She’s got some balls – 10 naista joita arvostan, fanitan tai muuten vain rakastan

Kävelin yksi päivä luokkakaverini kanssa koulusta kotiin ja aloimme puhua lempikirjoistamme. Olen vasta saanut päätökseen Tina Feyn omasta elämästään kertovan kirjan Bossypants ja kirja kipusi lempikirjojeni top10:iin heti. Kirja itsessään oli naurua aikaansaava, mielenkiintoinen, rohkaiseva ja erittäin viihdyttävä, mutta niin on nainen kirjan takanakin. Olen jollain lailla aina pitänyt Tina Feytä roolimallina. Etsin hyllystä kirjan aamulla esille, koska lupasin lainata sen kaverilleni ja kirjaa selaillessani aloin miettiä ketä muita naisia suosittelisin muille tutustumaan. Listasin 10 ihanaa, hauskaa, rohkeaa ja kaunista naista. Osaa ei ole oikeasti olemassa ja listaan eksyikin +1, piirroshahmo joka kuitenkin on vaikuttanut minuun syvästi siitä lähtien kun hänet ensimmäisen kerran kirjaston sarjakuvaosastolla näin. Let’s begin..

 

1. Tina Fey

tina-fey.jpg

Tina Feyihin tutustuin ensimmäisen kerran Saturday Night Liven kautta 2000-luvun alkupuolella. Käsikirjoittajana toiminutta Feytä saan kiittää monista nauruista. Tina esiintyi välillä myös kameran toisella puolella ja minusta parodiointi Sarah Palinista on yksi Tinan parhaita roolisuorituksia. Syksyllä 2006 Tina Fey kehitti sarjan 30 Rock, jossa hän näyttelee yhdessä päärooleista Liz Lemonia. Bossypants-kirjan luettuaan ymmärtää vimeistään mistä Lizin hahmoon on haettu mallia, Liz on Tina. Tina Fey on itseironinen, aito komedienne ja hel-ve-tin hauska. Hieno roolimalli.

 

Ps. Tinaa saa kiittää myös joka tytön must-see leffasta Mean Girls.

 

2. Zooey Deschanel

zooey-deschanel.jpg

Zooey Deschanel on henkilökohtainen naisihanteeni. Kaunis ja suloinen yhdessä paketissa. Lisäksi hauska, särmikäs ja erikoinen. Zooey on superhauska tv-sarjassa New Girl mutta parhaimmat roolisuorituksensa Zooey tekee leffoissa 500 Days Of Summer ja Linnunradan käsikirja liftareille (molemmat lempileffojani, yllättävää). Lisäksi Zooey laulaa yhtyeessä She & Him, johon kannattaa tutustua jos bändi ei vielä ole tuttu. Zooey on kuin tumma suklaa, herkkua mutta ei liian makeaa.

 

3. Mila Kunis

mila-kunis-.jpg

Mila Kunis ei kuulu lempinäyttelijöihini valkokankaalla, vaan paras Milan roolisuoritus löytyy suosikki tv-sarjastani Family Guy. Milan rooli Griffinin perheen Meginä on hervottoman hauska ja räävitön niin kuin koko sarjakin. Pidän kyllä esimerkiksi Milan roolisuorituksesta elokuvassa Black Swan, mutta minulle Mila on ihanimmillaan reppanan Megin äänenä. Ja onhan Mila tyrmäävä paketti!

 

4. Maria Veitola

maria-veitola.jpgMaria jakaa varmasti ihmisten mielipiteitä. Osa pitää Veitolaa ärsyttävänä, hyökkäävänä ja jotkut varmaan vain outona. Minusta Marialla on juuri niitä ballseja, jotka kirjoituksen otsikossa mainitaan. Maria Veitola on lahjakas kolumnisti ja uskalias omaa nimeään kantavan tv-sarjan keulakuva. Itse en koskaan uskaltaisi pukeutua yhtä rohkeasti kuin Maria, mutta aina kun emmin omien muka uskaliaiden asujeni kanssa, (uusimpana tyylikokeiluna knalli, eli ”Samuli Putro-hattu”) ajattelen Marian telttamaisia mekkoja tai järkyttävän korkeita tolppakorkoja. Saan Mariasta rohkeutta olla oma itseni. Lisäksi Maria on rohkeasti kertonut omasta elämästään, mm. kärsimästään syömishäiriöstä. Avoimuus on hieno asia, monet pienet tai suuret elämän ongelmat hoituvat juuri vertaistuen kautta. Nykyään on ihanaa seurata Marian tuoretta äitiyttä.

 

5. Paula Noronen

paulan.jpg

Muistatko Radiomafian? Tämän 90-luvun radioaaltojen helmen silloin kun radiossa vielä puhuttiin ja soitettiin musiikkia. Jos vastaus on kyllä, assosioit Mafian Tarja Kulhoon ja Korson Räkkärimarkettiin. Paulan komiikka edustaa minulle vahvaa ja rohkeaa tapaa tuottaa komediaa. Paula on minulle roolimalli sekä ihmistyyppinä että kulttuurialalla työskentelyn saralla. Paula on jotain aivan omaa luokkaansa.

 

6. Silvia Modig

silvia.jpg

Ala-asteen kesälomalla parasta uimisen ja sortsikelien lisäksi oli Summeri. Vuonna 1999 minä olin 12 ja Summeria juonsi Silvia Modig ja Mikko ”Peltsi” Peltonen. Nämä kaksi ovatkin minun mielestäni ne ainoat oikeat Summeri-juontajat. Tykästyin Silvian persoonan  jo nuorena ja myöhemmin olinkin iloinen kun Modig alkoi juontaa YLE-Teemalla näkyvää Popkultia. Silvia Modig on lahjakas radio- ja televisiotoimittaja ja kuuluu listaani rohkeista ja vahvoista naisihanteista.

 

7. Miia Nuutila

miia_nuutila.jpgMiia Nuutila on 90-luvulta asti suomalaisissa elokuvissa ja tv-ohjelmissa näytellyt näyttelijä. Minä muistan Miian vastikään televisiossa taas pyörineestä Isänmaan toivoista, mutta sydämeni Miialle menetin Maajussille Morsian-ohjelmassa. Miia on kuin lämmin syli. Pehmeä ja turvallinen. Suomineitomainen. Muistan joskus kun entinen poikaystäväni kertoi että oli tanssinut jonkun näytelmän karonkassa baarissa muistaakseni ihan hitaita Miian kanssa  ja kysyi enhän ole mustasukkainen. Minusta tuntui että olin ennemminkin kateellinen! Miia on niin ihana ja kaunis! Nauroin vastaukseksi ja sovimme klassikoksi muodostuneen säännön. Kumpikin saa valita yhden ihmisen, jonka kanssa saa karata ja toisen täytyy hyväksyä tämä mukisematta. Poikaystäväni valitsi Miian (toisena vaihtoehtona oli muuten Meryl Streep) ja minä Dave Lindholmin. (Dave, ah!) Miia näyttelee valitettavasti myös varmasti jokaiselle tutuissa Activia-mainoksissa. Olen kuitenkin antanut tämän anteeksi, sillä miten kukaan voisi olla vihainen Miialle?

 

8, 9, 10. Karo, Ninni ja Martina

karo-ninni-martina.jpg

Nivon nämä kolme yhteen, sillä kaikki kolme ovat kirjoissa esiintyviä henkilöitä. Karo ja Ninni ovat kuvitteellisia kirjojen päähenkilöjä, Martina Haag taas ruotsalainen näyttelijä ja kirjailija, joka kirjoittaa omaan elämäänsä perustuvia kirjoituksia. Kaikki kolme kirjaa ovat minulle rakkaita päähenkilöidensä kautta.

  • Karo on Kiti Kokkosen Terveisin Karo -kirjassa sähköposteja mm. vanhemmilleen ja parhaalle ystävälleen kirjoittava höpsö, joka haaveilee poikaystävästä ja miettii elämän tarkoitusta. Joskus tuntuu että kirja kertoo minusta, mikä onkin varmaan monen lempikirjan syy olla lempikirja. ”Tämä kirjahan ymmärtää minua! Tää on just niin mua” Luen Terveisin Karon noin neljä kertaa vuodessa. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, siinä on onnellinen loppu ja kirjan jälkeen jää aina hyvä mieli. Lisäksi kirjan luettuaan morkkistelu jäätelöpaketin syömisestä tai päiväkausia yöpuvussa hiimailusta vähenee 100%.
  • Ninni on päälle kolmekymppinen Tanskan oma Bridget Jones, joka onnistuu niin sanotusti sössimään joka asiassa. Liian monia drinkkejä, epämääräisiä miesseikkailuja ja elämän pohdiskelua ja siinäpä syyt minkä takia Ninniin samaistun. Ninni on vahva naishahmo eikä kaikesta romanttisesta haikailusta huolimatta ja nyyhkimään miesten jalkoihin. Ninnin päiväkirja on kolmen naisen kirjoittama viihdyttävä romaani ja siitä on myös tehty leffa. (Yhtä hauska kuin kirja!) Takakannen kirja-arvostelua lainaten: ”Oletko kolmekymppinen citysinkku? Rakastatko elokuvia ja kahviloita? Voisitko puhua ystävättäriesi kanssa päiväkausia miehistä, työstä, elämästä… ja taas miehistä?” Jos vastaat kyllä, tämä kirja on sinulle. -Kulturspeilet
  • Martina on nainen, jollaiseksi haluan kasvaa. Tuhat asiaa tulella ja matkassa mies ja lapset. Kaikki on sikinsokin mutta jotenkin kaaos vaan toimii. Martina Haag on hauska kirjoittaja ja palaan itse omistamaani Meidän Perhe -kirjaan tasaisin väliajoin. Martina kirjoittaa erityisen hauskasti raskausajastaan ja suosittelen Meidän Perhe-kirjaa erityisesti niille jotka tällä hetkellä kantavat +1 massuissaan.

 

+1 Nemi

nemi.jpeg

Paras ystäväni Suvi muistuttaa hämmentävän paljon ulkonäöllisesti Nemiä. Minä olen kai enemmän sinitukkainen Anu, mutta luonteenpiirteiltään olemme hahmojemme vastakohdat. Olen lukenut Nemiä niin paljon, että olen alkanut puhua, elää ja käyttäytyä kuin mustakutrinen sankaritar. Nemi on hillittömän hauska hahmo. En tiedä mitä ilman Nemiä tekisin, olen ahminut kaikki Nemi-sarjakuvat ja kirjat mitä olen käsiini saanut. Mitä tahansa elämässäni askarruttaa, vastaus löytyy Nemi-albumien uumenista. Yhden liikaa juominen ei tunnu lähellekään niin pahalta, ei ole mitään väärää että pitää enemmän Star Warsista kuin Muotiviikoista ja koskaan ei tarvitse kasvaa liian aikuiseksi. Jos joku pyytäisi kertomaan itsestäni, olisi helpointa vain ojentaa käteen Nemi.

 

Tätä kirjoittaessani vanha tietokoneeni uhkasi sammua monta kertaa, enkä ylikuumenemisen pelossa uskaltanut pitää päällä Spotifya, joten poikkeuksellisesti tunnelmanluojana levylautasella pyörivät cd:t:

 

  • Zen Cafe – Vuokralainen
  • Alaska (Venäläinen ska-bändi, johon tutustuin tänä vuonna Jurassic Rockissa)
  • Radiohead – OK Computer

 

-Emilia

 

Kommentit (1)
  1. Kiitos mahtijutusta! Nostimme sen myös toimituksen palstalle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *