaa oppivelvollisuus! On myös aika aloittaa eri kasteihin jakautuminen. Karkeasti ottaen huomaat olevasi joku suosittu tai epäsuosittu. Onnekkaat selviävät ala-asteesta hyvin, saavat kavereita ja aloittavat ensimmäiset harrastuksensa (ellet ole lapsinero ja aloittanut pianon tai viulun soittoa jo 3-vuotiaana. Luultavasti osasit myös lukea ja kirjoittaa etkä ollut tämä aiemmin mainittu kolmevuotias pyllytissi-lapsi..) Epäonnisemmat saavat ensikosketuksensa varastettuihin reppuihin ja viimeiseksi jäämiseen liikuntatunnin pesäpallojoukkueen valinnassa. (Tämä elämän epäkohta saa minut erityisen vihaiseksi. Kunpa kaikki lapset pääsisivät joskus tulemaan valituiksi ensimmäisenä.)

 

15-vuotta. Tämän iän muistelu saa ainakin minut aina hymyilemään. Tässä iässä aloitetaan uusien (osaksi laittomien) asioiden kokeilut. Tässä:

KOKEILUT TOP 3:

 

 1. Tupakointi: koulussa välitunnilla olisin ollut valmis juoksemaan vaikka puolimaratoonin että pääsin viereisen metsän taakse vetämään vihreästä Pall Mallista muutamat poskarit. (tämä sana ansaitsisi tulla haudatuksi Tyynenmeren pohjalle teräksisessä arkussa.) Koulun jälkeen piti hinkata kädet saippualla, pestä hampaat, imeskellä Mynthoni, sitten purkkaa ja suihkutella puoli desiä Seppälän halpaa hajuvettä ettei varmasti jäänyt kiinni. Ja kuitenkin jäi.
 2. Alkoholi: 80-luvulla syntyneenä mm. Ofelia oli aikakauteni hittituote. Persikanmakuinen viinielämys on syövyttänyt mieleeni traumaattisia muistoja discon taakse oksentelusta. Myös äidiltä varastettu Vana Tallinnan ja Malibun väkevänimelä maku on piirtynyt tarkasti muistiin.
 3. Läheisempi kanssakäyminen vastakkaisen/saman sukupuolen kanssa: Muistan ensimmäisen fritsuni (tämä sana muuten lähtee poskarin kanssa samalla laivalla Tyynellemerelle) Olin 15-vuotta ja omasta mielestäni täysin valmis suuteloimaan (mistä näitä sanoja tulee?!) rinnakkaisluokalla olevan pojan kanssa. Olimme kotipaikkakuntani ainoassa perjantaidiscossa, joka järjestettiin pienessä hallissa, jossa oli myös elokuvateatteri. Olin nauttinut hieman alkoholia ja suutelukumppanini ilmeisesti hieman enemmän. Tanssimme hitaita ja yhtäkkiä kesken kappaleen tunsin täysin yllättäen järjettömän kivun kaulassani. Tanssipartnerini herra Vampyyri oli minua hieman kokeneempi ja päätti vailla mitään varoitusta (ja esivalmisteluita, mihin jäi suutelointi?) puraista ja tehdä minulle fritsun. Maanantaiaamuna kouluun asteli muuttunut tyttö. Jenkkihuivi kaulassa – tietenkin.

 

18-vuotta. Täysi-ikäisyys! Salaisesti kerätyt galluppitulokseni kertovat että tämä on ihmisiän odotetuin ikä. Taivaan portit aukeavat ja kaikki on mahdollista! Saat ostaa omat kaljasi ja pääset kaikkiin K-18 baareihin. Sinulla on mahdollisuus ajaa ajokortti ja käydä äänestämässä. Voit alkaa käyttää titteliä aikuinen, koska päätäthän nyt viimeistään omista asioistasi ihan virallisesti. (Hah hah..) Kunpa olisin voinut mennä sanomaan 18-vuotiaalle Emilialle nämä elämänohjeet:

NAUTI tästä vuodesta ja vielä parista seuraavastakin niin paljon kun pystyt! Pääset helpolla monista mokista, joista et vanhempana enää yhtä söpösti selviä. Terv. kalkkis-itsesi.

-Ota itsestäsi paljon valokuvia äläkä ole niin epävarma itsestäsi. 6-kymppisenä pidät itseäsi missin näköisenä. (Minusta löytyy ajalta 18-23v. noin kymmenen kuvaa. Oikeasti.)

-Älä suutu kassatädille jos hän pari kuukautta syntymäpäiväsi jälkeen kysyy henkilöllisyystodistusta. Olet 26 ja sinulta kysytään edelleen papereita kun ostat saunakaljat lähikaupasta.

-Hän ei ole sinun suuri rakkautesi. Eikä hänkään.

-Ei, ei myöskään hän.

-Usko äitiä kun hän sanoo että helmasta liian lyhyt takki aiheuttaa pissatulehduksia syksyisin. Selviät paljon vähemmällä.

 

25-vuotta. a.k.a. I feel old. Täytin tämän iän viime vuonna ja siirryin suoraan henkiseksi kolmekymppiseksi. Päätin kuitenkin sekoittaa pakkaa ja jättää monen vuoden säännöllisen työn ja alkaa opiskelemaan ammattikorkeassa täysin erilaista alaa. Erosin, muutin 500km kauemmas edellisestä asuinpaikastani ja pistin siinä samalla oikeastaan koko elämäni uusiksi. Tässä iässä IKÄKRIISI astuu kuvioihin. Alat kyseenalaistaa jokaista valintaasi elämässäsi. Minusta tuntuu että Emilia 50-vuotta voisi lähettää tällaiset terveiset nyky-Emilialle:

NAUTI tästä vuodesta ja vielä parista seuraavastakin niin paljon kun pystyt! Pääset helpolla monista mokista, joista et vanhempana enää yhtä söpösti selviä. Terv. kalkkis-itsesi.

-Ota itsestäsi paljon valokuvia äläkä ole niin epävarma itsestäsi. Jo 5-kymppisenä pidät itseäsi missin näköisenä.

-Kassatäti ei enää kysy henkilöllisyystodistustasi. Kassaneiti tädittelee sinua.

-Hän ei ole sinun suuri rakkautesi. Eikä hänkään.

-Ei, ei myöskään hän.

-Usko äitiä kun hän sanoo että helmasta liian lyhyt takki aiheuttaa pissatulehduksia syksyisin. Selviät paljon vähemmällä.

 

Tätä pohdintaa auttoi inspiroimaan:

 • Amy Macdonald – Youth Of Today
 • Anouk – Lost
 • Happoradio – Itä-Suomessa tuulee
 • Lissie – Nothing Else Matters
 • Prince Of Assyria – Another Love Song

 

Tätä pohdintaa ei auttanut inspiroimaan:

 • Orastava silmätulehdus

 

-Emilia

 

 

 

Kommentit (6)
 1. Sanojen hautausmaalle joutaa myös lumppaus, tämä suutelun synonyymi joka on yhdistelmä dumppausta, lunta ja tarkoittaa englanniksi möykkyä, klimppiä tai pattia.

 2. (ps. loistosettiä kaikki jutut tähän mennessä!)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *